(Био) зеленчукова градина 15

• 70 697
  • 777
  •   1
Отговори
# 255
  • Варна-София
...

amica, десетина литра цитрусова настойка (концетрат) ми се събра вече Laughing, мисля да напръскам в неделя лозичките, минаха две седмици от бордолезовия. newsm78
...

Добре си решила, от началото на април докъм средата на май се люпят и разшетват акарите по лозите и овошките. Аз смятам също да напръскам като стъпим в м. април.
Моята настойка, тъй като не е от млян материал, я ползвам в по-голяма концентрация - 1:5, 1:4, даже съм правила 30% разтвор. Онези 100 грама на 10 литра, които ги пише в сайтовете ми се виждат много символични. Със сигурност моята концентрация убива акарите, още по-важно е, че не пречи на прасковите (а те са много капризни и не могат да се пръскат с всичко). Да не забравиш малко течен сапун за прилепител. На една машина от 10 литра е достатъчно да размиеш 2 супени лъжици течен сапун.

# 256
Бушка, последната замазка по този сайт бързо се втвърдява и може да помогне да се запечата дървото.

http://gradinar.net/939-Kak-da-si-prigotvim-ovostarska-zamazka-

Благодаря много! Дори имаме в гаража битум (то това е асфалт?). Още сутринта ще се опита мъж ми да намаже - то е толкова мокро - дано хване.

А ето го бора. Застана на пътя на мълнията, след него по права линия е къщата. Но част от електрическият заряд все пак стигна до нея - изгърмя ни телевизора  и лан-картата на 2 компютъра.

Последна редакция: пт, 30 мар 2012, 00:28 от bushkata

# 257
ПС.Мананди,вие от какво правите вино в Корея? Thinking

Климата тук не е подходящ за грозде. Малки количества отглеждат в оранжерии, ципата им е като слонска кожа и са предимно за директна консумация.
Иначе вино се внася от Европа и Чили. Там и вашите от известно време здраво напъват на пазара с дънпингови цени и агресивно-лъжлива реклама.
Знам, че Китайците и Италианците правят вино без грозде - 100% продукт на химическата индустрия. То не, че другото е по-различно...
Местното вино е от ориз. Но в борбата за цена и пазар и там химията е повече от ориза. Евентуално биото може да е по-истинско...

Аз наблягам на домашната боза със захар или мед Wink

Последна редакция: пт, 30 мар 2012, 05:12 от manandy

# 258
  • Варна-София
Вчера прикрепих към една шибучка памуче и "гъделичках" тичинките на кайсиите, за да се опрашат. Ами то няма пчели! Рано ли им е, студено ли им е, измряха ли?
Без нужда не пръскайте с инсектициди. Ако се наложи, правете го надвечер, когато вече са се прибрали по кошерите или сутрин много рано.

Последна редакция: пт, 30 мар 2012, 09:18 от amica1

# 259
  • София
Здравейте Simple Smile Приемате ли нови попълнения ? Ние нямаме къща и дворче за съжаление, но пък имаме огромнна тераса на последен етаж в кооперация( около 40 квадрата) и съм решила да си направя една част градинка. За момента сме гледали само подправки успешно, но сега сме засяли разсад от зеленчуци, и се надявам да станат нещата Simple Smile Ще ми бъде полезно да ви чета Simple Smile)

# 260
При нас още няма цъфнали дръвчета. И пчели не се виждат, макар че наблизо един съсед има няколко кошера. Миналата седмица някой си палил боклуците и пожарът обхванал доста голяма площ. Стигнал точно до нашето място. Всичко беше черно - лози, овошки...част от оградата беше изгоряла. Тъжна картинка  Sad. Дръвчетата имат пъпки, може и да цъфнат, но утре ще изрежем част от тях, които са много стари и не раждат. Баща ми смята да пореже лозето, корените са на дълбоко и мисли, че може би има живи лозички.
Някъде в темата прочетох, че намалява плодородието на змята след пожар. Не знам какво ще се роди тази година, но няма да се отказвам да опитвам. Вчера сях моркови, репички и малко грах (сигурно е късно за него, но ей така за опит). Днес ще пикирам доматите.

# 261
  • Пазете Гор
Битумът не лови на мокро, на сурово, на прашно и поресто,  а изобщо на дърво трудно хваща. Трябва да се маже топъл, върху грунд. Може и да не е нужно - повечето иглолистни сами се лекуват, отделяйки смола, която запечатва раната. Ако запечата и някоя муха вътре, след два-три милиона години късчето кехлибар (в каквото се превръща с времето смолата), ще струва маса пари, ако има пари тогава, де.  Wink. В Централните Родопи има стари "плантации" за смола. Кората се обелва от едната страна, сърцевината се нацепва плитко под ъгъл, много успоредни бразди. Така дървото си растеи живее с векове. Устойчив добив, дето се вика. Някога смолата и катранът са били основна планинска стока, нужна за беломорските рибари и мореплаватели. Сега е нищо, за разни церове я ползват, нарядко.
А инак, Бушката, помислете за мълниезащита на къщата и монтиране на защити от пренапрежение по инсталацията. Планина сте.

Както сте я подкарали, и до табуреткова ракия ще стигнете.  Wink Аз обичам шипково вино. Има още по кърищата миналогодишни плодчета шипки, тъкмо омекнали.

Albenavk, добре дошла! Ако ползваш половината площ за зеленчуци, можеш да поставиш грубо около 50 - 60 тенекии с почва. Е, винаги можеш да сложиш и по-красиви съдове. Проучи дали натоварването от това може да бъде понесено от конструкцията на терасата, както и се консултирай с някой за правилното разпределение на товара. Теглото на една тенекия в зависимост от субстрата, който ползваш, силно варира - от 8 до 18 кг, а ако е само тежка пръст - и повече. Подредени в правилните зони на плочата, не би трябвало да създават проблеми. С подобно количество съдове можеш да изгледаш 30-40 корена домати, както още и малко пиперки, краставици, някои подправки. Може дори и патладжани, имам опит! Тая година в съдове ще гледам пипер, бамя и патладжани.

Доколко се губи плодородието на почвата, зависи от вида на пожара и развитата температура. Може и нищо да не се загуби, Белла Донна. Може и много. Мога да обясня още, ама да не натоварвам този пост, по-нататък ще пиша пак.

# 262
  • София
Ами, няма да е толкова голяма площ, като за първа година Simple Smile Не че нямам желание, ама трябва да зарибя и мъжа ми Simple Smile) Иначе съм засадила за разсад марули, домати биволско сърце, домати чери, курнишони, чубрица, люти чушки. Смятам още пипер, лук, сибирски лук, мента, лавандула, копър, магданоз си имаме от предна година, спанак също смятам, репички, но ще се замисля и за патладжан, щом става  Laughing Марулите ( два вида) вече покараха, много бързо, за моя изненада Simple Smile)
Винаги ми е било интерсно, дали може да се гледа черен пипер? Има ли някой опит?

# 263
  • DE
Здравейте, момичета!

За съжаление градината ми представлява няколко саксии на балкона... Но пък си ги гледам с любов  Simple Smile За жалост обаче при майораната любовта не достига. Засях по едно и също време семена копър, босилек, магданоз и майорана. Беше преди месец и половина. Всички вече са се показали само майораната не.
Има ли някой опит с такава подправка? Чудех се да не й е студено на терасата...да взема да я внеса в стаята. Или семената са били кофти...Или пък й е наистина рано  ooooh!
Ще съм ви благодарна, ако някой може да ми даде съвет   bouquet

# 264
  • Пазете Гор
Зарзаватчийството увлича, да знаеш, AlbenvK  Wink
Набавянето на съдове и достатъчно почвена смес не е лесна работа, но веднъж направено - после е лесно. Аз всяка година изсипвам субстрата от теенкиите накуп и напълвам наново, добавяйки тор - лопата-две в средата на тенекията. Поставянето на подложки под съдовете пести вода и оптимизира храненето.

Вчера пикирах част от доматките. Когато скубах наесен старите растения, загледах начинът, по който са расли корените - установих, че най-много и най-гъсти са в тази част на стеблото, която е била в пръстта на кофичката след пикирането. Корените, разположени над тази зона се получават в зависимост от дълбочината на засаждане и загърляне Те са също добре развити, но са по-скоро спомагателни. Та мисълта ми беше, че с пикирането на домата определяме здравето на растението в голяма степен - важна е почвата, поливките, светлината в този момент от живота на растенията.

А колко са нежнички стръкчетата! И колко са жизнени! Ей го - днеска са се ококорили, свежички, екстра!

Няма да навреди да внесеш семенцата на топло, GraGra, поне за около седмица-две. Не познавам тази подправка, но едва ли ще и навреди. Та нощем температурата е под 5 градуса!

# 265
  • DE
Благодаря за отговора, Куркума! Така и ще направя Simple Smile Досега четох темата и така се зарибих... По принцип съм отраснала с баба и дядо и тяхната градина и може би затова ме влече. Но живея в чужбина и имаме балкон 0,5мх1м...т.е. нищо не е. Засях цветя и подправки и това беше. Догодина и се надявам да се преместим и да се развихря с домати и чушки  Laughing

А дали е късно да сложа чери домати? Те май не изискват чак толкова място? Тъкмо сега вече става все по слънчево и може би ще станат за късно лято и есен (при нас е топло докъм октомври/началото на ноември) Мога евентуално да потърся разсад.
Или вече много съм закъсняла?

# 266
Като прочетох по-нагоре за 200-те корена домат и се сетих за моите миналогодишни премеждия.
Тогава аз (начинаеща градинарка )  Laughing направих разсад също 200 броя с идеята да си направя домашна лютеница после. Само дето не съобразих, че всичките бяха само салатни сортове, много водни. Смях!!!
В началото на април разсада беше готов, времето студено и реших да направя импровизиран парник от пвц тръби и найлон. Всичко точно стана, насадих в него първите 25 бройки домат и ....... тъкмо се прихванаха растенията, след седмица се изви страшен вятър, силен дъжд  и парникът се стовари върху тях. Като го видях, лошо ми стана... Изправих го, но част от растенията изглеждаха доста зле. Надявах се, че няма да има повече премеждия но... В продължение на 2-3 дни се оказаха много високи температурите и то точно когато нямах възможност да бъда в градината и когато успях да отида, растенията почти се бяха сварили  Sad Вече направо ги бях отписала, но се стопли времето, махнах парника и в съседство до тях засадих останалите от разсада растения.
Ако искате вярвайте, но точно тези бройки от парника се оказаха най-здравите, най-плодовитите растения от всичките 200 бройки. И никаква болест или неприятел не ги хвана. Нямам обяснение, но това се оказаха супер издръжливи растения. След всичките премеждия само 1-2 бройки бяха загинали, другите си бяха супер, единствено дето не ги бях колтучила и бяха на храстчета, но не им пречеше особено.
Та вече съм на мнение, че домата е супер издръжливо растение...
А от цялото количество вместо лютеница направих само доматен сок, но и това е нещо.
Тази година засадих разсад и от консервни домати, ще видим те как ще се справят  Grinning

# 267
Danitaz , внасяш оптимизъм и надежда в моята лаишка душа.
А кои са консервните сортове? Рома?

# 268
  • Видин

Тази година засадих разсад и от консервни домати, ще видим те как ще се справят  Grinning

Danitaz, аз не правя разсад на домати за консерва. В началото на юни сея директно в лехи.Те поникват за има-няма 10-ина дена,след което ги прореждам. Сорта,който ползвам е "Рио Фуего". По-големи са от "Рома"-та и по-кръгли. Узряват началото и средата на септември,тамън за лютеницата.

# 269
  • Варна-София

Сигурно знаете, но аз да припомня, че доматите са най-полезни, когато са сварени с ципата, защото в нея е основното количество на ликопен, и още по-интересното е, че ликопенът се увеличавал след сваряване.

Така че най-полезният доматен сок е пасираният направо в буркана с небелени домати.

Наскоро научих, че освен с малко сол, домашният доматен сок става на вкус като купешки, като му се сложи и малко захар.

Куркума, много ме впечатлиха наблюденията ти за корените на пикираните домати. Какъв късмет, че се постарах, като пикирах преди седмица.

Общи условия

Активация на акаунт