Да започнем заедно да се храним здравословно

• 60 388
  • 742
  •   1
Отговори
# 600
Аз си вземам най-често фини овесени ядки и ги ям с кисело мляко. Някой път ги варя и слагам сирене и масло,като попара,много са вкусни!

Някъде бях чела, че целите овесени ядки са по-полезни, понеже не са лющени и са по-богати на витамини от В групата.  Peace

# 601
Фибрите не се губят при топлинна обработка,така че който яде овесени ядки да не се притеснява от това.Добре е да се накисват предварително да омекнат и да се варят.По въпроса с полезностите-в нета пише,че са много полезни,на мен лично не са ми вкусни,пък и имам резерви към тази храна.

По въпросите със солта и и мазнините в продуктите-ами има ги,в БГ даже май имат сколонност да прекаляват със солта,поне аз като се прибера и първите дни всичко ми е много солено...Затова гледам да си избирам "чисти" продукти и после да си приготвям храната сама-масло има хубаво мандраджийско и несоленo,сиренето и маслините могат да се изкисват,хляб да се пече и много други вредности могат да се сведат до минимум.

Umbra,
http://www.ayurveda-journal.de/artikel-archiv/medizin/diabetes.html

Цялата стaтия е в книжното издание.

# 602
Здравейте!
От мен едни вкусни и здравословни мъфини!

# 603

Пиша нещо уж по темата, но скрито, че нали е тема за храна, и да няма обидени, ако се споменават по-неприятни неща.  Peace
Скрит текст:
Между другото съм присъствала на колене на агне на село като малка , и се сещам ужасната миризма, която усетих, когато се почистваха вътрешностите му, черва и т.н.. Така че, ако някой си мисли, че вътре е идеално чисто, дълбоко се заблуждава.
Lurdes въпрос на вкус... На мен лично ми се е случвало да ми стане лошо от миризма на белина....
А вътрешностите на здраво агне наистина са безкрайно чисти, просто миризмата ти е била непозната.
Четох в книгата на японския лекар за сравнение при изследване на здравето на червата на възрастно шимпанзе, което е хранено само с растителна храна и червата на "здрав" човек, хранен с ''нормална'' храна. В първия случай са били съвършено здрави, чисти и розови, докато във втория съвсем не е било така...
А понеже стана дума за Земя под наем, вярвате ли им? Какви идиотии съм чела там за пречистването на жлъчката и изкарването на 15 сантиметрови "камъни" например.... и толкова много реклама....

# 604
А понеже стана дума за Земя под наем, вярвате ли им? Какви идиотии съм чела там за пречистването на жлъчката и изкарването на 15 сантиметрови "камъни" например.... и толкова много реклама....
Като бивш модератор там, предпочитам да замълча. Wink
Всеки да си прави сам изводите.

"На мен наскоро ми попадна подобна статия от линк към форума на Земя на заем. Беше ми много забавно да чета коментарите, писани явно от хората от този форум."

Не баш. Wink

# 605
а дали е добре да се премълчава? не всички знаят за какви пари става въпрос, и вярват, и четат ли четат, а и пишат  Party И купуват специалното незнам си какво масло или брашно точно от въпросния магазин, и кликат, кликат, кликат....  Party

# 606
Аз си вземам най-често фини овесени ядки и ги ям с кисело мляко. Някой път ги варя и слагам сирене и масло,като попара,много са вкусни!

Някъде бях чела, че целите овесени ядки са по-полезни, понеже не са лющени и са по-богати на витамини от В групата.  Peace

В магазинчетата за семена и ядки на женския пазар продават цял овес, който не е смачкан като ядка - меже да се използва за покълване и варене. Мисля, че това е най-здравословният вариант.

Между другото там продават и конопено семе, което може да се накисне и след това се блендира с вода за конопено мляко. То е богато на омега 3 мастни киселини и всички 10 незаменими аминокиселини. Освен това е добро на вкус. И цената е нормална, за разлика от цените на лющения коноп - в био магазините кг. е към 100 лв.

Обява за София: Слънце Луна организира Кооперативен Пазар в Петък 06.07 - поканени са всички които произвеждат екологично чисти плодове, зеленчуци, ядки, мляко и други (без месо). Всеки петък в квартал Лозенец, на улица Вежен 12 А, на откритата тереса ще се съберат търсещи и предлагащи храна. Храна, отгледана с любов към земята и хората.
Целта е да купим направо от производителя. Така ние го подпомагаме и той може да вземе адекватни пари за своят труд, без прекупвачи. Създава се енергийна връзка между нас и храната.
Самите производители могат да обменят един с друг семена, знания, опитности. Могат да се обединят по няколко заедно и участието им на пазара всеки петък да не представлява трудност. Да си помагат безвъзмездно и приятелски.
Очакваме желаещите производители да се свържат с нас, за да заявят своето участие. Не предвиждаме такса за пазара, нека се развива свободно, като разчитаме на моралната подкрепа на съседите от квартал Лозенец.

Последна редакция: пн, 25 юни 2012, 22:28 от Adriana71

# 607
И аз ще си замълча като Вери. Отговорността е на всекиго за личното му здраве и е хубаво да се научим да носим вода от не един кладенец и да четем критично. Няма еднозначни отговори,и за овеса,и за него няма Mr. Green
*
маймун,честно казано не се претревам да ги пера; нося в памучните ядки,кракери и сурови зеленчуци основно,изтръсквам и айде..това дето се замива само е от една пласмасова гладка материя която не задържа вода,там нося морковите и броколи/зеле за хрупане..
*
освен салати безкрайни,плодове и и зелени сокове тази седмица ядем
марокански кус кус с много разни зеленчуци ; таратор с тиквички; патладждани с доматен сос ; боб и нахут на студена салата; аспержена пица и  жито за закуски 

# 608
Искам да споделя още за целия овес, че има лесен начин на приготвяне без прекалена топлинна обработка. Вечерта се довежда вода до точката на кипене. Маха се от котлона. Към нея се добавя овесът. Захлупва се и се оставя да престои до сутринта. Тази рецепта върши работа и за жито, елда, ръж.

Би било добре в тази тема все пак да има някакви рецепти.

# 609
ОМ, благодаря за статия, беше ми полезна. Ще потърся и книжното издание.

# 610
а дали е добре да се премълчава? не всички знаят за какви пари става въпрос, и вярват, и четат ли четат, а и пишат  Party И купуват специалното незнам си какво масло или брашно точно от въпросния магазин, и кликат, кликат, кликат....  Party
Предполагам, че говориш за онлайн магазина. Simple Smile

Ами, Фри, аз достатъчно "алармирах" за много неща, които ми правят впчетление последната поне година. Вярно, не в тази тема.
Забелязвам, че така товаря хората, а те не обичат такива теми. Отделно не ме разбират, защото не споменавам конкретни имена. Та така.
Навличам си така неприятности и се правят грешни изводи за мен. Wink
Пък и аз хабя много нерви, време и енергия....

Иначе, когато съм си позволявала да "издребнявам" ( така е в повечето очи) водещото ми е/беше: не всички знаят за какво става въпрос; и вярват, и четат ли четат...

# 611
да  се чете лошо няма,даже напреки,само да  и се мисли кое как като се чете..
*
ако някой иска рецепта за нещо от нашето меню-кажете,но аз готвя супер лесни и бързи неща с не повече от 4 съставки и опростявам до макс ако мога..

# 612
аз готвя супер лесни и бързи неща с не повече от 4 съставки и опростявам до макс ако мога..
и аз съм така

а за свръх-високите цени в био-магазините съм съгласна, купувам тук-таме нещо от тях, но като цяло си намирам алтернативи на по-добра цена

за сега в Карфур био храните са на по-добра цена, Балев био има не лоши промоции за отделни продукти

Последна редакция: пн, 25 юни 2012, 22:09 от Adriana71

# 613
Овесените ядки могат и да се накиснат в мляко, краве или растително, през нощта и така няма нужда да се варят. Аз понякога ги запичам леко в тиган с кокосово масло и след това слагам в мляко през нощта.

Правих мляко от лешници и от бадеми. Хубаво стана, но след 24 в хладилника вече нямаше вкус.

Какво е това Земя под наем?

# 614
Овесените ядки могат и да се накиснат в мляко, краве или растително, през нощта и така няма нужда да се варят. Аз понякога ги запичам леко в тиган с кокосово масло и след това слагам в мляко през нощта.

Правих мляко от лешници и от бадеми. Хубаво стана, но след 24 в хладилника вече нямаше вкус.

Какво е това Земя под наем?

Това звучи изключително вкусно, ще го опитам още днес. Какво е приблизително количеството на кокосовото масло?

Общи условия

Активация на акаунт