(Био) зеленчукова градина 15

• 70 727
  • 777
  •   1
Отговори
# 480
О, чудесна е Hug! Благодаря за визуалната наслада, а клонче не искам-много ще е голяма за предния ми двор.
Да ви издам Теди- днес я заварих пред една дузина курсисти с лозарската ножица-учеше ги как се присажда! Знае тя, знае, ако имах време, щеше да ми покаже, ама все тичаме нанякъде.... Та питайте Теди-майсторка е!

# 481
Добри, как са ви калемите? И за колко време се разбира, дали са се прихванали? Струва ми се, че моят опит е неуспешен  Confused  Другите клончета на крушата показаха връхчетата на листенцата, а калема не е мръднал...

# 482
Веси, преди време бях писала, че по думите на една съседка рускиня малка рибка се слага в гнездото на картофите. Но преди това картофът и рибката се слагат в чорапогащник, за лесно изваждане на реколтата.  Grinning
Не съм пробвала лично. Simple Smile

# 483
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Добри, как са ви калемите? И за колко време се разбира, дали са се прихванали? Струва ми се, че моят опит е неуспешен  Confused  Другите клончета на крушата показаха връхчетата на листенцата, а калема не е мръднал...

последния път като бяхме там, кожицата на калемите беше гладка и свежа, значи са били живи  Laughing
днес ще ги нагледам пак  Hug

Веси, преди време бях писала, че по думите на една съседка рускиня малка рибка се слага в гнездото на картофите. Но преди това картофът и рибката се слагат в чорапогащник, за лесно изваждане на реколтата.  Grinning
Не съм пробвала лично. Simple Smile

а рибката за какво е? подхранване с фосфор?
ако се разлага и подхранва за какво ще е чорапогащника? 

Wink всъщност нямаме шанс нещо такова да остане там, където е закопано Simple Smile Simple Smile Simple Smile съседът има няколко тигрови котки и рибката ще е отплувала още преди да падне в гнездото  Laughing

# 484
Ех,Добричко!Какви засукани върби имаш.... Laughing
За какво е чорапогащникът?
Като го дръпнеш и всичко да излезе наяве.Наесен,да не се чудиш и ровиш где са картофите.
Сега си мисля с дупка ли трябва да бъде.Не трябва ли?
Как  ще пробие растението,Люлинче? Thinking
Честит ви Лазаровден!

# 485
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Ех,Добричко!Какви засукани върби имаш.... Laughing
За какво е чорапогащникът?
Като го дръпнеш и всичко да излезе наяве.Наесен,да не се чудиш и ровиш где са картофите.
Сега си мисля с дупка ли трябва да бъде.Не трябва ли?
Как  ще пробие растението,Люлинче? Thinking
Честит ви Лазаровден!

Joy Joy Joy весееее, знаех си, че сме стари и  не вдяваме новите технологиЙ Wink
аз си карам по старите бабешки методи  Mr. Green картофа се сади плитко, "да чува камбаните на църквата"; преди търкаляхме снахата в браздата  Whistling - сега се метна малчо, та ме отмени  Mr. Green следва гърлене, кОпане  Mr. Green и като се стигне до там - бране  Hug

# 486
Заинатих се и ще ядем домашни марулки.....със семето посято в земята ясно.
Сега и разсад посях и той умря,незнам слана ли падна или ,защото е студено.А и разсада като ,че ли беше кекав.
Сега според вас кога да си купя нов разсад и да пробвам пак?

# 487
На колко листа се разсажда айсберга? Много, много крехко това растение  #Crazy

# 488
  • Пазете Гор
Купи разсад веднага, skela. Купи марули, не салати, ако питаш мен.

Утре ще подредя до брачното ложе 10 (десет) щайги скоро пикиран разсад. Слана обещават, за вторник сутрин. Laughing

Тюх, че не мога да сваля снимки. А имам - бухлатия ароматен бял облак на нацъфтялата афъзка и ентусиазирани берачи на коприва - десет броя. За изкушените имам покана - да пием чай към десет и половина под афъзката, да слушаме пчелите.

Марулите садя на трети лист. и те са крехки - като восъчни, но се хващата над 90 %.

# 489
Аз пък миналата седмица сях още марули и днеска вече никнат, преди бях чела по блоговете за марули целогодишно, та нали имам сянка бол, ще ги пробвам : ) .
Същото и със спанака, днеска пак сях.
Единия го водят "вечен" и прилича малко на манголд.

При мен всичко цъфти, и цветя, и зеленчуци. Които не трябваше да цъфтят, ама поне семе ще си произведа Laughing .

Късно ли е да местя малини? Примерно сряда да ги местя .
Вече са започнали да се разлистват.
Аз сигурно ще ги преместя при всяко положение, че са на малко нестандартни места и е или местене, или махане.
Какво мога да направя, за да им помогна да се хванат?

# 490
Здравейте!
Един въпрос,че нещо.... newsm78Листата на чесъна и лука ми жълтеят по върховете.На вас случвало ли се е и какво пръскате в такива случаи?.Притесняваме,че същото жълтеене на листата започва и по краставичките,на листата.Смятам да пръскам с отварата от  лукови люспи,но дали ще помогне?.Иначе за краставичките си използвам една стара  руска рецепта,от баба ми-на 10л вода  слагам един литър мляко и малко сапун и през 10 дена пръскам.За самия зеленчук няма никакъв проблем-в смисъл бера си краставици яко,е листата пак си пожълтяват ,ама голяма работа.....обаче за лука и чесъна.........децата сега много го хапват,а пък такъв един изгорял ThinkingАко посея чесън между доматите,това полезно ли е  или са неприятели?Преди няколко поста попитах дали  мога да разсадя руколата навън....ами разсадих я  Sickизгоря от сланата......добре,че не я разсадих всичката......

# 491
Пък аз имам чуденка с картофите. Не могат ли да се сеят между другите неща? Защо винаги са в отделна леха сам-сами?

п.п. Съвместимост и не на културите: http://www.youtube.com/watch?v=PqbngLCzX7g&feature=autoplay& … ay&playnext=2

Последна редакция: нд, 08 апр 2012, 00:15 от bushkata

# 492
  • Варна-София
Валерика, да не би да са ти гладни чесънът и лукът?
Ако не ползваш азотни торове поради еко-био подбуди, тогава забъркай 1 кг коприва в 10 литра вода. Размачкай както можеш (дървено трупче върши работа) въпросът е да нараниш листата и стъблата, за да си пуснат полезните вещества и още на следващия ден си направи 5% разтвор и пръскай. Това като рецепта е 1 кофичка от 500 грама от кисело мляко от течността се разрежда до 10 литра с вода, размиваш в машината още 2 с.л. веро (не повече) за прилепител и пръскаш.

Пази рецептата на баба си, тя ми държа през миналата година тиквичките и краставиците здрави. Може да се увеличи концентрацията на млякото до 20%, но не повече.

А краставичките ти къде са? Вън, вътре? Студено е още, ако са навън. Попарват се ранните мераци. Аз вече няколко години сея семена на място. По-малко главоболия за мен и са по-здрави растенията.

Бушка, има с какво да се съчетаят картофите и то много:
http://info.sotvorenie.kiev.ua/content/family_estate/plants/grow … allelopatiya.html

Последна редакция: нд, 08 апр 2012, 09:11 от amica1

# 493
Благодаря, Амика, сега ще прочета. Но се сетих друго - като се вадят картофите, ако са в леха с нещо друго  - няма ли да е проблем, защото когато вадиш картофите - остава голяма дупка и може да засегне корените на друго растение в близост (на което още не му е време да се маха)?

п.п. Хм, според тази таблица копъра не се харесва с никого. А аз го разхвърлях на разни места, между разни работи. Ако е така - какво? Да го местя, като се покаже ли, що ли?  newsm78

Последна редакция: нд, 08 апр 2012, 09:57 от bushkata

# 494
Честита цветница на всички!!!!!Момичета ,аз с един леко тъп  въпрос Embarassed,но ме тормози много:напред в постовете споделих,че искам да направя от цветната градинка билково-зеленчукова по-скоро с декоративна стойност, но и да може да си хапваме от там Crazy,та въпроса е-имам много лютичета в цветната градинка/четох,че грудките са отровни-пипам с ръкавици/и не искам да ги махам,дали като посадя до тях ядливи неща ще можем да ги ядем,да не станат и те отровни?Колкото и безумно /според мъжът ми /да звучи ,но мен много ме е страх моля ако някой знае нещо по моя въпрос да сподели  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт