Да започнем заедно да се храним здравословно

• 61 370
  • 742
  •   1
Отговори
# 480
ОМ, а енергията от "боклуците" ли ще я получи?
Децата точно защото растат имат нужда от качествена храна, без празни калории и вредни съставки.

Примерно ти или всеки краен вегетарианец поставят месото в същата графа "боклук".И въпреки че самата аз не го ям,не ограничавам детето си от него.За други -млечните са в същата графа.
Ако му се прияде вафла,няма да го спра.Общо взето храната,която влиза в хладилника я следя според собствените ми критерии,а като се храни на друго място няма как да контролирам-след като другите ядат нещо си,не виждам лошо и моят да опита нещо различно.И би било тъпо ако вместо да си гледа игрите и уроците,се вторачва като коза в афиш в етикети.
Hа едно дете няма да му стане нищо като изяде "боклук",ами порядъчно ще си го изгори с непрестанното движение.Все пак става дума за деца,а не за чиновници.Освен ако от малки ги мятаме от вратата на колата...
Не вярвам повечето навремето да не са яли мазни банички с боза или кисело мляко,обаче  сред моите съученици затлъстели нямаше.Ако сега има затлъстяване,то проблема не е съвсем в храната,а в това,което кара децата да си запълват празнотите с нея.

Слънчев_лъч,може ли да кажеш страната-все пак ми е интересно,може би нещо друго да е причина за тези развалени зъби.

# 481
Примерно ти или всеки краен вегетарианец поставят месото в същата графа "боклук"...................

Не вярвам повечето навремето да не са яли мазни банички с боза или кисело мляко,обаче  сред моите съученици затлъстели нямаше.Ако сега има затлъстяване,то проблема не е съвсем в храната,а в това,което кара децата да си запълват празнотите с нея.
Днешното месо , продавано по магазините, наистина е боклучаво-натъпкано с всякакви хормони на растежа, лекарства, антибиотици и прочие боклуци, също и отровено от агонията и ужаса на убитото животно.Някой гледал ли е как убиват животните в кланиците?
Не съм върл противник на месото.Смятам, че 3-4 пъти месечно не е проблем, стига да мога да намирам чисто и прясно месо, от хуманно умъртвено животно.Ама де го това месо......?

А за децата хич не си права....

И аз съм яла банички и шоколади.Ама по мое време имаше два вида шоколад, два вида вафли, 2-3 вида сухи пасти и още толкова бонбони.
А сега?Поне 50 % от площта на един супермаркет е заета с щендери със подобни боклуци- безброй видове шоколади, бисквити, бонбони, пасти ,рула, вафли, пастички, тортички, кексчета, чипсове, снаксове, зрънчовци, близалки, желирани гадории, "Маги", "Оле"-и прочие химически кремчета, отделно почти всяка полуготова храна е натъпката със захар, сол, и всякакви химически овкусители, оцветители, ароматизатори, стабилизатори, които освен, че ни тровят, но и влияят на теглото.

# 482
Да,съгласна съм с написаното от теб-затова написах,че какво влиза у нас-контролирам аз.Така че щандовете може да са претъпкани с каквото ли не,а какво ще си купя аз е друг въпрос.
Както е друг въпрос и как ще сготвя месото,така щото да елиминирам в най-голяма степен вредностите.
И не си мисли,че когато ти си растяла не са тъпкали животните или няколкото вида вафли с тези екстри-просто по първа и втора програма и няколкото издавани вестника не съобщаваха тази информация.Пък колко ниви пръскаха със забранени препарати също не казваха.

# 483
И не си мисли,че когато ти си растяла не са тъпкали животните или няколкото вида вафли с тези екстри-просто по първа и втора програма и няколкото издавани вестника не съобщаваха тази информация.Пък колко ниви пръскаха със забранени препарати също не казваха.

Така е .Обаче.....тогава нямаше такъв масов внос на какво ли не.
И още, много хора тогава живееха на село и много повече хора ядяха домашна храна.
Аз например, като дете с баби и дядовци на село, съм яла само домашно свинско, пилешко, пуешко....а телешко купуваха нашите много рядко, от съседи.Яйца също почти само домашни, домати, краставици и прочие зеленчуци се ядяха само в сезон и пак от градината....
Огромна е разликата в храната тогава и сега.

# 484
И това е вярно,но никой не е виновен,че хората в днешно време не ядат сезонна храна,а налитат на "суперхрани" от другия край на планетата.Или не готвят,щото искали да ядат "жива" храна,или щото ги мързи,или щото не могат,нямат време и вcякакви извинения.Относно домашното-при повече усилия пак може да се намери,или просто човек се бърка по-надълбоко za bio.

# 485
menuто на сем.в последните дни
-неделя- мекици Laughing (децата) - чушки пълнени със сирене на фурна/ нахутена салата- гости
-вчера жито с банани (децата)- таратор/леща с патлаждани- зелена салата със семки,ягоди и пр/кис.мляко/ печени картофи
-днес  -манго/ядки/боровинки "сладолед" (децата) - паста със зеленчуци- домати и сирене и супа от авокадо
-утре- сандвичи със сирене и яйце (децата) - ориз и остатъците от нахута и лещата- дом.пица с босилек,пресна моцарела и домати
-четв- гренола и кис.мляко (децата)- паста остатъци и таратор- зеленчукова супа

# 486

Не, за калциевия оксалат става въпрос. Може да погледнеш втория абзац тук.

Разбрах, мерси!

Тук си говорите за боклуците като за нещо, от което се пълнее. Аз пък най се страхувам от диабет, които може да те сполети и без да си дебел.

# 487
... Аз пък най се страхувам от диабет, които може да те сполети и без да си дебел.

диабет може да се развие освен от стрес и др. външни фактори, но и от постоянната консумация на храни, които покачват нивата на инсулина
това води до постепенно изтощаване на запасите от инсулин и съотв. до диабет
така че за мен изводът е ясен какво може да се направи

освен това всички тези храни, водещи до повишен инсулин, са в основата си и подхранващи раковите клетки
а инсулинът като хормон на растежа помага на тези клетки да растат

така че за мен ограничаването на тези храни има поне 2 ползи

# 488
Според мен храната не може да причини заболяване,НО ако вече е налице проблем,трябва да има промени в режима,които не късаят само храната,а цялата дейност на заболелия.
Профилактика не може да се прави едностранчиво като се набляга само на храната-необходим е баланс меджу хранене,движение,почивка,натоварване,социални контакти и пр.
"Болестите идват от ядовете,ядовете ги правят гадовете" Simple Smile(а не храната).

# 489
Според мен храната не може да причини заболяване,НО ако вече е налице проблем,трябва да има промени в режима,които не късаят само храната,а цялата дейност на заболелия.
Профилактика не може да се прави едностранчиво като се набляга само на храната-необходим е баланс меджу хранене,движение,почивка,натоварване,социални контакти и пр.
"Болестите идват от ядовете,ядовете ги правят гадовете" Simple Smile(а не храната).

Напълно подкрепям това изказване  Peace
Бившата ми свекърва беше голям привърженик на здравословния начин на живот. Стриктно следеше какво влиза в чиниите и постоянно изнасяше някакви лекции за здравословното хранене. За алкохол и цигари дума не можеше да става! На 59 години почина от рак на белите дробове. Аз съм на мнение,че няма лоша храна (с изключение на месото и месните продукти), най-важното правило е количеството изядена храна и повечко движение. Прабаба ми почина на 97 години и никога не е мислила,дали мекиците,баниците,тортите и т.н. са вредни или не.

# 490
диабет да беше само..примерите с бабата на Х и дядото на У за мен не са информативни,освен за конкретния човек и генетичния му пул..има писано от години и с километри за ефектите на "боклуците",не само в храната ни,но и  в това което дишаме и пр., разговорите тип "една вафла няма да му навреди" ,поне за мен,не са изобщо конструктивни на този етап. Проблемът на лично и национално ниво,всъщност,е икономически, колкото по-скоро хората си дадат сметка до какво водят ежедневните им избори,толкова по-успешни ще сме да НЕ отгледаме поколение което за 1 път в еволюцията има опасност да живее по-кратко от това на родителите си..

# 491
има писано от години и с километри за ефектите на "боклуците",не само в храната ни,но и  в това което дишаме и пр., разговорите тип "една вафла няма да му навреди" ,поне за мен,не са изобщо конструктивни на този етап.

Благодаря,че уточни за етапа-аз го преминах вече.
Интересно ако нямаше къде да четех и слушаш дали щеше сама да се сетиш колко вредно било всичко дето ни заобикаля?
То и в Бг едно време заводите докато работеха бълваха отпадаци,реките бяха червени,плодовете "тежаха" от метали,обаче хората бяха по-зрдави.Но явно е било защото  вносните храни бяха в корекома Laughing

# 492
Така е, проблемът не е в храната. Обаче консервантите, оцветителите, изкуствените добавки, повечето Е-та и т.н. не са храна Wink .

Иначе - разбира се, това как човек мисли, начинът му на живот, способността му да се справя със стреса са изключително значим фактор. Обаче те се отразяват най-вече и на храненето. Ако едно семейство е свикнало всяка вечер да си хапне пържени картофки, сандвичи, някой купешки сладкиш, биричка, изкуствено сокче за децата и след това на дивана всички дружно с чипс и бонбонки и това през ден или всеки ден, няма как да не се наруши физическото, но и духовно здраве. Защото има много по-интересна храна не само за тялото, но и за душата.

# 493
Иначе - разбира се, това как човек мисли, начинът му на живот, способността му да се справя със стреса са изключително значим фактор. Обаче те се отразяват най-вече и на храненето.
Както и обратното; има наука как работи мозъкът на дете с правилен хранителен режим вс.този хранен с "празни калории". Навици се преправят изключително трудно.Нашият стремеж е да градим правилни такива от ден 1 и добрата новина е че има файда,не 100% и във всеки аспект,но има.

# 494

Да, съгласна съм за баланса
За храната не, защото имеено фактът, че промяна в диетата води до пълно изчезване или силно намляване на симптомите за мен означава и обратното, че неправилната храна си има значение
Извод, направен и от доста антрополози първата половина на ХХ век

Общи условия

Активация на акаунт