Здравословно хранене за децата - 7

• 66 989
  • 741
  •   1
Отговори
# 645
Докато има търсене, ще има и предлагане!

# 646
За съжаление и в нашата предучилищна храната не е такава каквато ми се иска напълно заради всекидневните десерти ,но поне е топла и не кара 5 дни на сандвичи и студена супа от буркана . Мога да пращам кутия за обяд както досега,но се оказва,че не я претоплят и е доста студена.
Ето едно примерно  есенно меню за две седмици .Има 2 основни на ден за избор от детето и 4 седмици с по 10 менюта ,които се редуват за 3 месеца и после се прави пролетното меню::
П:                                                                                            Вторник:
В1 основно меню -боб с кайма и домати с дом. чеснов хляб   В1:   пилешки пай с бейби картофки и сос
В2:печен картоф с кашкавал                                                 В2:вегатариански пай със зеленчуци                          
варена царевица и броколи (супа)                                        пащърнак пюре и грах    
ябълков пай с млечен крем                                                     праскова мелба с бисквита

Ср:                                                                                         Ч:
В1: Печена пуйка с печени картофи и сос                           В1: агнешка лазаня с картофи                          
В2:домати и червена чушка паста запеканка                       В2:вегетариански нъгети с картофи
спанак и морковни кръгчета варени                                   праз ,червена чушка с моркови с кимион-супа                                                                                               желе с консервирани кайсии                                 портокалов кейк с глазура
П:
В1: Рибни крокети с дом. картофени кръгчета
В2: Вегетариански пилаф ориз с нахут и зеле
карфиол и грах варени
карамелова торта със сладолед
П:                                                                                     Вт:
В1: телешки бургер с картофки и домати                          дом. пица с пиле,чушки и царевица
В2:Веге бургер с картофки и домат                                   нудълс спагетини със зеленчуци
майонезена салата от зеле и моркови                               тиквичка и царевица варени
бисквита от овесени ядки и стафиди със сладолед             кекс с конфитюр и яйчен крем

Ср:                                                                                     Ч:-чуждо меню за седмицата -Индия                                                                                                                              
В1:Руло Стефани със сос                                                 Пилешка тика марсала с ориз и наан хлебчета
В2:Соеви кюфтенца с пюре от картофи и сос                  Карфиол и броколи къри с ориз и наан хлебчета
Грах и броколо варени                                                     Спанак и моркови на супа
Прасковвено-джинджифилов кекс с млечен крем            плодова салата с йогурт
П:
В1: Рибни крокети с картофки на фурна
В2:печен картоф с извара и боб
грах и микс зеленчуци на супа
шоколадов кейк с шоколадова глазура и чаша мляко  

# 647
Това не е в България, нали  Crazy
Ако това не ти харесва, не си виждала меню в обикновена детска градина  Outta Joint

# 648
Това не е в България, нали  Crazy
Не,но и моята реакция е такава  #Crazy
Не са били в ясли ,а направо на ДГ от 3 и половина за няколко часа седмично ,а след това от 4 на предучилищна .

Последна редакция: вт, 06 ное 2012, 09:33 от Анонимен

# 649
  • София
И за мен темата за храната, която яде детето ми в яслата е болна тема. Месо всеки ден, неправилно съчетание на храни, повече сладко от колкото плодове...Опитвам се вкъщи да компенсирам, но за два дни и няколко вечери в седмицата..Лично аз не знам какъв е реда за изказване на несъгласие и за промяна, не съм сигурна и че го има. Дано поне да са пресни продуктите, да е топла и да липсват други вредности - сол, мазнини, захар.

# 650
за продуктите в градините мога мноооого да говоря (и от "първа", и от "втора" ръка - имам съседи, които държат магазин и зареждат градината в моя кв., от тях знам за какви цени са принудени да зареждат и че няма как да стане "номера" с качеството за тия пари...). Убедих се лично, че институциите НЕ работят по повод контрола и НЕ МОГАТ/НЕ ИСКАТ да го упражнят реално. Не знам вече какво може да се направи, освен пак някакви нопрмативни промени, но какво от тях, след като не се спазват  Sick

# 651
  • София
БГМАММА НЕ Е БАБХ
БАБХ Е ПО-СИЛНА ОТ БГМАММА, ЗА СЪЖАЛЕНИЕ

Последна редакция: вт, 06 ное 2012, 12:49 от ЗаСлон

# 652
Нашето мен' в градината е долу-горе ок. Децата наистина не ядат всичко и е по-добре на едно ядене да им се дава по-голяма възможност за избор. Сигурно има и такива, които всичко си омитат, но май са малцинство. При нас не знам какво дават следобед, защото моята не остава, но по менюто рядко съм виждала пакетирани неща. Тя и не закусва в градината, така че остава само обядът. На обяд нямат десерти, плодовете ги дават в 10ч. Никога не съм виждала кренвирши и подобни. Понякога има качамак със сирене, който никой не яде Grinning Виждала съм тиква на пара също.

# 653
Виждала съм тиква на пара също.

Сигурна ли си, че е на пара, а не варена? Щото не знам как се прави на пара за толкоз много деца   newsm78

# 654
Може и варена да е. Пише на пара в менюто. За мен и варена, и печена си е ок. Даже печена е по-вкусна. Не че дъщеря ми я яде.

# 655
нашето меню не е най-доброто,но мен ме устройва...почти,де,но не ме кара да издивявам от ужасии поне  Laughing
спецификата на храненето тук определя менюто,разбира се Peace
1. четири дни в седмицата ,супата е зеленчукова,а петият е бистра пилешка/моите и на супа само са доволни,което се случва в 90% от случаите/
2. три дни в седмицата е риба+картофена или оризена гарнитура/моите остават само с гарнитурата,че риба не помирисват-идеално ме устройва/,а другите два дни е различно месо,пак +гарнитура/много,много рядко е някаква манджа/
3.плод или кисело мляко за десерт,който никога не се изяжда на момента,а остава за следобед/поне в нашия случай/

# 656
  • София
Аз от нашето меню горе долу съм доволна. Но на родителската среща почти всеки път има изказване по отношение менюто и смея да твърдя, че директорката се вслушва в съветите ни и "претенциите" ни. Примерно имаха период, в който за десерт на обяд /въобще не знам защо им е десерт не децата ама карай/ им даваха сок. Аз лично бях казала да не дават на моето и то не пиеше. На нея й даваха вода Simple Smile. След това имаше и други оплаквания и се съобразиха и с тях.Но не винаги им е възможно. Просто се оправдават, че така пишело в наредбата.
Много ми се иска децата да ядат елда, овесени ядки и т.н здравословни храни, но те не са научени и чиниите им остават пълни. Което е наистина жалко. Бяха пробвали в нашата градина, но се отказаха.
Компенсирам като през седмицата готвя почти и само постно, сладките неща се избягват до колкото е възможно, но и не се фанатизирам. Прави ми впечатление обаче, че тя си харесва 4-5 неща и предомно тях търси.Като например желираните бонбони /но съм намерила една рецепта за веган такива и мисля да пробвам тея дни/..Другит просто ги подминава в магазина когато пазаруваме. Мисля че това е така, защото не знае какво е точно. Grinning

Иначе самата аз съм израснала като се хранех доста с месо и колбаси а шоколад обожавам и всякаквите шоко изделия.
Просто сега се опитвам да й давам пример с това, което се храниме ние въпреки че мъжат ми от време на време ми подлива вода беза да иска разбира се. Примерно той много обича да пие студени чайове и като й обясни, че не са полезни тя го засралва с въпросът - а ти защо ги пиеш?

# 657
Примерно той много обича да пие студени чайове и като й обясни, че не са полезни тя го засралва с въпросът - а ти защо ги пиеш?

И той какво й отговаря?

# 658
А като седнете на конвенционално заведение какво поръчвате на децата освен вода? Моята наскоро пробва тези студени чайове, защото лятото не можах да измисля какво по-полезно да й поръчам. Зимата поръчваме предимно топъл чай.

# 659
Нищо не му поръчвам, нося си вода или чай в шише, но той досега беше малък и не разбираше толкова, сега е на 3 (точно!) и ще видим;-))

Общи условия

Активация на акаунт