(Био) зеленчукова градина 15

• 70 021
  • 777
  •   1
Отговори
# 90
  • густо майна Филибето
Поизпуснала съм ви.
Насях си грах, тази година нямаше време да търся разсад на марули и сях, да видим кога ще ги ядем, като в топлото не правят листа, ами цвят Confused
Аз пак си имам кокошка в къщи, поне за разлика от петела е съвсем съвсем тиха. Пауна се пери на кокошките и ги бие, тя беше набедената, скоро започнаха да я кълват и "своите". Когато и да отидехме, тя беше завряла глава някъде, с надеждата, че е скрита. Спря да яде и да пие вода, взехме си я. Нежна и чувствителна душа. Една седмица я храних и поих като бебе, а тя по цял ден лежеше и нищо не пипаше. Заведохме я на ветеринар - каза, че е стрес и си е съвсем здрава. Водехме я на самостоятелни разходки по двора, другите си стояха затворени Mr. Green На тревичката живна малко, започна по малко да поскубва зеленко. Вече си е здрава, но у дома е омърлушена и обездвижена.
Онези фунии за колене ли бяха Shocked Не мога да посегна на нещо, което отглеждам, мъжа ми също.  NaughtyСъбираме вече яйца за Великден Grinning

Последна редакция: чт, 22 мар 2012, 15:28 от Ljuboznatelna

# 91
  • Варна-София
Голяма ти е сладуранка кокошчицата. Чувала съм, че не могат без другарче. Затова тъжи.

В момента бягам на място. Мъжо ще ме води на вилата. Не издържа горкия на моите вопли. Граха, та  граха. Садих и още ще садя. Тази година ще правя много грах. Обичам го всякак.

# 92
  • Вече на светло в София
 Ljuboznatelna, страшна е кокошчицата Grinning Красавица тя, и при нея стрес Wink

И имам въпросче. За колко време ви поникнаха семената на чушките. На моите им е 10ден и никакви ги няма. Айсберга също е на толкова дни и още не е дал признаци на живот. Иначе доматите и много цветя са във фаза миши уши. Само не можах да разбера един сорт домати - едри розови -домашно производство защо не тръгнаха, та посях преди 2 дни нови. Дано тръгнат иначе ще съм без този сорт.

# 93
Извинявам се ,че нахлух във вашия форум,но аз пак с моите  катерливи ягоди ''Монт Еверест''-никой ли не сял такива?

# 94
Биодинамичен календар на Мария Тун за сеене и засаждане за 2012г. вместо запис. Надявам се все на някой да му е полезен.

Някой да има семена от гъба луфа (или люфа)? Сещам се едно време баба ми имаше на село.
Благодаря за календара!
Снимките обаче са малко размазани. Сайта ли ги маже така или оригинално са такива? АКо е от сайта - има ли къде другаде да се качат, за да се четат? Може в dox.bg например?

Ей, как ме подсети за луфата! Бях гледала клипче и много се наточих! Ако намериш, моля, кажи от къде?

Айсбергите ми се показаха на 4-5 ден. Чушките около 10 - една част, другите не се показаха та слагах нови.

п.п. Това за царевицата, тиквата и боба и мен ме интересува. Предполагам, че има значение и за колко време покарват.  При всички положения си представям царевицата първа. Тиквата може с нея - тя ще е само отдолу, да пази почвата, въпроса е боба да не хукне и ако не е укрепнала царевицата - да я удуши или счупи?

Последна редакция: чт, 22 мар 2012, 17:34 от bushkata

# 95
 щастлива мама ,тези ягоди са капан за наивници -не се занимавай с тях.Ако е за тераса има ягодки,които са дребнички, но раждат по цяло лято.Ако е за двор-търси си разсад от нормални ягоди.

# 96
Търся си малини тайбери, някой знае ли от къде мога да си закупя.

# 97
Люб, мнооого е сладка кокошчицата - като плюшена играчка е.  По повод коментарите тук как да ги съберем животните и да не се бият - и двете ми баби на село като пускаха младите ярки заедно с "дъртите" кокошки ги запознаваха привечер и се ароматизираха всички със силна ракия или някакъв неизползваем парфюм (дезодорант)
Вес, благодаря за инфото за кресона. Тъкмо се чудех как да си го консумирам - ще си оставя някое растенийце в градината за многогодишно и аз Peace

За да накарате да поникнат по- бързо семенцата (чушки, тиквички, домати, краставички, репички , боб,грах) ги накиснете във съд с хладка вода за няколко часа (до към 24ч); дръжте ги на топло. Излейте водата промийте ги и после лееекичко да просъхнат на вестник, хартия ... и сейте. Многократно по-бързо поникват (чушки за 3 дена Wink )

И аз потвърждавам за ягодите - такъв сорт няма измислен до сега поне, освен в главите на някой печалбари- мошенници!
Ани, днес се уредих с половин кило грах от пазара  Joy Казаха ми обаче , че и с този в пакети (за готвене) ставало - мноооого раждал и ставал много вкусен
Луфа срещах в големите магазини , но забравих къде, в нета също може да се поръча!

# 98
  • на брега на Дунава
Чушките никнат на топло/около 25-26 градуса/.Миналата година и аз имах такъв проблем и сях втори път.Сега още през февруари ми поникнаха за 5 дни върху етажерката над парното.Салата също поникна така.Опитвах и да сея покълнали семена-също става.
щастлива мама : Ягодите неистина са измама.Миналата година си поръчахме с една колежка и не стана нищо.Разпитах и други познати и при тях са неуспешни опитите.Не си купувай.Сега рекламират и някакви бели с червени семчици.Красиви са на снимката .За тях нямам информация.
Аз сях царевица ,зелен боб и тикви .Чудесна е комбинацията,но моят боб не искаше да се катери по царевицата и се наложи да му сложа колчета.После отидохме на море и изпуснахме момента да оберем млечна царевицата.Сега си имам кочани с царевица ,които не знам за какво са ми.Идеята беше да ги варим докато са млечни.Ама пусто като ми се иска и градина и почивка на море...

# 99
МХ, с градинарство, кокошкарство и прочие ГАДинарство почивка няма. Може зимата, но ако е само градината, а ако имаш и гадинки, и зимата си плътно зает.

# 100
  • на брега на Дунава
REAL_WOMAN Не ме свърта на едно място.Искам всичко както се казваше в една реклама.
Да се похваля от три дни всичките ми разсади от домати са на балкона на завет и на слънце.Първия ден бяха малко стресирани , но сега се ококориха и укрепват.И в къщи стана малко по широко , че иначе само жонглирах покрай всевъзможни кутии и саксии с нещо засято в тях..
Някой беше  писал ,че сее в ролки от тоалетна хартия.Мисля да опитам в първите дни на април да сложа в тях семена от краставици и да ги отглеждам до края на април.След това около 1-6.май. newsm44ще ги посадя заедно с хартията в земята.Става ли ? newsm78

# 101
tedsss-не бях чувала за малини тайбери.Това било кръстоска м/у ягода и малина.Брех!
Само тази статия с лабораторията в Елена намерих.Може да ти бъде полезна.
http://news.expert.bg/n184147
Ако посадиш тайбери сподели-вкус,особенности,фотографии.
Аз посях по схемата на Бушка днес царевица.В гнезда по три зрънца.Да има за прореждане.Кат стане до коляно ще пускам боба.
Гледах с периферното зрение докато си чистех коренищата две белокрилки.Танцуваха любовно.И току кацнат на лука отмалели.Лошо.
Теди,защо всички по-едри семена-царевица,червено цвекло,грах са сбръчкани в пакетчетата?
 Thinking
МХ-аз,грах прораствах в салфетки.Защо не посееш в чашки,ако ти се играе.По две растения в кофичка от кисело мляко.Много нежни минзухари имаш. Laughing

# 102
Извинете, че се повтарям, но някой може ли да ми препоръча ранен сорт картофи?

# 103
Аз посях по схемата на Бушка днес царевица.В гнезда по три зрънца.Да има за прореждане.Кат стане до коляно ще пускам боба.

И аз така ще направя тогаз - да видим.
Биосемена, български при това: http://biosem.alle.bg/
Има доста директни сортове.

# 104
Мен ме интересува дали при компостирането (в компостер, с активатор) се унищожават болестите по растенията или има опасност да ги вкарам обратно в градината? newsm78

Това Мананди може да каже, понеже ползва от доста време и с това си тори градината.

Амика, ти без време ме обяви за специалист по компоста  Simple Smile.

Всъщност, да, аз използвам предимно мой компост, но го правя по 2 прости причини.
Първата е, че произвеждаме много органичен отпадък от който 70-80% е био или някаква негова разновидност(ако може да се вярва на търговците и контролните органи на био храни).
Втората е, че био компост се намира трудно, а цената му е 3-4 пъти по висока. Тук също опираме до това колко в действителност е био.
Има възможност да торя с обикновен компост. Цената му на едро е 1.5 долара за 20кг и е много хранителен. Но от слухове знам, че го правят от оборски тор, тиня от пречиствателните станции, а най-вероятно слагат и остатъци от хранителните отпадъци от кофите. Все неща които са пълни с химия. А, ако ще отглеждам химически зеленчуци, то е по-лесно и евтино да си ги купувам от пазара до нас. Всъщност и биото от магазина много често ми е по-евтино от собствената продукция...ама я няма тръпката  Wink.

Та за компоста. За да не се разнася зараза с него за предпочитане е горещото компостиране с често ръзбъркване и т.н. Аз не го прилагам, защото компост правя предимно зимата. Лятото просто разхвърлям отпадъка по лехите. Това е.
Друга възможност е да се изсипе компоста в прозрачни найлонови чували и да се държи на слънце няколко дена за да се обеззарази. Недостатъка е, че високата температура убива както вредните така и полезните микроби.
И пак. Според мен честото ровичкане на почвата с и без причина, както и не ползването на мулч много подпомагат разпространяването на патогените. Същата е историята и с плевелите - колкото повече се ровичка и плеви, толкова повече и по-големи растат  Wink.

Последна редакция: пт, 23 мар 2012, 09:05 от manandy

Общи условия

Активация на акаунт