Изплащат ли се със задна дата детски добавки на дете с ТЕЛК ?

• 139 815
  • 344
  •   1
Отговори
# 135
des_1984, през януари трябва да получите цялата сума тъй като се изплащат за м.декември.За писмо за ново преосвидетелстване зависи от коя болница трябва да ви го изпратят-При нас за явяване на телк писмото ни дойде много бързо-но от Окръжна болница София.Сега  чакаме да се явим на втори телк в друга болница -и от ноември чак май месец ни викат.Това са близо 7 месеца закъснение.

# 136

Интеграционните не ги връщат със задна дата. Така поне ми казаха.

И аз така знам, но в чл.37 от ППЗИХУ пише:
(1) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 41 от 2010 г.) В случаите на преосвидетелстване на лица с трайни увреждания месечната добавка се отпуска от началото на месеца, следващ месеца, през който е прекратена, въз основа на новата социална оценка, при условие че няма промяна в датата на инвалидизиране и промяна в степента на трайно намалена работоспособност или вида и степента на увреждане, ако молба-декларацията е подадена в едномесечен срок от издаването на новото експертно решение на ДЕЛК/ТЕЛК/НЕЛК.

Та затова искам да ми обяснят, на какво основание не ги изплащат, защото те не са направили отказ, а просто ги пускат от месеца на ЕР.

Момичета, точно такова дело образувам в момента - за връщане със задна дата и на интеграционните добавки.

Ще ви държа в течение за резултата.

При преосвиделстване - текстът е ясен; ако са изпълнени условията - да няма промяна в датата на инвалидизиране- а при нас с децата - обикновено това е датата на раждане на детето и процентите са същите - трябва да ги върнат и тях.

# 137
Алиса,

С какъв мотив ти отказа Регионална дирекция?

# 138
Алиса,

Нана, няма мотив. Просто в заповедта е написан само срока на действие на новото ЕР на ТЕЛК

Но заповедта си подлежи на обжалване.

# 139

Същото е  и с изплащането на добавката и двойните детски - там са 2 заповеди.

Имам насрочени вече дати за открито съд. заседание пред Административен съд.
Ще пиша за изхода от делата.

# 140
Алиса,

Нана, няма мотив. Просто в заповедта е написан само срока на действие на новото ЕР на ТЕЛК

Аз разбрах, че си стигнала до Административен съд.  Simple Smile

След тази заповед, тя е на Дирекция социално подпомагане, имаш право в 14-дневен срок да обжалваш в Регионална дирекция социално подпомагане, които изпращат отговор и дават мотив ако потвърдят отказа. Тук също в рамките на 14 дни имаме право да подадем жалбоа до Административен съд, чрез Регионална дирекция.
Аз стигнах до тук - подала съм жалба до съда, чрез РДСП.  Blush

ПП Двойните детски и чл.8д ми ги изплатиха с една жалба.

# 141
Алиса,

Аз разбрах, че си стигнала до Административен съд.  Simple Smile

Мама Нана, заповедите, които касаят детските и добавката могат да се обжалват направо пред Административния съд.

Заповедта, която касае интеграционните по ЗИХУ подлежи задължително първо на обжалване пред Районната дирекция и този ред съм спазила.

# 142
Колко е периодът, за който искаш връщане назад?  В смисъл - между първото ЕР и преосвидетелстването?

# 143
Една година ми е периода. За втория ТЕЛК сме чакали 7 месеца.

Не знаех, че по ЗСПД може директно в съда. Аз съм любопитна по ЗИХУ какви мотиви изтъкват, особено при твоя случай. В къкъв период си подала молбата за интеграционните? В смисъл в рамките на 1 месец от ЕР или го просрочваш. чл.37 от ППЗИХУ има несъответствие със ЗИХУ.

При нас има промяна в процента, но това е пък противоречие /дълго е за обяснение/ и това е мотива за отказ.

ПП Да няма отказ по име в социалното, дъщеря ми е Алис.  Laughing

Последна редакция: чт, 10 яну 2013, 11:14 от Mama_Nana

# 144
Една година ми е периода. За втория ТЕЛК сме чакали 7 месеца.

Не знаех, че по ЗСПД може директно в съда. Аз съм любопитна по ЗИХУ какви мотиви изтъкват, особено при твоя случай. В къкъв период си подала молбата за интеграционните?

По ЗСПД може директно в съда - така се губи по-малко време, защото оставам с впечатление, че Районните дирекции потвърждават заповедите, а всъщност имат възможност да решат спора по същество.

Спазила съм срока - ЕР ми е от 10.12.2012г. - молбата ми е от 21.12.2012г.

Да е много здрава Алис   Heart Eyes

# 145
При нас има промяна в процента, но това е пък противоречие /дълго е за обяснение/ и това е мотива за отказ.

Мама Нана, процентите трябва да са такива, че цитирам: "да не са основание за отпадане на правото", т.е. важното е да са 50 и над 50% ...

# 146
Значи ти си "законна" отвсякъде.  Grinning

Вярвам, че ще успеш. Има доста дела завършили в полза на децата. Пиши, ще е полезно да се знае.

При нас от 95% с ЧП отиваме на 60% /за мен това е най хубавото, което може да се случи/, но за ДСП е как е възможно. Писа ли са до РЗИ, откъдето са им казали, че всичко е съвсем законно и нормално.

Стискам палци! Успех!  Hug

# 147
Здравейте,
ТЕЛК-а ни изтича на 01 май 2013 и искам да започна да се подготвям от сега, психически и физически, за преосвидетелстването  Sunglasses.  Моля ви да ми припомните колко по-рано се подават документите, къде и какви да са те.
Диагнозата на  синът ми според ТЕЛК е "тежка умствена изостаналост в следствие на хидроцефалия". Доколкото си спомням, това спада към психичните заболявания и молбата се подава в някаква клиника на Екзарх Йосиф  newsm78. Ако някой разполага с телефон, на който дават информация, ще съм много благодарна.   bouquet
Предполагам, че първоначално се подава молба за удължаване, като се прилага само стария телк и акт за раждане, а в отговор ни насрочват дата за комисия, на която вече да занесем всички епикризи. Така ли е?
Дали ще искат актуална епикриза от Св. Никола? Иначе имам от неврохирург. Ще поискам и от невролог, защото вече 2 год. откакто се сдобихме и с епилепсия, не сме получили нищо наподобяващо епикриза.
Благодаря ви за помощта и бъдете здрави!

# 148
Подай документите  март месец в РКМЕ на Илариан Макриополски 10.Копие от ТЕЛК и Копие от акт за раждане.После очаквай писмо са явяване на комисия на Екзарх Йосиф.До един месец трябва да го получиш.Там ще имаш дата  и какви документи трябват.Ще ти трябва нова актуална психиатрична епикриза/Св.Никола/.За това гарантирам.Така,че действайте отсега.За моето дете искаха  и психологически ,и логопедичен статус.Невролог също.Ако посещвате някакви специалисти те могат да издадат такъв статус или пък от училище/детска градина/.Можеш да приложиш  към документити за комисията всичко каквото имате като изследвания,оценки,епикризи...Аз така направих.
Телк на дъщеря ми изтичаше на 1 март-подадох документи за преосвидетелстване ,декември месец,получих писмо началото на март ,да се явим след седмица....

# 149
Да дам инфо за развитието на случая при нас - Районната дирекция потвърди Заповедта; обжалвах пред Административен съд - чакам насрочване на дата за заседание.

По предходните 2 жалби - които касаят добавката и двойните детски имам насрочени дати през февруари; ще дам инфо за решенията са съда.

*Момичета, всъщност децата ни имат ПРАВО на добавката за обучение - това към интеграционните, всеки месец.  Размерът е 20% от ГМД, което е около 12,50 лв. на месец, за година за 150лева.

Въпросът е, че социалните директно дезинформират майките и не отпускат този вид добавка. Мотивът на Районната дирекция - защото съм поставила и този въпрос в жалбата е, че нямало данни в преписката по молбата и социалната оценка. А на социалните изрично им беше казано, че детето посещава допълнителен курс за обучение...

Общи условия

Активация на акаунт