МАЙчета 2009 - 9

• 47 900
  • 735
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Оживено станало тук Simple Smile, само дето кофти поводи. Аничка, и Ваньо от няколко дни бойкотира дневното спане, даже в момента си бърбори нещо оттатък. Аз съм си в нас, защото пак се разболя, нещо хрема, гърло, аман... И за забавление (според мен) започна да се напишква в леглото. Пада смях и суетня (смехът не от мен  Crazy), затова мисля, че му е интересно. Ама ако продължава, ще му сложа памперс, егати (извинете)!
Другата новина е, че с няколко обходни маньовъра отбраната бе пробита и ни приеха в дълго обсажданата ДГ.  Crazy Само че сега не можем да пуснем изследвания и да тръгне, че все болен. Дано няма някакъв срок, който да изтървем. Като чета такива хубави случки и изказвания на "госпожи", и започвам да се настройвам за предстоящото. Мигле, и аз нямам думи, ама че стрес за пълна глупост сте преживели!!
Не помня какво още щях да пиша.
Амаласунта, при нас пък обратното, дърпа се и не ще да говори с непознати, че и с наши познати. Даже на лекар не мога да го заведа, почна вчера да реве още като разбра къде отиваме. И гърло не дава да се види, захапва шпатулата, оффф... Изместих темата, ама ако някой има идеи как да се прегледа гърлото на съпротивляващо се диване, ще се радвам. Simple Smile

# 661
Аничка, аз имам и една друга версия за напишкването и за неспането след обяд, поне съдейки при нас как е. Мишко е без нощен памперс от пролетта, в общи линии без проблем. Случвало се е обаче да се напишка нощно време и причина за това е, ако се е изморил доста през деня и/или ако не е спал на обяд - тогава спи много дълбоко и не успява да се събуди. Същото се беше случило и в градината преди една седмица, дори леличката ми обясни, че е спал много дълбоко и затова явно не се е събудил. При условие, че Алекс е свикнала да спи на обяд, а не спи, според мен е възможно да не успява да се събуди навреме.
За спането на обяд в градината - просто и се играе и това е, какво се пенят толкова тия госпожи, все едно е извършено престъпление Rolling Eyes Ние имаме този проблем вкъщи - като го приспиваме на обяд аз или баща му, не става, а при баба му и дядо му като е се заспива от раз. Не може ли да и дадат някаква книжка да си разглежда или да и предложат някакво друго тихо занимание в леглото, сигурна съм, че това ще е само период и ще отмине.
Колкото до карането с градинския персонал като цяло - според мен не е добра идея, макар че аз самата не съм от тези дето ще развалят готов скандал, така да се каже  Mr. Green Не заради друго, но после ще го отнесат малките - това ми потвърди и моя позната, детска учителка, така че по-добре со кротце.
Мигле, много кофти случка, представям си как си се разтроила, аз със сигурност бих.
Амаласунта, за разговорите с непознати и аз си мислех наскоро. При нас, не просто се отвръща на заговарящи го непознати, ами се отива при чужди хора и им се говори (какъв хубав заек има,  например). Опитвам се да обясня, че така не се прави и т.н., обаче ефект нула. Да не говорим, че има навика да се отдалечава без да го вълнува къде съм аз и опитите ми да го сплаша с непознати лоши хора въобще не бяха отразени (особено след като гледа смърфовете и иска да играем на Гаргамел и на голяма лоша котка). #Crazy
Стаси, за картите аз само дочух нещо и ми се стори поредната голяяяяма простотия, но не съм запозната в детайли.

# 662
МиглеHug. Егати ужаса, егати педагожката...  #Cussing out Наистина от нищо нещо е станало и определено по вина на важната госпожа, която е реагирала по "подходящ" начин... Отврат просто!!! Между другото, на мен също лятото ми направи впечатление, че като цяло в България няма особена толерантност към малките деца. Повечето хора или не ги забелязват, или ги игнорират открито, или направо ги гледат лошо. Аз като цяло не мога да се оплача, защото двете руси, синеоки и вечно нахилени близначки обикновено предизвикват симпатии, но ми е правило впечатление отношението към други невинни сладки дечица....  Confused
Амаласунта, аз също често си мисля за отношенията с непознатите. Защото съм убедена, че няма място на земята, където децата да са "на сигурно". Моите кифли първоначално се заравят в мен, но два погледа по-късно вече са осъществили контакт с човека, който им е обърнал внимание. Слава Богу, сдържани са, никаква проактивност до момента не се откроява. Но все пак, върха на сладоледа ми е това, че след краткотраен контакт с разни лелки (например в магазин ако сме избирали нещо за тях известно време - мерили са разни неща, продавачките са им обърнали някакво персонално внимание), при раздялата раздават целувки, прегръдки...  Crazy  Иначе като цяло не са особено доверчиви - не биха тръгнали с непознат, определено. И за всичко ме питат, всичко веднага ми докладват, за всичко искат разрешение. И аз държа много на това, че както са две, с голяма лекота ще се видя в чудо, ако решат да щипнат нанякъде...
Аз като цяло ги поощрявам да се разделят с целувка с учителките в занималните например, но с тях имат постоянен контакт вече втора-трета година. Иначе гледам аз да разговарям с възрастните, а не децата. Защото за България си знаете, но и тук има достатъчно педофили и престъпници...  Confused
СтасHug.
Лято, браво за успеха с градината! Тук май не останаха неприети деца...

# 663
Слава Богу, сдържани са, никаква проактивност до момента не се откроява.

Какво означава "сдържани са'? Имаш предвид срамежливи (shy)?
Сигурни места за децата има, стига да си ги посетил. Без да си го направил, няма как да знаеш, че ги има. Wink
Децата затова са деца - те сега опознават света и всичко им е интересно. И няма по-хубаво от това да намериш отсреща одобрителна реакция на детската любознателност.
Не са чак толкова страшни бабите в БГ. Аз имам страхотни впечатления това лято, от тези с които пътувахме в градския транспорт /най-вече в трамвай 20/.
Тук самите възрастни заговарят....и децата веднага откликват. Срамежливостта не се тачи...с нея може само да се оправдаеш.

# 664
Нямам много време, но каквото успея сега да напиша..., за другото ще ме извините.

Мигле, ситуацията която сте преживели меко казано е абсурдна. Незнам как бих реагирала в такава ситуация, но се убедих, че докато човек стои и си мълчи или се извинява, го тъпчат. Май-май бих и направила забележка, че разстройва малкия и след като не й харесва да се закача детето с нея, да се попремести, нищо няма да й стане. Ние няма да я преследваме. Кофти ми стана и за жената, която се  е застъпила, че в тая роля се виждам аз. Все се включвам да оправям някакви неправди и немога да се овладея, когато има глупост.

Стас, твоите постове само ме разсмиват. Все така отговаряш в ситуациите, че направо се кефя на макс.

За педагогическия подход и аз май изпадам в дълбоки чуденки. При едната госпожа, детето ми все е я напикано, я изцапано, разпасано и т.н. Оня ден, като дойде тази г-жа да ме смъмри, някак я усетих и преди да е казала нещо, аз я подхванах с въпроси и лек упрек. Немога да разбера, как дете, което повече от година не се напикава, ще се напика в следобедния сън! Ако се минава през тоалетната преди и след сън, моята определено няма да свърши белята, но знам ли. Единия път я взех попикана (извинете ме), защото госпожата била сама и неможела да заведе детето до тоалетната (те са били навън), а групата им е на първия етаж. Та я накарала сама да се изпишка в тревата, и нашата естествено се оцапала. Аз обяснявам на госпожата, че детето неможе само, без да се нацапа, и че при такава ситуация, щом нежелае да я пусне в тоалетната, то ще трябва да я издържи, а тя ме погледна все едно съм казала нещо недопустимо за длъжността й (щото видите ли лелята я няма, значи децата няма да пишкат повече) и ми заяви, че неможела да я издържа. Но поне си казват довиждане, като си тръгват децата - държат на това и карат децата да питат дали могат да ползват тоалетната, вместо да им казват пишка ми се, ака ми се. Това го одобрявам. Не държат да им казват по фамилия (даже не им ги знам), а само г-жо Х, г-жо У.

За транспортната карта за деца, щеше да е от август, но за София ги отложиха за след Нова година. Ще трябва снимка и акт за раждане, до колкото разбрах. За дубликат незнам дали може и как. Ние ще ползваме раницата на малката, че един да може да я води, а друг да я взема. Знам че е безплатна и важи 1 година.

# 665
Слава Богу, сдържани са, никаква проактивност до момента не се откроява.
Какво означава "сдържани са'? Имаш предвид срамежливи (shy)?
Сигурни места за децата има, стига да си ги посетил. Без да си го направил, няма как да знаеш, че ги има. Wink

Значи, че са сдържани. Не поддържат разговор, не задават въпроси, отговарят с Да и Не, когато е възможно и 1-2 думи, когато не е...

Нямах предвид буквалния смисъл, който си възприела относно сигурността. Откакто сме тук, не сме спирали да пътуваме както в страната, така и в съседните... Според разни статистики Швейцария е традиционно една от най-спокойните и СИГУРНИ страни в света с едно от най-ниските нива на престъпност. Мога да си позволя например да оставя децата да играят на площадката, аз да седна на външните маси на най-близкото кафене (т.е. наблюдавам ги от дистанция) и да си пиша домашното по немски например. В България също ги оставям по разни клубчета, но не за това става дума...
НО  Naughty да не ставаме наивни все пак. Статистиката не значи, че ще тръгна да идеализирам. Има и изключения!!! Знаеш ли, че колкото и да са добронамерени, понякога направо ми изправят косите всички туристи, на които налитаме в столицата на Лихтенщайн - Вадуц (бъкано е с китайци и японци там, а въпросното място е на 2 км от нас и много често ходим на разходка и на една детска площадка близо до центъра, която е най-хубавата в околността). Те задължително наобикалят Сияна и Дария и държат да се снимат с тях. Ако не са толкова нахални, им правят цели фотосесии от разстояние. Явно за тях са олицетворение на местните деца (де да знаят, че и ние сме точно толкова местни, колкото тях  Crazy). Досега на никого не съм възразила, защото се вижда, че хората са позитивно, а не престъпно настроени. Но това ми светва червената лампичка, че бием на очи... И в един момент проявих интерес към черната статистика за страната и конкретно за нашия регион. Нищо плашещо, но не ми се става изключение, затова твърдя, че няма НАПЪЛНО сигурно място (в по-общия смисъл на думата, не буквално) никъде по света. Когато един човек иска да постигне нещо, особено ако е лошо, той намира начин. И често пъти остава напълно незабелязан, докато не се случи "белята". Мисля, че затова изобщо коментираме темата сигурност и възпитанието на децата в този контекст. Нали, момичета? Или бъркам?  newsm78

А ти защо говориш за българските баби конкретно? Защото аз имах предвид една съвсем друга възрастова група...

# 666
Въобще не си ме разбрала. Няма нищо общо със сигурността на държавата.
Иде реч за съвсем друго - за човешкото отношение. Най-вече към непознати.

За бабите - грешката е моя. Объркала съм се от:
Цитат
една бабичка от съседния перон, която викаше- Възпитавайте си децата
Бях останала с впечатление, че случая в метрото е с баба. А то било млада жена и то педагожка.  Shocked

# 667
Иде реч за съвсем друго - за човешкото отношение. Най-вече към непознати.

Тук нямаме разногласия, но ...

# 668
Няма значение, Зайо.

Айде малко смях, за лека нощ.

На закуска се обсъжда семейния бюджет. Бащата:
- Трябва да дадем този месец 100 лв за ток, 120 лв за бензин, 40 лв за детска градина...
В този момент детето го прекъснало:
- Моля!? Ще им спя, ще им ям, че и пари ще им давам!

hahaha hahaha hahaha

# 669
Тъй като вчера неуспях да се сетя за всичко, което исках да пиша, та днес да продължа... Mr. Green

По въпроса за отношението на мойта, спрямо други хора... Децата са различни. Синът ми беше много общителен и сам ходеше да обяснява нещо на непознати хора, прим. на съседна пейка, маса в заведение,... . Малката не е така. Еднакво са възпитавани децата, родителите им са едни и същи, но децата не. Тя не желае чужди хора да й приказват. Като беше по-малка направо си слагаше главата на земята, надупена, като щраус, мислейки си че така изчезва и няма да я виждат. Сега се крие в мен или си крие очите и показва нежелание да разговаря, ако някой я заговори, който непознава или малко познава. Да ви кажа, аз си мисля че детето си има право. Тя ще си избере с кого иска или неиска да общува. Вие говорите ли свойски с непознати мъже и жени (г-жи и г-да)? Всеки от нас си има своята неприкосновеност и естествено, че с непознати всички сме по-сдържани. Защо да искаме от децата да са по-общителни? Те чувстват по-добре и от нас. Какво като ги заговарят, това причина ли е те да водят добронамерен разговор?

Нас най-редовно ни закача една баба, живееща в блок близо до детската градина. Жената много добре се отнася, говори на малката, даже един път и подари цветенце... Малката обаче като неиска да я приеме и това е. Ми няма да настоявам пред детето. Като нежелае да си говори с бабата, ми няма да си говори. Всеки има право да има мнение и желания. Леле колко се отнесох...

Хайде лек ден от мен  Crazy

# 670
  • София
Кофти ми стана и за жената, която се  е застъпила, че в тая роля се виждам аз. Все се включвам да оправям някакви неправди и немога да се овладея, когато има глупост.

и на мен. Опитвах се да я спра, да не се включва и отнася незаслужено негативи, но тя много активно и волево ни защитаваше. Педагожката в заключение обобщи- "Горко на България с такива деца."
За непознатите- Божко е по средата- понякога се дърпа, понякога не. Самата аз подкрепям културното и възпитано общуване, но съм ЗА дистанцията и изключителната предпазливост. Не обичам навлизането в личното пространство. Но пък съм доверчива и общо взето общителна.
Лято! Честит изстрадан прием на Ваньо!  Hug/и тук да ви поздравя/Бързо да се оправяте! И никакви повече болести!
За картите- това пък що за глупост е- още една излишна бюрократщина.

# 671
Пропуснах да пиша по въпроса за спането на децата в детската градина...

Аз ли нещо не съм в ред, но в нашата група слагат децата да спят 12 - 12:30 ч.   Shocked При това положение, струва ми се нормално, ако на някое детенце не му се спи толкова рано! И честно да ви кажа, при прочета на правилника за вътрешния ред си спомням, че спането е от 13:30 до 15:30 ч. Та нищо чудно и при другата майка, която сподели да е така.

Лек ден момичета!  Simple Smile

# 672
Вяра, мисля, че във всички градини лягат по това време. И в нашата е така, въпреки че Михаил е свикнал да заспива към 2ч и подозирам, че заспива малко преди да станат. Този режим все пак е по-подходящ, според мен, когато ходят на градина, защото така и вечер заспива по-рано (към 10) и успява да се наспи до 7.30 сутринта. Иначе, както сме си свикнали ние да се заспива в 2-2.30, ставане в 5-5.30 и после е кукуряк до 12 през нощта Mr. Green

# 673
Момичета, вижте тази петиция http://www.peticiq.com/uvelichenie_na_maichinskite_i_detskite_nadbavki

Вяра, мисля, че във всички градини лягат по това време. И в нашата е така, въпреки че Михаил е свикнал да заспива към 2ч и подозирам, че заспива малко преди да станат. Този режим все пак е по-подходящ, според мен, когато ходят на градина, защото така и вечер заспива по-рано (към 10) и успява да се наспи до 7.30 сутринта. Иначе, както сме си свикнали ние да се заспива в 2-2.30, ставане в 5-5.30 и после е кукуряк до 12 през нощта Mr. Green

Това ми е странно, но щом не сме само ние, значи всичко е ок Simple Smile Да ти кажа, моята мацка когато си е в къщи, въобще не спи следобеден сън (от едногодишна) и пак си ляга най-късно в 22 ч  Peace

# 674
  • Русе
Не искам вече да гледам подобни петиции че съвсем ми бъркат в ****. Аз не смятам че държавата е длъжна да ми гледа децата. Аз не съм я питала като съм ги правила. Изборът е бил мой. Достатъчно привилегии имаме от към майчинство. Че и детски дават. Държавата ми дължи други неща но да не изпадам в подробности че няма да ми стигне мястото.

И Гого ги слагат да спят рано. Още си спинка говедото и то по минимум 2,5 ч.

Общи условия

Активация на акаунт