Плюсове и минуси на детската градина?

• 3 524
  • 42
  •   1
Отговори
# 15
Всъщност аз добри спомени от детската градина нямам, но моите обичат детската градина и често ме молят да ги прибера час или два по- късно, за да поиграят още. Но има едно голямо НО, децата ми не са в българска детска градина и изключвайки първия минус, други минуси няма.
Дори не съм си помисляла да ги оставя без детска градина, записах ги за градина веднага след раждането, за да съм сигурна че ще получат място.
+ решаване на конфликтни ситуации, възрастните са склонни да търсят компромиси, децата обаче не
+ материална база, креативност, идеи изживени със себеподобни, които са на едно ниво с теб.
+ изграждане на имунитет
+ самостоятелност, децата могат да правят неща, без досадата от родителя който е като "на всяко гърне похлупак" ("детко внимавай, детко ще се изцапаш, не пипай и т.н.", ще се удариш)
+ виждат различни модели на поведение и изпробват различни роли, както и въздействието им върху околните. Децата учат едно от друго.
+ откъсване от родителя и изграждане на индивидуалност.

- угризения на съвестта, за пропуснато време
- детската градина не е учебно заведение, а възпитателно, което в България не е така.
- всички деца правят едно и също, без да се оставя свобода за индивидуално развитие и свободна воля
- всички деца, трябва да спят, че лелки и учителки да си починат
- наличие на плътни врати, които възприпятстват контрол, чрез случайно минаващи.

# 16
....има едно голямо НО, децата ми не са в българска детска градина ...

Демек? Моето като е в българска, минуси не виждам, както вече писах по-горе. Детето ми е доволно, ходи с желание /но това си е до детето според мен/, понаучи доста неща, контактува с други деца, за имунитета съм съгласна с теб, за разлика от това, написано от теб:

...- детската градина не е учебно заведение, а възпитателно, което в България не е така....

Да, имат книжки, но единствената им цел е да се научат на елементарни неща, които смятам, че са съобразени със съответната възраст и група. И въобще като отидете в чужбина, че като станете едни различни от нас, простите българи, живеещи в Бг, че чак имам чувството, че крила са ви поникнали. Толкова различни от нас ставате. Stop

# 17
  • София
Детската градина е и учебно, и възпитателно заведение.Процесите са свързани.ДГ е началния етап от цялостен учебно-възпитателен процес завършващ 12клас.Много жалко,че няма места за всички желаещи.Говорейки си с приятели и познати живеещи в Канада и Белгия хич не им завиждам за детските градини като система,а и не намирам нашите да са много по-зле.

# 18
И въобще като отидете в чужбина, че като станете едни различни от нас, простите българи, живеещи в Бг....
Има го и този момент.
По темата, понеже и аз я мисля (макар и в малко по различен контекст) - сещам се още някои минуси, обаче те са субективни - не във всички ДГ ги има и не за всеки родител са проблем: - храната (мое близко дете в ДГ получава за следобедна закуска примерно суха паста - за мен е проблем, за майка му - не); - извеждането навън - за много градини чувам, че почти не се излиза през зимата, късна есен и ранна пролет, т.е. около 2/3 от годината, което за мен е безумие; - гледане на ТВ; - възпитание в стил "ами удари го и ти тогава". Но пак казвам - това е въпрос на конкретна градина, а и разбирания на родител. Мен тези неща ме смущават, други мои познати - ни най-малко, нито едно от изброеното.

# 19
  • Перник
Детската градина е и учебно, и възпитателно заведение.Процесите са свързани.ДГ е началния етап от цялостен учебно-възпитателен процес завършващ 12клас.Много жалко,че няма места за всички желаещи.Говорейки си с приятели и познати живеещи в Канада и Белгия хич не им завиждам за детските градини като система,а и не намирам нашите да са много по-зле.
newsm10
Същото мога да кажа за Великобритания и Австралия, като във Великобритания видях с очите си! Не мога да си представя че детето ми ще спи на дюшек на земята! Всеки си носи храна от вкъщи, заниманията ги провеждат седнали на пода! Simple Smile

# 20
  • София
Мдаааа, явно наистина са ни доста различни разбиранията за плюсове и минуси. За мен един от големите плюсове е, че децата си носят домашно приготвена храна в кооператива ни. И ние спим на дюшечета на пода- деца, родители, учители и не виждам нищо лошо в това. Защото за всички нас това ни е втория дом и го приемаме и чувстваме като такъв...Просто явно са ни доста различни усещанията за живота, явно от там и за местата който посещават децата ни.

# 21
Аз мога да посоча само плюсове.
Моето дете с такова удоволствие и нетърпение тръгва сутрин на градина, че нямам и съмнение, че там се чувства добре. Прекарваме и доста време заедно, та градината не ни пречи на близостта и заниманията.

П.П. Посещава общинска детска градина.

# 22
mona-bonbona , днес попаднах на тази снимка - http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1320358

Мисля, от столична детска градина. Ок, децата не са на земята, но са на походни легла, които изглеждат супер неудобни и спят там, където се играе и са ужасно много.
Не знам какво си виждала в Англия, но тук напр. има регламенти и в помещенията за игра не се спи.
Освен това, има ограничение на броя деца в една спалня.

На дюшечета и при нас се спеше, но само при по-големите деца, почти 4 годишни.

# 23
Има софийски общински детски градини, в които също се спи на дюшечета, направо на земята.

# 24
  • София
Не искам да изпадам в безсмислени спорове, но спането на дюшечета в бъл. ДГ е изключение, докато на запад, това е масова практика. Имах възможност да видя какви са условията в няколко немски ДГ и мога да кажа, че българските са на много по - високо ниво. Другото, което не ми допадна там е, че не им осигуряваха храна от ДГ, а трябва всяко дете да си носи и то за предпочитане суха храна + плод или зеленчук.

# 25
  • Перник
Milla Elaine, права си, изглежда адски неудобно! Но според мен това е изключение, а не масова практика. Явно наистина критериите са ни различни. За мен е в пъти по-добре да хапват сготвена храна, а не сандвичи например.

# 26
+ решаване на конфликтни ситуации, възрастните са склонни да търсят компромиси, децата обаче не
+ материална база, креативност, идеи изживени със себеподобни, които са на едно ниво с теб.
+ изграждане на имунитет
+ самостоятелност, децата могат да правят неща, без досадата от родителя който е като "на всяко гърне похлупак" ("детко внимавай, детко ще се изцапаш, не пипай и т.н.", ще се удариш)
+ виждат различни модели на поведение и изпробват различни роли, както и въздействието им върху околните. Децата учат едно от друго.
+ откъсване от родителя и изграждане на индивидуалност.

- угризения на съвестта, за пропуснато време
- детската градина не е учебно заведение, а възпитателно, което в България не е така.
- всички деца правят едно и също, без да се оставя свобода за индивидуално развитие и свободна воля
- всички деца, трябва да спят, че лелки и учителки да си починат
- наличие на плътни врати, които възприпятстват контрол, чрез случайно минаващи.

аз съм съгласна с тези плюсове и мнуси.Моите деца са в общинска детска градина,еми не ходят с желание.Дъщеря ми все казва,мамо много викат децата и не искам там.Истината е че в групата са 36 деца.На моите им е трудно да свикнат все още,някак си са се капсоловали двамата.И има едно основно ядро в групата на което се набляга,а другите са оставени да се оправят сами в общото.Не се толерира индивидуалността и въобще най-важното е да се наядът да се наспят.
Гледам сте писали че има места на които спят на дюшечета,еми по добре така да спят отколкото по двама на легло.

# 27
За сготвената храна и въобще разнообразната, здравословна съм съгласна.
Но имайте предвид, че тук културата е такава, сандвичи ядат всички, не само децата.
И това, всъщност, се счита за здравословно. Според теориите им, е по-добре на обяд да изядеш две филии черен хляб с кашкавал или шунка, отколкото готвено. Следобедните закуски напр. са само плодове, без изключение.

оле, 36 деца?!? Това е толкова много, че дори не знам как успяват на всяко да обърнат внимание и да организират дейностите.

# 28
Моята дъщеря посещава общинска детска градина от скоро, от няколко месеца.
И аз мога да посоча предимно само плюсове.

Има обаче един минус, който ми боде очите всекидневно, и той е храната. Не мога да разбера дали е от липсата на достатъчен бюджет или от лошо съставено меню, или са комбинирани причините, но по мое мнение ги хранят лошо - бедно, еднообразно, небалансирано и често нездравословно меню. Предлагането на плодове в 10 ч. и за десерт на обяд не може да балансира цялостно дневното меню. Лошо ми става като видя на таблото супа от праз за обяд или филия с шарена сол за закуска.  Mr. Green Дъщеря ми в началото гладуваше, сега е започнала да яде сух хляб, за да не гладува  Mr. Green. Възпитаването на вредни хранителни навици адски ме дразни.

# 29
оле, 36 деца?!? Това е толкова много, че дори не знам как успяват на всяко да обърнат внимание и да организират дейностите.
Да наистина е много.Ясно е че не успяват да обърнат вниание дори на половината от тях,затова и част от децата страдат и не привикват.За организирането на дейностите,къде успяват къде не,примерно всички са навън,нашата група вътре.Просто системата ни е сбъркана с тези големи групи,не е добре нито за децата,нито за учителките.
Относно храната в нашата градина,това е едно от нещата от които съм доволна.Разнообразна им е храната и се стараят в това отношение много.И тук ги има кроасаните и сухите пасти за следобедна закуска,но е рядкост.Всяка седмица имат в менюто си риба.Като цяло по отношение на храната е балансирано менюто.

Общи условия

Активация на акаунт