(Био) зеленчукова градина 15

• 70 725
  • 777
  •   1
Отговори
# 495
Честита Цветница и от мен, градинари!
Цъфтят ми всичките крушки, ехаааа   bouquet

# 496
А тук цъфна дамското сърце!И божурите напъпиха...
Щастлива мама,интересен въпрос за отровните растения в градината повдигаш.
Хубаво е да познаваме растенията наоколо.Особенно,ако имаме и малки помощници.
Отровните вещества са в различни части на растението.Зачетох се в таблицата.
http://aggie-horticulture.tamu.edu/lawn_garden/poison/poison.html
И олеандрите,и нарцисите,и ружите и момината сълза.Дам! Rolling Eyes
Отравянето идва през устата,по кожен път,през носа.
Отровата се ражда в самото растение.И там стои.
У дома сме се натравяли само с преторен спанак,дини и ранни купешки марули,което ме доведе в Биоградинарството.
Ако използваш ръкавици,внимателно береш,с познание не би трябвало да се страхуваш.Замисли ме с лютичетата.Какво си насадила м/у тях?Не са ли нагъсто като горските теменужки?Тук са на поляни,плътно.
Моите билки-маточина,мента,анасон,магданози,кантарион,лавандула,розмарин съм отделила в билков кът.в по-песъчливата почва,която не е плодоносна.Пробвах да бодна чесън,арпаджик м/у тях.Почти не мръдна.Едвам креташе.
Бушко,трудно разсадих айсберга.Пробвах в леха,ниско.Листенцата са нежни като пеперудени криле.Залепиха се за почвата.Разтопиха се буквално след първото поливане.Направих бордюр и там ги боднах.Поливай финно,в окръжност докато се хванат.
Признавам,че не мога да вкореня коприва.Уж дълго коренище,уж на слънце.
Същият успех имам с риган.
Хей,Цветница е!Стига съм се оплаквала!Всичко цъфти наоколо! Laughing

# 497
Бушко,трудно разсадих айсберга.Пробвах в леха,ниско.Листенцата са нежни като пеперудени криле.Залепиха се за почвата.Разтопиха се буквално след първото поливане.

Великолепно описание! И адски вярно.  Confused  Ще ги мъча отново или направо в лехата. И ще садя и салатки, здрави и "жилави". Нали така или иначе се садят на етапи, за да имаме готови по-дълго време?

Това измислих за разсадите, за тия няколко студени дни. Отдолу им е постлано дебело одеало, под него  има агрофолио (бялото нещо), което обгръща и страните и се захлупва върху прозореца. През нощта ще метна на прозореца отгоре и още едно одеало.  За тия три дена, откак са навън се промениха много. Укрепват пред очите ми, цвета им се насища, но пусто - студено е още. Обяснявам на мъжа ми, че искам вече да са навън, за да укрепват, да дишат въздух и да ги пипне слънцето, като дете, а не да бъдат преобгрижвани и хилави. Добре, казва той, ма ти искаш да им докараш бронхопневмония от първото излизане  hahaha

Април от календара на М. Тун. Това е линк към същата снимка, с добро качество.

п.п. Имате ли идея от къде мога да си намеря калофер?

# 498
  • Варна-София
Благодаря, Амика, сега ще прочета. Но се сетих друго - като се вадят картофите, ако са в леха с нещо друго  - няма ли да е проблем, защото когато вадиш картофите - остава голяма дупка и може да засегне корените на друго растение в близост (на което още не му е време да се маха)?

п.п. Хм, според тази таблица копъра не се харесва с никого. А аз го разхвърлях на разни места, между разни работи. Ако е така - какво? Да го местя, като се покаже ли, що ли?  newsm78

Очевидно, че трябва да се съобразяват сроковете с конкретните условия. Да не се ровят картофите, докато не стане граха, примерно. То дето сме в една точка на географията, моите срокове не се покриват с твоите. Таблицата е само ориентир.

Ох, много нещо трябва да се съобразява с еко-биото. От време на време си рисувам схеми на съчетания - пролетни, летни, есенни, как едното заменя другото и така в период от 3 години да не се връщат на едно място. После все нещо се обърква...

По послеписа: Да не би да ти се е приплъзнал погледа и да си гледала друга графа? Копърът се харесва с главестото зеле, картофите, лука, краставиците, репичките, репите, салатите, ябълките.
Само с морковите и доматите не се разбира.

Разбрах, че си чела не за укроп, а за фенхель. Той е доста по-различен и по кулинарно предназначение.

Бушка, ти ме накара да се зачета какво е фенхелът и има ли почва у нас.   bouquet
Другото му име е резене - това вече съм го чувала. Прочетох и че лесно се отглежда.
Ето: "Фенхелът, Foeniculum vulgare, е идеалното натурално 3 в 1 - зеленчук, подправка и лек. Типичен средиземноморски вид, който е култивиран в цяла Европа, Азия, Африка и Америка. Вирее чудесно и у нас. Заради лесното размножаване - пръска стотици семена, в някои райони на Америка е обявен за инвазивен - отнасят се с него като към плевел/"
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=593079
Сега остана да проверя дали няма да се окаже, че и при мен лесно се въди, така както се оказа с дайкона. Отивам да чета.
 newsm51

Последна редакция: нд, 08 апр 2012, 15:57 от amica1

# 499
Ясна е работата значи, че малко ме учуди този копър   bouquet

# 500
Във Варна ни удари първата градушка Twisted Evilвъпреки,че беше с размери на грах ми учука нарцисите и игликите.Всичко побеля като при първия сняг.     ВЕСЕЛЧЕТО разгледах таблицата (жалко,че така желаната от мен вистерия има отровни части Sad)БЛАГОДАРЯ,отровата на лютичето е в грудката/не са съвсем плътно,защото ги разсаждам и подарявам на приятели,които ахват от видът им/след месец листата му изсъхват - градинката се оголва и сея летни едногодишни цветя,но тази година вместо цветя  мисля да сея жълти чери доматки ,пурпурен босилек ,салвия,мащерка и др. това което ме притеснява е дали като се допират корените на ядливите растения до грудките можем при консумация да се натровим .

# 501
Ех, ужасно нещо е градушката. Много ли пострадаха цветята?
 От как мислите ми се въртят около земеделието си мисля, какво ли е цялата ти прехрана да е  в градината и да я очука град?!
Представях си дори едни съоръжения - високи, яки колове до лехите, на тях опъната яка тел, на телта опъната някаква мрежа - найлонова някаква, лека да е.  Да седи събрана в единия край, ако се зададе градушка - дърпаш и покрива, като щора, ма хоризонтална да се разгъва.
Мъж ми малко недоверчиво гледа на моите занимания. Но разбрах, че и на него му е на сърце, защото ми се обади по обяд и вика по телефона "Съседа каза, че идва градшука, покривай!". То какво да покрия - малко спаначец имам, е имам и някои току-що покарали нещица де. Ма да покрия - с какво? Е, покрих - спанака с дъждобрани - 5 бр, другите неща със стиропорени плоскости и праче плексиглас. Беше мноооо грозно  Joy  Наистина валя нещо, дето аха-аха и щеше да е град, ма се размина.
Но ще ми седи в главата идеята за приспособление, което да се ползва при град. Може пък да го направя някога - мястото не е толкова много.

# 502
Не чак толкова много,но имат много опърпан вид -здраве да е  Simple SmileХубаво ,че е сега все още нямам нищо сято Praynig имам декоративни храсти(за тях не се притеснявам )и малко плодни дръвчета-дано на тях не им се отрази.

# 503
Честита уханна Цветница!
За календара на Тун: дори и когато натиснете плюса пак ли не се разчита?

# 504
  • При розите и топлата вода ......!
Здравейте, газди! Hug Hug
Честит празник!
При нас прогнозите за дъжд и ветрове въобще не се сбъднаха и добре.
За утре и  други ден дават сутрешни температури от 1°  и 0°. Дали ще развали цъфналите овошки? Чудим се с мъжа ми дали да не запушим утре и други ден. newsm78
avocett, кога си сяла аспержите? Миналата година сложих семена, но нищо не се показа. Много мерак им имам.

# 505

За календара на Тун: дори и когато натиснете плюса пак ли не се разчита?
Вижда се чудесно даже  Embarassed  Почти не ползвам снимка.бг и не знаех за опцията.   bouquet

# 506
  • на пъпа на Златията
Превали празника.Времето много променливо , сутринта приятничко.Преди малко , режещ студен вятър.
Гелика , пушете овошките, още тази нощ, сутринта от 04.00 часа.Най студено е преди съмване.Чувам в детството си пролетния часовник за пушене на овошките.
..В Златията овошките закъсняха със цъфтенето. Дано е за добре.Дали пък не са измръзнали?
Бушката картофите искат лека , песъклива почва и колкото повече зариваш , толкова повече раждат. Мисли за втора култура при тях.Мисля , че е по удачно. Има мрежи за град.Струват стотинки.
Град,  глад не прави.Казваше баба ми.Една година ни би град колкото яйце. Всичко се отави.Нямаше проблеми с добива.

Последна редакция: нд, 08 апр 2012, 19:53 от rorik

# 507
Рорик,на каква дълбочина да посадя картофите?Коя втора култура препоръчваш?Повече се плаша от августовия град,в сезона на едрите плодове.Объркано време,градушка през април...
Щастлива мамо,как ме зарадва с уистерията!Ето какво съм видяла миналата неделя в Ботаническата градина!
http://prikachi.com/images/8/4620008p.jpg
Ах!Сънувах я.Такава красота,надвиснала лила.А името и не знаех...Благодаря ти! Hug
Според мен грудките на лютичето и листните,плодни култури няма начин да се преплетат.Обаче,ти,си слушай вътрешния глас.
Бушко,представих си те с чадърите!Хванала си вече от нашия вирус. hahaha
Заразно е.Куркума предупреди.
Сега върви една реклама по ТВ-то-градински сенник с дистационно управление.Чудя се дали не мога да го пригодя в Градината.Сега вече ще паднат очилата на Старото ми момче. Crazy
Питанка-има ли неантибактериален течен сапун.Или препарат за миене на чинии ползвате като прилепител?

Последна редакция: нд, 08 апр 2012, 20:30 от Веселчето

# 508
...
Питанка-има ли неантибактериален течен сапун.Или препарат за миене на чинии ползвате като прилепител?
има, имааа Laughing използвай зелен, френдли към натурата

# 509
Амико,аз посях миналата година фенел.Не успя да надебелее в основата.Отиде на таратор.Силен аромат,леко нагарчащ.Може би трябва да се прорежда,разсажда?
Дали пък не е многогодишен зеленчук?Сподели.
А таз красота е под твое влияние.
http://prikachi.com/images/58/4620058T.jpg
Изрязах черницата.
Сега да видим кой ще победи под слънцето-мента,грах,сибирски лук или лимец...В опитното поле.
Лека седмица ви пожелавам!Да ви прескочи сланата!
Отивам на църква. Laughing
Дедо,имам приятели натуралисти.Ще попитам Joy

Общи условия

Активация на акаунт