Лимфом на Ходжкин

• 115 427
  • 406
  •   1
Отговори
# 360
Някъде тук прочетох, че биопсии не правели на възли под 1,5см, така ли е? Нямам температура, днес цял ден тук-там започна да ме сърби, но това стана откакто разбрах за този симптом и не знам дали не си внушавам…
Иначе имах един период на изпотяване преди около 2 месеца, но според мен беше, защото спяхме на много топло, детето също се потеше, таткото спеше гол и отвит, така че не знам дали да го приема за симптом, тъй като скоро не се е случвало.

# 361
Най-вероятно са внушения или единични случаи, несвързани с Лимфом. А сърбежите са непоносими, така че със сигурност щяха да Ви направят по-голямо впечатление и от лимфния възел. Отпуснете се сега и просто следете размера, Вашият в момента не е голям.

# 362
Много благодаря, че откликвате на притесненията ми и ми отговаряте, но всички тук знаем как се чувства човек в това положение.
Имам последен въпрос - през колко време трябва да се проследяват ЛВ дали нарастват? Утре си записах час за ехография, последната такава е от края на октомври. Лошото е, че е при двама различни лекари и може би няма да може да се проследи достатъчно добре заради различните апарати…

# 363
Много благодаря, че откликвате на притесненията ми и ми отговаряте, но всички тук знаем как се чувства човек в това положение.
Имам последен въпрос - през колко време трябва да се проследяват ЛВ дали нарастват? Утре си записах час за ехография, последната такава е от края на октомври. Лошото е, че е при двама различни лекари и може би няма да може да се проследи достатъчно добре заради различните апарати…

Абсолютно Ви разбирам! Само че при мен са по два от двете страни. И започва все повече да ме е страх.

# 364
Аз днес бях на ехограф и при мен също се оказа, че са повече от един. Лекарката беше много прецизна, преглежда ги 1 час, описала е всичко каквото е видяла, а именно отдясно поне 4 бр., към 5-6-7 мм всеки, най-големият е 8,9/3,4 мм. Отляво са два (по-големият е 7,5мм). Плюс на шията и от двете страни малки, но най-големият пак е 6,4/3,1 мм.

Заключение: Описаната находка е с характеристика на нодули с реактивен характер.
Елипсовидни хипоехогенни лимфни нодули.

Obs. Pyelonephritis renis bilat. Calculi renis bilat. Lyphoadenopathia regio colli bilat. et regio inguinalis bilat.

Някой може ли да разчете написаното?
Да попитам какво значи реактивен характер, хипоехогенни ЛВ и ако някой е запознат с останалите латински наименувания?

ПП. Откри се и че имам проблеми с бъбреците - леки дифузни пиелонефритни промени на паренхима, по-изразени в ляв бъбрек. Двустранно няколко еха на конкременти с дм-4мм-5мм, леко смутен дренаж. Запазени размери.
Някой знае ли дали е възможно проблемите с бъбреците да са увеличили ЛВ?

# 365
Реактивен характер, означава че подуването на възлите е реакция на някакъв възпалителен процес или инфекция. "Хипоехогенни" има отношение към оцветяването на тъканта на възлите, това е феномен, който също е характерен при възпаления.
Общо взето лекарката ви е написала, че лимфните ви възли изглежда реагират на някакъв възпалителен процес някъде из тялото ви. Ако това беше лимфом, представям си, че положението щеше да е различно. Но разбира се, точна диагноза може да се постави само след биопсия, няма друг начин.

При моя съпруг, лимфните възли бяха много уголемени, изключително твърди и не-мърдащи, болезнени и бяха се сраснали в една топка (говоря за група лимфни възли над лявата му ключица, защото често са няколко близо един до друг). До толкова, че не можаха да отделят един възел при биопсията и трябваше да извадят цялата топка. Тези заболявания са доста специфични и поне от нашите впечатления, лекарите ги разпознават ефективно. Моя съпруг беше с 2Б стадий.

Не се филмирайте и притеснявайте излишно, след като лекарите ви успокояват. На нас още от самото начало преди всички образни изследвания ни предупредиха, че вероятно е лимфом, и така да се каже, започнаха да ни обработват психически, за да не се уплашим. Явно са били доста сигурни. Щом ви казват, че няма за какво да се притеснявате, шансовете да са прави са доста големи.

Дано всичко да е наред!

ПП. Латинския текст: инфекция в двата бъбрека, камъни и в двата бъбрека, уголемени възли в ингвиналната област и във врата.

Последна редакция: сб, 22 фев 2025, 16:59 от bloombug

# 366
bloombug, безкрайно благодаря за изчерпателният отговор и успокоението Hug
Желая здраве на цялото ви семейство и всички останали тук! 🍀
Може би наистина трябва да се поуспокоя, имайки предвид и че не са нарастнали за 5 месеца и да оставя времето да покаже развитието, защото наистина се побърквам тези дни… и да се справя със сърбежа, защото откакто прочетох, че е симптом, по цял ден, нон стоп се почесвам тук и там, май само докато спя не го правя, но то и само тогава не мисля за това 🤦🏻♀ Надявам се да е на психическа основа Hands Pray

# 367
Сърбежът е силен и изнервящ, с почесване не се оправя. Събуждаш се посреднощ и се дръгнеш до кръв. И като се разраниш с месеци не минават раните. Беше ме ухапало куче, съвсем лекичко ме ощипа, нямаше минаване.

# 368
Аз вече ставам досадна, но няма кой друг да попитам, а тук сте запознати с материята, пък и занапред все някога може да се наложи на още някой притеснен да прочете информация, която аз лично не открих в интернет… та, за колко време обикновено нарастват лимфните възли при лимфом и горе долу в какви размери? Възможно ли е ЛВ под 1 см да са лимфом 🤷🏻♀

# 369
Здравейте!
Имам лимфен възел в слабините в ляво. Намерих го преди 20 Тина дни. Една седмица след това работих навън при минусови температури с мокри крака и резултат беше настинка. За два дни се оправих с лимони , едно две прахчета и остана само хрема и малко гърло. До ден днешен когато постоя навън започва леко да ми се разтича носа.
Обаче от много време на епизоди се потя, като епизодите са не по една две нощи. Сега обаче започнах да се потя всяка нощ от последните 10-15 дни и междувременно много се уплаших. Направих пкк с автоматично броене. Вчера бях на хематолог др Иван Дамянов, той каза , че не му се струва рак и за успокоение изписа изследвания пак пкк и урина плюс инфекциозни вируси.Той намери и друг в областта на шията , а аз мисля, че там има и още. Пита за херпес и така. Ходих и на уролог, който твърди че проблема с лимфния възел в слабините не може да е в неговата област- лимфата се дренира в посока нагоре и са други каналите.  Днес съм на ехограв да видим къде и колко могат да се видят, може да помисля и за ехограф на далак и черен дроб.
Основните ми притеснения са и с нощните потенета. Тв са ми от години, но по седмица ги има после понякога ги няма после пак някакви дни ги има. Не съм следят. Сега обаче станаха много без да спират, поне 12 дни всяка нощ. Може би само една нощ не се потих, когато се прибрах в родния ми дом и сестра ми,  каза че може и да не е възел. Тази нощ много се потих. Последно време се будя по два или три пъти, но сънувам и спя дълбоко. Когато се събудя и видя , че съм потен направо се паникьосвам и ясно усещам тревожност и страх след половин един час се успокоявам и пак заспивам. Обикновено в един  без нещо и 5 часа се будя. Ще търся второ мнение ако мога днес с хематолог, а направлението ще го пазя за др Амин. Моля за съвети и помощ. Прилагам и пкк, която е правена два три дни след настинката

Последна редакция: ср, 05 мар 2025, 07:34 от Xway1

# 370
Здравейте, група! Пиша ви със свито сърце за съвет. Моят случай е следният:
От 5 дни съм със сърбеж по цялото тяло, който не е много силен, но го има. Изчетох цялата група и разбрах,.че  ПКК с ДКК не е много показателно за диагнозата, пуснах ЦРП, СУЕ, ЛДХ и чернодробните ензими, само ЛДХ не е излезнало, всичко друго е в норма, но явно без значение. Да уточня нямам видим увеличен лимфен възел, температура и изпотяване, поне за сега. Утре съм на хематолог, но до тогава ще лудна. Някой от вас бил ли е само със сърбежи по тялото?

# 371
Ама как от един сърбеж и попаднахте на тази тема?! Как си вкарвате филми в главата така предварително?! Нека ви прегледа лекар. Успокойте се!

# 372
Ама как от един сърбеж и попаднахте на тази тема?! Как си вкарвате филми в главата така предварително?! Нека ви прегледа лекар. Успокойте се!
Охх, аз вече станах хипохондричка, яко съм във филма. В тази тема попаднах като написах в гугъла и хоп излезнахте ми и като прочетох някои коментари,  че симтомиите били само сърбеж и полудях  на секундата. Дано да сте права и притеснението ми да е излишно. Лек ден желая!

# 373
Здравейте, група! Пиша ви със свито сърце за съвет. Моят случай е следният:
От 5 дни съм със сърбеж по цялото тяло, който не е много силен, но го има. Изчетох цялата група и разбрах,.че  ПКК с ДКК не е много показателно за диагнозата, пуснах ЦРП, СУЕ, ЛДХ и чернодробните ензими, само ЛДХ не е излезнало, всичко друго е в норма, но явно без значение. Да уточня нямам видим увеличен лимфен възел, температура и изпотяване, поне за сега. Утре съм на хематолог, но до тогава ще лудна. Някой от вас бил ли е само със сърбежи по тялото?
Да знаете, че за такива сърбежи може да има много, много причини. Аз лично имах такъв сърбеж преди година и половина, който се обостряше особено нощно време. Но не беше зверски, беше само досадно дразнещ, не ми пречеше да спя. Не беше сърбеж от типа да искаш да си разраниш кожата. Оказа се, че в кожата ми беше останало много малко парченце жило от една пчела, която ме беше ужилила преди две седмици и заради това се беше появил проблем свързан с хистамин, от където ми идваше сърбежа. Махнаха малкото парченце и сърбежа ми изчезна.
Такива сърбежи могат да имат всякакви причини: чернодробни, неврологични, алергични и дерматологични. Не се панирайте така, моля ви.
Аз бих се притеснила сериозно само и единствено ако сърбежа е много силен до непоносим, не можете да спите от чесане, или се чешете навсякъде до кръв и болката не намалява усещането за сърбеж.

На всички казвам - не се стресирайте излишно, доверявайте се на мнението на вашия лекар и специалист. И най-важното, не подхождайте от самото начало с мисли за най-лошото. Самоутешавайте се, споделяйте страховете си с приятели, близки и/или терапевт. Знам, че е трудно, и аз съм минала през това. Здравето на младите хора последните 10 години се влошава, но още повече се е влошило психическото и емоционалното ни здраве. Търсете подкрепа и не се давайте на тежки, гадни, самоунищожителни мисли за лоши диагнози.
Пожелавам успех и дано всичко да е наред!

# 374
Аз преди 20 години имах сърбеж силен по раменете и цялото тяло. Установих, че е от омекотител с марка "Медикс". Спрях да ползвам такъв и сърбежите спряха.
    А съм в темата заради лимфен възел на сина ми, под челюстата (между ухото и брадичката), през януари след обострен хроничен синузит. Личния лекар и УНГ казали че е мек и малък и няма нужда от ходене на хематолог. Само ПКК и СRP пуснали. Странно, че и СRP беше в норма.
  Същевременно това лимфно възелче изчезна.

Общи условия

Активация на акаунт