Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са най-добрите ресурси за информация и подкрепа относно лимфома на Ходжкин?
Кои са най-добрите болници и лекари за лечение на Ходжкин лимфом?
Какви са алтернативните лечения за Ходжкин лимфом?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са най-добрите ресурси за информация и подкрепа относно лимфома на Ходжкин?
-
Кои са най-добрите болници и лекари за лечение на Ходжкин лимфом?
За лечение на Ходжкин лимфом, според форума, препоръчителните болници в България са Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания (Хематологията) в Дървеница, където работи д-р Хрисчев и УМБАЛ „Александровска“, където работи доц. Хаджиев. От форума се споменават и Мемориал Слоун Кетъринг в Ню Йорк и Дан Фарбър в Бостън като специализирани болници в САЩ за лечение на този вид рак.
-
Какви са алтернативните лечения за Ходжкин лимфом?
Форумът обсъжда различни алтернативни лечения за Ходжкин лимфом, като консумация на червено цвекло и лимони, които според свекървата на един участник са помогнали за излекуването й. Освен това се споменава използването на хепатопротектори и хранителни добавки като част от лечението на някои участници.
-
Какви са очакванията за лечението на лимфом на Ходжкин?
-
Какви съвети дава авторът на публикацията на хора, които се борят с лимфома на Ходжкин?
Дай Боже! 
Аз съм Гергана, на 23 г. и вече почти две години водя борба с Лимфом на Ходжкин. Разбира се, докато се диагностицира минаха 3-4 месеца. Всичко започна през 2011г. с една суха кашлица, която беше доста упорита. Личният лекар започна да я лекува като "алергия". Съвсем случайно открих, че имам и подуване ниско от лявата страна на шията. Отидох отново на преглед при личния, той направи една бърза проверка да отбие номера и заяви "Не се притеснявай, това е мастно натрупване, нищо ти няма". За кашлицата си пих противоалергични около месец, но без резултат. Майка ми се беше притеснила много и настояваше да отида на консултация с друг лекар. Консултацията ми я направи хирург, който ми пусна кръвни изследвания, понеже личния лекар не сметна за нужно да го направи. След като изязоха резултатите хирурга ме изпрати за консултация с хематолог в "Алексадровска". Жената беше много внимателна прегледа ме доста обстойно, взеха ми отново кръв и заключението й беше СУЕ - 90, хемоглобин 94. От там ми обясни, че ще е нужно да се направи биопсия. Направиха биопсията и тогава дойде страшната диагноза - Болест на Ходжкин - склеронодуларна форма. От там ме пратиха в НСБАЛ по хематологични заболявания. Разбира се шока от поставената диагноза беше огомен. Не можехме и отказвахме да повярваме... Затова решихме да дадем материала за още мнения - в Транспортна болница, човекът е казал, че не е това - дъщеря му имала същото нещо , но не се лекувала, да не се притеснявам. Доста странно изказване от страната на лекаря. Дадохме го за мнение в Александровска от страната на Майчин дом - там потвърдиха Болест на Ходжкин склеронодуларна форма. През това време беше станал и в НСБАЛ - за съжаление и там потвърдиха. Но аз упорито откавах да повярвам
отидох на консултация в Токуда - също потвърдиха. Хематоложката ме посъветва да се лекувам в НСБАЛ. Така стигнах и до д-р Хрисчев. Бях разпитала много и разбах , че е "светило". Назначиха ми трепанобиопсия (вземане на костен мозък) резултатът там - слава Богу беше добър. Д-р Хрисчев ме успокои , че е лечимо "Само 4 курса химиотерапия и си нова". Започнах терапия BEACOPP, но не за четири, а за шест месеца, понеже се е объркал. На първата терапия, бях толкова стресната и притеснена, че всеки , който преди беше идвал учудено ме питаше "За първи път ли ти е?" Времето минаваше бавно, сякаш времето беше спряло. На третата терапия вече влязох в час какво трябва да правя. Минах четири курса, направих контролен скенер, уж се повлияваше. Няколко дни след като свърши петия курс, започнах да усещам подуване под дясната мишница. Казах на д-р Стоянова тя опипа мястото и закючи , че е от сутиена. Смешно заключение, но нали е лекар вярвам й. Приключих и с шестия курс, но междувременно лимфния възел под мишницата започна да става болезен и не можех да спя
Тогава д-р Хрисчев заяви, че не се повлиявам от лечението и трябва да ме предложи на комитет за високодозова химиотерапия. Нещата ставаха все по-зле. Все още отказвах да приема, че съм болна.... Комитета реши да започна високодозова терапия тип ICE. Приеха ме в хематологията на страшния четвърти етаж, за който бях чувала всякакви потресаващи неща. Терапията беше четири дни по 24 ч