Любители на кучета-27

• 47 707
  • 752
  •   1
Отговори
# 150
Аз пък знам точно обратното,че кучетата имат много чувствителен стомах и поради тази причина и най-малката смяна в храната трябва да бъде извършена много внимателно и плавно... newsm78
Да, Мацинка, това е така, но само когато сменяш един вид заводска храна с друг. Точно защото този тип храна е неестествен за кучето.

Преходът към BARF може да е незабавен. Няма да има разстроени стомаси и недоволни кучета. Най-много кучето ти първо да не знае какво да прави с парчето сурово пилешко, но бързо ще се ориентира.

# 151
Фея Кръстница, според теб кучето получавали всичко необходимо от предложеният от теб начин на хранене? На мен много повече ми допада идеята за натуралното хранене, но като че ли от всичко изчетено и проучено през години, масово се препоръчват единствено премиум клас гранули. Те съдържали всички необходими вещества и витамини. На това, което ти предлагаш ми се струва , че трябва да му се добавят и някакви комбинирани витамини?

# 152
  • София
Кучето е хищник, според мен този тип храна е идеална.
Не го практикувам от мързел.  Wink

# 153
  • На един клон
Ето ,току що налетях на това:
Цитат
разнообразные овощи - картофель (сырой, если ваша собака его ест), в соке которого содержится много полезных веществ
За рибата знам,че речната е опасна да се дава сурова,доколкото помня заради яйца на паразити...
Явно в различните страни се простират според възможностите и местните особености,естествено.Няма да стане да се пренесе автоматично всичко,пак всеки трябва да си прецени как да храни,защото най-малкото наличните продукти и качеството им доста се различават. Цените също.

# 154
Мацинка, когато съотношението между месо, кокали и зеленчуково-плодова смеска е правилно (60% месо с кокал + 40% зеленч-плод. смеска) и с разните там разнообразяващи добавки, кучето ти ще получава вс. необходимо, без баласта на заводските храни. Плюс това всяка порция храна ще е приключение за обонянието и вкусовите рецептори на животинката.

Не е нужно всички полезни вещества да се приемат с всяка порция. Важното е да се приемат. Сиреч, не е нужно всеки ден да добавяш кисело мляко, да речем. В него има много полезности от типа на протеин, калций и млечни бактерии и организмът на кучето ще ги използва по предназначение. Също както с твоята храна: основните съставки (чист белтък, витамини, фибри и вода) трябва да са в правилно съотношение, а вс. останало е добре дошло за общото състояние на организма. Разнообразието води до общ баланс.

Когато хищникът живее в естествена среда, той си набавя хранителните вещества както и когато ги намери. Ако ги има, дори не всеки ден, животното е здраво и силно.

Това за заводските храни е ... да, донякъде правилно. Но те не са естествени за кучето. Това е все едно ти всеки ден да ядеш за закуска, обяд и вечеря все един и същ, еднакъв на вкус, цвят и мирис бъркоч, който е изсушен във вид на гранули. А си решила да го смениш с друг бъркоч, за да мирише различно, и се продрискваш.  Sick

Права е жгмъц, по-лесно е за нас да даваме гранули на кучетата си. Това не означава, че за тях е по-вкусно или по-полезно.

Последна редакция: пн, 09 апр 2012, 20:40 от Фея Кръстница

# 155
Фея, изключително полезна информация и съм ти безкрайно благодарна, че я споделяш с нас Hug . А тази плодово-зеленчукова смеска какви плодове съдържа и как редуваш като храниш веднъж на ден?

Страх ме е да купувам месо от магазина, дори за нас. Ние сме предимно на зеленчукова диета у нас Laughing .

Днес двамата щураци се разбиха от скачане и тичане 3 часа и сега и двамата спят като заклани Laughing

# 156
Принципно и аз смятам, че е по-добре натурално, обаче за да се постигне необходимият баланс, човек трябва да изчете страшно много...За мен натуралното хранене си е жива наука и не е просто 60% на 40%.  Съгласна съм, че кучето е хищник и в дивият свят се храни само със сурово месо, но:
   1. Сред природата вълкът не живее 15-17 години. След началото на ерата на гранулите се наблюдава значително повишаване на средната възраст сред домашните любимци.
   2. Когато хищникът залови жертвата си той не започва да се храни от бонфиленцето му, а ми започва с коремната кухина. Субпродуктите на жертвата са приоритет за хищниците. Дали ние със домашно приготвена храна можем да му осигурим всичко. Попринцип кучето е адаптивно животно и не случайно често слушаме за това как някой си хранел животинката си с хляб и вода и виждаш ли то било здраво и след 12 година. Очевидно има на лице еволюция...
 Като заключение само ще добавя, че в крайна сметка всяко куче е индивидуално и му се отразяват добре различни неща. Важното е да се грижим за тях любов и разум, пък каквото сабя покажв. Heart Eyes

# 157
Hailie, в началото сама си правех смеската. Слагах каквото имам: броколи, моркови, цвекло, тиквички, стръкове целина, ябълки, круши, портокал, банан, кейл (kale; не знам как е на български и дали се продава в България)... Смилаш това в блендер (добавяш малко вода) и после можеш да го замразиш на порции. За малко куче може са се използва дори формичка за лед. Не е нужно зеленчуците и плодовете да са в перфектно състояние. Дори да са почнали да вехнат или да са леко чукнати тук-там, пак стават.

Напоследък обаче се изхитрих и купувам готова смеска (Preference на The Honnest Kitchen), защото ми е малък фризерът, а ботейлът ми е близо 32 кила. По-добре е да заредя с прясно месо, което да замразя, отколкото със смеската.

Редуването и разнообразието идва от това, което добавям към смеската всеки ден. Днес ще е фастъчено масло, утре - кисело мляко, вдруги ден - малко телешки дроб заедно с кръвта.

Първоначално изглежда трудно да се ориентираш кое в какви количества и как, но бързо се свиква.

Първите си рецепти и насоки получих от книгата Raw Dog Food: Make It Easy for You and Your Dog на Carina Beth Macdonald. В интернет, разбира се, също има много материали, вкл. видео.

Мацинка, натуралното хранене си е наука, но нали затова има хора, които да се занимават с нея и да преведат на нормален език резултатите и откритията си? Достатъчно е да знаеш основните неща.

Пък ако някой ми каже, че храни кучето си цял живот само с хляб и вода и това животно е здраво, ще ме е излъгал право в очите. Виждала съм какво става с подобни животни.

BARF е хранене, при което балансът на хран. вещества се постига по естествен път. Както е по-добре да приемаш витамини в естествената им форма от пресни плодове и зеленчуци, вместо от хапчета, така и с BARF спрямо гранулите.

Разбира се, че най-важното е да обичаме кучетата си и да използваме здравия си разум при отглеждането им. И съм далеч от мисълта, че ей сега на всички тук трябва да захвърлят гранулите. Убедена съм, че всеки един от нас прави най-доброто, на което е способен за кучето си и в края на краищата това е единственото, което е от значение.

# 158
# 159
Мацинка, абсолютно слънце си, да знаеш! Дори не съм се сетила да търся из български кучешки форуми  ooooh!

# 160
Дог.бг са ми като религия от години насам:))) Те са за мене  като бг.мама за майките   Laughing От там съм научила страшно много неща, но и не с всичко съм съгласна на 100%

# 161
То пък понеже си на 100% съгласна с всичко в тоя форум Wink

Нормално е, всеки си има своя истина и своя гледна точка. Ама ето, че точно затова научаваме едни от други неща, за които не сме знаели преди.

А ти имаш ли и котка? Все се каня да питам, и все забравям.

# 162
Фея, а ти абсолютно сурово ли го даваш четох, че някои го варят за 2 3 минути, за да убият потенциалните бактерии.
И едно въпросче, като за подрастващо куче 10 кг средно колко месо се пада (не искам да дебелее, даже е малко дундьо станал  Embarassed )
А и на пилешкото кое е най-подходящото освен крилцата?
Извинявай, ако съм те засипала с въпроси  Rolling Eyes

# 163
Шаляляя, за 10 кг куче дневната дажба е около 115 гр месо с кокал (пилешки шийки или крилца; пуешки също може) и 80 гр смеска. 115 гр е средното тегло на едно пилешко крилце.

От време на време, да кажем веднъж седмично, давай и вътрешности на пиле (сърчице, воденичка, по малко дробче).

Аз давам месото абсолютно сурово. Никаква термична обработка. Ни за пиле, ни за риба, ни за телешки дроб.

Питай, не ме притесняваш хич! Радвам се, когато мога да помогна

# 164
Ами няма ли опасност от коста животното да се задави(така съм чела за пилешките кости) или това важи само за варените и не включва суровите.Т.е. варената кост е по-неподходяща?
И като го знам мойто куче какво е не знам как ще се справи да изяде само 1 крилце+ смеската му, но ще пробвам понеже този режим ми се струва по-правилен, тъй като кучето ми е на 5 месеца, а още няма никакъв точно определен режим на хранене.Режимът  ме впечатли и мисля да започнем плавно да минаваме на него.
Благодаря ти за помоща  Hug

Общи условия

Активация на акаунт