(Био) зеленчукова градина 15

• 70 686
  • 777
  •   1
Отговори
# 225
  • Варна-София
Аз пак съм с въпрос: в цитрусовата настойка само кори на цитруси ли слагате или може и вътрешната част на плода? Правих сок от портокали с ел.сокоизстисквачка и сега се чудя дали да хвърлям отпадъка от плода.
Не съм срещала подобна информация, но ако решиш да пробваш (не е много труд) разкажи за резултата.

# 226
Аз пак съм с въпрос: в цитрусовата настойка само кори на цитруси ли слагате или може и вътрешната част на плода? Правих сок от портокали с ел.сокоизстисквачка и сега се чудя дали да хвърлям отпадъка от плода.
Не съм срещала подобна информация, но ако решиш да пробваш (не е много труд) разкажи за резултата.

Тук пише, че се прави запарка само от корите. Реших да не си правя експерименти. И без това съм абсолютен аматьор в градинарството.

ПП: Всъсщност запарка или настойка се прави от корите? Съвсем се обърках май...искам да пръскам доматите против болести и вредители.

# 227
  • Пазете Гор
За растенията си се грижа както по нашите земи се грижим за децата си - гледам първо да са нахранени, напоени, но само малко ги закалявам и не наблягам на профилактиката. Почти не им говоря и не пускам класическа музика, което си е грешка, като се замислиш. Понеже то времето си наближава, какво мислите, че ще върви да се слуша на щурчов съпровод? Може би Прокофиев. Ще видим.

Салкъмът е радост за пчеларите. Преди време укрепиха десетина километра на жп насипи на разни маневрени минни линии с американска хибридна акация, създадена точно за да удържа насипи. Растеше бързо и трънливо дърво, но когато цъфнеше, в цялата  вечер се усещаше аромат. Жуженете на пчелите се чуваше отдалеко, като фон, особено сутрин. Медът от акации е светъл и течен. Акациите от тоя вид се самозасаждат, дават бързо дървесина, годна основно за огрев. Е, става и за дръжки на тесли, ако не ви се намира дрян наоколо.

Тая седмица ще пикирам домати. Обичам го тоя момент, когато подреждам, надписвам, броя.

# 228
  • Варна-София
Аз правя настойка по рецепта оттук: http://www.farmer.bg/news_view.php?id=20109 и оттук: http://napravisam.net/?p=11387, но понеже не ми се занимава много - само ги режа наситно без да ги смилам и после ползвам само за акари (за листни и щитоносни въшки имам други специалитети). След седмица отчитам резултата по белите точици от долната страна на листата, ако има нов ръст без такива точки - значи експериментът е успешен, а при мен тази настойка действа безотказно и за стайните цветя през зимата, и за лозовата краста, и за зеленчука, и цветята през лятото.

Не пречи да пробваш, какво значи, че си начинаеща? В еко-полето на дейност всички сме начинаещи и еретици.  Затова сме тук да споделяме и пробите и грешките.

А е важно да се пробва! Какво щяхме да правим, ако някога на някой не му беше хрумнало да въведе двуполната, че после и триполната система?!?

А ти като откриеш, че и твоите кори стават за борба с акари да речем, и това го публикуваш тук, за все някого някой ден ще му бъде от полза. Може и друг да си купи сокоизстисквачка за цитруси.

Куркума, жена трябва да им говори на цветята. Има проведено изследване в Кралското зеленчукарско дружество и Сара Дарвин (помните Чарлз Дарвин, нали?) също е била сред хората, провеждащи опитите.
http://organicgardening.about.com/b/2009/06/23/its-true-you-real … youre-a-woman.htm
Забавното е, че изследователите са се захванали с изследването с идеята, че мъжкият глас трябва да усили ръста на растенията и са били изненадани от обратния резултат.

Последна редакция: чт, 29 мар 2012, 09:18 от amica1

# 229
Някой използва ли повдигнати лехи и как е? Wink Нещо ми се струва сложна тази работа с картоните и т.н.  ooooh!, но пък имам доста неразложени кухненски отпадъци ,които мога да сложа под него и ми се иска да пробвам...Някой с опит?

Аз ползвам, но имам основателна причина - лятото ми е много влажно. http://manandy.snimka.bg/hobby/gradina-2011.594898.23916477
А на теб каква ти е идеята? За засушлив климат като българският, трябва да се ползват умно и много предпазливо. Иначе като нищо можеш да си навлечеш много главоболие.

Нищо конкретно-чета си за пермакултурните градини и ми хареса идеята:), не че плевелите са ми проблем/градинката ми е достатъчно малка/, по-скоро запазването на хранителни вещества, т.к. не торя, а с правенето на компост не се справям нещо...

# 230
Ох,да жижееш в къща много работа,много нещо.По цял ден сме на вън и си облагородяваме градинките,аз и мъжа ми работиме,каката и тя помага,а малкото седи в количата и контролира кой как си върши работата Simple Smileмного е приятно.
Куркума,благодаря ти за пояснението(от предишната тема),благодаря на всички за гостоприемството.Посях си доматки, салата айсберг и пипер.Тези дни ще сея и други зеленчуци.

Гледам за кокошки си приказвате,което ме радва.Аз мойте нещо ги натрових с едни фуражни смески,но сега са добре.Проблема е,че все още нямам яйца,четох,четох и стигнах до извода ,че кокошките ми са в период на линеене,защото са почти голи(така си ги взехме)и поради тази причина от 15 кокошки нямам нито едно яйце CryВъзможно ли е да съм права,нека по-опитните да се вклучат.Въобще ще носят ли някога?Иначе зайчетата подскачат в двора и са добре.Тези дни започваме да чистиме един обор,че и козичка трябва да настаняваме.
Това е от мен,сега се връщам назад да ви чета,че много сте изписали.

# 231
Колко са големи кокошките? В какво пространство живеят? С какво се хранят? Преди колко време ги взехте?
Какво е било "натравянето" - какви са били симптомите и как ги оправихте?

"Почти голи" звучи странно - да са опърпани, голи тук-там и със стърчащи пера - да, но голи?

# 232
Някой използва ли повдигнати лехи и как е? Wink Нещо ми се струва сложна тази работа с картоните и т.н.  ooooh!, но пък имам доста неразложени кухненски отпадъци ,които мога да сложа под него и ми се иска да пробвам...Някой с опит?

Аз ползвам, но имам основателна причина - лятото ми е много влажно. http://manandy.snimka.bg/hobby/gradina-2011.594898.23916477
А на теб каква ти е идеята? За засушлив климат като българският, трябва да се ползват умно и много предпазливо. Иначе като нищо можеш да си навлечеш много главоболие.

Нищо конкретно-чета си за пермакултурните градини и ми хареса идеята:), не че плевелите са ми проблем/градинката ми е достатъчно малка/, по-скоро запазването на хранителни вещества, т.к. не торя, а с правенето на компост не се справям нещо...

Какви книжки по-точно четеш? Заглавия?
Там би трябвало да обясняват + и - на повдигнатите лехи и траншеи, тесните и широките повдигнати лехи, мулчирането. А ако ни го правят, то по-добре си намери други.

# 233
не разбирам много от кокошки и не знам защо и т.н.,но когато гледахме кокошки,ги хранехме с топла храна-запарвахме храната с топла вода,и дори и през зимата не спираха да снасят

# 234
Колко са големи кокошките? В какво пространство живеят? С какво се хранят? Преди колко време ги взехте?
Какво е било "натравянето" - какви са били симптомите и как ги оправихте?

"Почти голи" звучи странно - да са опърпани, голи тук-там и със стърчащи пера - да, но голи?
Такааа...кокошките ги взехме края на февруари от животинския пазар и там ни казаха,че са на около 1 годинаЖивеят в курник,а през деня ги пускам в едно дворче оградено с мрежа.Когато ги взехме ги хранех само с жито и в рамките на 1 седмица снесоха 2 яйца.Тогава решихме да вземем допълващ фураж и след като го приготвихме ,започнах да ги храня с него.От тогава нищо.Един ден не послушах мъжа си и реших да им увелича дневната доза.Изведнъж кокошките започнаха да хъркат и от сутринта до ве4ерта една кокошка умря.Тогава ги подложих на диета и за 3-4 дена се оправиха.Сега им давам само царевица и жито,без комбинирания фураж,но яйца няма.Нямат перъшина по шията(наи-вече) и по крилата,но има и такива с нормално,хубаво оперение.Тук в селото има 2 баби,който са си взели от същите кокошки,но и те нямат яйца.
......това е....иначе много си ги харесвам,но би било добре и някое яйчице да пускат Simple Smile
Кажете си мнението,дали са в период на линеене и затова да не носят?
 Само да допълня,че курника и дворчето са с циментова основа Rolling Eyesдали им е студено?

Последна редакция: чт, 29 мар 2012, 12:54 от olqq86

# 235
olqq86,прецакали са те с възрастта на животинките-трябвало е да си купите ярки.Вашите вероятно са технологично "износени".Така продават кокошки носачки,след втората година започват да носят по-рядко.
За храненето мога да препоръчам-смелете жито и царевица,вече има коприва-береш,кълцаш,слагаш върху смляното и заливаш с топла помийка.Дори и да са стари както предполагам ще пронесат.Отделно им хвърляй трева.И е хубаво да не са постоянно на цимент,но не е болка за умиране.

# 236
В английските сайтове за коки пишеше,че е хубаво за перушината да се приемат и сварени яйчица.Нали високи протеини правят рошавото.Обаче става сложен казусът  при Оляя 86,щото нейните трябва първо да ги снесат.Ох,мисля,мисля...Дали пък едно младе петле няма да им подбутне лекинко хормоните,овулацията....
Подкрепям Амика в говоренето на растенията,но е важно да няма мъже-половинки наоколо,че нарастват въпросите."Абе,жена,ти,нещо..май?!"
Особенно в случаите,когато сте в симбиоза с "нон-градинар".
Да се ожаля с тиквичките.Ето това е.
http://prikachi.com/images/833/4575833i.jpg
Дали са човчици или гладни ларви?
И тез 4 градуса трета нощ.
За Добричкото момиче един прериен салкъм.  Hug
http://prikachi.com/images/886/4575886G.jpg
Я каква шушулка,я какви бодли.Под влияние на Куркума ще покажа и цветовете му.Сега вече зная,че и за вино става.Благодаря Мамо Гали!
Ще ми се фукат Станимаците с мавруд.
Кеклибарено,тънко,ароматно вино под пъстърва.Точките и като 5 стотинки от старите.
Ние от салкъм го вадим. Joy
Ще,ще....обаче!
ПС.Мананди,вие от какво правите вино в Корея? Thinking

Последна редакция: чт, 29 мар 2012, 20:15 от Веселчето

# 237
Вес,зелевата бълха прави такива дупчици.

# 238
Вили,не ме зарадва тази сутрин!Сега отивам да препрочитам Амика.Почва се! Rolling Eyes

# 239
  • Варна-София
Вес, ако са зелеви бълхи, добро спасение е да си направиш разсад  на тиквичките, защото тези животинки не налитали на израснали растения.
Ето малко за четене.
http://www.organicgardening.com/learn-and-grow/flea-beetles

Бях чела, че при вас в Америчко продават и специално покривало, което не запарва, за покриване на растенията, докато малко поизрастнат. Въпросът бил да не покриеш и бълхите под фолиото.
Можеш и някакъв вид ряпа да засадиш - умирали си по ряпата (дайкон) и нямало да ти закачат друго.  

Ах, ето, ето: http://www.plant-trees.org/resources/infomaterials/english/agrof … ent%20options.pdf
От тези хора съм чела и други хубави материали - за прасковите например.

Дани, мушмороците вече пътуват!

Последна редакция: чт, 29 мар 2012, 15:38 от amica1

Общи условия

Активация на акаунт