Изварата е белтъчен продукт, получен чрез коагулиране на белтъците в млякото, мътеницата или суроватката. Тя е предназначена за консумация в прясно състояние или за приготвянето на изварни продукти.
В зависимост от начина на коагулиране различаваме киселинна и сирищнокиселинна извара, а по съдържанието на мазнина - безмаслена и пълномаслена извара.
Суроватъчната извара, за разлика от другите видове, съдържа само разтворими белтъци (албумин и глобулин). Изварата трябва да съдържа до 75% вода, до 5% соли и киселинност под 250°Т. От изварата се приготвя диетично сирене за деца. Тя е единствената най-богата храна на млечни белтъци, които съдържат в концентриран вид почти пълния комплекс от заменими и незаменими аминокиселини.
Никой не казва да се махне сиренето и да се мине само на извара. Но не и да се твърди, че трябва само сирене и едва ли не в изварата няма нищо полезно. Разнообразието е добра идея, това са различни продукти