Забранен достъп до детска градина в София след 8:30

• 17 385
  • 373
  •   1
Отговори
Здравейте.

Моля Ви за допълнителна информация. Тази седмица разбрах от нашата госпожа че в нашата детска градина "Слънчевото Зайче" в Младост са приети нови правила за 2017/2018, едно такова "правило" е детската градина да бъде заключвана точно в 8:30 и дори и една минута да се закъснеело родителят и детето  НЯМАЛО ДА БЪДАТ ДОПУСКАНИ на територията на детската градина. Миналата година децата се допускаха до 9:00 и имаше гъвкавост ако се  закъснееше до 5-10 минути. Това било някаква нова наредба на община София приета от някаква си нова експертка Ева. Аз обаче не намерих никаква такава наредба и няма такива текстове в наредбата за прием на деца от 9.02.2017. Освен това не намерих на сайта на общината никаква експертка по детските градини с име Ева.

Много Ви моля ако някой знае нещо за това да ми посочи документ от Общината според който всички детски градини в София трябва да забраняват достъп и да бъдат заключвани точно в 8:30 стуринта! Аз попитах госпожата също защо да не може да се откажем от закуската която е от 8:30 до 9:00 и да идваме в 9:00 но тя не ми отговори нищо смислено а по скоро няколко други родители които изобщо не им влиза в работата ме нападнаха че така всички деца щели да се научат да правят каквото си искат и да идват когато си искат и трябвало да идваме навреме за да имало дисциплина. Да но ние идваме от 10 километра а те живеят в съседните блокове и някои от тях са и безработни. Защо сме се били записали тогава там? Госпожата много добре знае нашето и на някои други родители положение но е предпочела да не каже нищо да ни защити когато се е приемал новия правилник в градината и сега се оправдава с несъществуваща наредба. Сега ние нямаме какво да направим, вече е почти Октомври, в всички детски градини около нас няма места а ние работим и аз съм с местожителство в Младост а и детето ни е свикнало с детската си градина. Не става да пътуваме 15 километра по Околовръстното с риск да се претрепем защото ако закъснеем и 5 минути трябва да се връщаме обратно ???  Да се става в 6-7 сутринта също не е решение защото така се разваля съня на децата, а ако станем в 7:30 и тръгнем в 8:00 почти винаги закъсняваме заради задръстванията. Разбирам че трябва да има дисциплина но чак пък толкова да няма малко гъвкавост за хора като нас които идват отдалече. Законно ли е да не ме допускат до ДГ-на ако закъснея и 5 минути при положение че си плащам всички такси и данъщи? Няма как всички да живеем на 50 метра от децките градини които в София и без това не достигат

Последна редакция: вт, 26 сеп 2017, 20:44 от Anthonym

# 1
В правилникът за дейността на ДГ се определя времето за прием. А правилникът се приема на педагогически съвет.Всички родители се подписват, че са запознати с него и са длъжни да го спазват.
Като не ви изнася, се запишете в частна ДГ. Доколкото знам там може да се ходи по всяко време.
Излизате по-рано от вкъщи и се придвижвате до 8.30 в ДГ. Вие се съобразявате с правилата в ДГ, а не обратното.
Интересно ми е като тръгне детето на училище, ще искате часовете да започват в девет часа, защото пътувате?!

# 2
Наредба не мога да посоча, но при нас /28 ОДЗ/ е така от миналата година. Аз не съм против, защото така има ред, децата закусват заедно, после започва учебния процес, а не някои да са готови, други тепърва да идват, да сядат да ядат и т.н. Нарушава се режимът. И аз съм водила детето на ясла през два квартала  и сме успявали в 8-8,10 да сме там, тръгвахме 7,30-40 ч. Колкото и да не ви е приятно, не може двадесет или повече деца да се съобразяват с едно.
Ако в работата кажете, че не можете да започвате от  9 ч., както другите ви колеги, дали ще се съгласят с Вас, понеже пътувате или ще Ви кажат да си направите сметката как да се придвижвате?

# 3
  • Майна Сити
Не се обиждай, ама написаното от теб ми звучи супер несериозно. От години в градините при нас (малък провинциален град сме) го има това правило че след 8:30 не се приемат деца. И всички го спазват, защото вратата се заключва. Компромиси няма. Ми вместо да тръгнете в 7:30, ще тръгнете в 7:00 ако се налага. "Щяло да се развали съня на детето" - ами ако си ляга в някакъв нормален час, то тогава едва ли ще има проблем с ранното ставане. Не мисля че с половин час отгоре ще се наспите, но със сигурност можете да идете навреме в градината.
Не знам, според мен всичко е оправдание, има ли желание - има и начин.

# 4
В детската градина до нас е така от години,вкл.и мен са ме връщали с детето за 2 мин закъснение-при нас наистина беше от лоша организация,но все пак всичко се случва,в крайна сметка децата  не са в казарма,чак такова втелясване в ДИСЦИПЛИНАТА Shocked.Ако госпожата вдигне кръвно и се наложи да си тръгне по-рано,ние какво трябва да я разстреляме ли?Или да намараме директорката да ни гледа децата междувременно WinkСистемно закъснение,защото на детето му се спяло и не можело да стане по-рано е несериозно,просто вземете телефона на госпожата,за да я предупредите,ако нещо инцидентно се случи и закъснеете.

# 5
На всеки може да се случи да закъснее. Ако е инцидентно, едва ли ще върнат детето. Обаче, ако смяташ, че за теб правилата не важат и всички трябва да се съобразяват с твоя график, си е чисто нахалство.

# 6
Ние идваме още по отдалече. Какво им пречим ние на другите деца? Те си закусват а ние идваме в 9 без 5 и не "сядаме да закусваме". А и каква е разликата ако започват занятията примерно в 9;15 за да има буфер ако някой закъснее? В България все на някой другите му пречат.... Натали в 28 ОДЗ изобщо ли не те пускат? Защото и при нас заключват но ако закъснееш звъниш на звънеца и те пускат а сега ме заплашиха че ако съм закъснял ще се връщам обратно. Аз не съм се подписвал на никакъв правилник че в 8:30 ще се заключва . Въпроса е има ли такава Наредба или това са измислици и законно ли е или не да се забранява достъп а не кой как предпочита?

vallian - ти като закъснееш 5 минути на твойта работа заключват ли ти външната врата и гонят ли те да се връщаш обратно? Защо само в ДГ-на да е така? Съгласен съм с желязната дисциплината но ако има пътища. метро и т.н. навсякъде както е в Германия и не само всеки да паркира на улицата и затова в София навсякъде да е все по задръстено. Не мога да си позволя частна ДГ която е 600-700 лв. а и не ми харесва и като програма, не съм съгласен това да е решението. Значи всеки който живее далече а не в блока срещу децката градина да плаща за часна градина ?

# 7
  • Пловдив
Интересно ми е като тръгне детето на училище, ще искате часовете да започват в девет часа, защото пътувате?!
Никой не е поискал часовете да започват, след като детето дойде. Закъснял ученик дали го връщат от училище?
Пълна идиотщина е това.
Какво прави родител, който е закъснял пет минути заради трафика и след това е на работа?

Последна редакция: вт, 26 сеп 2017, 21:51 от Магдена

# 8
Много е несериозно това, никой не е длъжен да се съобразява с вас. Днес е трафикът, утре - времето ще е лошо, вдругиден... Ние бяхме в частни градини, там също се държеше на часовете, децата се приемаха от 8 до 8:30. В ДГ в чужбина - също. Даже там бяха много стриктни и при системни закъснения изключваха детето.

# 9
Знаеш ли, и в частните има ред.

# 10
Аз го водя към 8 ч., но знам от други родители, че заключват и това е. Лятото май отпускат 10-15-ина минути в повече.

# 11
То хубаво се притеснявате за съня на детето, но то как ще се научи на ред ако вие не му покажете, че щом има час в който трябва да е в градината/училището/на работа трябва да се спазва. Не мога да понасям вечно закъснващи хора и тъпите им оправдания. Щом в 8.30 трябва да сте в градината тръгвате половин час по-рано и сте там или на време или малко по-рано. Детето си ляга вечер половин час по-рано и не му се разваля нищо. В крайна сметка ако системата трябва да се наглася към прищевките на всеки ще е такъв хаос, че и на тези които не им харесват нормите няма да им хареса.

# 12
Голяма идиотщина е това! И моето дете като ходеше на градина, пускаха до 8.30 и бях в стрес да не закъснеем. За закъснели имаше възможност да влязат май в 10 часа. И ние живеехме далече и не бих се върнала, за да отида пак. Беше ужасно!

# 13
  • Пловдив
Добре, де, хора, в какво се изразява съобразяването, дето никой не бил длъжен? Нито заминават някъде, нито се очаква да спрат да си извършват дейностите заради закъснялото дете и да седят да го чакат, просто се иска да го пуснат вътре.

# 14
  • София
Лично аз карам детето в 8:55. Имам възможност в толкова и в толкова е там.
Честно вярвам , че не му е спешно да закусва с децата. Вкъщи сутрин му е по- добре.

Малко е двуяко положението. Сутрин да е точно в 9:00 в същото време обаче ни препоръчват , децата да не стоят повече от 7-8 часа на детска , и да ги взимаме възможно най- рано.
Повечето родители тук свършат работа след 17:00 и така или иначе детето стои над 9-10 часа в детската?

Лично ние (с детето ) гледаме да спазваме до 9:00 сутринта , както е прието при нас, ако кажат 8:30, значи 8:30, но пък после имат ли право да ни казват "взимайте децата рано, защото са тук по 10 часа"?
Мисля , че отдавна не сме "едно време" и би трябвало директори и учители да знаят , че днес пари се изкарват много трудно и трябва яко бачкане , с работен ден над 8-10часа (не броя пътя до работа)

Общи условия

Активация на акаунт