КОЗУНАЦИ - 2012г. - 1

• 100 693
  • 735
  •   1
Отговори
# 570
  • София
здравеите и от мен
Вени ако ми мернеш поста моля те за помощ
вчера отново репетирах с твоята рецепта за козунак
много съм доволна но имам проблем ,втасва много добре , след като оплета и втаса пак добре ,но когато започна да пека ,естествено козунака продължава да нараства ,плетката ми се поразваля даже леко увисва отстрани формата ,формата ми е кексова дълга и тясна ,мисля че е идеална за форма за козунак
точно спазвам пропорциите с продуктите ,само вместо суха мая ползвам жива на юва
мисля да не би да ми е прекалено меко тестото но пък не смея да добавям брашно ,както казах целя към точното придържане към грамажа на продуктите !
къде ли е проблема ? знам че това ще са моите козунаци за празника ,само да успея да докарам и
 идеалната форма !!!

Валети,  *Pukanka* вече ти е отговорила. Раздели тестото на три. Така както ми го описваш мисля, че формата ти е малка за това количество. Тестото трябва да заема най-много 1/3 от формата, другите 2/3 трябва да са свободни. Можеш също да го разделиш на три, като двете части са еднакво големи и подходящи за формите, а третата част може да е по-малка и да я сплетеш като този кръглия, който съм показала тук. Аз го сплетох с 4 фитила и беше малък като кифличка, но изглежда само голям. Как се сплита можеш да видиш тук. А другите три съм ги пекала в тавата на печката, но те са сплетени с шест фитила. Тази година не ми се разливат толкова формите и аз не знам на какво се дължи това.
Хе хе, писали сме по едно и също време с  *Pukanka*. А щом мислим еднакво, значи всичко е ОК. Simple Smile)))
Да разбирам ли, че ако сложим тестото в по дълбок съд плетката ще се запази ?
Щото в пекарните козунаците ги печат в пещ и даже си мисля, че не са в тави.

Дядо Хаджия, нали става дума, че козунака на Валети е излязъл от формата и увиснал от нея, поне аз така го разбрах  това, но  мисля, че не само аз, защото и *Pukanka* е дала същото обяснение като мен. Дори сме писали заедно и все едно сме си чели мислите с нея. Затова препоръчвам да се сложи във форма и тестото да я запълни най-много до една трета. Иначе, също съм писала, че аз моите козунаци ги пекох в тавата на фурната, трите заедно, никъде не съм споменала във форма и пак не се развали плетката.
Ако те е объркал израза "не ми се разливат толкова формите", то аз мисля, че става ясно, че се отнася до формата на козунака.
Но някой път просто мислим различно и може би затова се разминаваме в това, кой какво е искал да каже и кой какво е разбрал. Simple Smile

Вени, аз по принцип поставям въпроса. Въпреки, че оставам с убеждението, че формата се разваля поради продължаващото втасване, докато фурната успее да се нагрее до необходимата температура.

Всъщност ти козунака след второто втасване в нагрята фурна ли го поставяш или той втасва във фурната и докато е там пускаш фурната за печене ?

# 571
А дали козунакът ти ще по-влажен и ще можеш да "направиш топче" от тестото сигурно зависи от рецептата. Аз харесвам например точно такива теста, после като го ядеш да залепва по зъбите Laughing Пухкав и въздушен са характеристики, които уважавам в тестото за погача. Козунакът го обичам една идея по-глетав. Пак е пухкав и много бухнал, но самото е тесто по-тежко, заради захарта и повечето мазнина.

Търся си точно такава рецепта за козунак - да стои леко глетав, влажен.
Може ли идея как го постигаш и по коя рецепта работиш.
Мерси Hug

# 572
  • забравих си мисълта...
Дядо Хаджия,  моите козунаци и при първо и при второ втасване ги слагам във фурната на 35-40°С, като при второто втасване ги оставям само около 20-30 минути във фурната на тези градуси, понякога малко повече, просто гледам тестото и като се е повдигнало малко, горе долу да изглежда така, мажа отгоре с жълтък + прясно мляко и  тогава увеличавам фурната на 200°С. Така че докато загрее, те втасват още малко.  Така съм процедирала винаги и винаги козунаците ми стават малко по-различни. Simple Smile

# 573
  • София
Дядо Хаджия,  моите козунаци и при първо и при второ втасване ги слагам във фурната на 35-40°С, като при второто втасване ги оставям само около 20-30 минути във фурната на тези градуси, понякога малко повече, просто гледам тестото и като се е повдигнало малко, горе долу да изглежда така, мажа отгоре с жълтък + прясно мляко и  тогава увеличавам фурната на 200°С. Така че докато загрее, те втасват още малко.  Така съм процедирала винаги и винаги козунаците ми стават малко по-различни. Simple Smile

Ахааааа ... е на това исках да обърнем внимание, защото този момент го пропускаме и понякога козунаците стават едни общи възглавници. Не че няма да ги изядем де.

# 574
  • пак на Рив Гош
момичета ,
имам въпрос към вас !
При правенето на бриоши , каква е целта ,та да престоява в хладилник тестото .Извинете за глупавия въпрос ! Praynig

Lorys, от скромния ми опит с бриошите, да ти кажа, зависи от рецептата Simple Smile. Не всички рецепти изискват престой в хладилник. По принцип, от това, което съм чела, "тайната" на успешния бриош е в дългото, бавно първо втасване - от 6 до 12 часа. Затова може би, за да се забави втасването, тестото се оставя в хладилник.
Аз досега съм пробвала 3 рецепти за бриоши - 1 в хладилник за 12 часа и 2 без хладилник (6 часа на стайна температура)

# 575
  • София
  Първият ми опит за козунак, дойде му малко по-висока температурата, затова втория сега пека на по-ниска.

И втория!

Последна редакция: пт, 06 апр 2012, 20:43 от Тайна

# 576

Lorys, от скромния ми опит с бриошите, да ти кажа, зависи от рецептата Simple Smile. Не всички рецепти изискват престой в хладилник. По принцип, от това, което съм чела, "тайната" на успешния бриош е в дългото, бавно първо втасване - от 6 до 12 часа. Затова може би, за да се забави втасването, тестото се оставя в хладилник.
Аз досега съм пробвала 3 рецепти за бриоши - 1 в хладилник за 12 часа и 2 без хладилник (6 часа на стайна температура)
благодаря ,при мен ще е повече от 12 часа ,замесих ги днес следобяда ,но утре рано-рано ще стана да се занимавам с офорямянето им,благодаря още веднъж   bouquet

# 577
Тайна, много е добър  chef

# 578
  • София
Тайна, много е добър  chef
Много ти благодаря!

# 579
  • София
Тайна, страхотен ти е козунака. Представям си какво ще е след първия път  Laughing

# 580
  • София
Тайна, страхотен ти е козунака. Представям си какво ще е след първия път  Laughing

rimar,благодаря, дори и конци има и е пухкав! Нали знаеш,че почти винаги първия път става, после вече като е уверен човек и вземе та се изложи.Дори не го правих по рецепта, а слагах каквото се сетя.Не вярвам втория път да улуча пак количествата.

# 581
  • София
По коя рецепта го направи?

# 582
  • София
По коя рецепта го направи?
Това е лошото,че слагах каквото ми падне и каквото се сетя.Сложих прясно мляко, захар, мая, олио,масло , 3 яйца, брашно,ванилия, настъргах и лимонова кора, добавях различни неща, докато ми хареса тестото на вид.

# 583
  • Варна
Благодаря на Вени и Пуканка за отговорите
досега се страхувах да разделя тестото в две форми за два броя козунаци
мислех си  че ще станат тънки а не високи ,както вече споменах формата ми е дълга 33 см
и ще се разлее по дължина,а аз обожавам високи козунаци !
ама че го обясних ,но ще пробвам
второто втасване на вече оплетен козунак и  аз втасвам във загрята до 50 градуса и изключена фурна
за около 20-30- мин ,но още тогава козунака вече я е напълнил почти догоре и като почне да се пече
вече много надигнат става и излиза и се разлива и т.н.
значи логично е да разделя това количество тесто на две !!!

# 584
  • Варна
Валети, сега се сетих като съм вече в къщи да си измеря формите за кекс. Оказа се че са 30 на 11 см. което е почти колкото твоите.

Общи условия

Активация на акаунт