Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 2

• 218 870
  • 1 064
  •   1
Отговори
# 825
Аз пък използвам едни иноксови тави от сигурно 20 години....ама не са мръднали, само са се понадраскали отдолу заради ножове и т.н. Много са трайни, затова ми харесват. Емайлът, че и керамиката се надраскват, излющват, тези не мърдат.

# 826
  • София
Веселото, не мога да ти препоръчам такъв съд и затова не съм се включила с отговор. Ако водата ви е много хлорирана, изобщо не препоръчвам да се дава на деца (нито студена, още по-малко минала през висока температура). Взимай изворна от магазина или наливай отнякъде минерална, за която си сигурна, че е с ниска минерализация и въобще подходяща за деца.

# 827
  • София
Аз пък използвам едни иноксови тави от сигурно 20 години....ама не са мръднали, само са се понадраскали отдолу заради ножове и т.н. Много са трайни, затова ми харесват. Емайлът, че и керамиката се надраскват, излющват, тези не мърдат.

Че са устойчиви спор няма, но аз говоря за това как пекат.
Тавите за печене трябва да са с тъмен цвят и емайлирани, за по-бързо опичане, топлопроводимостта е по-добра. Инокса има екраниращ ефект за инфрачервените лъчи.

# 828
 Oх, ами аз си мислех, че правя добро като давам преварена (от кана Брита) , а не купешка.

# 829
  • София
Oх, ами аз си мислех, че правя добро като давам преварена (от кана Брита) , а не купешка.

Бритата пречиства хлора и е ОК за бебета, аз така знам.

# 830

take a smile, какво имаш предвид, че не ти харесва антибактериалността на покритието? Thinking

Имах резерви към технологията, понеже допусках нано-частици. Също, като замислъл/платформа/концепция  'антибактериално покритие' не ми пасва на светоусещането.
Иначе, да, Силарган са ОК.

Веселото,
аз на моето бебче преварявах вода поради ред причини. За съд използвах стомана 18/10 /тогава нямах в наличност нов качествен емайл/ , като веднага преливах в стъклен термос.
Относно качествата на водата, нейното хлорно, минерално и прочие съдържание; филтрирането й, зареждане и преструктуриране - много бях чела; на периоди доста и различни методи прилагах; темата е супер  обширна. 

# 831
Вижте каква тава за печене на пица си харесах http://www.-spam112-/magazin/sudove-za-gotvene/razni/keramichna- … ervena-13005.html - устройва ме, че е достатъчно голяма, а и пицата може да се сервира направо на масата и в тавата да се нареже. Цената леко ме потресе, та ще изчакам малко, но се зарибих определено.

# 832
  • weiter, weiter, ... weiterstadt

Иначе, да, Силарган са ОК.

благодаря за отговора, още мисля коя да взема и дали въобще да я взема.

Бритата пречиства хлора и е ОК за бебета, аз така знам.

да, ама не пречиства антибиотици и други подобни екстри  Wink , които от своя страна също не изчезват с преваряването. затова написах, че е излишно за мен и тенджерата не еот значение.
вода от пластмасови шишета давам изключително рядко, защото при неправилно съхранение определени химикали преминават от пластмасата във водата.
аз давам от чешмата, но тук и контролът е друг.

# 833
 Ох, съвсем се обърках вече...

# 834
Аз съм преварявала водата първите 6 месеца и според мен ти трябва някоя хубава тенджерка от стомана например 18/10. Peace

# 835
  • Пловдив
Момичета да ви кажа как вече пазарувам аз:

На времето: Събирах точки от БИЛА и други вериги и си купувах най-различни техни "ПРОМОЦИИ". Сдобих се с  2 тигана на ТЕФАЛ: точките + 38лв на уок и 45лв за голям тиган с капак. Само за 4 години дъната помътняха и започнаха да се обелват - Резултат в БОКЛУКА. Купих и тенджера на ЦВИЛЛИНГ: уж била дъщерна фирма на Солинген и т.н. Докъто се стопли самата тенджера е необходимо да мине 1/2 час. Направете си сметката колко време трябва да мине за да се сготви нещо в нея?! Произведена във Виетнам! Дадох 65лв. за нея. Резултат: Стои в къщи и нито да я ползваш, нито да я хвърлиш.... Паметник на глупостта!! Няма да продължавам по-нататък да описвам многото покупки на съдове с "керамично" покритие и т.н. за които хем давам пари, хем са за кратковременно ползване. ЕХ, за някой може и да са добри. Например имам приятелка, която готви само 2-3 пъти в годината, а не всеки ден или през ден като мен. За толкова време няма как да изхабиш ТЕФАЛ-а. Като направя 1 сметка изхабих повече пари в КЕЛЯВИ съдове с ДОБРА РЕКЛАМА, отколкото файда видях от тях. Звездев готвил в тях, Ути готвил в тях, Лео готвил в тях дрън дрън ярина. Нито 1 от тях не е готвач: единия е акробат в цирка, другия е артист, който си фламбира веждите, третия - любител. И тия ще ме учат да готвя! Че тук в този форум има къде къде по-добри в готвенето от тях....

Как пазарувам СЕГА: Търся тенджери, тави, тигани само от магазини специализирани за оборудване на ресторанти. Купих си 1 картофобелачка на Солинген за 5.60лв/муциии/ сякаш върви по-масло. Ползвам я вече година за всичко: картофи, ябълки, круши, моркови, тиквички, патладжани, краставици, тиква кестенка и цигулка. Видях 1 ренде МАНДОЛИНА-та от алпака/японско/ със 7 приставки, пред което рендето Бьорнер/другия боклук, който си купих/ е като жалко подобие. Купих си 1 гастро тава с капак точно за моята фурна. За незапознатите ГАСТРО-съдовете са съдове от АЛПАКА или ИНОК както е модерно да се наричат в момента, в които се готви и запазват ястията. Много са удобни, има ги във всякакви размери с капак и без капак. Не са скъпи, но съм ги купувала от специализирани магазини. Купих си и 1 тиган на фирма WAS, май така за казваше фирмата. За пръв път я чувах тази фирма, но пък била известна сред професионалистите готвачи. Тигана е тежък, загрява много бързо, може и се пъхне във фурната целия заедно с дръжката/все пак е за готвачи направен/, с незалепващо покритие от някакви метални стружки отляти при еди колко си стотин градуса. Струваше ми 48лв този размер, който си харесах.
Честно да ви кажа, от както започнах да пазарувам от тези магазини, направо се родих. Понеже не съм богата, искам като дам пари да си ползвам нещото с години без да му треперя. Сега пък от 1 друг магазин/Двата щъркела/ съм си хвърлила мерака на 1 тенджера, която да ползвам и като обикновена и като херметическа, но пък тя вари стар фасул за 10 минути, пилешко за 5 мин., а телешко за 20 мин./това е най-дългото варене на месо/. Тенджерата е скъпа, но е с 10 години гаранция, а съм чела че я ползвали по 20-30 години и за всичко. Готвели през ден с нея и пестяла много ток и газ, поради краткото време за готвене в нея. Тенджерата е на фирма СИЛИТ с покритие СИЛАРГАН. Скъпичка е, даже много, но ако я ползвам с години и ми спестява толкова пари от ток и газ ще си изплати инвестицията. По-нататък, ако остана доволна ще си купя още 1 тиган на същата фирма с незалепващо покритие и ще мирясам. Били с някакви йони, храната ставала по-вкусна, не загаряла, не залепвала, ставала и да хора с алергии ... уж по-здравословна, но за това не знам. Силаргана няма нищо общо с тефлона и не е опасен.

Последна редакция: пт, 22 ное 2013, 16:08 от sylya

# 836
Силия, дай някакъв линк за местата, от които пазаруваш де! Събуди ми любопитството и поне две-три от нещата, които изброи искам да си ги взема и аз. Двата щъркела ги знам, ама другите магазини?

# 837
  • Пловдив
Ами аз съм от Пловдив.
          От "Двата щъркела" съм си купила картофобелачката на Солинген. Одеве бях да си капарирам и  херметическата тенджера за декември/СИЛИТ Еконтрол/. Жената ми каза, че през декември се продавали доста тенджери за подаръци, защото хората гледали да си купят нещо по-хубаво за повече пари, а се доставяли от Германия и никой няма да ходи до там специално за няколко бройки. Тази, която си харесах аз и я капарирах е черна, 6.7 литра. Остана само 1 друга с електриково-зелено. Остана и още 1 черна СИЛИТ Т. За картофобелачките Солинген имаше няколко вида, но не бяха точно като моята. За тиганите, които искам да си купя, но през февруари-март ми препоръчаха: 28см с покритие Ceraprotect, което не залепва/аз държа на това/ понеже пържа много и искам базов хубав тиган, който да НЕ ЗАЛЕПВА. Лошото тук е, че при Ceraprotect-а не можеш да бъркаш с метални прибори. Аз си бях харесала тиган DURADO, но той бил от силарган или силитан беше - който в първия момент залепвал за минута и това стряскало хората. Иначе всичко се отлепвало от него без остатък.
         От магазин "РОБУСТА" съм си купувала ГАСТРО - тавата, 2 рендета, там ми казаха и че рендето Бьорнер било копието на известното сред професионалните готвачи ренде МАНДОЛИНА. Купих си и единственият за момента свестен тиган вкъщи на фирма WAS. Имат голямо разнообразие на гастро - съдове и т.н.

Виждала съм и много други магазинчета за професионално обзавеждане на кухни, но не съм обръщала внимание на имената и адресите им. Имаше един по бившата улица "Лилияна Димитрова".

Ето линкове:

http://2styrkela.com/dom-i-kuhnia

http://www.robusta.bg/robusta-products-catalogue/index.html

http://www.robusta.bg/robusta-products-catalogue/catalogue_46.html

Това е МАНДОЛИНА-та, но с по-малкото приставки:

# 838
Много ти благодаря! Аз съм в София, но нищо не пречи тук да си потърся някои работи. Гастро-тавата ти ме заинтригува най-много от това, което изреди.

# 839
  • Пловдив
Виж Мили, аз не съм богата. Цял живот са ме учили, че да даваш толкова пари за каквото и да било е глупост. Преди няколко години прочетох книгите на 3 руски авторки. Те всички се обединяваха около идеята, че не е нужно да имаш 25 чифта обувки например. Важното е да имаш само 5-6 чифта обувки, но да са възможно най-качествени. И така за всичко! Както англичаните казват:"Не съм чак толкова богат, че да си купувам евтини неща." Принципа ми от тогава за всякакви покупки е: Възможно най-малко бройки, но възможно най-качествено. До сега принципа действа БЕЗОТКАЗНО поне при мен. За каквото и да съм дала повече пари, в последствие ми е излязло по-евтино и то в пъти.
Сега дойде ред и на кухненските покупки и тук стратегията ми е следната:
- 1 херметическа на СИЛИТ. Бях си харесала 1 обикновена на СИЛИТ, но жената която продаваше ми каза:"Абе момиче, така и така ще даваш пари и то не малко, ами мога ли да ти дам 1 съвет? Вземи си 1 херметическа и си я ползвай и като обикновена и като херметик. Ще се родиш!! Тази фирма са измислили херметическите тенджери и цял свят им плаща пари за лиценз."
- 1 тиган на СИЛИТ, но все още не знам какъв, дали Керопротект или Силарган или Силитан. Дурадото ми харесва, че можеш да го пъхнеш във фурната и е с 2 дръжки. На последък в кулинарните предавания гледам, че тиганите им са с 2 дръжки
 newsm78

Другото ще го мисля в последствие!

Общи условия

Активация на акаунт