Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 15 част

• 68 176
  • 770
  •   1
Отговори
# 600
  • Пловдив
Благодаря ти много!  bouquet

# 601
здравеите момичета.и аз имам въпрос,ако има някои които е компетентен и може да ми отговори newsm03от 5 години живея в чужбина и нямам осигуровки в бг, като преди това имам около 12,13 години непрекаснат стаж.ште си ходя да раждам в бг.та вапроса ми е 6те вземам ли някакво маичинство,помошти или каквото е там.и ако да, къде се ходи и какво се попълва,че си нямам и на идея.балгодаря предварително Hug

# 602
  • Пловдив
здравеите момичета.и аз имам въпрос,ако има някои които е компетентен и може да ми отговори newsm03от 5 години живея в чужбина и нямам осигуровки в бг, като преди това имам около 12,13 години непрекаснат стаж.ште си ходя да раждам в бг.та вапроса ми е 6те вземам ли някакво маичинство,помошти или каквото е там.и ако да, къде се ходи и какво се попълва,че си нямам и на идея.балгодаря предварително Hug

Ако си останеш безработна и доходът на човек ви е под или равен на 350 лв бруто,имаш право на социално майчинство-100 лв на месец в продължение на една година
Ако започнеш работа-2 г майчинство.Първата 290 лв,втората 240 лв

# 603
Здравейте, страхотни майчета ,незнам дали въпроса е за тука, но не успях да намеря нишо.Детето   ми е тръгнало на ясла 9.2009 а майчинството ми изтича 11.2009,но не съм уведомявала никой и сега трябва да връщам пари.Знаете ли дали наистина е ,така,закона се е променял.Ще ви бъда много благодарна.

# 604
  • Пловдив
Здравейте, страхотни майчета ,незнам дали въпроса е за тука, но не успях да намеря нишо.Детето   ми е тръгнало на ясла 9.2009 а майчинството ми изтича 11.2009,но не съм уведомявала никой и сега трябва да връщам пари.Знаете ли дали наистина е ,така,закона се е променял.Ще ви бъда много благодарна.

от момента на тръгване на яслата ти е трябвало да се върнеш на работа,отпуск,болничен
не може ти да си вкъщи на майчинство,а детето да е на ясла.
ако си направила така,да,ще трябва да върнеш парите,които си получила след като детето е тръгнало на ясла

# 605
Здравейте.
От 1 месец работя по ТД на изпитателен срок за 6 месеца в полза на работодателя.
Ако забременея и краят на договора настъпи могат ли да ме освободят?
Има ли начин чрез тази фирма да си получавам майчинството?

Peace

# 606
  • В полите на Пирин планина
Здравейте.
От 1 месец работя по ТД на изпитателен срок за 6 месеца в полза на работодателя.

Peace

А освен, че има изпитателен срок какъв ти е договора? В рамките на изпитателния срок могат да те освободят по всяко време, без да имаш закрила по КТ, дори да си бременна.

# 607
Здравейте.

Peace

А освен, че има изпитателен срок какъв ти е договора? В рамките на изпитателния срок могат да те освободят по всяко време, без да имаш закрила по КТ, дори да си бременна.

Ами че то така само тези, които са на постоянни договори могат да вземат майчинство...  ooooh!
Другият вариант е ако след изтичането на изпитателния срок ми подновят договора за още 6 месеца, чак тогава да правя опити за забременяване?!  newsm78

Договорът ми е: "на основание чл.70 ал.1 и във връзка с чл.68 ал.1 т.1 от КТ" ако това е отговор на въпросът.

Правилно ли разсъждавам? Не сам запозната с осигуряването и при всеки възникнал мой въпрос се изненадвам все повече и повече на системата.

# 608
Здравейте.

Peace

Ами че то така само тези, които са на постоянни договори могат да вземат майчинство...  ooooh!
Другият вариант е ако след изтичането на изпитателния срок ми подновят договора за още 6 месеца, чак тогава да правя опити за забременяване?!  newsm78

Договорът ми е: "на основание чл.70 ал.1 и във връзка с чл.68 ал.1 т.1 от КТ" ако това е отговор на въпросът.

Правилно ли разсъждавам? Не сам запозната с осигуряването и при всеки възникнал мой въпрос се изненадвам все повече и повече на системата.

В такъв случай договорът е срочен и изпитателен. След изтичане на изпитателния срок в рамките на срока на срочния договор имаш защита, ако си бременна. Но към момента на изтичане на срока на договора той може да бъде, а може и да не бъде продължен или подновен.

# 609
Здравейте! Имам един въпрос, започнах работа преди година. Стана така че моя приятелка забременя и излезна в болничен по майчинство веднага. Ще се върне на работа когато детенцето стане на 2г. Назначиха ме на нейно място. Вярно ли е това че нямам право на майчински ако реша да забременея когато тя се върне а аз не съм назначена на постоянен договор?

# 610
Здравейте! Имам един въпрос, започнах работа преди година. Стана така че моя приятелка забременя и излезна в болничен по майчинство веднага. Ще се върне на работа когато детенцето стане на 2г. Назначиха ме на нейно място. Вярно ли е това че нямам право на майчински ако реша да забременея когато тя се върне а аз не съм назначена на постоянен договор?

Да, щом договорът ти е по заместване, той се прекратява автоматично при връщането на титуляра, а щом не си осигурена - губиш правото на обезщетение.

# 611
Мами ,аз ще получавам майчинство ,когато бебо е на 6 месеца ,живот и здраве.Преди да навърши 2 годинки обаче ,мисля да регистрирам своя фирма и да започна частен бизнес.При това положение ще продължа ли да получавам майчински или да я регистрирам на името на мъжа ми на първо време?
И още 1 въпрос - 2 години майчинството е платено и тече стаж ,а след това?Помня ,че стажа течеше до 3 години ,но третата не се плаща..така ли е или греша ? newsm78

# 612
Мами ,аз ще получавам майчинство ,когато бебо е на 6 месеца ,живот и здраве.Преди да навърши 2 годинки обаче ,мисля да регистрирам своя фирма и да започна частен бизнес.При това положение ще продължа ли да получавам майчински или да я регистрирам на името на мъжа ми на първо време? - Можеш да си получаваш майчинството и да работиш в своята фирма.
И още 1 въпрос - 2 години майчинството е платено и тече стаж ,а след това?Помня ,че стажа течеше до 3 години ,но третата не се плаща..така ли е или греша ? newsm78 - До 2 години на детето е "майчинството" и се зачита за осигурителен стаж; отдавна няма неплатено "майчинство" до 3 години на детето; има неплатен отпускза гледане на дете до 8 годишна възраст, който е по 6 месеца за всеки от родителите и също се зачита за осигурителен стаж.

# 613
Ясно ,значи ако моето бебе навършва 2 годинки февруари месец ,а искам да го пусна на детска градина септември ,мога да взема тези 6  месеца отпуск ,които да се зачитат като стаж и да си го гледам..един вид удължаване на майчинството... Peace

# 614
  • Пловдив
Ясно ,значи ако моето бебе навършва 2 годинки февруари месец ,а искам да го пусна на детска градина септември ,мога да взема тези 6  месеца отпуск ,които да се зачитат като стаж и да си го гледам..един вид удължаване на майчинството... Peace

Бащата може да ти прехвърли 5 м от неговия неплатен за гл на дете.Така ще имаш 11 м неплатен

Общи условия

Активация на акаунт