КОЗУНАЦИ - 2012г. - 1

• 100 693
  • 735
  •   1
Отговори
# 525
Момичета,вижте на какво попаднах!  Simple Smile http://www.vbox7.com/play:e0ee68a5e4 , нещо не му се получи много красив козунака на външен вид  на главния готвач,а вие се притеснявате,че не го догаждате ! Laughing

# 526
  • малкия йеросалим
Имам спешна питанка.В момента правя козунака на Венета.Това му е второто втасване.Загрях фурната на 75 градуса и изключих.Поставих козунаците в затоплената фурна.Там са от един час ,а според мен не са се надули достатъчно.Да ги чакам ли още?Да не ми превтасат?Чудя се дали причината не е в това ,че сложих и двата козунака в една тава и затова да не се вдигат нагоре,а само да се разливат  newsm78

# 527
Имам спешна питанка. ,че сложих и двата козунака в една тава

mama moni Hug
Тясно им е!Трябвало е в две тави!

# 528
Имам спешна питанка. ,че сложих и двата козунака в една тава

mama moni Hug
Тясно им е!Трябвало е в две тави!
Ако им е тясно няма да има на къде да се разливат- поне аз така си мисля  Rolling Eyes
При мен и в малка формичка, където нямаше на къде да се разлее, пак не се надигна  Rolling Eyes

# 529
Може да се разливат,ако им е широко,но то пак си личи,когато тестото се увеличава,а не си стои все едно и също.Иначе да,ако искаш хубави и дълги конци е добре в по-тесни форми да е тестото,за да бяга нагоре при втасването и печенето.
На този моя кръглия това ми беше най-близката по размер стъклена йена да го сложа,и пак му дойде широка.Имам и тортен ринг,но той пък е много висок,пак нямаше да стане красиво,щеше повече да прилича на панетоне с плетка отгоре.
На 75 гр. не е ли малко множко Thinking,аз загрявам до 50.Да не си уморила дрождите от по-високата температура?

Стар,и моето тесто не е лепкаво като втаса първи път и конците винаги си личат още докато го оформям.А специално за тази плетка освен,че направих фитили,ги усуках и тогава оформих.
Освен това този път ми се получи една идейка по-твърдо тестото.
По мои наблюдения до сега каквото съм скопосала във всичко има конци,без едно руло,което не е нито усуквано,нито сплитано,а само завивано и го рязах на филийки.Е там конци не личат.
Т.е. усукването е важна предпоставка,но не и единствена. Thinking
Преди време бях правила едни козуначени кифлички на Джемма,но явно толкова меко ми беше тестото,че като втаса първи път съвсем се разплу и не можеше да се оформя и го изпекох на цял козунак,но естествено нямаше грам конец,то няма и как да има.

# 530
Каква програма да използвам само за месенето и първото втасване на козунак в хлебопекарната?

# 531
  • Варна
Каква програма да използвам само за месенето и първото втасване на козунак в хлебопекарната?

Би трябвало да имаш програма за тесто. Всяка машина е с различен номер на програмата.

Аз снощи не можах да пиша и днес не остана време, но и козунак не остана де. Та да похваля и козунака на Еликсир. За първи път го правя и съм много доволна.

# 532

Би трябвало да имаш програма за тесто. Всяка машина е с различен номер на програмата.

Аз снощи не можах да пиша и днес не остана време, но и козунак не остана де. Та да похваля и козунака на Еликсир. За първи път го правя и съм много доволна.
Ще може ли да втаса тестото при тази програма?Все пак е с доста захар.

# 533

Ще може ли да втаса тестото при тази програма?Все пак е с доста захар.
зависи колко минути е втасването на тази програма.  ако е 20-30 е напълно възможно да не втаса.

# 534
  • забравих си мисълта...
*Star*, защо да не питаш? Хубаво е че питаш, така ще получиш отговорите, които ще ти помогнат да постигнеш целта си. Аз също винаги питам, когато не знам нещо и даже не спирам да питам докато не получа отговора, който ми е необходим.

Mama Moni и аз като Еликсир си мисля, че може би си го сложила да втасва на висока температура. Иначе за разливането, то е защото има много място. И колко козунака слагаш във фурната да втасват, това е без значение. Дали са два или повече ако тестото си втасва, ще си втаса и 5 да са. По-скоро това се отразява на вида им, в смисъл, че може да се залепят един за друг и да се издигнат нагоре, а не да се разлеят в страни.

Въз основа на моят опит, мога да кажа, че дори и козунаците да не са във форма, пак могат да се получат безкрайни конци. Моите козунаци са почти винаги в тавата на печката. Правила съм козунак и само като съм го навила на едно и пак е бил с конци. В началото не усуквах фитилите и въпреки всичко ставаха конци като кълбета. Понякога и аз се чудя, кое точно е най-важно, освен това, че човек е улучил правилното брашно. Накрая няма да се учудя ако това се окаже решаващо, макар че аз съм пробвала различни марки брашна и пак са се получавали все моите си козунаци, с много, много конци.

Още бих искала да споделя, че при мен не винаги си личат конците още в тестото. На Ви.. и на Картофеният козунак не им личаха конците при оформянето на тестото, но след изпичането пак имаха конци. Иначе подробно моето мнение за конците съм го писала многократно, знаете го.

# 535
  • Варна
Днес правих яйчица за детската градина. Да се похваля, не са моя идея, взех ги от интернет като идея, аз само ги направих. http://www.facebook.com/photo.php?fbid=3581081562754&set=a.3 … ype=3&theater

# 536
# 537
Венета, Еликсир, благодаря ви за търпението и подробното обяснение за всичко, много сте мили  Hug
*Pukanka*, яйчицата са страхотни, децата много ще им се зарадват  Heart Eyes

# 538
  • пак на Рив Гош
Здравейте,дали мога в тази рецепта на Роца http://marmottesetchocolat.blogspot.com/2011/04/brioche-au-mascarpone.html ,да заменя маскарпонето с обикновенно крема сирене?

Едва сега видях въпроса, дано да не е късно Simple Smile
Аз бих заместила със заквасена сметана, според мен повече се доближава до консистенция до маскарпонето  Peace. С крема сирене, мисля, че тестото ще стане по-сухо, тъй като самото сирене е по-плътно.

Момичета, страхотни козунаци мернах, връщам се да ги разглеждам  Laughing. Аз миналия уикенд пробвах една нова рецепта за бриош, ще гледам да я пусна утре, ако на някой му е любопитно.

# 539
НЕ  СЕ  ИЗ-ДЪР-ЖА   В  ТЕМАТА!!!!!!!!!!  У-ЖАСТ-НИ  СТЕ!!!!!

Еликсирче, ти не направи, ама аз направих козунак - панетоне......Страхотно се получи! Плетката отиде на кино, но.......вкуса и конците вътре бяха супер!!!!!

Портокалче, козунака ти е добре......Това за мен е наистина едно от най-важните неща в месенето - да не се слага брашното на 1 път.......По-добре по-често, по-малко и да се изчака хубаво да се омеси преди да се сложи нова порция...Че понякога окото лъже......

Поздравления и за всички, които помагат със съвети -  момичета и момчета!  bouquet

Еликсирче -
Скрит текст:
Благодаря ти от сърце за хубавата идея тук - http://kulinarenelixir.blogspot.com/2012/02/blog-post.html - това е моя резултат -

Общи условия

Активация на акаунт