(Био) зеленчукова градина 15

• 69 984
  • 777
  •   1
Отговори
# 705
г-жа Претенция ,не си ми омръзнала,не си!  Hug обаче ,няма да се разберем с тоз календар  Crossing Arms как така чак след 25ти  ooooh!
и без това,сърце не трае...преди малко подготвих мястото,ей сега тичам да го слагам спаначето  Laughing
навих се,ще слагам и патладжана и тиквичките вече

за семе от лук-ами до скоро така го садеше моя хазяин,ама кой да ти прави снимки  Mr. Green

# 706
  • на брега на Дунава
г-жа Претенция И аз сея вече втора година .Първата не беше кой знае какъв успех -получиха се малки вкусни лукчета.Не съм го снимала.В момента представлява малки тънки сивкави почти с кръгло сечение единични стръкчета.Напускала съм повечко и ще плевя когато станат поне 10 см.Сега от там махнах /оплевих/ само тревичките ,които съм сигурна ,че познавам.Ако чакаш до понеделник ,ще ти ги снимам.
Почивните дни така ме измориха ,че сега си почивам на работа.То и клиенти няма.Но имам две спукани пришки, набоден  на трън палец,подут малко, и множество ожулвания тук-там.Посадих домати под полиетиленов тунел и друго направо на открито.Реших да се доверя на прогнозата , а и разсада ми е закален.Повече от месец е на балкона ,дори при ония ниски температури и вятър ,които минаха скоро.Имам и резерва , ако му се случи нещо.В неделя ще садя и патладжана и чушките.Мисля ,че и АНН се готви да прави същото.Ако имаме късмет, ще се получи по-ранна продукция ,може би  newsm10 newsm12

# 707
  • Русе
 МХ ти май като мен доста рано ся семената на домати и пипери. Аз дори не дочаках другата седмица и сложих и половината разсад на пипера на открито. Толкова рано не съм садила в градината. Нямах сили да насадя и останалия, но другата седмица ще сложа всичко останало.

# 708
Амин!Дай Боже-МХ!!!Значи да се готвим с разсадите за навън Амика newsm68.Аз пък тъкмо се вайках , че съм изостанала с копъра и не съм си насяла и гледам след дъждовете като наничал нагъсто толкова много ooooh!-вероятно се е самонасял миналата година Thinking.По същият начин миналата пролет когато тръгнах да кося тревата пред къщата на село се заглеждам и що да видя-между тревата наничали домати-16стръка/броила съм ги от любопитство/.Интерисното е ,че са хвърляни с изрезки от домати още предната есен от свекърва ми, която след това почина.Извадих ги и ги засадих в градината.Та това бяха най-здравите стръкове-преживели студове и без  всякаква грижа.А пък ние ги гледаме като бебенца.Та в този ред на мисли се чудя дали да не взема наесен да пробвам да засея така отвън, да видя ще оцелеят ли Thinking

Последна редакция: вт, 17 апр 2012, 14:56 от valqq

# 709
  • Варна-София
Вале, при мен също има масово никнене тук-там, обаче нали не съм сигурна в сорта и не се възползвам от тези "дарове на природата". За да си запазя сортовете (ниски черита, високи черита, колови - няколко сорта) първите завръзи опрашвам с памуче, като за всеки сорт памучето е отделно. Поставила съм си задачата да опазвам няколко стари местни сорта.

Е, Ринтинти, и ние когато сме имали къща в града сме имали кайсия, за която се разказват легенди, но това е в града. Там е закътано, топло, валежно.
Аз говоря за вилите и кайсиите по крайбрежието.

# 710
Да те наистина са дарове на природата , но нищо ни не пречи да опитаме и със семената от които си сеем разсадите.Но не съм съвсем сигурна,че ще се получи. Rolling Eyes.Но пък и нищо няма да загубим Peace

# 711
  • на брега на Дунава
Анн, smile3521 направо си записвам догодина да не сея преди края на февруари.
Така се олях ,че сега целият апартамент е пълен с всевъзможни кутии и кутийки ,от които нещо расте.Надписани ,посочени сортове и дата на посяване на семената.Мъжете в къщи ми се смеят , че с толкова разсад мога да засадя пет пъти повече място от това ,с което разполагам.И на балкона имам  -на остъкления и на другия.Сега и на балкана пред къщи също има кофички с домати.
Колкото до копъра ,valqq , възприех метода да пръскам семената сред останалите растения в градината.Става по силен ,здрав и прави едри семена,които само разпръсквам из лехите.Пък и е красив.От семената  даже добавям клончета към сухите букети ,а на пролет ги сея из градината.Имам и в сандъчетата на балкона при мушката и петунии.Иначе се сгъстява и е доста хилав .Мисля ,че и Куркума го сее така.

# 712
  • Варна-София
Аз също се заразих от вашия ентусиазъм и на 1 март посадих малко домати Рила. Сега те са в двойни кофички (наставени една над друга) + трета за отцеждане. Укрепила съм ги специално в кашони, че да не падат, понеже центърът на тежестта е вече много високо. Каква ще бъде операцията по пресаждането още не ми стига ума. Трябва някак си да ги разрязвам без да повредя кореновата бала. Но понеже за първи път правя толкова ранни, ми е интересно.

# 713
Добрините салатки вече са в градината. Леко изкривих редичката, но се надявам това да не влияе върху вкусовите им качества.
http://media.snimka.bg/s1/0342/026927848.jpg?r=0
Благодаря, St Dobri!

Така му се радвам на магданоза! Миналата година поръчвах от Сортови семена и хич го нямаше. Тази година всичко ми е от Баумакс и Пенни - няма непоникнало!
http://media.snimka.bg/s1/0342/026927861.jpg?r=0

Имам 12 корена домат, купувах го преди две седмици и сега го разнасям в една касетка ту вътре, ту навън. Ама е нацъфтял, плаче за градината.
http://media.snimka.bg/s1/0342/026927870.jpg?r=0

За овошки сте се разговорили
Черешката ще я опитаме тази година, садена е миналата есен
http://media.snimka.bg/s1/0342/026927872.jpg?r=0

Кайсиите са напращели  Grinning
Дано не падат градушки!
http://media.snimka.bg/s1/0342/026927875.jpg?r=0

Тази пролет си насадих касис
http://media.snimka.bg/s1/0342/026927879.jpg?r=0

И втория вид черешки ще опитаме, заедно купихме двете дръвчета
http://media.snimka.bg/s1/0342/026927881.jpg?r=0

Бушката, беше ми интересно при твоите приятели в Шипка.

Последна редакция: вт, 17 апр 2012, 20:05 от lady_Blu

# 714
Здравейте момичета,
Да се похваля че май се оправили доматите , може би 1-2 корена най много или ще станат късно или ще ги изкореня. Днес минах да поливам и какво да видя скоро ще има цъфнали доматки Praynig трябва тези дни и сезал да  опъна да ги завържа на конструкция че станаха големички и трябва нещо от стъблото да им чупя ама не знам какво то е за смях ама Joy мажат ми каза че зная. Скоро и репички ще има , вече вързаха ама чакам по големички да станат но салатки трябваше по рано или да купя или да сея за сега разсаждам само. Тиквичките почнаха да се покажат вече. Пипера ми стои на балкона  готов за разсаждане но още го мисля ще е на открито и мисля че е студено още а ви какво ще кажете?

Трябва да направя снимки и аз да покажа.

# 715
  • При розите и топлата вода ......!
Христос Воскресе!
Нека има здраве, благоденствие и благополучие в домовете ви, нека сърцата и душите ви са изпълнени с любов мир и смирение! Светла седмица! Hug Hug Hug
Доматен поздрав!
Имам цъфнали доматчета от събота. Simple Smile
http://gelika.snimka.bg/daily/gradina-2012.665040.26928555
http://gelika.snimka.bg/daily/gradina-2012.665040.26928556

# 716
  • Къде ли не
Здравейте! Отдавна ви хвърлям по едно око, но сега реших да се присъединя към стройните ви редици. На есен се сдобихме с къща в  село по Искърското дефиле и след няколко месечни ремонти вече спокойно може да ходим с децата и се отдадем на земеделие.  Simple Smile За съжаление изпуснах първия месец подходящ за подготвяне на почвата и садене на разсади, но все пак се надявам да има какво да си засадим с децата през идните седмици. Израснала съм със земята и работа по ниви и градини, но тогава бях дете и само помня технологиите без подробности кога и как се случват нещата. За това се обръщам към вас за съвет и помощ.
Тъй като градината не е обработвана от 9 години един съсед ни посъветва да я наторим. За сега е само почистена от коренища и треви и е обърната. Обаче оборска тор наблизо няма та се чудя  с какво да я торя и изобщо да го правя ли? Хората там дават противоречива информация за полодовитостта на почвата. Едни казват че е много камениста и нищо не става други казват, че всичко става. Не съм почитател на химията и ми се иска да ям органични плодове и зеленчуци. Вие какво бихте ме посъветвали?

# 717
Здравейте момичета,напълниха ми се очите от снимките ви.Току що идвам от моята градинка, но ми стана зле!Заваля дъжд и като погледнах- ooooh!пълна снай-големият ни враг -охлювите се раздвижиха.И голи и с черупки-всякакви.Като прегърнали марулите и лука и гризат ли гризат Twisted Evil.Като ме стегна шапката и грабнах директно готварският буркан със сол.Насолих де що има гадина.Умират за секунди Twisted Evil.Та май това ще е едно от следващите ми хобита
 enimna-добре дошла в редиците ни,ще помагаме кой с каквото може. Hug

# 718
Гелика, много са ти хубави доматите, хареса ми, че има марули между доматите : ) .
От мен тук има малко снимки : http://avocett.blogspot.com/2012/04/blog-post_17.html
Стари са, ама може да сравните колко са пораснали нещата  Laughing .
На мен доматите са ми разпределени вкъщи непикирани още, пикирани у баба и на село.
Тези у баба растат много бързо, 2 големи педи са на височина. Може и да са ги минали, тея дни не съм ходила да ги видя.
На село са в едно остъкление, където през нощта си е почти като вънка температурата, предполагам са по-закалени, но растат доста по-бавно.
Там има пикирани от по-рано, а тези у баба са ги задминали 2 пъти на растеж.
При баба е по-топло и светло.

Ей, подрязах лозето и съм наполовина готова с асмите.
Закъснявам и там разните му сокове са тръгнали, ама по-добре късно, отколкото никога.
Хванах съседа да ми показва, ей къде го намерих тоя майстор, голям смях беше.
Добре,че преди това бях чела тук-там,че неговите насоки бяха:
"То тва принципно трябва да го режеш,ама защо да го махаш, тук един грозд, там един, 2 грозда."
Ако се чудите как се познава дали някъде е изсъхнало, или не, методът е режеш и казваш или:
"Еее,язък, ама то много лесно се бърка." или "Ето виждаш ли как си личи, че е изсъхнало."

Солта не е ли вредна за земята?

# 719
Веселче, забравих да кажа - благодаря за лозата. Точно това е - Акебия, шоколадова лоза. Остава да се сдобия и с резник.

Общи условия

Активация на акаунт