Орхидея - тема 7

• 87 180
  • 752
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Аз бих отрязала до долу. Не виждам смисъл да чакаш с месеци за евентуално разклонение и цъфтеж. Според мен е по-добре растението да си почине няколко месеца и с нови сили да изкара хубав и окичен цветонос.

# 166
Аз бих отрязала до долу. Не виждам смисъл да чакаш с месеци за евентуално разклонение и цъфтеж. Според мен е по-добре растението да си почине няколко месеца и с нови сили да изкара хубав и окичен цветонос.
Благодаря! Отивам да го режа...  Confused

# 167
  • София
... Не виждам смисъл да чакаш с месеци за евентуално разклонение и цъфтеж....

В случая не става дума за това. Често казвам, че е въпрос на избор, но тогава цветоносът е зелен. На снимката се вижда, че жълтее. Има смисъл ако зеленото достига поне до горната щипка и се отреже на това място.

Последна редакция: нд, 01 апр 2012, 17:15 от Тaня67

# 168
... Не виждам смисъл да чакаш с месеци за евентуално разклонение и цъфтеж....

В случая не става дума за това. Често казвам, че е въпрос на избор, но тогава цветоносът е зелен. На снимката се вижда, че жълтее. Има смисъл ако зеленото достига поне до щипката и се отреже на това място.
Ами зеленото е малко над долната щипка, на снимката се вижда http://bp78.snimka.bg/flowers/orhidei.665566.26772084.big Още не съм го отрязала... Къде е най-добре да отрежа?

# 169
Ами зеленото е малко над долната щипка, на снимката се вижда http://bp78.snimka.bg/flowers/orhidei.665566.26772084.big Още не съм го отрязала... Къде е най-добре да отрежа?

Пипелолитка
Фалчето е такова цвете че КЪДЕТО И СРЕЖЕШ НЯМА КАК ДА СГРЕШИШ .
Ако срежеш над щипката но в цветоноса няма живот той ще продължи да съхне. ако пък има живот и по надолу има спящи пъпки след време може да цъфне и от там, а може и да не цъфне както го ледам.

аз лично смятам че по този цветонос няма ефективни спящи пъпки, мисля че не способен и на кейки, дори не е подхранващ. обаче даже и да греша няма нищо по-хубаво от един обилен нов цветонос по сравнение с един измъчен стар .

Най-после успях да кача малко снимки на цъфналите ми красавици!Натискене на снимката и ще влезете в библиотеката.

Да се похваля че имам цветоноси тип "пролетни" и заложени  от месец - на общо 4 орхидеи. Така съм свела нецъфтелите тази година до 6 ( две от които с дефектните бримки-цветоноси) и 2 минита.

_re_ge мен ме притесни не цветоноса, а това че корените бяха всичките много жълти и прогнили. Аз с моя скромен опит сигурно не бих я съживила. Даже още не мога да си накарам Орхидеите от миналата година да цъфнат, не знам вие как успявате но аз май нещо не се справям. Може би е прекалено топло в нас или са доста далеч от светлината, но за съжаление няма как да ги сложа до прозореца. А и всичките са ми южни и лятото пече зверски. Но пък едната има 2 бебета, което ме обнадеждава. Дано и мен ме зарадват пак някой ден с нови цветове Simple Smile

Кате не ме слушай, аз само така си дръндоркам. От чиста пробра завист предполагам , че не бих могла да намеря тук такава красавица и на тази цена. Имаше подобни в магазина на един от моловете обаче бяха над 30 лева, затуй ше кажа - кисело е гроздето и това е  Joy

# 170
Реге, Таня, Лаленце - много ви благодаря за съветите   bouquet Добре, че ви има да помагате на незнаещите и прохождащи орхидеелюбители като мен. Ще го отрежа целия, за да си почине растението...  Дано ме зарадва след няколко месеца...

# 171
  • Варна
Здравейте отново Simple Smile Днес отидох до Бриколаж и направо се шашнах от избора на орхидеи  Hug
Страхотни са..не можах да си избера една и затова си взех три  Mr. Green
Цената им беше 15 лв Simple Smile Имаха не само Фаленопсис/така ли си пишеше/ но и ей такива красоти:

Ето ми и новите попълнения Simple Smile

Имам само една забележка към тях до колкото разбирам и тя е,че са адски преполяти

Мислех да ги пресея..но в Мимозата ми казаха,че нямат нужда от пресяване..затова само пробих дупки на кофичките.Те малко ме ядосаха днес защото ми казаха,че орхидеите са супер слаби и едва ли ще оживеят  newsm78

# 172
Мислех да ги пресея..но в Мимозата ми казаха,че нямат нужда от пресяване..затова само пробих дупки на кофичките.Те малко ме ядосаха днес защото ми казаха,че орхидеите са супер слаби и едва ли ще оживеят  newsm78

Боряна просто престани да се вързваш на това което ти казват и да си тровиш нервите. Не се чудя на коментара им, имат много нелюбезни служители и доста скъпи орхидеи !

Сега
Ако все пак искаш да ги пресееш купи си субстрат за орхидеи и просто ги пресади ( гледай да НЕ Е  онова дето изглежда като почва пък се продава за субстрат за орхидеи ) . Като ги извадиш от корите ще видиш в какво състояние са корените и дали

Тази на последната снимка аз бих я пресяла 100%, не е хубаво да има мухли и мъх - за транспортиране може да е ок, но иначе не.

Честит ти и други орхидеи, те обаче се гледат съответно и по-друг начин. Едната ми се види камбрия а другата е онцидиум Sugar Candy

# 173
  • София
Честито! И трите са чудесни! Малко са преполяти, но не е страшно. Не е нужно да пресаждаш. Остави ги както си ги купила. Единствено ако имаш съмнения, че нещо не е наред се разравя, за да се види причината. И като големина саксиите са добре. Всъщност само няколко пъти се е налагало да увеличим размера на саксията, но след 1-2 години, а не при покупката.

А горните две (камбрия и онцидиум) са даже по 12 лева  Grinning. Първата е почти същата като тази, която мъжът ми е купил, но нашата стои по-кафява. Тази ми лилавее. Днес е много мрачно времето и ще станат лоши снимки. Тези дни ще я снимам на слънце и ще ви я покажа.

# 174
Много ме успокоихте благодаря.радвам се че няма нищо притеснително в моите листа.много са хубави вашите орхидеи,не мога да и се нагледам.

# 175
  • Варна
Първите две снимки са само за да покажа какво видях..не съм купувала от тях/не смея  baby_neutral/
А може ли да ми кажете от къде да купя тази смес за орхидеи ..в Мимоза дали я има или е на друго място? Последно ми предлагаха някаква там,която беше 500гр за 15 лв ?

# 176
  • София
Първите две снимки са само за да покажа какво видях..не съм купувала от тях/не смея  baby_neutral/
А може ли да ми кажете от къде да купя тази смес за орхидеи ..в Мимоза дали я има или е на друго място? Последно ми предлагаха някаква там,която беше 500гр за 15 лв ?

Няма какво да не смееш. Камбриите ги гледаме по същия начин като фаленопсисите и се скъсват да цъфтят. Може би искат с една идея по-тъмно място. Субстратът за тях е по-различен, защото са земни, а не дървесни орхидеи и ако се поливат с потапяне, задържат повече влага. Ние отдавна сме минали на поливане по малко с лейка и не се съобразяваме с това. Единствено цветовете са им краткотрайни и издържат около месец.

Субстрат - в Баумакс има приличен. Дори и да е непрозрачен плика, пипаш през него. Трябва да напипваш почти само кори и много малко меки неща като кокосови влакна и подобни. В някои цветарски магазини продават само кори в прозрачни пликове.

Ре_ге, зигопеталумът ще цъфти скоро  Grinning.

# 177
Боряна, прекрасни са! И на мен ми се иска да си купя още поне една от това зареждане на Бриколажа... Аз си купих субстрат за орхидеи от Бриколаж за 3.50 - стига за около 3 саксии. Стори ми се добър - средно едър е, по-ситното в него беше кокосовото лико (на такова ми приличаше,може и да бъркам) и сфагнум мъха, останалото бяха по-едри кори. Някъде на предните страници го бях показала и бях дала съдържанието му. Допълнително си бях събрала и борови кори, които преварих и натроших и сложих с останалия субстрат. Моята, която купих вчера от Бриколаж е със същите зеленясали корени и мъх вътре, но ми се струва, че е добре така за сега...
Момичета, резнах цветоноса  Whistling

# 178
  • Варна
Пипелолита благодаря ти за информацията Simple Smile То вече пътека направих до Мимоза  Embarassed
Ще си взема субстрат от Бриколаж  Hug

# 179
Момичета,дайте съвет как да накарам фалчетата да цъфнат Sad Изчетох темите на 1 стр. и пише, че трябва да ги сложа на хладно и светло място. Но проблема при мен е че съм в южен апартамент и навсякъде е  градуса. Дайте идеи какво да направя. Харесах си един цветарник и някакси ще ги местя по-близо до прозореца ...ама за температурата се чудя Sad

Общи условия

Активация на акаунт