Художествена поп-фолк самодейност

• 26 599
  • 370
  •   1
Отговори
# 255
Четейки Argent и на мен ми стана леко мъчно.  Tired

Млади хора, които израстват с музиката на Пепа и Сашо Роман...
отворих линковете и просто не мога да повярвам.

Рокси, нима искаш да кажеш, че след 50 години някой ще прави анализ на парче на Андреа?
Не ми се вярва, честно. Или тази музика ще остави диря на световната музикална сцена?
Едва ли. Да се сравнява хипарското движение с чалгата в България ми идва в повече,
ама може и аз да съм повредена.  Mr. Green

# 256
На световната едва ли, защото България няма как да остави каквото и да било там ( като произведение). Но  на местно ниво според мен този феномен дава поле за размисли и анализи.

# 257
А сега кажи ти какво правиш в тема за Фатмагюл!  Laughing

лесно можеш да провериш  Simple Smile

Андариел, извинявай, но къде ги видя тези циганчета в клипа? Аз видях само 2 по-муркавки деца, за които да кажа 'циганчета', и то от далеч, защото първо, записът не е ясен и второ, всеки има право на по-мургава кожа:) Останалите ми се струват бели беленички.

Moже ли аз да ти отговоря, тъй като съм родом от Видин. Simple Smile

Децата са ромчета. Самият ръководител каза от кое училище са, а то е единственото в ромския квартал Нов път. За разлика от повечето гета из България, ромската махала във Видин е как да го кажа по-култивирана. /То целия град го култивираха, ама както и да е...  Laughing / Нормално е децата да са изкъпани, вчесани и добре облечени и да не са типичните цигани.

Та мисълта ми беше, че щом са от това училище няма как да са българчета. При наличието на още 10-15 училища в града, едва ли някой ще си прати детето баш пък в квартал Нов път.  Peace

# 258
А така! И тук се представяте достойно. Mr. Green  box

Темата вече доста е улетела на някъде и затова надявам се мога и аз да кажа няколко неща, макар и не конкретно по първоначалния казус. Аз никога не съм крил, че слушам чалга, не се срамувам от това и никога не съм се срамувал. На мнение съм, че всяко поколение си върви с музиката от своето време. Няма какво да се чудим, че набор 70 и някоя, израснали със C C Catch, Modern Talking, Sandra, Scorpions не понася Ивана. Аз съм 86 набор. Ние израснахме с тази музика. Веселяхме се на нея, първите ни целувки са били на някоя чалга балада и така нататък и така нататък. Аз харесвам като цяло балканската музика, това звучене ми допада и съвсем не съм се ограничил само с български поп-фолк, но това няма значение. Адвокат на чалгата няма да ставам категорично, нито ще се опитвам да убеждавам някого в нещо. Искам обаче да развенчая някои митове:

Сякаш на различни планети сме расли.
Пораснах със Запа, Флойд, Морфин, Алис Купър... Българската музика, която харесвах като дете беше на Милена. И на Тангра... И още има, но за тези се сещам първосигнално. На първата редовно навивах лентата с молив, а на втората плочата свиреше до крайно изпукване.
Музиката, която слушахме като малко по-големи и за която врънкахме учителят по музика да ни пуска в края на часа беше на Mr. President, Los Del Rio, Peter Andre, Spice Girls, Take That, East 17... Европейска. Не сръбска, румънска, циганска.
На още малко по-късен етап, в който можеха да се посещават детски дискотеки на почит бяха Уеста и донякъде Индиго. Да пиша ли и в тях каква беше музиката?
Хайде, няма нужда, да убеждаваш който и да е, че поколението ни е чалгарско. Твърдението ти е минало покрай истината и е останало в средата, в която лично ти си се градил човек.

# 259
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Visible, Желязко по принцип живее в паралелна вселена, та не се учудвам и че  е расъл там Joy.

# 260
  • Варна
Извинявам се, но 'упадъчната' музика на 60тте е допринесла много за какви ли не социални промени
Всякакви права са извоювани тогава. Аз не съм от поколението на Джони Кеш , за да слушам само него ( смехотворната теза назад), но той и цялата потънала в дрога 'пастмина' са имали огромно значение за поколението тогава  и техния мироглед. /и не само/ Дрогата е придружавала големи поети и музиканти, кой ли не.
Има огромна разлика м/у това да пееш за пари, коли, жени, бело и силикон и да принизяваш цялата си култура  ( лична и гражданска ) в/у подобни елементарности и да изпееш дрогиран

I wear the black for the poor and the beaten down,
 Livin' in the hopeless, hungry side of town,
 I wear it for the prisoner who has long paid for his crime,
 But is there because he's a victim of the times.

Дано се разбра какво искам да кажа

Ами това е поколението, родило 1968-ма.
Може и чалга-поколението да роди нещо подобно, дали?

# 261
  • София
ако правилно си спомням, ръководителят на групата даде да се разбере, че са циганчета (ако не всички, то поне повечето). Кварталът е циганската махала, това е кварталното училище. Помните ли, точно там стана скандалът със Зрънкови, дето цялата махала се вдигна и поиска да ги изселят! не е задължително циганчетата там да са като просещите по софийските улици и кръстовища - окъсани, некъпани, псуващи и нахални. Хората  правят каквото могат и както могат. Пак е по-добре от нищо.

Колкото до музиката от 60-те, точно хипарите са децата от бейби--бума, следвоенното поколение, родено в относително охолство, деца на средната и по-висока класа, които са решили да се бунтуват, най вече в уютните колежи с много дрога, алкохол и секс. Определено нямало е как младият работник от заводите на Форд да стане хипар и да се друса и пее песни, защото са щели да го уволнят ведннагически и да остане на улицата. Големите промени идват в края на 60--те и началото на 70-те, защото не са искали да гинат на фронтовете в Азия. Според мен причините са били доста по-егоистични, отколкото борба за свобода. Разбирам, че пиша направо еретични неща за обвитите в ореол времмена на 60-те, но съм готова да изчета критиките как може така да говоря, та те са били борби са социални и международни справедливости!  Simple Smile

# 262
  • На земята, която е всъщност звезда.
Visible, Желязко по принцип живее в паралелна вселена, та не се учудвам и че  е расъл там Joy.

Аз съм само една. Това е някаква самозванка. Дайте я насам и ще видим коя е истинската!  Laughing

# 263
  • Варна
Андариел, едното - егоистичните мотиви, не отричат, не противоречат на другото - постигането на много свободи, по отношение на образованието, участието в политически дебати, гражданските инициативи, лееекото "стопляне" в двуполюсния свят, деколонизацията, свободата на словото и т.н. Да, личността се завърта около себе си, но не около това какво пие, мачка, мушка, клати и кара.

# 264
Дори да са циганчета - расов анализ сега не мога да им направя, на мен не ми приличат на циганчета - какво променя това , реалността ли? Българчетата във Видин по-различни ли са, какво слушат?

# 265
  • София
аха, не се завърта, ама на осемнайсет-двайсет години какво му е най-важно! Първо е сексът, личните постижения, и поради несвършилия пубертет желание да прекроява света.  Просто на тези години се водят по всеки, който им направи   bigdance2 gydi  Нали и ние бяхме същите преди двайсет години, не помниш ли студентските стачки!  Peace

# 266
  • Варна
аха, не се завърта, ама на осемнайсет-двайсет години какво му е най-важно! Първо е сексът, личните постижения, и поради несвършилия пубертет желание да прекроява света.  Просто на тези години се водят по всеки, който им направи   bigdance2 gydi  Нали и ние бяхме същите преди двайсет години, не помниш ли студентските стачки!  Peace

Ама, права си, точно, точно - стачките и "Let it be". Посланието на чалга културата за прекрояване на света къде е? За няколко кубика повече, диня с мастика, бял мерцедес, любовна нега и омраза?

# 267
  • София
като се замисля, то трябва да има и едно такова поколение, като резултат от прехода - какъвто преходът, такова и поколението.  Sad Но и това ще мине, и това поколение вече започва да ражда деца.

# 268
Аз съм от София, от нормална гимназия и поради една причина, контактувах с хора от математически, езикови и класическа гимназия - чудесно помня на лагери какво ни е вълнувало, отлично помня, че интересите ни бяха почти еднакви. Изобщо не са ни били фактор Сиси Кеч и Сандра, а Доорс, Куиин, Депеш, Дюран Дюран, Ю2,  Мадона ... Ако някой си пази чантата от противогаза, може да прочете какво слушаха тогава децата. Макс. бяхме чували за Попа.Българското беше равно на Тангра, Милена, ФСБ и Сигнал. Ник'ви Цецоподобни не е имало в София. Слушащите сръбско изпълзяха от кръчмите на по-късен етап.
Съответно моето поколение успя да събори 1-2 правителства.
В момента студентите къде са?

# 269
  • София
Ти наистина ли вярваш, че точно вие/ние сте/сме съборили едно-две правителства?

Общи условия

Активация на акаунт