Контрацептиви и бременност

• 3 077
  • 19
  •   1
Отговори
Здравейте, моля за съвет и яснота по един много мъгляв за мен случай.

Четох, че има голям риск за плода, ако забременяването е настъпило докато се приемат контрацептиви, но не ми стана ясно защо. Пречело на закрепването, какво ли не четох, но не мога да си го обясня. През бременността се повишава нивата на прогестерон, ПЗ са прогестерон. При проблемна бременност се изписва Дуфастон, което е прогестерон. Какво точно пречи в такъв случай, на мен ми се струва, че трябва дори да помага?

Защо ме зачовърка това накратко: 5 месеца пих Диане35 за някакви недоказани кисти уж, но 6-тата опаковка вече реших да смена с Ясмин, защото ми писна от страничните ефекти на Диането и реших, че вече достатъчно съм пила. Имам втори ден нетърпими болки в гърдите, естествено допускам възможността да е от смяната и новия препарат, но той е значително по-слаб от Диането. От друга страна като е по-слаб, може ли да съм си забременяла като едното нищо и оттук: какво да правя? Имам 10 дни до М, много е рано за симптоми ПМС, ама и за другите е рано... Ако хипотетично все пак някак си съм забременяла, да спирам ли ПЗ да не доувреждам бебето, или е късно и да си ги пия?  

# 1
  • София
Според мен, болките в гърдите са от смяната на противозачатъчните. Между двата вида хапчета има ли ден без хапче или ги застъпихте?

# 2
Нали се пият 21 хапчета и 7 дни пауза, после пак опаковка 21 и 7 дни пауза... Просто след поредната 7 дни пауза, отворих опаковка Ясмин, вместо Диане.

# 3
Ako ги спреш ще ти се измести цикъла.

Не разбрах защо мислиш че си бременна? Хапчетата са с 95-98% сигурност.

Ако аз имах съмнения че съм бременна, щях да ги спра докато разбера дали е така.

# 4
  • София
Значи няма пропуск и вероятността за бременност е минимална. Все пак нито един от методите за контрацепция не е 100% сигурен  Wink

# 5
Значи няма пропуск и вероятността за бременност е минимална. Все пак нито един от методите за контрацепция не е 100% сигурен  Wink
Ааааа, има един - 100% въздържание, което е в сферата на фантастиката

# 6
Аз честно казано не знам как се сменят ПЗ. Дали така, както съм го направила, или всеки нов вид се почва като първи. От първия ден на М.  newsm78 Защото ако е второто, трябваше да почна от първия, което прави не 7 дни пауза, а 3 дни. Идея си нямам.

# 7
а ти почна други противозачатъчни на своя глава, без консултация с лекар, така ли?
Не ми се струва разумно.  Naughty

Не вярвам, че си забременяла.
Възможно е болките да са от другите хапчета.  Peace

# 8
  • София
Естел   hahaha този метод е безотказен.

Ето какво пише в листовката на Ясмин:

Когато заменяте други комбинирани котрацептивни таблетки.

Може да започнете приема на Ясмин в деня след като свършите предишната си опаковка (без почивка). Ако досегашната Ви опаковка съдържа неактивни таблетки може да започнете Ясмин в деня след употребата на последната активна таблетка (ако не сте сигурни коя е тя, запитайте Вашия лекар или аптекар). Може да започнете Ясмин и по-късно, но не по-късно от деня след периода, в който не приемате предишните си таблетки (или в деня след приема на последната активна таблетка от досегашната Ви опаковка). Ако следвате тези инструкции, не е необходимо да използвате допълнителен контрацептивен метод.   Когато сте приемали таблетки, съдържащи само прогестоген (минитаблетка) . Може да спрете приема в ден по Ваш избор и да започнете приема на Ясмин на следващия ден по същото време. Използвайте обаче и друг конрацептивен метод (бариерен) в първите 7 дни на приема на Ясмин, когато имате сношение.

# 9
Мерси за линка Simple Smile как не се сетих да прочета, ама ми се стори просто и логично и не се запитах даже... е, значи всичко е наред, пак съм спазила един от вариантите. Все пак основният въпрос е не толкова съм или не съм, каквото и да е, здраве да е, все пак ги пия не за предпазване, а за лечение и винаги съм била стриктна. Направих го на своя глава, защото имам опит с ПЗ от години, говорила съм с АГ за варианти и мислех,  че не съм съвсем некомпетентна.. тааа на основния ми въпрос: с какво увреждат, защо, нали е прогестерон просто?

# 10
  • София
Никъде не съм чела че увреждат. НО навсякъде по листовките пише, при бременност уведомете вашият АГ, че сте пили ОК. Още повече, че Дуфастон масово се пие за задържане  Wink едва ли ще го предписват, ако е вреден за ембриона.

И малко офф топик - да ти е честит рожденика   bouquet

# 11
Благодаря ти, endira! :* За всичко Simple Smile Успокоих се!

# 12
Едва ли си забременяла, промените са от смяната на противозачатъчните. По същия начин преди време ги смених и аз - от Ясмин минах на Линдинет 30 като си продължих по същата схема, това по съвет на гинеколог, така че това не е проблем, просто си ги продължаваш както си ги пила до сега. Няма за какво да се притесняваш.

# 13
  • София
При продължителен прием на ПЗ е много малко вероятно да настъпи бременност, защото има натрупване в организма.

# 14
  • София
Misty - най-вероятно е от хапчетата, по-силни или по-слаби, всеки препарат действа различно, на различният организъм, може просто да не ти понасят тези.
Иначе до колкото знам, точно проблема е дали ще се закрепи плода при прием на противозачатъчни, имам познати заременяли през хапчета, живи и здрави са им децата Wink Допий си опаковката и чакай.... но не вярвам да си бременна.
Иначе за дуфастона например, много зависи от  дозировката, може да се пие за предизвикване на цикъл, за отлагане, за задържане и т.н....
иначе реално можеше да изпуснеш последните 3-4 хапчета от ясмина и така ако не си бременна щеше да си изместиш цикъла, да ти дойде по-рано и да се поуспокоиш по-бързо Wink

Общи условия

Активация на акаунт