Базедова болест - тема 2

• 81 004
  • 746
  •   1
Отговори
# 690
Юли месец миналата година,TSH-2,55   FT3-3.75  FT4-13.50,от което моята докторка заклучи,ремисия.Лекарства не съм пила отдавна,защото изследванията ми бяха добри доста време,може би има около 1,5-2години в който не съм пила нищо.Но сега имам-стягане на шията,подуване на горните клепачи на очите,странно чуство в очните ябълки,болки в ставите,сърцебиене,отпадналост,сънливост и обща умора.Не мисля че нямам проблем.Всичко това не бих могла да си го преувеличавам,то или се чуства или не.

# 691
Забравила съм. Помислих, че от 6-7 месеца си влязла в ремисия, а то било близо 2 години без лекарства.
Ами, хормоните ще покажат в случая, ама е хубаво докторът после да направи и една ехография, ако не е правена скоро.
Само с опипване няма да стане. Вероятно е искал да провери за увеличение или възел, което може да се напипа с ръка, но е хубаво да се направи ехография.
Дано да са добри резултатите! Hug

# 692
Merelenda,благодаря ти за вниманието,само да попитам,значи ли това че може д съм направила рецидив и кръвните ми изследвания да не го показват?С кое изследване мога да разбера най- точно?Благодаря ти предварително.  bouquet

# 693
Не знам какво да те посъветвам.
Когато аз бях в ремисия, за контролен преглед докторът ми искаше ТСХ и Анти тро.
С рецидива ТСХ беше слязлъл пак към нулата и Анти тро беше скочило почти двойно.
Назначи ми отново терапия и след 2 месеца ми поиска ТРАК за оценка на състоянието, който, ако бил над нормата, нямало да стане с лекарства, а да съм се оперирала. Моят беше над нормата тройно, но все още не съм се оперирала.

Та, принципно ТРАК си е антитялото за Базеда и токсикозата, но при мен са го изследвали преди спиране на терапията, за оценка на самата терапия и лечението, и 2 месеца след последвалия рецидив и прием на тиреостатици, докторът пак поиска изследване за оценка на състоянието.
Мисълта ми е, че за доказване на рецидив мисля би бил удачен да се изследва.
Но може и да греша.

Все пак мисля, че един ТСХ и ТРАК биха дали ясна оценка на състоянието.

# 694
  • Пловдив
Моля за координати за добър ендокринолог в Пловдив.Съпругът ми е с много ниско THS 0.005.В момента е в болница по друга причина абцес на сливиците,но там се е консултирал и с ендокринолог и ще  му правят и изследвания на другите хормони.За момента са му изсписали по 8 таблетки дневно пропицил.Също искам да попитам пропицила може ли да се взима по здравна каса?Предварително Ви благодаря

# 695
Моля за координати за добър ендокринолог в Пловдив.Съпругът ми е с много ниско THS 0.005.В момента е в болница по друга причина абцес на сливиците,но там се е консултирал и с ендокринолог и ще  му правят и изследвания на другите хормони.За момента са му изсписали по 8 таблетки дневно пропицил.Също искам да попитам пропицила може ли да се взима по здравна каса?Предварително Ви благодаря
Здравей!
Чувала съм в Пловдив като отличен специалист за д-р Нончев.

Цитат
ПЛОВДИВ
УМБАЛ „Свети Георги”
д-р Нончев - ул."Филип Македонски" 37, всеки ден от 14 до 17 ч. За записване на час: 032/258289

Не знам дали работи по здравна каса.
Може момичетата да дадат и други препоръки тук.

Бая са се изсилили с пропицила без да имат другите хормони. Както и да е.
Да, може да се взима по каса. Излиза на половин цена.
След като му поставят диагноза, личната лекарка при желание от ваша страна ще му даде направление за диспансеризация, или избраният ендокринолог от ваша страна, работещ по здравна каса ще свърши това. А личната лекарка ще оформи рецептурната книжка.

И между другото, повече таблетки се пият в началото, около месец, после дозите се намаляват постепенно. Това относно цената на лекарството. Да знаете, че по-нататък опаковката ще му стига за много дълго време.

# 696
Merelenda,благодаря ти за отделеното време и за поясненията,че малко ми е сложно,аз не съм в българия,а докторката  преди да тръгна ми даде да изследвам само ТСХ,Т3,Т4,надявам се да ми свършат работа,а като се прибера ще си изследвам Трак,до сега само веднъж съм го изследвала.Благодаря много още веднъж.Желая ти успех  bouquet

# 697
Merelenda,благодаря ти за отделеното време и за поясненията,че малко ми е сложно,аз не съм в българия,а докторката  преди да тръгна ми даде да изследвам само ТСХ,Т3,Т4,надявам се да ми свършат работа,а като се прибера ще си изследвам Трак,до сега само веднъж съм го изследвала.Благодаря много още веднъж.Желая ти успех  bouquet
Те ще покажат дали си в ремисия или има рецидив. Не се притеснявай.
Дано да са в нормални стойности.
Иначе пускат ТСХ и антитела и ако ТСХ е паднал надолу, пускат и ФТ3 и ФТ4. Така че няма да ти е излишно да се изследваш.
Сподели после. Hug
Успех!

# 698
Въобще не смятам че ми е излишно но тук е малко по особено не е като в българия,отиваш в някоя лаборатория и ти пускат изследванията.Другата сряда ще ми взимат кръв и след това ще пиша.

# 699
Въобще не смятам че ми е излишно но тук е малко по особено не е като в българия,отиваш в някоя лаборатория и ти пускат изследванията.Другата сряда ще ми взимат кръв и след това ще пиша.
Аз тъкмо това щях да питам, какви са тези часове за изследване, но сега ми стана ясно. Дано всичко ти е ок newsm10
Мислех, че здравеопазването е в пъти по добро от тук, но като чета от тук от там, май за доста неща не е така Thinking

# 700
Аз тъкмо това щях да питам, какви са тези часове за изследване, но сега ми стана ясно. Дано всичко ти е ок newsm10
Мислех, че здравеопазването е в пъти по добро от тук, но като чета от тук от там, май за доста неща не е така Thinking
В БГ всеки може да отиде в лаборатория, да си плати и да се изследва за каквото си поиска.
Не знам как е по чужбинско, но пък там е много скъпо. За специалист по-дълго се чака поради същата причина - пари. В смисъл, винаги предполагам може да посети човек специалист на частно, но по направление се чака.
Тук може да дадеш 30-40-50 лв за доктор, доцент, професор и да си приет още същия ден за преглед, а там за тази "услуга" ще трябва да се плати голяма сума. Затова май хората, които живеят извън БГ, като се приберат ходят по доктори, ако им се налага, и по зъболекари.
Както и да е.

Дано са добри резултатите!

# 701
Мереленда, а ти как си?  bye

# 702
  • Пловдив
Merelenda Благодаря ти за отговора.Относно пропицила му го изписаха след изследването и на другите хормони но не знам какви са стойностите понеже изследванията са в болницата.При първия преглед в ендокринология отделението той отиде само със ниските стойности на THs и му дадоха от там да пие тиризол ,но след като вчера излезеха резултатите са преценили че той няма да свърши работа и трябва да приема пропицила.Не съм наясно въобще с проблемите на щитовидната жлеза и ми прозвуча  много стряскащо тези 8 таблетки на ден.Притесни ме и факта че са казали че много е закъснял ,трябвало е по рано да се изследва.На лице беше слабеене но след поредния абцес на сливиците и прекарани 10 дни  в болница,въобще не помислихме че може да има нещо друго.Съжалявам за дългия пост ,но наистина ми е много притеснено и объркано.

# 703
По темата с чужбинското здравеопазване - имам приятелка, която от Лондон лети до България, доста често, когато й се налага изследване/консултация със специалист..разликата там между лечение с направление и консултация в частното здравеопазване е огромна.. и на нея всичко барабар със самолетните билети, купени last minute и излиза по-евтино...и понякога по-качествено...
Момичета, аз в събота съм на контрола при Начев - утре ще си пусна изследванията на хормоните за този месец.
Исках да ви питам-някоя от вас имала ли е хормонално смущение, което да повлияе месечния цикъл, и да са го свързали с Базеда? Не съм сигурна, но мисля, че има връзка и в събота ще питам Начев, но от два месеца насам месечният ми цикъл се промени (отново, защото и преди това имаше една рязка промяна, няколко месеца преди да ме диагностират, и тогава ми казаха, че е от щитовидната жлеза - просто цикъла ми стана малко по-оскъден...въпреки че не съм сигурна, че термина "оскъден" е правилният в моя случай, но както и да е...) - имам предвид, че се скъси интервала (миналия месец беше 21 дневен, този месец ще видя, но имам признаци, че отново ще е къс).

# 704
Исках да ви питам-някоя от вас имала ли е хормонално смущение, което да повлияе месечния цикъл, и да са го свързали с Базеда? Не съм сигурна, но мисля, че има връзка и в събота ще питам Начев, но от два месеца насам месечният ми цикъл се промени (отново, защото и преди това имаше една рязка промяна, няколко месеца преди да ме диагностират, и тогава ми казаха, че е от щитовидната жлеза - просто цикъла ми стана малко по-оскъден...въпреки че не съм сигурна, че термина "оскъден" е правилният в моя случай, но както и да е...) - имам предвид, че се скъси интервала (миналия месец беше 21 дневен, този месец ще видя, но имам признаци, че отново ще е къс).
Отвсякъде се разцентрова, почна да избързва с по 8-10 дена понякога, от две месеца пък не спира по 2 седмици.... smile3506

Общи условия

Активация на акаунт