Орхидея - тема 7

• 87 192
  • 752
  •   1
Отговори
# 90
Аз също купих 2 в една саксия и не съм ги делила. Растат като луди и двете, но не цъфтят в момента... Разцветката май не е кой знае какво /аз си я харесвам, де!/, но ако някой има желание съм насреща!
Ето я..

# 91
  • Пловдив
Здравейте момичета! Страхотни красоти си имате вие! Поздравления че успявате да се грижите подходящо за тях!
 Никога не съм гледала орхидеи, но напоследък все по-често се замислям и ми се върти една идея в главата - решила съм да правя/ след дълго четене из нета/ т.нар. флорариум. Имам едно празно аквариумче, мисля да сложа вътре някакви дребни орхидеи. Най-долу- пласт камъчета за дренаж, подходяща почва. Вместо да поливам ще пулверизирам почвата. В общи линии е това. Как мислите,  нали няма да уморя цветята? Някоя от вас отглежда ли орхидеи по подобен начин?
А ето тук има и статия
http://gradinar.net/775-Florariumite-idvat-na-moda

# 92
Здравейте момичета.
Отдавна не съм се включвала, но ви следя с интерес. Честито на всички с новите красавици. Дълго да ви радват Simple Smile
Искам да ви покажа няколко снимки на едно фалче на няколко месеца, което прецъфтя и сега от цветоноса пораснаха листа и не знам какво означава това и какво да ги правя. В началото реших че тръгват разклонения на цветоноса, но после останах учудена че излизат листа. Не знам дали е нормално Simple Smile Трябва ли нещо да го режа и засаждам или така си тръгват разклоненията?
И още една снимка с малък израстък, който се надявам да е цветонос. Това ми е първата Орхидея от преди година и за първи път ми пуска нещо подобно. Изкара 4 нови листа и се надявам вече да цъфне Simple Smile

Аз преди време писах, и аз имах 2 бебета, с по 3 коренчета, едното го отделих малко по-рано, та още си расте, а това, което оставих повече още докато беше на майката изкара цветонос, та след време го пресадих и него. Мина известно време да се климатизира (беше ме страх да не спре да расте) но сега имам 2 големи пъпки и ще цъфне първото ми бебе.   Heart Eyes Така, че ги изчакай колкото можеш, аз просто се страхувах да не би да не може да ги изхрани, защото майката орхидея ми е с едно листо (нещо я беше нападнало и мухлясваха).

Искам да питам, аз пресадих бебета в малки саксийки (като тези, които купуваме оригинално орхидеите) но сложих само кори... имам и друг събстрат (като мъх) извинете, че не им знам по-сложните наименования  Embarassed  Сега едното бебе смятам да добавя мъх, да го подсиля, а това, което ще цъфти..... не смятам да го пипам.
какво ще ме посъветвате?

# 93
Здравейте, дами! Орхидеите ви са прекрасни. Преди около 2 месеца и аз се сдобих с една, но още на втория ден и окапаха цветовете. Бях чела, че не се поливат, но след като окапаха реших, че не е вярно и започнах да и наливам вода в чинийката всеки път като я поеме (почти всеки ден)... та мисля  я преполях. Имаше изгнили корени (тези, които са  на дъното на саксията и ги изрязах) другите изглеждат добре, но не съм сигурна затова я оставих без почвата и само в саксийката и ще чакам някой да ме посъветва нещо. Ето и снимки http://yaninanedyalkova.snimka.bg/flowers/orhideya.664832.26723933  Praynig

Последна редакция: пн, 26 мар 2012, 23:35 от yaninanedyalkova

# 94
Здравейте, момичета! Следя темичката с интерес и реших и аз да се включа. Отглеждам си няколко фалчета и един дендробиум, които ще покажа скоро. Реших обаче да се пробвам с една катлея от ebay, която получих днес и тя изглежда така:  Shocked
Имате ли идея как точно да я засадя? Може би като дендробиума - в ситни корички и коренчетата да са отгоре.
Иначе трябва да се получи това

Ще питам и продавача, но ще съм благодарна ако получа съвети и от вас как да я засадя и отглеждам

Успях да проключа с това което обещах

Pi_PI , Заповядай МАТЕРИАЛИТЕ   за КАТЛЕЯТА

От blog.maxiverde

Из книгата на Луц Рьолке

От cvetia.info

От Orchid Wiki

От сайт За дома

Приятно четене!

Здравейте, дами! Орхидеите ви са прекрасни. Преди около 2 месеца и аз се сдобих с една, но още на втория ден и окапаха цветовете. Бях чела, че не се поливат, но след като окапаха реших, че не е вярно и започнах да и наливам вода в чинийката всеки път като я поеме (почти всеки ден)... та мисля  я преполях. Имаше изгнили корени (тези, които са  на дъното на саксията и ги изрязах) другите изглеждат добре, но не съм сигурна затова я оставих без почвата и само в саксийката и ще чакам някой да ме посъветва нещо. Ето и снимки http://yaninanedyalkova.snimka.bg/flowers/orhideya.664832.26723933  Praynig

Здравей.
Не съм приключила още с материалите но на всеки въпрос ще намеришотговор тук ( скоро ще е на първа страница )  :

Всичко което интересува начинаещите относно новопридобитите им орхидеи , които най-често са Фалаенопсис е скупчено тук. Прегледайте линковете и ще намерите отговор на всичко което ви вълнува.
Фаленопсис – общи въпроси и отговори
Подпиране на цветоноси
Окапване на пъпки  
Поливане  
Саксии и кашпи
След прецъфтяване за цветоноса
Общи съвети и мнения на членове на форума

Последна редакция: вт, 27 мар 2012, 14:37 от _re_ge

# 95
  • София
Еее, момичета много се радвам, че харесахте идеята!  Hug

Nadeto... и ПиПеЛолита, гледам, че не сте от София и трудно ще стане размяната.

BubolecheMeche, твоята много ми харесва и ще ти пратя снимка на моята повтаряща, та ако ти харесва да "менкаме" Simple Smile Аз уча в НБУ та предполагам, ще ти е удобно да се видим там някъде, че гледам си от Овча Купел.

Ето ги и снимките: цъфнала, листа, корени и още една..
Надявам се да ти хареса, ако пък не ще си намери собственика. Малко е прашна, но обещавам да я избърша Simple Smile Цъфналата снимка е от миналия януари, тогава я купих и не ми е цъфтяла досега. Другите снимки са от днес - мисля се вижда, че и двете пускат листа и корени в момента. Имаше едно счупено листо, което изсъхна и го махнах, но съм го снимала и се вижда. Ако ти харесва ми пиши на лични. Simple Smile

Последна редакция: вт, 27 мар 2012, 15:24 от Госпожица Лаленце

# 96
Лаленце, толкова съм зарибена, че ако я нямам няма как да не ми хареса /белите не са ми страст, от тях имам 3 Rolling Eyes /. Моята, обаче, не е отделена и ще трябва да ми помогнете с напътствия да не объркам работата!  Praynig

# 97
Еее, момичета много се радвам, че харесахте идеята!  Hug

Nadeto... и ПиПеЛолита, гледам, че не сте от София и трудно ще стане размяната.

BubolecheMeche, твоята много ми харесва и ще ти пратя снимка на моята повтаряща, та ако ти харесва да "менкаме" Simple Smile Аз уча в НБУ та предполагам, ще ти е удобно да се видим там някъде, че гледам си от Овча Купел.

Ето ги и снимките: цъфнала, листа, корени и още една..
Надявам се да ти хареса, ако пък не ще си намери собственика. Малко е прашна, но обещавам да я избърша Simple Smile Цъфналата снимка е от миналия януари, тогава я купих и не ми е цъфтяла досега. Другите снимки са от днес - мисля се вижда, че и двете пускат листа и корени в момента. Имаше едно счупено листо, което изсъхна и го махнах, но съм го снимала и се вижда. Ако ти харесва ми пиши на лични. Simple Smile

Аз съм съгласна на размяна за твоята,имам от

http://www.flickr.com/photos/76490657@N03/6959168421/in/photostream/
,другата ми е зелена,след малко ще сложа снимка  

Иначе пред спокойно по еконт с пощ.услуга може да си ги разменим

ето я другата  
http://media.snimka.bg/s1/0241/026726534.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0241/026726536.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0241/026726535.jpg?r=0

Последна редакция: вт, 27 мар 2012, 15:42 от Nadeto...

# 98
  • Варна
_re_ge,огромно благодарности за труда,който си положила да събереш тази информация за Катлеите.И аз имам поръчана 1,която трябва да пристигне другия месец и се притеснявам,че нямам абсолютно никакъв опит в отглеждането на орхидеи,с изключение на Камбрии и Фалчета.Но пък винаги има възможност да се харесаме с цветенцето и да успея да се справя с него.pi_pi,ще се радвам ако споделиш как вървят нещата с твоята.

# 99
_re_ge, благодаря много за инфото за отглеждане на катлея. Аз посадих моята в ситни корички. За сега няма някакво развитие, толкова е миниатюрна, че съм доста скептично настроена. Ще ви информирам как се развива.
Както обещах по-рано ще ви покажа и моите любимки.

Тази ми е първата и много любима, с най-едри цветове

Тази купих скоро от Бриколаж. Имаше само три цвята, двата от които бяха повредени, но ми хареса цвета й. Отрязох цветоноса до първия цвят и сега виждам, че две от спящите пъпки са се събудили, та ще видим какво ще изкара. Много искам вече кейки ....  Sad

Тази също много си я харесвам.....

А, другата която виждате зад нея за малко щях да загубя от изгниване, но се усетих навреме и я спасих тя е резедава на цвят. Сега има цветонос. Ще ви я покажа като цъфне.

Тази ми е последното попълнение от Баумакс.

Това ми е един дендробиум, който изглежда доста изтормозен, но сега го чакам да изкара нова булба и да цъфти. Не ми харесва, че цветът доста бързо увяхва ....

Взех катлеята, защото ми се иска нещо по-различно, а и би трябвало да е ароматна .... ако я докарам до цъфтеж, де.  Embarassed Embarassed Embarassed Дано да имам успех!

# 100
Момичета, много ще се радвам ако ви помогнат материалите за Катлеите. Ще е интересно да споделяте как вървят нещата около тях, може и със снимчици да ни зарадвате.Имам още три файла които са снимки на информация от книги - ще ги сложа малко по късно.

Ох, така ме запалихте, че за тоя месец само планирам да ми станат 3... Днес си купих номер две за този месец, носеща едно доста аристократично име Beallara Tahoma Glacier  Crazy

Това е каквото успях да намеря информативно за

BEALLARA Tahoma Glacier

Материал от Orchid WIKI

Извадка от  myorchidsjournal.blogspot.com

# 101
Мерси за съветите. Днес я напоих моята красавица и сега ще видя колко време ще й трябва, за да изсъхне напълно.

А колко струват орхидеите ориентировъчно?

# 102
Благодаря _re_ge - започвам да чета  Blush
Преди това обаче, искам да ви споделя радостта си от днес - на прибиране към вкъщи спрях до едно махленско цветарско магазинче да попитам дали продават орхидеи и какви са. С продавачкатасе знаем по физиономия от преди. Момичето ми показа 3 фаленопсиса, които бяха нацъфтели, но цената им беше 20 лв.... Казах й, че от скоро съм се запалила и до сега имам 6, но мисля да обогатявам колекцията малко по малко, но 20 лв са ми множко, след като на Бриколаж, Баумак и т.н вървят около 10 лв... Пошегувах се, че като прецъфтят  ако ги преоцени ще си купя... И тя ми вика - чакай имам едни за изхвърляне, направо ти ги подарявам  Shocked Изкара ми един дендобиум със едно стебло и корени в добро състояние и два фаленопсиса - корените и на двата са в много добро състояние, единия при това е със  6 добре развити листа и цветонос, който е прецъфтял, но по който излизат малки пъпки  Mr. Green Проблема е 2рия фаленопсис - корените са ок, но листата са зле - имаше три листа, две от които паднаха - загнили са при розетката... остана едно, което е доста паянтово, но все още се държи - има ли надежда за това растение ако остане без листа? Имали ли сте такъв случай и оживяла ли ви е орхидеята? И накрая - освен трите орхидеи ми подари още едно цвете - Кливиа Simple Smile Много съм щастлива днес  Heart Eyes Mr. Green В ибей дадох 9 паунда за някакви нищо и никакви миниатюрни бебета, а тук днес такъв подарък ми направиха Simple Smile Е какво мислите - ще оживее ли фалчо с едно или ако падне - без листо?  Sick

# 103
  • София
Като споменахте катлеи се сетих да попитам момичетата, които си купиха орхидеи от изложбата на БАН - как се развиват орхидеите ви? Миналата година купих 2 катлеи, 1 пантофка и 1 ситен дендромиум. На практика нямат никакво развитие. Нямат лош вид, но и не растат.  Sad  Дори не са били съвсем бебета, че да трябват някакви специални грижи.  Sad

ПиПеЛолита, имам много такива. Ако са здрави корените и има живот в долната част на розетката, излизат нови растения от нея. Дори някои са ми двойни  Laughing. Единствено не знам дали е просто загниване от лошо гледане или някоя болест (при мен беше от болест). Затова те съветвам да я сложиш на някое по-отдалечено място от останалите, за да не ги зарази ако е болест. И друг път съм показвала, но ето:

Вече са големи растения и много от тях са цъфнали.

Последна редакция: вт, 27 мар 2012, 20:11 от Тaня67

# 104
  • София
Ето го и моят пример със загниваща розетка.

ПиПеЛолита, голяма щастливка си. Завиждам ти за подаръците Simple Smile

Nadeto, ще изчакам BubolecheMeche да каже дали ще разменяме и ще ти пиша. Но вече ще се оглеждам само за двойни в саксиите  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт