(Био) зеленчукова градина 15

• 70 660
  • 777
  •   1
Отговори
# 195
  • на брега на Дунава
A m b e r : Ние така определихме мястото за сондата.Излезе чудесна силна вода.Един дядо дойде с пръчки ,показа къде и позна.Вече пета година и в най голямата суша имаме бол вода.
Аз сега засях смената от Айсберг ,но Ани каза ,че можела да се отглежда по всяко време.
Анн: В Русе доматите зреят рано защото нощите са топли.В планината старите хора дори ги садят в средата на май , че понякога нощните температури са към нулата.Растат добре ,но узряват късно.Под тунел стават .А под Мальовица,откъдето е снаха ми, ги сеят в оранжерия и узряват в края на август дори септември.Там на 31.07. съм спала с юрган и ми беше студено.Дори джанките не могат да узреят.
Куркума :Чак ми се прияде салатка, а пък афъската ти е чудесна.Аз сега садих зелена ренглота, синя "Стенлей",кайсия,дюля, праскова ,ранна ябълка и череша "Съмбърс"

# 196
  • Пазете Гор
О, колко си права, МХ! Растенията растат през нощта. Или съответно спират да растат. Учудващо е колко много може да варира нощната температура в рамките на дори едно селце, да не говорим за България, или света. В почти всяко село си има местност било Студен дол, или Ледницата, Ветрището и подобни, както и обратните: Топлика, Топли дол и прочее. Та от това, в кой "дол" е градинката ни се определят до голяма степен сроковете на узряване и плодородието й.

Завчера над Бухово, а беше направо жегав ден, от един дол ме лъхна буквално сибирски вятър. Студени дол.

Като казахме долове: опитвам се да укрепя рушащия се бряг на един стар минен отводнителен канал с круши и череши. Дано стане. Ох, колко круши ще има...

# 197
  • на брега на Дунава
Куркума Новата ти картинка е много ведра.Обичам круши.По моя идея ,изпълнението е на мъжката страна,сме присадили круши на дюли /диви/, ябълки и какво ли не още.Станали са присадките , но още не са раждали.Искам да има от най-ранните до зимните /попските/.
Някой знае ли къде мога да си поръчам черница -черна ,едра и вкусна.Мерак ми е.

# 198
  • на пъпа на Златията
МХ,
от Бубена станция Враца.Коприна, копринени конци, свила...Ех,  какъв сок!Няма изобщо нужда от захар.Загубих ги. И белите и черните..До преди 4-5 г имаше.Като минавам от там  ще проверя.Имам .Но са по-дребни

# 199
  • на брега на Дунава
rorik Проверих на сайта им.Продават само фиданки за листа с малко плод или мъжки растения.На място не знам как стои въпросът.

# 200
Ех, какви моркови. Аз само семенца премятам и си ги представям как никнат.
Кога са садени тия моркови? Зимуват си без проблем, явно?
Ето го сибирският лук - много нежно растение.
А това какво ще да е? Може ли да е репичка? Садих няколко неща пръснато, та не знам. И като не познавам растенията-пеленачета  Embarassed

# 201
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
...А това какво ще да е? Може ли да е репичка? Садих няколко неща пръснато, та не знам. И като не познавам растенията-пеленачета  Embarassed

не е репичка  Hug друго ще да е.  Mr. Green бебетата репички са като пеперудки Hug и снимка на цвета на баклата  Laughing моята явно е дребничка, висока е около педя

Ooo, баклата е красота. И размер. Снимката е от миналата година, да уточня. Баклените бобчета са готови броени дни след прецъфтяването. ...Бърдарски геран е приказно село, st. Dobri . ...

Вярно е приказно  Cry но приказката свърши и сега дворчето е заместителя на това, което беше някога   Hug странно е как младите се мъчат да избягат, а старите искат да се върнат в миналото. значи съм стара  Wink

пролетно поздравче  Hug

# 202
Куркума Новата ти картинка е много ведра.Обичам круши.По моя идея ,изпълнението е на мъжката страна,сме присадили круши на дюли /диви/, ябълки и какво ли не още.Станали са присадките , но още не са раждали.Искам да има от най-ранните до зимните /попските/.
Някой знае ли къде мога да си поръчам черница -черна ,едра и вкусна.Мерак ми е.

за Черницата и аз се присъединявам-от 1,2 години търся и не намирам...

# 203
  • София
Минали години имаше на изложбите в НДК декоративни черници.

# 204
не е репичка  Hug друго ще да е.  Mr. Green бебетата репички са като пеперудки Hug и снимка на цвета на баклата  Laughing моята явно е дребничка, висока е около педя
Ех... Трябва да видя какво друго садих там - записала съм си, магданоз, копър, май и моркови имаше. Ще погледна в тетрадката като сляза в двора. Ще е добре да не е буренче.  Laughing

Баклата е много красива, наистина!

# 205
  • Варна-София
...опитвам се да укрепя рушащия се бряг на един стар минен отводнителен канал с круши и череши. ...

Имам предложение да обмислиш да сложиш не големи дървета, а малки, да не тежат на рушащия се бряг.
Имам например ниска вишна, от която може да се образува вишнев плет.
Представата ми за черешите е за гигантски дървета, нашата се вижда от Гугъл мапс, та едно такова чудо на нездрав терен може само да го доразруши.
От крушите съм виждала и малки и високи. Тук няма да имаш проблеми, наистина.

В моята градина съм виждала нещо много странно и красиво:
http://prikachi.com/images.php?images/774/4567774z.jpg
Снимката е от нета, защото толкова малки неща аз не мога да заснема.
Това е много полезна хищна ларва на черните калинки и се храни с щитоносните въшки, срещу които е много трудно да се излезе наглава даже с лицензирани отрови.
Аз, като не знаех какво е това, миналата година, обмислях да ги трепя. Щях да сгреша, нали?

Последна редакция: вт, 27 мар 2012, 11:08 от amica1

# 206
  • на брега на Дунава
bushkata Тънките дълги листенца ми приличат на спанак , а другото на цвете - мисля ,че му викат лунно цвете ,прави едни такива семена като седефени ,които после стават за сух букет . Ето това е спанак : http://prikachi.com/images/826/4567826z.jpg
Магнолията пред блока вече е побеляла :  http://prikachi.com/images/837/4567837t.jpg ,
http://prikachi.com/images/838/4567838Y.jpg .Прекрасна е ,нали ? smile3501

# 207
Ха, не мисля, че съм садила такова цвете  Laughing
Вчера съседа ми подари семена, от Говедарци, на цвете, което не можа да ми каже какво е. Нито име, спомни си само, че му викали "кестен", катерело се по огради. Идея нямам какво е. Семенцата са ситни, лъскави, черни, леко продълговати, с формата на оризчета, но много по-дребни.  Някой да има идея какво може да е?

Аз пък намерих под гниеща дъска някави гъби, нямам идея какви, но са красиви. Най-голямата е по-малка от  монета от 1 ст.

Амика, ама това се движи! Няколко пъти гледах снимката, докато разбера какво е.

Магнолията е много красива!

p.p. Стана дума за Гугъл мапс, та се сетих - да вид покажа нашето място от въздуха и ...къде ще се опитам да садя неща, които имат нужда от слънце. Само не ми се смейте. Нещата от земята изглеждат малко по-добре.

Прекрасно място - истинска самоподдържаща се гора, макар садена от хора, но оставена с минимална намеса след това. Толкова е гъсто, че не се вижда езерото дори от дърветата.

Горната част, която е само с дървета вече не е наша - от там взимам пръст. Остана ни долната част- в която е къщата. Кръстчето е на мястото на градината. А стрелката показва градината на съседа, който ще сади тази година за първи път - голо и слънчево, както е нужно, не като при мен.

Последна редакция: вт, 27 мар 2012, 12:34 от bushkata

# 208
майка ми си реши проблема с рушаща се тераса/цялото място е терасовидно,укрепено с камъни,но тази тераса е и разделна от съседното място/,чрез  годжи бери  Grinning
тук го купувам от био  ферма ,че моите деца го обичат много,изяждат по килограм за около 3-4 месеца
при едно нейно гостуване,четохме и решихме да пробва-само е извадила семките и разсипала в земята,вече две години от тогава-тази чакаме и плод  Grinning,а храстите са страхотни,трябва да й поискам снимка  Simple Smile

# 209
  • Вече на светло в София
майка ми си реши проблема с рушаща се тераса/цялото място е терасовидно,укрепено с камъни,но тази тераса е и разделна от съседното място/,чрез  годжи бери  Grinning
тук го купувам от био  ферма ,че моите деца го обичат много,изяждат по килограм за около 3-4 месеца
при едно нейно гостуване,четохме и решихме да пробва-само е извадила семките и разсипала в земята,вече две години от тогава-тази чакаме и плод  Grinning,а храстите са страхотни,трябва да й поискам снимка  Simple Smile
заинтересува ме много с това годжи бери. Не бях чувала за него. Следя идеите за укрепване на склон , щото и при нас се намира такъв. Миналата година засадих липа и един храст  тамарикс. Липата май се е хванала, храста още не знам. Сега прочетох за годжи бери. То било и много полезно. Есента ако ти останат семена може ли  да пратиш към България Wink

Общи условия

Активация на акаунт