Здравословно хранене за децата - 7

• 66 950
  • 741
  •   1
Отговори
# 480
Жалко, дано повече хора да са успели да го попълнят.

# 481
  • София
Моля за идеи за сутрешна, здравословна закуска. Малката (1 г. 10м.) явно излиза от "бебешкия" период и любимите и до скоро закуски - кус - кус, юфка, овесени ядки и др. подобни кашообразни явно вече "не важат". Приготвях и уважаваните от мен амарант и киноа, но не винаги ги яде с мерак. А струва ми се не е готова още за суха закуска - пробвах сандвичи, принцеси, банички. Опитва, но не яде достатъчно и с мерак.
Какво давате вие? Чувала съм, че децата си променят драстично вкусовете в определени периоди. При вас така ли е/беше?

# 482
На тая възраст, дребното също не ядеше сандвичи  и подобни, че и до сега (2,5г) предпочита да обира избирателно отгоре или да облизва намазаното. Променя си периодично вкусовете. Какво ли не съм давала за закуска......първо и правя сок или чай, не винаги ги изпива, кисело мляко, 2 сварени пъдпъдъчи яйца, даже супа, варен зелен боб(много го обича)...Simple Smile на мен и до днес ми трудно със закуската, мюслито едва напоследък яде разбъркано с к. мляко, иначе - сухо и само по малко.  Погледни малко по-назад в темата беше обсъждана закуската, дано намериш някакви идеи.

# 483
Давам идея за овесените ядки, ако не се харесват на каша: http://chocolatecoveredkatie.com/2010/11/11/check-out-my-oatmeal-cake/. Също и разни мини кексчета или сандвичи на хапки. Моята щерка е на 4 и още се затруднява и "разсейва", докато се храни, особено ако трябва да дъвче повече Wink

# 484
а бисквити не хапва ли мъника?могат да се направят в интересни форми,а и много разнообразни като вкус-с добавки на подправки,семена...аз не работя с рецепти,а с налични продукти -
последните от онзиден:настъргана ябълка,чия,канела,стафиди,овесени ядки,мазнина/кокос или зехтин обикновено ползвам/,малко смлени бадеми,много малко пълнозърнесто брашно,колкото да се оформят лепнещи топчета-опекох набързо,но ,ако се прескочи брашното,предполагам стават и за сушене  Peace

# 485
"но ако се прескочи брашното,предполагам стават и за сушене" 
Да, ще станат. Simple Smile

# 486
Давате ли чия/а на децата си? Имам сина на 4 години и ми се ще да включа тези семенца в менюто му, но по колко  newsm78
Вери?

# 487
както казах-не съм по мерките  Sunglasses ,слагам на око-около 2с.л. може би,заливам с малко вода,и малко по-късно я слагам в смути-пак с каквото ми дойде наум/ с подръчните плодове+ядки/

онези бисквитки останаха приятно хрупкави,заради чията ,дори на третия ден  Grinning

моите дози са винаги двойни  Wink ,да каже Вери колко горе-долу трябва,и трябва ли постепенно въвеждане,че аз  хич не щадя домочадието

# 488
За чиата съм писала и по-рано. Simple Smile
Не съм я въвеждала постепенно и не знам от колко време я консумираме вече - може би 3 години.
Когато правя за всички ни (4-ма дущи) примерно крем, слагам 2 с.л. На дъното на блендера цели зрънца, после другите продукти отгоре и така се смила много добре. Когато сипвам индивидулно, слагам по 1ч.л. В този случай я смилам предварително в кафемелачката, за да е на прах (обикновено в зърнени закуски така се употребява).
Мисля, че не съм срещала препоръчителни дози или ако съм, значи не помня. Simple Smile

# 489
  • София
Mamagemelar, Воденица,  Галче, благодаря ви за отговорите и предложенията. И аз опитвам различни неща, част от които сте предложили. Харесва кексовете и хлябовете ми. Но не винаги имам порив и настроение да направя нещо "по- така", като се има и предвид, че това е най - ранното ядене от всички. Явно ще опитвам и редувам различни варианти.
За чиата - и ния с мъжа ми я открихме от скоро, но на дететнце още не съм пробвала. От кога е добре да се дава - моето е под 2 год. И за нея ли важи принципа смляна иначе не се усвоява?

# 490
Аз вчера дадох на моето дете(1г3м) чиа, но не целенасочено. Ядях си салата, в която имаше и чиа, а той взе че се събуди и като ме видя, започна да си иска. По доматчетата имаше полепнала чия. И си я хапна.

# 491
Благодаря ви  Simple Smile

В магазина ми казаха 1 ч.л и да се накисва предварително, не било задължително да се смила ... усвоявала се и така. Май с тази мярка ще стартирам /Вери, благодаря ти!/. Ние не сме яли от тези семенца до момента, та ще  се поразровя в нета за повече инфо  Simple Smile

# 492
Аз не накисвам обикновено чиата предварително, тя си поема и набъбва от нещото, в което съм я добавила. Децата си я наричат динозавърски яйца, защото за пръв път като купих им четох етикета.. Simple Smile

# 493
  • София
Сиси, какво за динозавърските яйца, казвай  Simple Smile

# 494
Сиси, какво за динозавърските яйца, казвай  Simple Smile
В описанието на етикета сравняваха чиата с мини динозавърски яйца, не помня точно, прочетох го на децата, впечатлиха се и от тогава така казват на семенцата чиа! Simple Smile И смятат, че като ядат стават много силни и т.н. Тяхна интерпретация, а аз нямам нищо против, защото не е далеч от истината. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт