Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

ПОЛЗВАНЕ НА ГЪРНЕ

 • 16 650
 • 33
 •   1
Отговори
 • 1
 • 2
 • 3
 • Всички

Анкета

На каква възраст научихте детето да ползва гърнето?

Опции:

* Гласуването приключено: нд, 03 окт 2004, 10:36

 • Мнения: 96
На каква възраст научихте детенцето си да ползва гърне?
И кога е най-добре да се започне с "тренировките"?

# 1
 • Мнения: 6 029
Цитат на: mucky
На каква възраст научихте детенцето си да ползва гърне?
И кога е най-добре да се започне с "тренировките"?


след годинка и половина. тогава детето осъзнава какво прави. преди това е безмислено, според мен. аз тогава учих детето и не съм имала никакви проблеми, научи се за 1 седмица.

# 2
 • Мнения: 2 693
Имаш предвид кога сме махнали мамперса, или кога сме го сложили на гърне? Защото синът ми отдавна ползва гърне, но това не значи, че не ходи още с памперси. Ако става въпрос за отучване от памперсите, по-добре добави и опция "над 24 месеца" Wink .

# 3
 • Варна
 • Мнения: 322
Става въпрос просто за ползване на гърнето, нали? Защото съзнателното ходене по нужда май ще е доста по късно.

# 4
 • Мнения: 96
Цитат на: bobolenta
Имаш предвид кога сме махнали мамперса, или кога сме го сложили на гърне? Защото синът ми отдавна ползва гърне, но това не значи, че не ходи още с памперси. Ако става въпрос за отучване от памперсите, по-добре добави и опция "над 24 месеца" Wink .

Ами аз бях добавила и такава опция,но нещо не се е получило. Sad Даже после пробвах пак да я добавя,но неможах.
 Embarassed
 Бобо,ако не те затруднява добави я ти.

# 5
 • Кори Селести
 • Мнения: 5 538
ох...и това е една тема, която обикновенно става "топ тема" от по 5-6 страници:)

Елина свали памперса (дневния) на две години и 1-2 месеца окончателно. Започнахме "мокрите" тренировки около месец преди това.
Иначе...за самото седене на гърне/тоалетна...започна по-рано...към година и половина, но това че свършваше нещо в гърнето не и пречеше да си го върши и в памперса...

Сега се борим с нощния памперс....те не го иска, но пък неможе да се контролира още и аз се опитвам да и го пробутам....но ако се заинати много я оставям по гащи да спи. Обикновенно не успява да ги опази сухи....но и това ше стане скоро:)

Има деца, които много лесно и рано се научават...има такива, които по-бавно свикват с това.

Моят съвет е - опитай към година...година и половина...
и сама ще видиш как ще тръгнат нещата.
Не го насилвай детето. Ако иска  - ок
Ако не иска ... пак е ок:)
има време, ще се научи...никой не е останал ненаучен на това...Simple Smile

# 6
 • Мнения: 96
Ами имам предвид кога започнахте да го слагате на гърне?И по-точно не само да го слагате,но и то да седи на гърнето и да върши нещо там.
Чудя се,защото сина ми е на 8 мес.,а още не съм пробвала.Но четох някъде,че е най-добре да се изчака до 18 мес.,когато детето ще разбира и ще може да бъде научено.Но мъжа ми настоява да започваме вече с опитите...та затова се чудех и ви питам,за да споделите опит и мнения.
Много усмивки на всички и благодаря предварително!

# 7
 • София
 • Мнения: 6 175
Аз сложих Мони на гърне на година и 4-5 месеца.
Детето свикна, седеше си на гърне, свършваше си всичко в него, но не си казваше... След това го пипна един летен вирус с ужасяващо разстройство и сякаш детето се стресира - изпадаше в истерии само при вида на гърнето.
Пробвахме с какви ли не гърнета (с надеждата, че гърнето с формата на кола ще го заинтригува), седалки за тоалетна с различна форма - не и не.... и реших, че няма смисъл да насилвам детенце.
На 2 години и 5 месеца той сам прояви желание. За около месец махнахме постепенно памперса - първо само вкъщи докато е буден, после вкъщи и навън, после махнах памперса за следобедното спане и най-накрая нощния.
До преди 2-3 дни, обаче, не успяваше да устиска през нощта.... по-точно не успяваше да се събуди като му се пишка и затова аз го будех към 1-2 часа през нощта.
Само лекичко го бутвах и питах дали му се пишка - той ставаше веднага, сядаше на гърнето, изпишкваше се и си лягаше... цялата процедура приключваше за 30 секунди сигурно.

От две нощи ми отказва да стане като го питам и сутринта се събужда сух... Като се събуди - първата му работа е да седне на гърнето (гърнето го оставям в стаята) и тогава чак ме вика.

Добавих още един възможен отговор за анкетата - след 24 месеца

# 8
 • Кори Селести
 • Мнения: 5 538
Цитат на: Mamma
От две нощи ми отказва да стане като го питам и сутринта се събужда сух...


А ЧЕСТИТО:)!

# 9
 • София
 • Мнения: 12 787
Започнах с опитите с гърнето някъде около 10-тия месец. Имаше фази, в които Иво плачеше от него, не искаше да седи, "излазваше", седях до него с играчките и песните и т.н. Мисля, че не съм го насилвала. Един ден го слагах, 2-3 пропусках-нарочно, за да не му създавам страх или някаква неприязън. Постепенно той започна да приема седенето на гърнето като нещо нормално и някъде на 1г. и 1м. вече започна да седи спокойно и да върши каквото трябва вътре, без да е необходимо аз да го забавлявам по някакъв специален начин. Естествено, без 15 играчки около него не си и помислям, че ще го задържа седнал на едно място.
Махането на памперса съм го оставила за другото лято. Тогава ще е навършил 2 годинки.

# 10
 • София
 • Мнения: 2 299
Цитат на: mucky
Ами имам предвид кога започнахте да го слагате на гърне?И по-точно не само да го слагате,но и то да седи на гърнето и да върши нещо там.
Чудя се,защото сина ми е на 8 мес.,а още не съм пробвала.Но четох някъде,че е най-добре да се изчака до 18 мес.,когато детето ще разбира и ще може да бъде научено.Но мъжа ми настоява да започваме вече с опитите...та затова се чудех и ви питам,за да споделите опит и мнения.
Много усмивки на всички и благодаря предварително!

Тази тема наистина е много обсъждана и дебати по нея винаги е имало. Ето как беше при нас:
Започнах горе-долу по това време да слагам сина си на гърнето /8 мес./ без да изисквам да кой знае какво. Обяснавах за какво е гърнето и защо го слагам да седи и толкова - ако стане нещо - добре, ако не - здраве.
На година и половина му махнах дневните памперси. Резултатът? След една седмица си казваше, че му се ака. При пишкането беше по-различно - пишкаше малко в панталонките /колкото да ги намокри/, стискаше и тичаше при мен да съобщи. Локвички по пода имаше много рядко и то късно вечер, когато вече му се спеше. На 1г. и 8м. си казваше изцяло и вече не мокреше гащи и панталони.
Памперсите по време на сън /през деня и през нощта ги свалихме по-късно/
За тези, които смятат, че съм го подлагала на психически тормоз ще отбележа:
1. В случаите, когато по една или друга причина не му обръщах внимание той започваше да се кара /по неговия си бебешки начин/ и да вика, че не го слагам на гърнето.
2. Детето не е травмирано.

# 11
 • Мнения: 1 655
Започнахме да сямаде към 10ти месец след ядене и ставане от сън. Стомахчето му беше толкова редовно, че почти винаги го хващах да върши голямата работа в гърнето:) От лятото вече през деня сме без памперс (с изключение на обедния сън) . Е случва се да изпуснем положението в гащите, но все по-рядко:)
Успех на всички в борбата с гърнето  Laughing

# 12
 • Бу-у-урга-а-ас
 • Мнения: 2 600
Ние ползваме гърнето от десет дена. Откакто съм го купила винаги ака само в него Laughing . Слагам го по два пъти на ден -  след нощния и след следобедния сън или ако видя, че се напъва. Седя на земята до него и го занимавам. Амбиции да свалям памперса все още нямам. Ще изчакам поне да стане на 1 година и 3-4 месеца.

# 13
 • Мнения: 189
Също така За или Против пеещите гърнета сте?

# 14
 • Мнения: 6 029
след 1г. и половина.
и съм против пеещи гърнета и секви изчекни. на гърнето се пишка и ака - не се яде, не се играе.

# 15
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 079
Мая е не 14 месеца и половина и още не съм я слагала системно. Имахме няколко опита, неуспешни, завършили с рев и потрес от гърнето по настояване на майка ми. Аз съм привърженик на естественото обучение, следващо желанието на детето, и ще я оставя, когато сама стане готова. КАзват, че така най-бързо и безболезнено се учат. Имаме гърне, на което засега пишка Мечо, но интерес към него никакъв.
Иначе смятам, че гърнето трябва да е обикновено, нито пеещо, нито рисуващо, да не се подклажда изкуствено интереса на детето към него, но всеки с мнението си.

# 16
 • Варна
 • Мнения: 322
Долу горе като стана на около 8 м. и половина. Естествено по моя инициатива. Но имаме успех. А за пеещите гърнета - не зная. Нашето малко прилича на мотор. Верно, че не място за игра, но пък Зоя не протестира срещу гърнето, върши каквото трябва и сама иска да става.
Но всичко е строго индивидуално, ако детенце не иска - НЕ ГО НАСИЛВАЙ!
И се поразрови из форума. Съвсем наскоро надълго и нашироко се обсъждаше подобна тема.
Успех!

# 17
 • Мнения: 541
Аз Анджи вече от 2 седмици я слагам на гърнето. Като го купих веднага я сложих и тя го използва !!! Ползва го всеки ден вече!Не съм я насилвала, просто разбирам кога и` се ака и я слагам. Вече обаче знае и чак когато свърши се опитва да стане.

Не зная, но може да опиташ. Във всекси случай ако детето не иска не бива да се травмира за глупости. Колкото и да се напъваме ние майките в крайна сметка детето решава кога е готово. Пък и всички хора са се научили на всичко и въобще няма значение кой - кога.

# 18
 • Мнения: 3 569
Цитат на: Hris
Долу горе като стана на около 8 м. и половина. Естествено по моя инициатива.

Мнооо рано бе ?!?!?

# 19
 • Мнения: 133
Моя син започнах да го слагам на гърне на 9м. Имахме пеещо гърне и един ден усетих че мусе ходи и веднага го сложих. Не се възпротиви, гърнето запя голям кеф Laughing  . Аз обаче го изтърпях точно една седмица така да ми пее, една нощ ми пя непрекъснато въпреки че беше празно Close  . На сутринта му махнат батерията  Wink  За сина ми се оказа, че това няма голямо значение и го ползваше  без проблем. Моята грешка беше, че не го слагах да пишка в него и щом махнахме памперса /1г и7м/ той не знаеше че в него може и само да се изпишва.

# 20
 • София
 • Мнения: 2 716
zapo4nax da slagam sina si na garne sistemno na 1godina i polovina po4ti be6e protiv sam peestoto garne na nas ni bqx apodarili takova i imam opit ...nai normalno garne si vzemi

# 21
 • Пловдив
 • Мнения: 258
На 7 месеца с успех и до днес е така/сега е на 1г и 11м/. Не съм ползвала пеещо гърне, не мога да дам мнение.

# 22
 • Мнения: 130
Слагам Наско на гърне от 10 месеца и половина. Почти веднага се научи и когато го сложа, все свършва по нещо. Сега е на 1 г. и 3 мес. и мнооого рядко се случва да свърши голямата работа в памперса. А ако нищо не му се прави, въобще не иска да седне на гърнето. Слагам го, когато почне да се напъва или след сън или хранене. Много често по време на ядене почва да се напъва и човек би помислил, че вече си е свършил работата, но като му сваля памперса, се оказва, че детето ме чака да го сложа на гърнето и чак тогава почва истинското напъване! Grinning

# 23
 • Мнения: 3 569
Цитат на: Future pere
Цитат на: Hris
Долу горе като стана на около 8 м. и половина. Естествено по моя инициатива.

Мнооо рано бе ?!?!?

Аз си мислх, че преди 1 и 1/2 г. и дума не може да става. Явно съм бил в заблуда...

# 24
 • София
 • Мнения: 2 299
Цитат на: Future pere
Цитат на: Future pere
Цитат на: Hris
Долу горе като стана на около 8 м. и половина. Естествено по моя инициатива.

Мнооо рано бе ?!?!?

Аз си мислх, че преди 1 и 1/2 г. и дума не може да става. Явно съм бил в заблуда...


Не е рано 8м. Тогава детенцето вече може да седи стабилно и няма никакъв проблем да се слага по малко /за 5-6мин./ на гърнето, разбира се съпроводено с непрекъснати обяснения и поощрения, ако успее да свърши нещо. Ясно е, че няма да си казва веднага, но поне ще знае за какво служи.

# 25
 • Мнения: 7 831
Цитат на: Future pere
Цитат на: Future pere
Цитат на: Hris
Долу горе като стана на около 8 м. и половина. Естествено по моя инициатива.

Мнооо рано бе ?!?!?

Аз си мислх, че преди 1 и 1/2 г. и дума не може да става. Явно съм бил в заблуда...


Разбира се, че не става дума да се махне памперса  Grinning . Просто така детето свиква с мисълта за гърнето  Grinning . Всичко е въпрос на избор.
Иначе (и друг път съм писала) аз слагах Вики от 9-10 месеца, махнах памперса към година и 8-9 месеца, но престанах да мисля вместо него и му се доверих напълно след 2 години. Това е моят опит. Въпреки това сега слагам Дани по веднъж на ден на гърнето, колкото да свиква с него.

# 26
 • Варна
 • Мнения: 322
Цитат на: Future pere
Цитат на: Hris
Долу горе като стана на около 8 м. и половина. Естествено по моя инициатива.

Мнооо рано бе ?!?!?


Хе хе, не става дума да се маха памперса или детенце да си казва кога какво му с прави  Laughing
Просто я слагам след сън и след хранене. И резулататъ е, че от тогава имаме съвсем малко изцапани памперси!

# 27
 • Мнения: 204
малиййй,
а едно време са слагале бебтата след 6месечна взраст. Веднага щом може да седне и се почва каненето с гърнето.

А чух, че някои дори слагали бебето още веднага след 40тия ден!  Rolling Eyes Е това е простотия, разбира се!

Много се извинявам, но и да чакаш чак след година и половина също ми се струва малко пресилено.

Според мен някъде след 7мия месец е нормално да почнеш да го слагаш за по малко да свиква с мисълта и да се учи. Без да го насилваш разбира се. И така лека полека ще се научи.

Според мен, без да имам опит, само така разсъждавайки си - няма лошо в пеещо гърне. Не бих казала, че гърнето е само за една работа  Stuck Out Tongue ! Ами че тоалетната също не е място само за една работа. Колко идеи хрумват на човек там и колко вестници и книги съм изчела там. Според мен няма нищо лошо да свързва тази дейност с приятни неща, като музика и игра  Laughing  Stuck Out Tongue

# 28
 • Букурещ
 • Мнения: 7 590
Дъщеря ми е на 2год и 1 мес. и изобщо нямам намерение да и махам памперса или да я уча на гърне. Stuck Out Tongue

С памперси ми е супер лесно и удобно. Sunglasses  Sunglasses  Sunglasses

# 29
 • Sofia
 • Мнения: 298
Аз пробвах Оги малко преди 7 мес. Показа, че му е неприятно и аз го вдигнах. Прецених, че може би гърнето му е голямо, тъй като е от баткото, а той е бебчо-дребчо. Купих по-малко и отново го пробвах. Резултата беше много бърз. От тогава го слагам редовно след сън и хранене. И аз не мога да си обясня, но той почти винаги щом седне се напъва е се изаква. Вероятно е от позата...
Да обобщя, след опита си с две деца: мисля, че е добре детето да се сложи на гърне щом вече седи стабилно. Ако му е неприятно, разбира се да не се насилва. Колкото по-късно, толкова по-трудно (според мен). И обикновено гърне, но удобно.

# 30
 • Мнения: 237
Синът ми /на година и осем месеца/ много добре знае какво се прави на гърнето, ОБАЧЕ, когато реши, че му се ака вади гърнето, сяда както си е с дрехите и свършва работата, но когато го съблека и го сложа на гърнето бяга и се крие. Всички плюшени животни се научиха , защото той старателно ги слага на гърнето едно след друго, но не и той. Няма да го насилвам! Когато сам пожелае тогава.  Wink

# 31
 • out of space
 • Мнения: 8 321
Мдам...и аз съм виждала 5 месечно да го издържат над гърнето...що за...ще си спестя епитета. Какъв е смисъла да пика над гърнето, а да ака в памперса. Никога не съм карала дъщеря ми- като стана на година и половина купихме гърне и детето много ясно се ориентира за какво служи.

# 32
 • Мнения: 884
Малко преди 7 месец започнах да слагам Ники на гърне когато му се ака. Прие го много добре, а по-късно започна да си казва браво. На 1 година и шест месеца свалихме памперса и той самичък си носи гърнето.
За пеещите гърнета съм против. Аз също на мнение че там се върши работа не е забавачница.

# 33
 • Мнения: 884
Цитат на: Liorena
Дъщеря ми е на 2год и 1 мес. и изобщо нямам намерение да и махам памперса или да я уча на гърне. Stuck Out Tongue

С памперси ми е супер лесно и удобно. Sunglasses  Sunglasses  Sunglasses


Стига и на детето да му е добре.
Синът ми не обичаше памперси. Сега е на 1г 8мес и 17 дни, преди седмица пробвах да му сложа памперс, при което той застана с наведена глава, свит и без да мърда и само дето не се разплака.
Е няма да го травмирам с тия памперси като не ще...

Общи условия

Активация на акаунт