Художествена поп-фолк самодейност

• 26 857
  • 370
  •   1
Отговори
# 105
Вие пък, водещата на предаване Фолкмаратон бе издигната до поста културен аташе на България в Рим. Фолкпевицата Цветелина е пяла на сватбата и също в посолството.
Вероятно това е откритие само за мен, но понеже не можех да се сетя откъде ми е позната въпросната дама, която е избрана за водеща на ново предаване по случайност попаднах на тази информация.
http://www.monitor.bg/article?id=45397

Като стана дума за Цветелина http://www.avtora.com/news/nowini/pop-folk_pewicata_cwetelina_w_ … rikanski_uchebnik

# 106
Трещерица, линкът не се отваря.
Като стана дума за културното аташе в Рим, аз се сетих за българският консул в Чикаго Rolling Eyes
http://shock-shok.blogspot.com/2009/08/blog-post_06.html

# 107
Да, видях. Става дума, че Цветелина е влязла в американски учебник. Копирам.

Цветелина е първата наша певица, която влезе в американски учебник по музика. За това, изпълнителката научи съвсем скоро по време на гостуването си в следобедното предаване на радио “Сигнал плюс” “Открит микрофон”, където представи новия си сингъл “Интернет любов”.

Водещата Емилия Стоянова разкри, че наскоро в предаването й е гостувал щатският музиковед и университетски преподавател Тимъти Райс. Той й подарил написания от него учебник, в който е изследвал освен световния фолклор и класическата българска музика.

В труда си, Райс е проследил историята на родната музикална култура от древността до наши дни. Широко място е отделил и за явлението попфолк, което той нарича “нова музика от нова ера”. Заедно с анализа, той е представил и Цветелина, като една от основоположничките на жанра. Публикувана е и една от най-популярните фотографии на звездата.

Учебникът е издаден от нюйоркски университет, където Тимоти Райс преподава. По него се изучават и студентите “Етно-музикология” в Лос Анжелис.

Това е първото голямо международно признание за Цветелина. У нас от няколко години тя фигурира в няколко учебника по музика за девети клас, но сега за пръв път и в чужбина. Освен за развитието на попфолка, учениците изучават и две от най-известните й песни – “Няма да е все така” и “Ранена душа”, с която спечели 1-ва награда на фестивала “Пирин Фолк” през 2000 г.

От тази година, Цветелина се изучава и в българските учебници по музика за втори и трети клас.

# 108
Брех, тази Цветелина с много заслуги Rolling Eyes Аз за нея знаех досега, че е сестра на Екстра Нина, нищо повече.
В американският учебник е трябвало да влезе Сашка Васева, те тогава щяха да видят братята американци що е то чалга Mr. Green

# 109
Аз бих преместила детето си от това училище. Веднагически.

# 110

А ако е единственото училище в града, къде ще го преместиш?

# 111

А ако е единственото училище в града, къде ще го преместиш?

Предполагам няма да е единственият град.

# 112
Горица, не търся заяждане, но това не ми се струва основателна причина да се мести дете в друго училище. Да, има и други градове, но я си представи, че най-близкият, с подходящо училище, е на 30-40км., ще рискуваш ли детето ти всяка сутрин да става много рано и да пътува при всякакви атмосферни условия?
Това си е мое мнение, просто си разсъждавам.

# 113
Aннa , сподели моля те кои са тези клубове. Например, къде мога да отида тази вечер да послушам етно джаз на живо, кои са пънк и гръндж клубовете, дали пък има някое парти с музика от 70, или пък парти с маски. Горовим за музика на живо и хора, които искрено се кефат и се зареждат емоционално?
Благодаря предварително!
  bouquet
http://www.teahousesofia.com/
Ако ме вземеш с теб, ще ти споделя още места! Laughing
Шегувам се, разбира се. Имам приятели, които редовно ходят по суинг партита, но не съм се интересувала къде. Първо бях бременна, после с малко бебе, сега с голямо бебе... Времето за танци ми е доста ограничено, въпреки че много обичам Grinning. Но бих попитала за теб.
За партита с маски. В клубове има повече сякаш октомври, тематично. Ако имаш подходящата компания можеш винаги да си го направиш.
Преди време близки организираха нърд парти извън града. Също и циганско парти... И още, и още.
Само желание и възможност да имаш Grinning.

# 114
Izma, чалгата е начин на мислене, на първо място. Не бих допуснала изкривяване в тази насока. Точно затова, бих предпочела детето да положи повече физически усилия за да стигне до нормално училище /ако се налага/, пред това да го оставя да му промият мозъка. 

# 115
Аааа ясно, чалгата била потресаваща ...
А ако младите, крехки и нежни душици бяха развели гриви на някое дет-метъл парче дали пак бихте се потресли? А ако танцуваха на някой рап например на Бичето?
Щом децата харесват музиката да играят, ако искат и на зурни да свирят ... мисля, че ще се вписват чудесно в общата картинка. И кои сме ние да ги съдим за музикалния им вкус?
Да припомням ли какво беше отношението към метъл и упадъчната западна музика преди време? А?
Бях шести клас, когато Ку-Ку направиха албум, ако не се лъжа "Шат на патката главата". Една от първите чалги и всеки час по музика си носехме тази касетка да ни я пуска учителя. А той изпадаше в ужас. Но на нас ни харесваше да слушаме кой не е спал с Дулсинея и как е умрял Дядо Мраз. Не помня да съм била някога опасна за обществото. Поне нямам досие все още.  Mr. Green

Т.е. напълно съм съгласна с теб, Labrador

# 116
  • Велико Търново
Мен пък това ме потресе много повече:

# 117
  • В Космоса
Аааа ясно, чалгата била потресаваща ...
А ако младите, крехки и нежни душици бяха развели гриви на някое дет-метъл парче дали пак бихте се потресли? А ако танцуваха на някой рап например на Бичето?
Щом децата харесват музиката да играят, ако искат и на зурни да свирят ... мисля, че ще се вписват чудесно в общата картинка. И кои сме ние да ги съдим за музикалния им вкус?
Да припомням ли какво беше отношението към метъл и упадъчната западна музика преди време? А?
Бях шести клас, когато Ку-Ку направиха албум, ако не се лъжа "Шат на патката главата". Една от първите чалги и всеки час по музика си носехме тази касетка да ни я пуска учителя. А той изпадаше в ужас. Но на нас ни харесваше да слушаме кой не е спал с Дулсинея и как е умрял Дядо Мраз. Не помня да съм била някога опасна за обществото. Поне нямам досие все още.  Mr. Green

Т.е. напълно съм съгласна с теб, Labrador

Що ли ми се струва, че  "Шат на патката главата" и "Ръгай Чушки В Боба" бяха по-скоро иронизации. И аз и тогава го разбирах така, въпреки крехката си младост. Thinking

# 118
10 c's идеята ми беше да противопоставя популярна музика на чалгата в изпълнение на българин (Васко Василев). Нали говорим за маси, не за група руски учени, които слушат класическа музика.Покажи ти по-добро парче, което да е българско и да не е чалга.Нещо, което би слушала с децата си

Ами то няма българска класическа музика, освен опитите на Владигеров и сигурно още 1-2ма, а децата Добри Христов едва ли им се слуша /то и на мен/:) Но разбирам какво искаш да кажеш.
Аз какво бих слушала с децата си - ами не знам честно казано, доста съм се откъснала от бг поп музика, има разни хитове, летни песнички излизат, но не мисля, че има някой , който да прави музика в момента. Това важи не само за БГ /дежа ву имам/ , целият свят е в творческа криза.

Иначе за възпитаване на музикален вкус у едно дете, това е мн широка тема, но почти нищо мейд ин България

поп фолка/=чалгата за мен/ е антикултурата, която стана културата.... и така, драма голяма:)

# 119
Мен пък това ме потресе много повече:

Ама всички изпадат във възтогрг. А на дъртия коцкар как му светят очиге.

Общи условия

Активация на акаунт