Плюсове и минуси на детската градина?

• 3 518
  • 42
  •   1
Отговори
# 30
Плюсове- дисциплина, контакт с деца, яде се всичко /а в къщи се правят фасони/, научават наистина много песни и игри. Не бих могла да го науча и на половината неща вкъщи.

# 31
  • Sofia
Аз съм категорично за градината. Работя с деца и имам поглед върху доста деца на всякаква възраст. Категорично има разлика между децата ходещи на градина/училище и тези, които си стоят в къщи. Децата в градината стават по-социални, научават се на ред и дисциплина, на правила. Не казвам, че стават по-общителни, защото това си е индивидуално качество. Но стават по-лесно адаптируеми към средата. А в днешно време това е важно качество. Разбира се, че и в къщи може да научи буквите и да се храни само. Но в градината ще научи други много важни неща - да се справя с различни хора и ситуации само, когато мама не е зад гърба му. Това си мисля, че е изключително важен социален опит, който само ще му е от полза в бъдеще.

# 32
  • Stuck in a moment
Много е субективно и индивидуално - но все пак, според вас от каква възраст е най-добре да се започне детска градина?

От 3 или 4 години?

# 33
Много е субективно и индивидуално - но все пак, според вас от каква възраст е най-добре да се започне детска градина?

От 3 или 4 години?

3 години е идеална възраст, преди това на ясла евентуално. Имам наблюдения, че възпитателите трудно "превключват" от предучилищната възраст към първа група. Трябва им малко време. Rolling Eyes

# 34
А,вярно ли е че дете което е ходило на ясла по-лесно свиква,от дете което тръгва направо на градина,защото в яслата възпитателите имат повече опит с адаптирането на децата?

# 35
  • София
Мацки, всичко си е толкова индивидуално...зависи от толкова много неща, мирогледа на родителите, самото дете, колкото и гадно да звучи финансовото състояние на самото семейство...ако те притиска кредит, ще го пуснеш на ясла ..и това е...Няма боледувания, няма трудна адаптация....Не  всяка жена се чувства добре, като домакиня....така че...нещата са доста по-дълбоки от това, на колко трябва детето да тръгне на ДГ. Ако имаш избор е добре....това е...
ivito 6 та едва ли по-малкото дете свиква по-лесно с мед.персонал, защото в яслата дори не са и педагози...Да не говорим, че до 3 години...децата имат много повече нужда от мама, отколкото едно вече 3 4 годишно дете...Дъщеря ми тръгна 4 години....не е плакала, не е имало драми...тръгна направо по цял ден, боледува рядко/и не защото е по-здраво дете, а просто, защото е по-голяма, болестите се карат значително по-леко, няма я драмата 1 седмица ходи, 3 в къщи със сополи, както обикновено е при ясленчетата и после отново адаптация и т.н./....едва ли, така щеше да мине адаптацията, ако беше на 1,5 или дори 2...Това е от моя опит...Сега, ако приемат малкия ще тръгне и той на 3 години...смятам, че ще е доста по-трудно...заради големия брой деца в групите, заради храната, заради следобедния сън, заради малкото прекано време на вън....

# 36
А,вярно ли е че дете което е ходило на ясла по-лесно свиква,от дете което тръгва направо на градина,защото в яслата възпитателите имат повече опит с адаптирането на децата?

Зависи от детето. Смята се, че ясленче вече има опит и по-лесно ще направи прехода, когато тръгне на градина от дете, което тръгва на 3 години в ДГ, а дотогава е гледано вкъщи.
Но пък 3-годишното е вече по-голямо и следва адаптацията да е по-бърза, отколкото на 2-годишното, което тепърва тръгва на ясла.

# 37
  • Sofia
Според мен е вярно. Първо самото дете - колкото по-рано тръгне, толкова по-лесно се адаптира. Поне моите впечатления са такива. А що се отнася до първа група в ДГ - определено има голяма разлика между децата ходили и неходили на ясла. Първите се адаптират по-лесно, по-лесно свикват с правилата и дисциплината, по-самостоятелни са и т.н.

# 38
За мен не е вярно. Дъщеря ми се адаптира изключително лесно към всичко,
въпреки че не е ходила на ясла. Нямаше проблем със занималнята,
нито пък с училището ( на 4 год. ), социална е, самостоятелна.

Всичко е много относително...

# 39
  • USA
Синът ми ходи от 3 дни на детска градина. Засега не мога и един плюс да открия. Храната е отвратителна -все едно менюта от Макдоналдс. Спи се на земята, в помещението, в което играят. Няма дюшеци, направо на земята върху едно одеало, както са си с дрехите и обувките. Бихте ли споделили колко време горе - долу отне адаптацията при вашите деца? Този рев 3 дни вече направо ще ме довърши. И през нощта става, за да ми каже,че не иска повече да ходи там. Чудя се има ли смисъл от целия този тормоз, аз ли съм майка -идиот и заслужава ли си въобще...

Последна редакция: чт, 19 апр 2012, 08:53 от Wind of Change

# 40
Вятър, около 2 седмици беше при моето дете.

# 41
Синът ми ходи от 3 дни на детска градина. Засега не мога и един плюс да открия. Храната е отвратителна -все едно менюта от Макдоналдс. Спи се на земята, в помещението, в което играят. Няма дюшеци, направо на земята върху едно одеало, както са си с дрехите и обувките. Бихте ли споделили колко време горе - долу отне адаптацията при вашите деца? Този рев 3 дни вече направо ще ме довърши. И през нощта става, за да ми каже,че не иска повече да ходи там. Чудя се има ли смисъл от целия този тормоз, аз ли съм майка -идиот и заслужава ли си въобще...
надявам се детето Ви да се адаптира сред връстниците си, да му хареса там и да не боледува.
при моята дъщеря адаптацията мина за седмица и половина като се има предвид, че стана постепенно, т.е. една седмица я водех сутрин за закуската (но закусила вкъщи) и я взимах след като са обядвали там (първите няколко дни там не ядеше и дообядваше вкъщи) и след това започна да спи там, постепенно и да се храни, да ми казва имената на лелите, на децата, влиза с желание. Не е боледувала откакто тръгна освен сега е болна и не ходи, но пак си изрежда имената в "гината" (градината).

# 42
  Е, че то не е ли задължително вече от четири годишни? Значи най-много още една година можете да го задържите в къщи. Моят съвет е да направите точно така.

Общи условия

Активация на акаунт