Забранен достъп до детска градина в София след 8:30

• 17 396
  • 373
  •   1
Отговори
# 30
Зависи от Правилника на конкретното детско заведение. Проверявайте преди да се записвате.

Скрит текст:
Винаги сме водили детето си в 9 ч. и не е имало никакъв проблем. При нас Директорката и учителите бяха отворени към диалог с родителите, както и обратното.
Имаше си правила, разбира се, но те си имат логично обяснение и всички ги спазваха стриктно:
- да бъдат предупредени кои деца ще идват в 9 ч., за да не ги предвиждат за закуска
- да не нарушават учебния процес, т.е. ходят преди времето, определено за учебни часове и да не си тръгват преди да са свършили
- да не ги взимаме по време на следобедния сън (може преди или след него)

Мен пък ми е интерсно кое е това населено място (явно около София), където най-близката градина е на 10км.
Много деца не са приети в най-близката и са принудени да ги запишат в по-далечни. Или ако работното време на родителите е до по-късно и няма как да успеят да стигнат, тогава ги записват в градини около местоработата си. Така могат да реагират и ако вдигнат Т или нещо др. по-спешно.

# 31

Родителите които са маниаци на тема дисциплина ги моля да си изберат едно ОДЗ и да го трянсформират в Казарма за да можем ние останалите да се преместим другаде.

Глупав опит за провокация. Спазването на правилата изобщо не означава казарма.
При нас доста училища имат автобуси ( на училище се тръгва на 3 години ). Дали трябва да изисквам от шоьора да ме чака ако не съм на спирката, та да не се стресирам и аз и детето. Голямото ми дете е използвало тази опция през годините и се е случвало да има промяна в разписанието. Никой не се е допитвал до родителите удобни ли са им промените. Или се нагаждаш или си търсиш друг вариант.

# 32
  • София
Егати, на мен пък ми е удобно да не започва първият час в училището на сина ми в 7.30 ч. Дали пък да не изискам от директорката да се съобрази с мен и моето удобство и първият час да започва в 9?

От цялата тема едно става ясно - който не може да спазва правила, много си изтъква правата.

# 33
Егати, на мен пък ми е удобно да не започва първият час в училището на сина ми в 7.30 ч. Дали пък да не изискам от директорката да се съобрази с мен и моето удобство и първият час да започва в 9?
За учебните занятия няма 2 мнения, въпросът е за преди тях и е нещо, позволено по принцип, именно защото не засяга учебните часове.
Все едно учениците да ги карат да ходят в 6:30 ч. и до 7:30 да хапват и да се чудят какво да правят.

Това по принцип. Тя щом е записала детето си в градина с такива правила трябва да ги спазва.

# 34
Wind - госпожите много добре знаят откъде идваме и че няма как да дойда преди 8:30, ама да и аз все си трая и плащам и плащам, екскурзии черпения....това ми е грешката, май с добро не става, всяка една промяна в реда трябва се съгласува с родителите и децата а не да им се налага някакъв диктат, сега се получава че на никого не му пука нито за нашето дете нито за нас,, ми те така по тая логика утре всичко мога да си решат...

Ще се опитам да се разберем но ако продължават така ще трябва да си тръгна и да търся друга ДГ но ще подам жалби защото е незаконно да се сменя реда в началото на учебната година, да се заключват и да ме лишават от достъп, даже в Конституцията пише че всеки има достъп до образование а ние си и плащаме:), не е нормално това, ще го закарам като не мога в еднодневни занимални и ще събирам фактурите и после може и да се съдим...Все някой в тая малумна държава трябва да може да ни защити.

# 35

От цялата тема едно става ясно - който не може да спазва правила, много си изтъква правата.

Е вече си търсиш разправии. Изобщо тук не става дума за това, Ако в училището първия час е започвал в 7:30 и си си направил плановете, но ти кажат сега на 15-ти като го заведеш. абе ние променихме правилника и вече е от 7:00 по добре да идва че после ще заключваме вратата и няма да го пускаме, а ти ако не можеш толкова рано се премести някъде по наблизо да живееш или в друго училище отиди. Някой малумен чиновник си решава нещо и всички припяват. Не е важно в колко ходят на училище точно в 7:30 а съдържанието и какво правят там но това е друга тема...

# 36
  • Beyond the stars
Пропуснах - защо като цяло трябва да се съобрази целият график с вас еднолично?
Направена е промяна, уведомени сте - правото ви на системно закъсняване, за да не нарушавате съня си, не се защитава нито от Конституцията, нито от друг закон.

# 37
В началото помислих, че наистина има промяна, но сега прегледах правилниците на колкото градини намерих в нета, включително в район Младост и никъде не намирам такава.

Anthonym, провери в Общината щом казват, че оттам идва, но според мен няма такова нещо.
Нека в писмен вид ти дадат отказ, като цитират съответното основание, за да го имаш черно на бяло.

Скрит текст:
Само по това как градината описва себе си можете да предположите какво ви чака там.
Въпросната градина, за която авторката пише:
"...Амбициозен екип от квалифицирани педагогически кадри работи по програми утвърдени от МОН.
Интересите на работещият екип в ДГ №98 са насочени към осигуряване на оптимални условия за физическо,духовно и социално развитие на децата в съответствие с ДОС, новите тенденции за развитие на Европейското и световно образование..."

И друга, от която имам преки впечатления:
"Основният стремеж на нашия екип е да осигури на децата спокойно, радостно и
пълноценно детство. Да са щастливи и обичани с усещането, че всичките им мечти
могат да станат реалност. Да пораснат като пълноценни свободни личности. Да
намерят своето достойно място в живота и да променят света около себе си към по-
добро.
Ние гарантираме физическо, духовно и социално развитие на детето в съответствие
с програмните, Държавно образователни стандарти и съвременните тенденции в
предучилищното възпитание. Гарантираме спокойствие и сигурност на родителите и
адекватен отговор на техните интереси и очаквания."

https://kg.sofia.bg

# 38
  • Пловдив

Аз да повторя - не става дума първият час да започва в 9, а да не връщат сина ти от следващите часове. Нека си му пишат отсъствие за този (неприложимо е това с отсъствията в градината, и какво правим сега?).
Няма аналогия между чакането на спирката и пускането на детето да влезе в градината, където децата си стоят и без това, не стоят, за да чакат закъснялото дете.

# 39
Айде сега Околовръстното виновно, мазало било. Всяка сутрин минавам по това Околовръстно, чак пък пълзящ трафик няма. Има и алтернативни маршрути, ползвам и тях. В нашето училище промениха обедните часове за взимане след началото на учебната година, уведомиха ни по имейл и влезе в сила, нямаше драми и заплахи със съд.
И да се бяха допитали до Голямото изключение, ДГ в крайна сметка щеше да си приеме правилата, щом неизключенията, които са мнозинство, са съгласни с тях. И какви права точно се нарушават - на мързел и желание да си много велик ли? Примерът с детето със СОП пък беше супер неуместен...

# 40
  • тук и там
Интересно,като закъснееш със 5 минути и нямаш достъп до детската градина-какво правиш?Вземаш детето със теб на работа?Вземаш си един ден неплатен отпуск-като се обаждаш на шефа,да кажеш че днес няма кой да гледа детето ?Трескаво звъниш на роднини за да намериш някой който да го вземе през този ден ?Търсиш детегледачка в последния момент?Не си представям тази ситуация.. CrazyНе съм във Бг, за това и няма  да коментирам как е тук,но наистина е нелепо да не се допуска дете заради малко закъснение.Не говорим за системно и  умишлено нарушаване на правилата-а за възможно закъснение,поради някаква причина.

# 41
На другия ден тичаш в 8 без 15.

# 42
  • тук и там
Представих си го даже -караш като бясна ,натискайки яростно клаксона.После заставаш  и дебнеш да се освободи място за паркиране,грабваш детето и препускаща и запотена  се добираш до Дг.Или ставаш в 5 сутринта,оправяте се и караш едното дете на училище-оставяш го набързо,защото мама бърза за ДГ и потегляш със  три годишното  със бясна скорост..Или оставяш седем годишното си дете  в 7 ч пред училището да си виси един час,докато  спокойно караш другото и в 8 сте във Дг. Crazy
Това със заключването и недопускането на децата след 8,30  си е направо като наказателна акция.Би трябвало да има поне 15 минути реверанс-да стои някой на вратата и да допуска закъснелите деца и родители.

# 43
  • Пловдив
Няма значение околовръстното ли е виновно. Ясно, че закъсненията най-често са въпрос на лошо предвиждане и неорганизираност от страна на закъсняващия. Според мен по-важният въпрос е дали е оправдано при закъснение детето да не се допуска до градината (не става дума да се изчаква за нещо!) и пак според мен - не е.

В градините, в които е бил синът ми (две, в Пловдив) никога не е ставало и дума за недопускане. Искат само да се обаждаме да предупредим, ако ще закъснеем, за да го предвидят за храненията - дават заявка за брой порции. Обаждала съм се - доста пъти. Дъщерята е на градина от една седмица, води я баща и, а той е по-организиран, така че не знам какво правят там, но предполагам, същото.

# 44
.После заставаш  и дебнеш да се освободи място за паркиране,

Това не го мисли, в София мамите паркират, където им дойде. Запушват улици, входове. 

Общи условия

Активация на акаунт