общ семеен бюджет

• 31 814
  • 378
  •   1
Отговори
# 270
Цитат
Е какво се хванахте за тези "джобни"?!  Аз не обичам да нося пари в брой. Рядко имам повече от 100-150лв. Може и по 5 да имам или дори 3-4лв на стотинки. Имам 1 кредитна и 2 дебитни карти-грам не ми пука колко би ми струвало нещо, било то заведение или магазин. За какво са ми пари в брой, вие къде плащате в брой, освен в баничарницата? Дори в кварталните магазини се плаща с карти вече, къде е цялата драма за "джобните" ? А "лудата от стадиона" дори направи генерални изводи за хорската мизерия ...

Какво значение има носиш ли в брой или носиш карти? Колкото и да носиш, никой не ти е наложил лимит от ШЕСТ ЛЕВА. Не става дума за наличности а за лимити. Ти имш ли идея какво е това като сума? Едно такси. Или два сладоледа. Ако това не е мизерия, кое тогава?
Може да съм "лудата от стадиона" но шест лева не са пари, а жълти стотинки. И лимити и ограничения за харчене от възрастен човек са много сериозни мерки за строга икономия.

# 271
aunt Ogg, в София и по заведенията и кварталните магазини може и с карта да се плаща, но в повечето градове не е така.
Аз като изляза с детето на вън, и като ми иска пица, да се вози на люлки и т.н., няма да си извадя картата, за да платя сметка от 1лв. Още повече, че и за да я извадя....никаква полза от нея.
В такси, същата работа...

# 272
Представям си след работа, как колегите решават да идат на бира и мъжът с джобните не може да иде, защото няма как да си плати......За мен е неприемливо даването на джобни на възрастни хора.
Ми той сам така си го прави години вече - той ме научи Crazy Да му забраня ли  Thinking ooooh!
Много добре знае къде са парите вкъщи - винаги може да си бръкне ако иска - но просто не го прави. Като се прибере - тогава пазаруваме, излизаме и т.н.
А и има 2 карти в себе си - винаги може да ползва банкомат (ако няма ПОС).

Лимит на никой не съм слагала - казвам колко пари носи в себе си на седмица. Аз какво да го направя - да го карам да си държи цялата заплата в себе си, че да е доволна ССф Twisted Evil  Crossing Arms

# 273
Ако това е самоограничение, че и "стар навик", това ми заприличва на една особена порода хора - скъперници, имащи поведение с драстични лични икономии, граничещо с психично отклонение.
Срещала съм такива. Живеят като мизерници, а в банковите им сметки натрупват солидни суми.

# 274
  • София
На всеки ъгъл има банкомат, винаги може да се изтеглят. Когато знам, че ще имам повече разходи, отколкото пари в брой, минавам през банкомата и тегля. И карам с тях докато свършат. Simple Smile
Лимити за харчене има всеки, независимо с колко париразполага. Просто едни лимити са космически на фона на други. И ако нямаш ограниченния под формата на здрав разум, няма значение колко печелиш-винаги можеш да изхарчиш повече.

# 275
  • София
Ако това е самоограничение, че и "стар навик", това ми заприличва на една особена порода хора - скъперници, имащи поведение с драстични лични икономии, граничещо с психично отклонение.
Срещала съм такива. Живеят като мизерници, а в банковите им сметки натрупват солидни суми.

Хихи, значи освен мързеливи, глупави и неамбициозни, направо сме за 4ти километър  Laughing Ох, тази Лизет, тоя образ не знам кой го е измислил, обаче много забавно ти се е получил  Laughing

Единствено ме е яд, че нямам солидни суми в банковите сметки, язък ми за психиатрията.

# 276
На всеки ъгъл има банкомат, винаги може да се изтеглят. Когато знам, че ще имам повече разходи, отколкото пари в брой, минавам през банкомата и тегля. И карам с тях докато свършат. Simple Smile
...

Аз реално не нося повече от 10 лв. в мен. Нося си картите и не ми е проблем да тегля или да плащам с карта, но в София или в чужбина.
Докато този навик до скоро се е случвало да ми изиграва лоша шега в по-малки градчета из страната. Понеже обожаваме Южното Черноморие и конкретно по-малките градчета, там банкоматите далеч не са на всеки ъгъл (особено пък близо до плажа). Случвало се е преди 3-4 г. да ходим до съседен по-голям град да теглим, понеже в "нашия" и двата банкомата бяха изчерпани (тази година за първи път установих, че са взели мерки по въпроса и имаше не само банкомати, но и в любимите ни 2 заведения можеше да се плаща с карта).

# 277

Почти всички, които познавам и харчат без таван, просто ей така, са хора, които цял живот са били без пари. После се видят в малко парички и започват да избиват комплексите си. Повечето се връщат назад, пак в безпаричието рано или късно.

Ние таван нямаме, но това е защото просто не се нуждаем от него, не сме на по 15 г., че да се заглеждаме по всяка дрънкулка и парцалче. Ако имам нужда от нещо, купувам, ако нямам, мога и 0 лв. да не дам за деня, това че съм навън, не значи, че задължително трябва да изхарча колкото мога повече.

# 278
К`во значи таван на харча? Не е ли редно да си знаеш възможностите кога и как и какво? Rolling Eyes

# 279
  • Boston, MA
Работната седмица е 38-40 часа, да, но той я кара да започне на половин щат - 20 часа на седмица.  Има вариант тези 20 часа да ги разпоредили така: 5 часа в офиса, 15 часа от вкъщи.
А той примерно да освободи напълно един ден от седмицата от служебни задължения и един примерно да работи от вкъщи.
...

Това ми звучи перфектно.
Аз съм склонна да вярвам, че човекът наистина иска повече време с децата си, и този вариант би бил добре за всички.

Бюджетът ни има обща част и лични части (имаме дългове, които поотделно се плащат, отделно какви пари аз давам на родителите си си е моя работа).

# 280
Уф, това с липсата на пари в брой може да е проблем. Имаше ситуация с детето и се наложи да звънна на баща му да си дойде бързо. Е да, ама нямал пари в брой за такси и първо обикалял да търси банкомат и после за такси. Много му се ядосах тогава.
Ние сме с една обща сметка и останалото по лични. Той зарежда общата с определена сума на месец за плащане на сметки и в магазините. Аз харча каквото имам в мен за децата по парковете и в плод-зеленчука /там няма банкомат/. Дрехи, обувки и подобни са извън общата с парите за месеца. Май аз ги плащам, защото аз избирам. От неговата лична плаща киното като излязат с баткото и всякакви подобни
Ако някой иска да си купи някаква джаджа - знае се какви пари има в момента. Ако реши, че е подходящо си купува. Големи хора сме и предценяваме. Случвало се е преди години да даде последните пари да плати нета, но така е решил.
За момента се радвам, че не изхарчваме всичко докато дойде деня на заплатата. Не се притеснявам в чия сметка са, радвам се, че ги има  Mr. Green

# 281
Аз редовно нямам и портмоне в себе си, имам едно нещо в което си държа документите
Имам някакжи пари по джобовете..
Използвам мъжът си за касичка, тъй като сме почти все заедно
В него е и кешът, и картата ( нямаме 'карти", както всички останали, нито заеми, овърдрафти и следене на наличности тук и там:))), аз имам моя сметка фирмена и карта , обаче съм й забравила пин кода и не мога да я използвам за пазаруване.
И понеже съм решила, че така не може, сега съм си купила едно портмоне и ще си нося пари вече, че съм като последна 'съдържанка", както казва Лизет:)

# 282
хахаха, съдържанка, звучи мило... Party
10 c's caffè&lounge , то и ние нямаме кредити, заеми и подобни.Обаче имаме следене на наличности, щото ние сметките-всякакви сметки, си плащаме през и-нет.Напоследък и пазаруваме много така, а в магазините-с карта.Аз работя, заплатата ми превеждат на моя сметка.Той работи-неговата заплата по друга.Отделно, защото работи главно извън Бг има кредитна-тя е задължителна-хотели, билети и прочее-всичко от там се дърпа, коли под наем-кеш дори май командировъчни не му дават, не знам честно-тя е по-скоро фирмена.Имаше период, в който той е по месец извън Бг, а моята заплата не стига-тогава ми извади втора карта от неговата сметка, за да мога да тегля.Останали са ми обаче няколко неща, кито не мога да плащам през и-нет-такси разни за децата-спортовете им, уроци, такса градина, стол в училище-а това си е не малка сума месечно, та-волю-неволю-налага се да тегля и да се разплащам така.Затова няма как да ползвам мъжа си, щото той дори не им знае таксите на децата, а и шансът да е в Бг, когато се плащат, за да ги плати той , клони към 0, та-разминавам се със съдържанката май. Grinning

# 283
Извинявам се, но какво означава "съдържанка"? Нещо съдържа явно....

# 284
Съдържанка /определението на Лизет от съседната тема/:
Цитат
Държанките ги държат за секс. А съдържанките се смятат в правото си да получават материално издържане доживот заради домакинска работа, която най-често също не вършат.

Общи условия

Активация на акаунт