Орхидея - тема 7

• 87 166
  • 752
  •   1
Отговори
# 180
  • Варна
лелееееееее затова ли моята розова хубавица отвори 3 пъпки за една седмица..щото съм я кукнала на прозореца?  newsm78

# 181
Субстрат - в Баумакс има приличен. Дори и да е непрозрачен плика, пипаш през него. Трябва да напипваш почти само кори и много малко меки неща като кокосови влакна и подобни. В някои цветарски магазини продават само кори в прозрачни пликове.

Ре_ге, зигопеталумът ще цъфти скоро  Grinning.

В баумакс на фирма Compo ( същата фирма прави и торове които продават в Мимозата ) . Етикет имах някъде снет, ако се затрудняваш ще го публикувам да го видиш. Та този субстрат е много хубав ( друго което съм купувала не става- много почва има вътре а тя лесно се отмива и не е въздухопропусклива ) . Аз само добавям към него още малко кори защото обичам да поливам по рядко , малко корк от тапи и малко въглища. може да се сложи и пресован кокосов чипс ( нещо като пресовани влакна )  , който може да закупиш от магазини за животни защото се ползва за терариуми. НО това са глезотии, субстрата и така си е чудесен.

Пипелолитка няма нужда от благодарности. в началото винаги е страшно, ако знаете аз как им терперех намоите в началото.

Катя
моите орхидеи са само в стаи с южно изложение ( някои на 4 метра от прозореца ) . Под разлики в температурите се има в предвид естествената смяна на дневни и нощни темп.  . Когато през пролетта и есента тези разлики са осезаеми и се залагат цветоносите. Тукс тава въпрос на залагане на цветоноси а не това че отварят вече сформирани пъпки.. моите когато нацъфтят с 2-3 цвята ги местя във всекидневната която е изцяло северна - те си отварят спокойно всички други пъпки, стига да не им е тъмно. ние обаче сме без пердета и щори и у нас е много светло.

Танче чакам снимки на зигопеталума- той ми е сред любимците от твоите орхидеи.

При мен Енциклията Октопуси ( която се оказа епидендрум Коклеатум ) май ще цъфти от новата булбичка - вече има цветна "торбичка" .

# 182
  • Пловдив
Здравейте и от мен! Днес купих първата си орхидея, показвам и снимки. Има много красиви видове и ми се ще да си взема още, но първо ще видя дали ще ми потръгне с тази. Нещо много скептично съм настроена към отглеждането на орхидеи, макар че имам доста цветя, дано се справя и с орхидеята. Вие сте ми много полезни!

# 183
Цитат
Цитат на: _re_ge
Катя
моите орхидеи са само в стаи с южно изложение ( някои на 4 метра от прозореца ) . Под разлики в температурите се има в предвид естествената смяна на дневни и нощни темп.  . Когато през пролетта и есента тези разлики са осезаеми и се залагат цветоносите. Тукс тава въпрос на залагане на цветоноси а не това че отварят вече сформирани пъпки.. моите когато нацъфтят с 2-3 цвята ги местя във всекидневната която е изцяло северна - те си отварят спокойно всички други пъпки, стига да не им е тъмно. ние обаче сме без пердета и щори и у нас е много светло.

Там е работата, че зимата ни е силно парното и температурите не се променят много Sad Да и аз точно цветоноси искам да докарам.
Може ли някои да качи снимка на таман покарал цветонос за да видя как изглежда. Имам съмнение тука за един но не мога да го снимам Simple Smile

Последна редакция: нд, 01 апр 2012, 19:30 от katq_82

# 184
  • Варна
Много ти е хубава орхидеята  Flutter

# 185
Там е работата, че зимата ни е силно парното и температурите не се променят много Sad Да и аз точно цветоноси искам да докарам.
Може ли някои да качи снимка на таман покарал цветонос за да видя как изглежда. Имам съмнение тука за един но не мога да го снимам Simple Smile

Кате
Не ме четеш внимателно :
Цветоносите на нашите орхидеи се залагат пролетта и есента , а не просто по всяко време на годината. става въпрос за климатичното време, когато вие още не сте пуснали парното или вече не го ползвате. Примерно : есента - края на септември, октомври, началото на ноември, а пролетта март -април .  Денем пече и през прозорците е топло- нощем да кажем е 18 градуса В помещението. И ние сме на парно, предполагам много от хората тук също са с някакво отопление, но на всички се сформират цветоноси .

Цветоносът е винаги с прищипнат връх за разлика от коренчето чието връхче е обло. За да се образува цветонос орхидеята трябва да си почине, верно понякога само 2-6 месеца, друг път по дълго ...

Танче погледни в галерията дето й пратих линка и ще разпонаеш един невероятен винено червен  пелорик !!!!. тоз познат ти красавец цъфтя непрестанно до 29.12.2011 когато изведнъж прецъфтя. Оказа се че не съм забелязала че едновременно със стария цъфтеж е пуснал и нов цветонос и сега цъфти отново. На снимката е преди месец и сега с 6 цвята.

Т_табакова добре дошла. Ще се справиш, те се гледат елементарно. Поне фалаенопсисите.

# 186
А някои може ли да ми каже откъде мога да си взема от високите сгъваеми цветарници на по прилична цена в София

# 187
  • София
katq_82, ако погледнеш в старите теми ще видиш как и аз над 2 години мрънках за наставления как да докарам цветонос. Пробвах какво ли не - различни торове, местех саксиите денем в по-топла стая, а вечер в по-хладна... абе всичко, което бях чела. И сега ноември месец насам            имам 5 цветоноса отгладени вкъщи. Истината е, че просто цветето трябва да се нагоди към условията, които му предлагаме. Недей да се отчайваш. При мен орхидеите си пускаха и нови коренчета и нови листа. У нас също е много топло, зимата е около 23 - 25 градуса.
Цветарник си купих преди 2 години от Баумакс с 6 поставки, но не помня цената. Този месец си купих същия, но с 9 поставки пак от там за 30 лева. Показвала съм снимка, ако искаш пак ще пусна.

# 188
Благодаря ти Госпожице Лаленце. Явно ще почакам просто още малко. Едната доста расте на листа и корени та и се надявам скоро. За цветарници ще пообиколя и ще видя кой е подходящ. Видях ги вашите и явно не им пречи като се засенчват самите орхидеи.
Приятен ден на всички  Hug

# 189
  • Варна
Всеки с проблемите си, та и аз с моя. Гледам орхидеи от 4,5 год./уморила съм една/, но края на миналата година и началото на тази му изтървах края. Първо по Коледа ги занесох на свекърва ми да ги гледа за 10 дни и тя ги преполя /естествено/ и се развалиха листата, но за мое щастие като си ги взех обратно положението не беше необратимо и сега цъфтят като луди. Обаче май и аз вървя по нейните стъпки с едната /"бабата" -3 год/. Дали я преполях ми кажете вие /аз нямам трезва преценка понеже други са в непрозрачни кашпи и не им виждам корените/. Или съм я преполяла/поливам ги най -много веднъж в седмица/ или понеже я държах в прозрачната саксия и от светлината и слънцето обикновено водата /почвата/ зеленясва. Моля за мнение по въпроса. Иначе сега я сложих в кашпа, цъфти си, даже и листо пусна -2 в 1  Wink

http://rumiana2011.snimka.bg/flowers/orhideya.631869.26781017

# 190
Едният ми фаленопсис пък му омекнаха листата. Не е преполята, поливам рядко, като посивеят корените, но забелязвам ,че въпреки това, някои са загнили. Сега ще я извадя от саксията и ще я снимам. Сложих я от днес на югоизточен прозорец директно на перваза-  в ъгъла слънцето не пече директно, досега беше зад перде. Какво друго да я направя?!

# 191
  • София
Едният ми фаленопсис пък му омекнаха листата. Не е преполята, поливам рядко, като посивеят корените, но забелязвам ,че въпреки това, някои са загнили. Сега ще я извадя от саксията и ще я снимам. Сложих я от днес на югоизточен прозорец директно на перваза-  в ъгъла слънцето не пече директно, досега беше зад перде. Какво друго да я направя?!

Разрови изцяло саксията. Често около корените стои сфагнума, в който е била като бебе и гниенето започва от там. Едва ли е от светлината.

Ре_ге, радвам се за пелорика. Да се чудиш колко дълго е издържал цъфнал! Всичките ти орхидеи са прекрасни!  Hug

# 192
  • Варна
Поправете ме ако греша защото съм нова,но четох много и затова ще си позволя да отговоря  Whistling
Руми..тази орхидея ми се струва преполята..може би на това се дължи проблема ти.Аз преди седмица си взех орхидея от Бриколаж,не съм я поливала..и мисля още 1-2 седмици да не я поливам Simple Smile Та..всяка седмица ми се струва често освен ако средната температура у вас не върти 30-40 градуса Simple Smile

Да попитам и друго..гледам някои от вас ис гледат орхидеите в прозрачен съд..други в непрозрачен а една моя позната която развъжда орхидеи ми каза,че обезателно орхидеята ми трябва да е в прозрачен съд с дупки не само отгоре и отстрани..та къде е истината?  ooooh!

И да ви се похваля..едната ми орхидея дето си я взех в неделя за няма и 24 часа отваря нов цвят   Hug

# 193

Разрови изцяло саксията. Често около корените стои сфагнума, в който е била като бебе и гниенето започва от там. Едва ли е от светлината.

Точно това направих миналия месец, след като забелязах, че не се развива. Имаше нещо като смес от трици, отстраних я, но явно гниенето продължава. Едва 3 коренчета има здрави, 2 от които въздушни. Снимах какво направих, дано е правилно. Бихте ли погледнали от тук насетне.
А тази вчера от Бриколаж си харесах. Изглежда здрава и не искам да й ръчкам корените засега. И тя е на същия прозорец, като отвори повече пъпки ще я преместя в дневната да й се радваме на цветовете.

# 194
  • Варна
Поправете ме ако греша защото съм нова,но четох много и затова ще си позволя да отговоря  Whistling
Руми..тази орхидея ми се струва преполята..може би на това се дължи проблема ти.Аз преди седмица си взех орхидея от Бриколаж,не съм я поливала..и мисля още 1-2 седмици да не я поливам Simple Smile Та..всяка седмица ми се струва често освен ако средната температура у вас не върти 30-40 градуса Simple Smile

ясно, много ти благодаря за отговора

Общи условия

Активация на акаунт