(Био) зеленчукова градина 15

• 70 737
  • 777
  •   1
Отговори
# 285
  • Пазете Гор
Помните ли, че през 1994 в София имаше режим на водоснабдяването? Нея година режим имаше  далеч не само там, а и доколкото помня и в Перник, Омуртаг и май във Враца, да не говорим за по-малки населени места. Суха година беше 1994, наистина. На 6 Април 1995 година започна една снежна виелица, ох! В Западна България имаше преспи над коляното. Разправяха, че това е напълнило язовир Искър. То много неща се говореха тогава, не знам кое е вярно, но истина е, че 1994 беше екстремно суха.
Сухи години по нас бяха 1988, 1994, 2000, 2007. Има разлика дали има сухо лято, зима, есен или пролет. Засега 2012 има суха пролет, но поне - топла.
Аз отскоро си водя дневник за времето.

Доматите само стерилизирам, с варене на бурканите или бутилките. Избягвам салицил, аспирин и други консерванти, заради стомашни проблеми в клана  Wink. Харесва ми метода за стерилизация чрез запечатване с олио.

# 286
Харесва ми метода за стерилизация чрез запечатване с олио.
Какво може да се стерилизира така и как точно се прави?

# 287
  • Русе
Харесва ми метода за стерилизация чрез запечатване с олио.

И на мен ми харесва, но тази година нещо не уцелихме системата.  newsm78 Смления сок го наляхме в бутилки, които допълнихме с олио и затворихме с капачки. Обаче при опит да отворим една от бутилките , резултатйт беше кухня в доматено.  ooooh! Какво оплескахме не знам.  newsm78

# 288
  • Пазете Гор
Стерилизацията с последващо запечатване с олио е метод отпреди появата на капачките с хубави уплътнения. Стар метод.Идеята на метода е: в съдове (бутилки!) се налива загрятата до кипване смес. Отгоре й се налива олио, което спира достъпа на въздух (разбирай бактерии) до доматената смес. Има риск, обаче - не целият обем на сместа да е бил напълно стерилизиран, преди наливането й в бутилки, или самите бутилки да не са били стерилни.
При стерилизацията с капачки този проблем се избягва.
Та няколко съвета: почиствайте добре бутилките, преди да налеете сместа.  Загрявайте сместа достатъчно време, а не само колкото " да клокне"; ползвайте бутилки с подходяща пропорция - идеални са някогашните бутилки от литър, за мляко, или буркани със силно стесняващо се гърло. Гледайте слоят олио да е над сантиметър. Съхранявайте на тъмно и хладно.

Не сме прави точно сега да обсъждаме консервите. Освен ако не говорим как да запазим коприва и спанак.

Който е сял предесенно спанак, вече скубе. Laughing

# 289
Здравейте отново! Wink
Може ли някой да ми отговори за рукола,дали мога  да я разсадя  и как точно се разсажда?В смисъл на леха ли се сее?Между други растения ли или newsm78?Имам някакви мижави коренчета в саксия,та си викам,що да се хабят?Пък може и да се хване PeaceАма много една такава..... .кльощава,не прилича на   маруля или спанак................пък като купувах семенцата,ми вика продавача да взема ,че цяло лято всеедно спанак ще ям.............пък ние сме луди на тема спанак и аз Thinking.взех.....обаче   много странна ми изглежда........Та ,да яразсадя ли или и влияе сланата?Защото ние тука си имаме сланаааааааааа..........все едно сняг е валял сутринта!

# 290
Много трудно се наема, ако я разсадиш. А пък ако я оставиш в саксията, пак ще береш, може само да я разредиш. При нас в горещините започва да горчи. Ако не вземе да горчи, след като цъфне, сигурно пак ще може да се яде.

# 291
Добре дошли на новооткрилите темичката ...  Предварително се извинявам за дългият пост !
Няма да ви казвам , че писах , писах ... и то няколко пъти през седмицата и след това ... затварям с "Х"  Embarassed

ГОДЖИ-то ми е от Китай, и на втората година роди някъде към средата на август и така до сняг (от едногодишни леторасти) ... И сега въпреки снега нищо му няма - живи са си оцелелите леторасти - доста са понатрошени.
Доматите и при нас "лани бяха бол". Ние си сеем само салатни домати ; от тях си затваряме в буркани и лютеница и кетчуп направихме ... сока заделихме за нетолкова "блъди" мери. Сок от ябълки в този край си е традиция ... с едни огромни преси се изтискват ябълките, сока се загрява до завиране (с термометър до 80С) и се налива в предварително подсушени буркани/ шишета; веднага се затварят и се обръщат до охлаждане (бомбандирали няма) ; доматите само да заврат до 5 мин. и нашите изобщо нямат нужда от захар (или ние така сме си свикнали)
Приготвих и много снимки да показвам и да се похваля и с помощници и с продукция , но първо пускам този пост и после като се натуткам с останалото.За тайното съкровище (киселец на нивата) и ако си гладен - късаш и ядеш (в крайна сметка туфата се оказа доста проскубана Wink ); откритието - не събрани орехи от комшийският орехни -чудни и сочни (трошат се със рязък удар с  .... пръчка) ; за това докато си сеем с лука и сме дръпнали малко напред ... след нас една "златка" красиво зелено малко бръмбарче  си играеше на криеница с детето и ... посятият вече лук ..... го пресявахме и други такива интересни моменти Wink
Пиша ви и да се посмеете ... "мъничкото ми тамагочи" вчера отишло на пазар с баба си; и там докато се заглеждала в китките;  мъника - в дръвчетата при другият продавач - ...какво е проучвал и любопитствал идея си нямам, но се похвали, че видял два вида райска ябълка, които първоначално объркал с домати. Докато "проучвал" , явно наистина е проучвал видовият им и сортов състав , заприказвал се с продавача .... какво са си говорили с "баткото" , не знам , но му подарил една слива , висока като детето; била "много хубав сорт" ... сам си я е закопал (затрапена е) и като се прибрах ... пак тичаше с една 10 литрова туба от вода (пълна 3-4л) да си я полива  Joy Joy Joy Горкичкото, то от мен какво друго да прихване... и по - пътя докато пътуваме, се учим кое дърво какво е бял, черен бор, смърч, ела, бреза, орех, върба, топола (2 вида) ябълки и и др.... да не е скучно по-пътя, а още нямаме 7 годинки  bowuu ooooh! Joy

Последна редакция: пт, 30 мар 2012, 22:47 от Тedy

# 292
  • Русе
  Теди, много ти е мило малкото Лече.   Hug Дано запази интереса цял живот.  Grinning

# 293
Теди, възхищавам ти се за годжито! страхотен избор- как го ядеш:прясно или сушено? и как го посади- дай ми подробности, защото е супер плод и мн искам да имам у дома.

за градината ми още сме на разсад. Черито пусна 2-ри листа, скоро и артишока ще го направи, броколите са  с едни тънки стебла... руколите съвсем скоро ги посадих, но и те вървят добре... ще видим какво ще стане от всичко това Simple Smile

# 294
  • Вече на светло в София
Вчера пикирах доматите и се зачетох по материалите в интернет кога е добре да се изнасят в градината. Ние ги садим началото или средата на месец май. А   тук  пише , че най добре е 5 седмичен разсад, ама не разбрах от пикирането ли или от посяването newsm78
Някой знае ли дългосрочна прогноза за целия месец април?
При нас също не садим специално консервен сорт домати. От салатните правим всичко. Обикновено края на август им е силата и тогава се получават много кофи с плод, които не могат да се изядат. Оставят се да узреят хубаво и стават сладки мм... Heart Eyes. Затваряме доматен сок само с малко сол и 5 мин стерилизация в бирени шишета. Лютеници, белени домати в буркан със сол, и напоследък много съм доволна от доматеното пюре . Правя и една салата от нарязани домати, която я наричаме сурова. Тя е със салицил в едновремешните шишета от прясно мляко. Слагаме отгоре олио и на тъмно и хладно. Много е вкусна през зимата с праз лук.

# 295
Добро утро момичета и момчета,гледам отворила се е темата за руколата, та да задам един тъп въпрос Embarassed-рукола и листата на глухарчето едно и също ли са.На село мъжа ми каза,че са и аз взех, че правих салата със листата на глухарчето, марули лук зелен и краставица.Та той ме нави, тъй като италианците много я ядяли.Вкусна беше,глухарчето трябва по-малко да се слага ,че нагарча, но сега след 2-3 дена сме с някакви стомашни неразположения Rolling Eyes.Та затова питам-може и да ви е смешно Wink

# 296
Рукола и глухарче не е едно и също. Като израсне и цъфне, си личи  Simple Smile. Руколата отива нагоре, цветът е друг, а за семето да не говорим.

# 297
Валя не се притеснявай - глухарчетата казват, че са мн полезни така, че грешката не е фатална  Simple Smile иначе е факт, че са различни неща, най-малкото, защото руколата дава доста по-обилна реколта - по мое мнение. Миналата година направих грешката да я сложа директно в земята и от многото семена се пръкна само 1 корен, който обаче даде рукола за цяла обилна салата и то след като вече беше цъфтял - тогава листата са по-малко, по дебели и уж не толкова вкусни, а мн горчиви. Моите не бяха, защото са си расли на село Simple Smile

# 298
  • Варна-София
... правих салата със листата на глухарчето, марули лук зелен и краставица.Та той ме нави, тъй като италианците много я ядяли.Вкусна беше,глухарчето трябва по-малко да се слага ,че нагарча, но сега след 2-3 дена сме с някакви стомашни неразположения ...

Вале, не се безпокой, от друго са стомашните неразположения, не от глухарчето като глухарче. Възможно е да се обади стомахът, тъй като в този период скачаме изведнъж на груба храна.
 Иначе моята пролетна салата включва освен горните зеленчуци и още наболи лапад, киселец, листа от иглика, маточина и жиловлек.
Уточнявам, че жиловлекът, като се скъсва дръжката влече жилки и затова се нарича ЖИЛО-ВЛЕК, а не живовлек, както неправилно се изписва понякога.

Теди, да те питам като специалист по годжито! Българското или китайското е подходящо за жив плет? Как изглеждат двете растения - компактни ли са, разперени ли са, нещо не мога да се ориентирам даже из снимките из нета. Има с кръгли листа - изглеждат по-гъсти растения, има и с много дълги и тесни листа - изглеждат много разхвърляни растения и няма май да са подходящи за двор. Опиши твоето какво е.

Много мило ми стана за помагача.

Последна редакция: сб, 31 мар 2012, 10:34 от amica1

# 299
Но пък във френската кухня ядат глухарче под името Радика,освен това спомага за храносмилането,така че едва ли стомашните проблеми са от него http://atanas.mipa-bg.com/радика-taraxacum-officinale/
Теди, Hug имаш си достойна смяна.
 A m b e r,сбъркали сте със сока,защото не сте му сложили салицил.Олиото спира достъпа на въздух,но в самия сок си протичат ферментационни процеси.Те се спират със стерилизация или с консерванти.

Общи условия

Активация на акаунт