Орхидея - тема 7

• 87 065
  • 752
  •   1
Отговори
# 285
Ина, прекрасни са! Завиждам ви за този БоХаус... защо и ние си нямаме в Бургас  Tired Някой не иска ли да ми прати до БУргас  Joy

# 286
здравейте,имам две орхидеи,по-точно са три,но едната в момента се опитвам да съживя
много въпроси изникват в главата ми всеки ден,защото тези нежни цветя са ми любими.една от орхидеите ми умря(беше мини фаленопсис) Cry
сега имам желание да се справя подобаващо с отглеждането на новите две.едната е фаленопсис,а другата е дендробиум.купих субстрат от Бриколаж(този на ''агро'',тъй като във форума за цветя имаше доста доволни,а пък тук виждам,че не е така..)както и да е имам и от другия субстрат(на ''биоцвет'').може ли да ги смеся?в момента орхидеите са на вестници и си почиват тази вечер,утре ще ги сложа в новия субстрат.мога ли да ги пъхна в същите саксии?и още нещо...корените на дендробиума ,ми се сториха кафеникави,нормално ли е?

# 287
Много са красиви  Heart Eyes

# 288
  • Бургас
ПиПеЛолита,на нашия баумакс преди две седмици имаше страшно много орхидеи/фаленопсис/ на цена8.99
Аз си купих една.Бяха в много добро състояние и в най-различни разцветки.
Аз само ви чета,рядко пиша ,но често минавам през баумакс защото ми е по път,ако кажете ще свиркам ако има нещо интересно.

# 289
Ина Ар да са ти честити.
Прекрасни са ! особенно първата и втората.... и втората и особенно първата .....абе първите две са вълшебни.Както и изгледа на градинката!

здравейте,имам две орхидеи,по-точно са три,но едната в момента се опитвам да съживя
много въпроси изникват в главата ми всеки ден,защото тези нежни цветя са ми любими.една от орхидеите ми умря(беше мини фаленопсис) Cry
сега имам желание да се справя подобаващо с отглеждането на новите две.едната е фаленопсис,а другата е дендробиум.купих субстрат от Бриколаж(този на ''агро'',тъй като във форума за цветя имаше доста доволни,а пък тук виждам,че не е така..)както и да е имам и от другия субстрат(на ''биоцвет'').може ли да ги смеся?в момента орхидеите са на вестници и си почиват тази вечер,утре ще ги сложа в новия субстрат.мога ли да ги пъхна в същите саксии?и още нещо...корените на дендробиума ,ми се сториха кафеникави,нормално ли е?

здравей Силви
тук всички ридаем от тези минита, или си отиват или не цъфтят, ако цъфнат цветовете са нетрайно или не се отварят всичките...

Сега за пресаждането.

Разбира се че можеш да ползваш същите саксии, само е хубаво да ги дезинфекцираш с гореща вода и някакъв спирт - ей така за по-сигурно.

За субстратите - всичко зависи от това как поливаш. Ако поливаш отгоре има шанс да е от полза смесването на субстратите, обаче ако е с накисване тогава не употребявай за фалаенопсиса този от който не са доволни момичетата и чиято снимка сложихме в темата за недоволните от субтсрата. Да кажем така -  на мен не ми се вижда подходящ - поне за фалчета - тте са е по-претенционин към субстарат от дендробиума и ако малко по-малко пропусклив субстрата като нищо да загният корените. Това че корените на дендра са кафеникави ( мръсно бяло кафеви )  също няма проблем, при него снежно бели са само новите корени на новите издънки и въобще корените му ни най-малко не приличат на тези на фалчетата. Дерзай сспокойно утре с пресаждането и да сгрешиш винаги може да се пресадят отново. И не допускай грешката с загърлянето- това важи и за дендрите- цвтето трябва да "кекнато " на субстрата - ако трябва дори подпряно с клечки.

Уха- Лаленце, Наде много сте скоростни двете - пожелавам ви скорошно цъфтене.

За минитата и моето дето цъфти в сфагнум е с такива полуотворени цветове, но си гледах снимките- и като сме го купували пак е било с такива. Аз го чакам да прецъфти и го местя в корички - не искам повече да се мъчи мъничето с тоз сфанум.

# 290
ПиПеЛолита,на нашия баумакс преди две седмици имаше страшно много орхидеи/фаленопсис/ на цена8.99
Аз си купих една.Бяха в много добро състояние и в най-различни разцветки.
Аз само ви чета,рядко пиша ,но често минавам през баумакс защото ми е по път,ако кажете ще свиркам ако има нещо интересно.
Аз си взех 2 фалчета от тази промоция на Баумакс   Wink но от Баухаус не съм Simple Smile Утре или в събота мисля да пообиколя и да се обзаведа с някоя нова  Blush

# 291
Здравейте отново, спирта който използвах е 90%, изгнилата розетка стана грозна, от нея листа няма, няма и да има, но се преживява ooooh! някак. Утре сутрин ще я снимам на дневна светлина, за да я видите как изглежда - грозничко, ама си обичам китката и тя ми се отблагодари  с цвят   bouquet

# 292
благодаря _re_ge за изчерпателния и полезен отговор
поливам като пълня една кофа с вода,до средата на саксиите и седят така 15тина минути,след което в тор още толкова...не зная до колко е правилно  Thinking
единствено не ми стана ясно това: ''И не допускай грешката с загърлянето- това важи и за дендрите- цвтето трябва да "кекнато " на субстрата - ако трябва дори подпряно с клечки.''  Embarassed ако може малко разяснение  Wink

# 293
Заповядай

ПРЕСАЖДАНЕ НА ОРХИДЕИ

Ако трябва да се пресажда как да пресадя - прочетете тук
„Загърляне” при пресаждането – що е то и как да го избегнем

Ако има нещо което все пак не съм написала ясно питай и ще се поясня.
В поливането няма правила - ти си ги създаваш сама, важното е на цветето да му е добре. Мисля си все пак обаче, че при поливане с потапяне онзи въпросен субстрат може да не е много подохящ.

Дидиса67
много благодаря за инфото, дали ще ми позволиш да го включа на първа страница под надслов- "Как да се справим с изгнилата розетка", както и да ползвам твои снимки ?

# 294
Заповядай

ПРЕСАЖДАНЕ НА ОРХИДЕИ

Ако трябва да се пресажда как да пресадя - прочетете тук
„Загърляне” при пресаждането – що е то и как да го избегнем

Ако има нещо което все пак не съм написала ясно питай и ще се поясня.

Дидиса67
много благодаря за инфото, дали ще ми позволиш да го включа на първа страница под надслов- "Как да се справим с изгнилата розетка", както и да ползвам твои снимки ?

bouquet мерси,всичко ми се разясни
имам още малко въпроси Simple Smile
те са относно орхидеята която съживявам,а ето я и нейната история:
имам я от близо 2 години.като прецъфтя,й отрязах стеблото докрай  ooooh!
но продължих да се грижа ,като си я поливах редовно.развиваше се на листа и корени(постоянно си раждаше нови),до един момент,в който остана без корени..сега има само две малки коренчета и 3 дехидратирани листа.поставила съм я над буркан с вода и отгоре съм й сложила плик.отварям всеки ден за по 1-2 часа и пръскам корените със слаб разтвор за орхидеи..
дали ще оцелее и това ли е правилния метод за съживяване на такива растения?

# 295

Имам я от близо 2 години.като прецъфтя,й отрязах стеблото докрай  ooooh!
но продължих да се грижа ,като си я поливах редовно.развиваше се на листа и корени(постоянно си раждаше нови),до един момент,в който остана без корени..сега има само две малки коренчета и 3 дехидратирани листа.поставила съм я над буркан с вода и отгоре съм й сложила плик.отварям всеки ден за по 1-2 часа и пръскам корените със слаб разтвор за орхидеи..
дали ще оцелее и това ли е правилния метод за съживяване на такива растения?

TТова което си отрязала е цветонос - стъбло е онова дебело нещо от което излизат листата, корените и цветонос и което не трябва да бъде "загърлено" при пресаждане.

За мен това което правиш е най-правилни възможен начин. Четох в моята книга че другият възможен бил да се сложи цветето дето е без корени, върху сфагнум ,който доста бавно изпрарява вода и отново да се покрие с найлон - надупчен - обаче този сфагнум на мен лично никак не ми допада.Едно от момичетата в нашия форум сподели че доста орхидеи е ранимирала по твоят начин- с буркан  , затова си мисля че имаш реален шанс орхидеята да си развие нормална коренова система. Дехидратираните меки листа са нормално явление при малко и малки корени. Аз имам кейки ( бебе орхидея) което вече втора година се опитва д а попълни кореновия си запас и листата му са все меки и леко  набръчкани. това за пръскането с тор е "висш пилотаж", четох в моята дебела книга че дори в такива случай се правило листно торене - пръскане на листата със силно разреден концентарт на зелен кристалон който стимулирал растежа на корени , но това  никога не ми се е налагало да го пробвам. ако искате мога да поровя и да го извадя за повече информация.

Едно ВАЖНО нещо искам още да кажа а пропуснах.
Писала си че топиш орхидеите ЗАЕДНО в кофа с вода. В началото аз също ги топях в леген- по 5 наведнъж , но няма да ти кажа ако на едно се появи зараза или мухъл - как бързо се разпространява защото водата изглежда да е перфкетния носител и проводник. Затова , всички тук в форума биха те посъветвали да топиш отделно в някакво съдче всяко цвете - след това изливаш водата (!) изплакваш съдчето и топиш следващата. Аз имам примерно 40 пластмасови кофички (от риба или салата) и топя по 40 орхидеи наведнъж - така пестя време.

# 296
е,знаех си ,че ще получа супер ценни съвети тук Simple Smile наистина много благодаря,ще ги използвам за в бъдеще   bouquet
това за сфагнума и аз го видях тук,но няма от къде да намеря...така,че ще продължавам с това,като ще пръскам листата,а не корените  Blush
кристалон нямам,но  се сдобих с някаква био тор за орхидеи,която е от червен калифорнийски червеи и спомага за възстановяването на такива растения,пък дали е така се надявам скоро да разбера...макар,че орхидеите не са от най-бързо развиващите се цветя  Flutter
лека вечер на всички от мен,още веднъж много благодаря за съветите и разясненията Simple Smile утре ще покажа как съм се справила с пресаждането   Blush

# 297
е,знаех си ,че ще получа супер ценни съвети тук Simple Smile наистина много благодаря,ще ги използвам за в бъдеще   bouquet
това за сфагнума и аз го видях тук,но няма от къде да намеря...така,че ще продължавам с това,като ще пръскам листата,а не корените  Blush
кристалон нямам,но  се сдобих с някаква био тор за орхидеи,която е от червен калифорнийски червеи(пише,че е за орхидеи) и спомага за възстановяването на такива растения,пък дали е така се надявам скоро да разбера...макар,че орхидеите не са от най-бързо развиващите се цветя  Flutter
лека вечер на всички от мен,още веднъж много благодаря за съветите и разясненията Simple Smile утре ще покажа как съм се справила с пресаждането   Blush

Ти ме разби !
ако знаеш тоз калифорнийски червей колко му се чудих, когато бях начинаеш орхидеист разпитвах по печените в темата и те все ми споменаваха тоз калифорнийски червей, който аз тогава беше невъзможно да намеря , освен ако не правя някакви групови заявки от Флауърсинфо.Това важеше и за Тензото - желязото дето се торяло с него и било важно.

Така си и въдя орхидеите без червей и тензо!

Като ме закачи за калифорниеца обаче всичко ми изплува , но не се сещам подробности. Рових си в записките си , обаче то е един хаос- нищо не можах да намеря та говоря по спомени, до тук мога да ти кажа само че с червея правиш най-доброто. Повече подборности обаче ще намерим в интернет утре  - ще ровим и ще го чоплим и ще го изясним.

На всички девойки лека вечер
  bouquet

# 298
  • Варна
Момичета днес ходих до БоХаус за мушкато ...мушкато не купих, но си тръгнах с 5 орхидеи за мен и 2 за подарък  Joy ...имаше страхотни разцветки и в много добро състояние по 7 лева. Това са новите ми придобивки
http://alfa.kachi-snimka.info/images/arx1333649393c.JPG
http://alfa.kachi-snimka.info/images/cqs1333649431n.JPG
http://alfa.kachi-snimka.info/images/bfi1333649462f.JPG
http://alfa.kachi-snimka.info/images/viu1333649495b.JPG

а така изглежда вече градинката ми  Heart Eyes Heart Eyes
http://alfa.kachi-snimka.info/images/cqs1333649522n.JPG
http://alfa.kachi-snimka.info/images/bwy1333649553r.JPG
е, браво бе, нас сираците от провинцията на кого ни оставяш...  Naughty като си вземаш, вземай за всички, които си нямаме такъв магазин  Hug

# 299
Здравейте. За първи път пиша тема и се надявам да ми помогнете.
Тази сутрин без да искам счупих върха на орхидеята  Sad и не знам дали има шанс да оживее. Много ви моля за съвет какво да направя с нея. Орхидеята ми е от 1 месец и вървеше много добре. Има ли шанс да цъфне отново?  И какво да правя със вече счупеният цвят
 Мога да ви изпратя снимка за да видите как е счупено....стига да има кой да ми помогне Sad

Здравей Глоритто.
Това което си счупила въобще не е самата орхидея, ти си счупила цветоноса а той е преходно нещо - появява се когато цветето ще цъфти и после естствено изсъхва и си заминава. Самото растение е другото и се състои от стъблото - дебелото нещо от което растат листата, корените и цветоносите.

Можеш да не правиш нищо, може да отрежеш цветоноса и д аму се радваш като отрезен цвят, аможе да срежеш до първа спяща пъпка. Растението е живо и здрави и ще те радва отново с цвят затова спокойно.

Здравей,  аз имам същия проблем като теб. четох много и накрая отрязах цветоноса, който е счупен и поръсих с канела.

Здравей Деа и добре дошла в темата.
Цветоноса не се ръси с канела, а само обработените корени, макар че и това вече е отречено, но всеки си има почерк в отглеждането на орхидеи , нали така?

Общи условия

Активация на акаунт