Негодни ли са мъжете за домакинска работа?

• 32 495
  • 748
  •   1
Отговори
# 300
Ситуация:
Мъжът работи целодневно.
Жената работи целодневно.
Две дечурлига.
Евентуално домашен любимец.

Кой в семейството какво ще прави по отношение на домакинството.
Според мен най-добре да поделят работата и задълженията.

Изкарва, не изкарва пари - пак ще помага. Аз да не съм робот, че да върша всичко. До миналата година аз като взимах в пъти повече пари, пак си вършех работата, не я е вършел той. Така че... това за парите не го приемам.  Naughty

Зависи от парите  Mr. Green

Ако изкарва толкова, че да има жена която да чисти всеки ден, че и да готви, зле ли ще ти е  Wink

Не знам как ще е, но като се знам каква съм скръндза надали ще дам пари за жена да помага като можем двамата да запретнем ръкави и да се оправим със ситуацията.  Mr. Green

# 301
  • Насред хаоса
Имам нагледен пример - свекъра и свекървата. Но дали се обичат или не не мога да кажа. Може би просто така гледат на нещата, такава е гледната точка на старото патриархално общество/поколение. Но мен лично най-много ме дразни това, че не стига, че той не подхваща никаква работа ами постоянно я обижда, че е овца/коза и пр. добитък и че не става за нищо, вероятно защото от толкова грижи за дома няма време да гледа и външния си вид. Аз като го чуя, честно казано, ми иде да го перна, но тя е кротка женица и дума не обелва. Може би така са я възпитали. Но то бива неблагодарност, бива, ама чак пък като неговото не знам как се търпи.
Същата работа при моите свекъри. Свекървата обаче, първо, е възпитала сина си точно в обратното, и второ - отдавна е теглила на свекъра сиктира и си прави, каквото й харесва на нея. Ако й е кеф, ще домакинства, ако не - няма. Резултат от дълги години поведение спрямо нея, подобно на гореописаното. Независимо от възпитанието й в един момент е решила, че няма полза от това, да се гърби само тя с домакинството. Евала й. Умирам си от кеф, като видя бясната физиономия на свекъра, когато му каже да си свърши нещо сам.  Mr. Green

# 302

Вероятно тя ще сготви и сложи масата, ще се нахранят, накрая тя ще прибере и измие чиниите. таткото ще е  с децата. Може да помогне с прибирането на масата или салатата. Ще седнат за малко за по цигара време или да чуят новините, тя ще оправи децата в банята и ще си легнат. Той ще иска вероятно секс, тя ще пусне, няма да й се прави много, но защо да отказва и да си създава главоболия - като той сто на сто ще подскочи - ааа, друг ли има, та не ти се прави с мен.

Слава богу, че в къщи не сме така, нито аз имам слугински манталитет, нито партньорът ми се скатава.

# 303
  • София
Ами ние сме така, работим по цял ден, имаме две деца и котка  Laughing Имаме жокер, че  баба, която гледа внучката, готви за всички ни. Останалата домакинска работа не й даваме да пипва, обаче готвенето ни е огромна помощ през седмицата (аз готвя уикенда и уреждам и понеделника, но от вторник до петък е тя).
Та като се приберем с мъжа ми вечер, се лепваме за децата - баткото дърдори нон-стоп за училище и за деня си, дребка търчи и крещи и ни се радва, ние се опитваме да си разтребим къщата, докато търчим наоколо  Laughing и общо взето докъм 7:30-8 не правим друго. После сина ми си отива в стаята на компа, а ние с мъжа ми къпем и оправяме малката за спане. Аз обикновено оставам при нея 5-10 минутки като легне, а мъжа ми през това време отива в кухнята и почва да реже салатата. Като се успокои дребното, отивам и аз, викам и баткото и слагаме заедно масата. Обикновено сина ми хапва за 15 минутки и бърза да мине през банята и да си ходи в стаята да си чати с приятелите, пък ние с мъжа ми баааавно и протяжно хапваме салатка с ракийка и си говоорим, говоорим  Flutter Накрая или и двамата разтребваме, или примерно аз правя закуските и обедите за следващия ден (всички си носим, на училище и на работа), а той разтребва; или ако единият е много изморен, често се случва другия да каже айде отивай в банята, аз ще вдигна днес. И към 9:30 гасим лампата на сина ми и се изтягаме през телевизора, където блаженно захъркваме след новините в 10  hahaha Или правим други неща и тогава захъркваме, за секса график нямаме  Laughing
Чистене - само през уикенда основното, през седмицата общо взето метем кухнята като я разтребваме, или ако нещо сме окаляли коридора, мием, ей такива дреболии може вечерта. Имаме миялна, пералня и сушилня и те са ни най-ценни на света, цяла вечер обикновено работят и трите, пералнята общо взето я пускаме с прибирането у дома, като се преоблечем всички и тя се напълнила. После прехвърляме в сушилнята и сутрин сгъваме и прибираме. След вечеря зареждаме и пускаме миялната и сутринта я разтоварваме по шкафовете. Обикновено сутрин аз съм по прибирането на дрехите, мъжа ми по чиниите Simple Smile Ставаме рано сутрин, за да ги отметнем тия задачки, както и да направим закуски за домочадието, печем и мажем филии на конвейер, един маже маслото, другия хвърля кашкавала  Laughing
Не знам пропуснах ли нещо, май това е домакинската работа, не е кой знае каква драма, ако сте двама отговорни възрастни у дома и ако никой не гледа да се скатава за сметка на другия. Ако има работа, работим и двамата, като почиваме, почиваме и двамата. Ако той има някаква работа (понякога прави разни проекти на часпром за парички), аз поемам всичко за ден-два и дори дума не отварям да се включва и той, затварям го в стаята на компа и да си чертае там, не го закачаме. И честно казано, много ни е кеф да сме си у нас, даже и работа да вършим, пак ни е готино, понеже сме си заедно и си приказваме и се закачаме  Laughing

# 304
Бърди бе, бъди милостива - описала си всичко така точно, че вече се пренесох у вас  Joy
В общи линии това е у повечето познати семейства, затова назад казах, че не познавам мъже, пърдящи пред екрана с бира в ръка.

# 305
Аз познавам всякакви и съм виждала всички възможни комбинации на задачата  Joy тези са най-много:

Вероятно тя ще сготви и сложи масата, ще се нахранят, накрая тя ще прибере и измие чиниите. таткото ще е  с децата. Може да помогне с прибирането на масата или салатата. Ще седнат за малко за по цигара време или да чуят новините, тя ще оправи децата в банята и ще си легнат...

Често срещан сценарий, но защо? Нали уж мъжът е по-силния. И дете може да вдигне чиниите newsm78
Мъж, който ще остави жена си, работила колкото него през деня да направи това, не е никакъв мъж Peace

Ситуация:
Мъжът работи целодневно.
Жената работи целодневно.
Две дечурлига.
Евентуално домашен любимец.

Кой в семейството какво ще прави по отношение на домакинството.

Няма да определям половете, защото не съм по ограничаването, т.е. това, което днес ще прави жената, утре може да го прави мъжа. Да кажем, че са А и Б.
А подхваща вечерята
Б прибира дрехите от простора/сушилнята, сгъва, прибира, пуска новата пералня, влиза в банята и си взема душ, като излезе - прави салатата и наглежда яденето, ако нещо трябва да се добавя или спира и т.н., през това време А е в банята.
Детето, в зависимост от възрастта може да сложи масата, ако е малко, ще я сложи Б.
Време: не повече от 30 мин.
После ракийката, салатката, приказки Laughing

След вечеря, А (например) къпе детето, Б простира.
Време: 10 мин.

След това Б чете приказка, А вдига масата и мие чиниите/зарежда миялната.
Време: около 20 мин.

Боклука не съм го писала, той при нас е едно пликче, което сутрин мятаме, кофата е до паркинга, носи го, който има свободна ръка.

Основното почистване - например А банята, Б стаите е 30 мин.

Освен всичко останало, така се спестява и време, което двамата/тримата/четиримата могат да прекарат заедно  Peace

Да, мога да направя всичко това, да, и мъжът ми може да го направи сам. Но не намираме логична причина да сложим всичко на гърба на другия.

Ако може някой от някой от отбора на "това е прекалено", да поясни защо е прекалено?

# 306
  • София
Бърди бе, бъди милостива - описала си всичко така точно, че вече се пренесох у вас  Joy
В общи линии това е у повечето познати семейства, затова назад казах, че не познавам мъже, пърдящи пред екрана с бира в ръка.

Ма заповядай, ше пийнем по едно  hahaha
У моите познати семейства също е така, обаче дълги години бях в семейство, в което аз върша всичко, а той не става от компа, така че да, има, много такива семейства има.

# 307

Ма заповядай, ше пийнем по едно  hahaha
У моите познати семейства също е така, обаче дълги години бях в семейство, в което аз върша всичко, а той не става от компа, така че да, има, много такива семейства има.

Тогава тежеше ли ти? Аз познавам семейства, в които жената върши основно домакинската работа, но това не е проблем за отношенията им. Реално - когато аз бях по майчинство - мъжът ми заварваше сервирана масата и лъснат дом. Не ми тежеше, наистина. Сега - ако съм вкъщи - също не мога да седна да го чакам да се върне от работа, та да делнем пода и чиниите.

# 308
  • София
Много ми тежеше. Не физически, а психически. Чувствах се смачкана, като парцал, като слугинче в къщата. То оттам ни тръгнаха и всички проблеми, аз нон-стоп мърморя, че ми трябва помощ, той нон-стоп мърмори, че съм гаднярка, която го тормози да става рано и да мие чинии. Като резултат - аз се превърнах в досадна мърмореща лелка до степен да не се понасям сама себе си, а той хукна при млади девойки, които не му мърмореха колко са недоволни от него, а го гледаха като полубог. Даже не му се и сърдя вече за това, толкова може, толкова прави, да си бях тръгнала аз вместо да се цупя денонощно.
Не говорим за периода на майчинството - и със сегашния ми мъж, докато си бях по майчинство, си вършех всичко, само голямото чистене през уикенда правехме заедно. За мен първата година на детето е пълен релакс, напочивах се, начетох се на книги, находих се на паркове и молове, правеше ми огромен кеф да измислям меню, да пазарувам и да сготвя нещо готинко за вечеря Simple Smile Като знам как съм си почивала и колко той е бачкал, абсурд да го чакам да слагаме масата заедно, много ясно.

# 309
А аз познавам доста. Mr. Green

# 310
И аз за това говоря, Бърди, че особено при семейство, в което и двамата партньори работят, е напълно естествено да се споделят и грижите и по децата, и "задълженията" по поддържане на домакинството. По-приятно е, по-лесно е, по-бързо е, и е несравнимо удоволствието след кооперираното свършване на домакинските задължения вечер, двамата да прекарат остатъка заедно, било гледайки заедно телевизия   loveuuu, говорейки си помежду си, та дори и мълчейки заедно. всеки зает с това, което му допада (книга, интернет и прочие). Правилно си казала, давайки пример от предишния си брак, че ако само жената е нагърбена с цялата грижа по домакинството, остава недоволството, че няма помощта на партньора си, и неизменно за него тя се "превръща" в недоволна, нацупена и мърмореща лелка, и той започва да търси миналата любяща жена, но в лицето на други млади и безгрижни девойки. И какво е налице като следствие - дисхармония, напрежение в семейството, нерядко разрушен брак, някой се урежда и започва отново, друг реве и се пита къде и в какво е сгрешил, и минават години, за да се възстанови психически.  И всичкото това за какво - за това, че е наследствено и обществено втълпено, че "мъжът в домакинство не се меси". Я у лево, както викат шопите  #2gunfire

# 311
  • София
А аз познавам доста. Mr. Green

Замислех се и аз... не познавам... всички мъже около мен, помагат на жените/приятелките си, къде повече, къде по-малко newsm78
Мъжете на най-добрите ми приятелки, са поели абсолютно наравно домакинските задължения  Thinking

# 312
Това е много похвално. Хубаво е, че има и от този вид мъже.  newsm20

# 313

Мъжете на най-добрите ми приятелки, са поели абсолютно наравно домакинските задължения  Thinking

Да.. дааа.. те всички така разправят..  Whistling

# 314

Да.. дааа.. те всички така разправят..  Whistling
Joy

Общи условия

Активация на акаунт