(Био) зеленчукова градина 16

• 68 674
  • 735
  •   1
Отговори
# 570
В много страни по света втората неделя на месец май се чества като ден на майката.

Поздрави и цветя за всички Майки!

Честит Празник!

smile3525

Hug

# 571
при нас е  Първата неделя на май ,но Благодаря!

започнаха тукашните жеги раничко  newsm78
„око широко,г*з тесен“-чували ли сте?  - вчера пак купих чери-та и ги посадих,тоя път по друга технология ...ще ми се види ташкън поливането след някой ден,ама какво да се прави  Whistling

# 572
А при нас до вчера, Mamagemelar, беше жежко лято, днес е прекрасна пролет и вместо да ида на работа, си останах на вилата. Редувам компа с градината, свърших добра работа. Доста духа, а ми се иска да напръскам. На едната слива и на една ябълка видях буби. Ще погледна прогнозата и ако не дават валежи за близките 2-3 часа, мятам пръскачка на рамо.

# 573
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
...„око широко,г*з тесен“-чували ли сте?  ...

Hug "Очи геран - дупе виран" Wink - източникът съм посочила на предната страница  Whistling

започнах да бода разсада домати, и се хванах, че споря с майка за всяко стръкче, и всичко което правя.
спрях. нямаше смисъл Sad работата в градинката трябва да е удоволствие, а не битка.

направихме по-доброто - пускахме хвърчило, играхме си и накрая минахме по познати да раздадем салатки.

# 574
При нас вчера валя град, половин час, през 5 минути го обръща -град-порой-град-порой...

Добрата новина е, че още не съм посадила доматите Laughing
За какво да се мъчат, нощем я има 7-8 градуса, я не.
Ще пробвам тази година като комшиите - само след 24-ти.
Лошата е, че листенцата на морковите са едни нежнички и не знам дали ще оцелеят.

Грахът ми хич го няма,  толкова гъсто го насадих, две пакетчета на няма и 2-3 кв.м. И на съседите е слаба работа. Само един има, много, ама си мисля, че е фуражен.
А когато питах първата година какво садят, всички дружно ми казаха : "сади грах и нямаш грижи." Явно годината не е грахова. Wink
След като обера този (още не цъфти даже) ще посадя втора реколта, благодаря на Куркума за идеята.  bouquet
Куркума, копърът и аз го обгрижвам като теб, че ми е кът. Може би не обича глинестата почва.  newsm78
Тиквички са ми излезли няколко на мястото, където ги садих, но от пороите други две намерих на има-няма 2-3 метра по склона. Копърът ми може би е нейде долу, в селото. Joy
Тук там срещнах и бейби спанак, садила съм го... есента. Що така не става тоя пусти спанак, не знам.
Вчера след бурята тръгнах на оборка, но срещнах само един гол охлюв и много облечени.
Странно, като копаех, много дребни имаше в почвата, дано са избягали някъде...
Амика, листата на асмата ми са само с по една-две червени точици вече, дали пък не е все пак резултат от цитрусовата, с друго не съм пръскала скоро, преди това пръсках и с пелпелна вода.
Миналата седмица пръсках с концетрат, сега пръснах с 50-процентов разтвор само от лимони, такова имах.

Последна редакция: нд, 13 май 2012, 15:15 от нова

# 575
Ох този копър  ooooh!. Хич не расте и при мен, а как обичам някой като ми каже че не е притенциозен  Mr. Green - съседката го скубе като бурен.
Сея вече втора година и нищо, тукмо едно семенце се самонасъди сред розите и го дебнех за семе и кучо го счупи точно преди да узрее.

# 576
И при мен копъра е като бурен  Laughing .
Аз, колкото и да обичам копър, мине се не мине и го тесна с мотиката.
За да разберете за какво количество става въпрос, дядо преди го даваше на някакъв познат да го продава на борсата, с чували .
То е по-скоро като див, миналата година беше станал по-висок от мен.

Аз най-накрая си бях на село, много съм щастлива.
Всички ябълки са навързали, 2-те по-големи имат много плод.
Да, ама нещо им има. Много ви моля за помощ, приемам еко/био методи, но съм склонна и да пръскам с препарати.
http://i212.photobucket.com/albums/cc93/_avocet/prolet%202012/IMG_8811.jpg
На 2 от дърветата по някои от плодовете има тези дупки.
На листата им няма нищо.
На другите 2 обаче на плодовете им няма нищо, а листата са ей такива :
http://i212.photobucket.com/albums/cc93/_avocet/prolet%202012/IMG_8818.jpg
Тъй де, 5-6 такива листа има, ама дано като съм го "хванала рано", да успея да я излекувам .

Имам 9918327 снимки за показване, вчера 1 час лазех да си снимам доматите на фона на залеза  Laughing .
Ама ще показвам следматурно. В този ред на мисли, от сега да ви кажа, че няма да мога да пусна новата тема.

На съседите им сях 2 пакетчета грах, поникнаха 5-6 .
Аз сях 5 доста дълги реда на 2 пъти, по-ранните поникнаха всички без 4-5 .
По-късните бяха по-нарядко, ама сега като валя и те са се показали.
Ранният цъфти, а единият сорт вече е вързал.
http://i212.photobucket.com/albums/cc93/_avocet/prolet%202012/IMG_8766.jpg
Жълт е, от тези, дето се ядат със шушулките.
Аз си набрах десетина, много ми бяха вкусни.
Съседката дойде специално да ми каже: "Ее, добре, че твоят грах е болен, да не ни е яд, че нашия не поникна."  Laughing

# 577
 Cry Такава градушка ни опра, че не ми се гледа през прозореца. Confused

# 578
Cry Такава градушка ни опра, че не ми се гледа през прозореца. Confused

И мен, като орехи бяха. Аз погледнах - каквото такова. Ще садим нов разсад - и чушките, и тиквичките, и черито. Крушите, ох. Бадемите половината са на земята. Нищо де, за едното мезе има Hug

# 579
Съседката дойде специално да ми каже: "Ее, добре, че твоят грах е болен, да не ни е яд, че нашия не поникна."  Laughing

Боже, Боже, момиче, къде живееш...  ooooh!

Кога го сеете копъра? Миналата година го сях пролетта и дебнех да откъсна всяко листенце, че ми трябваха за таратор... След това нахвърлях още есента, ей така наоколо... Въпреки, че мъжът ми още не беше обърнал градината, доста се е насял и расте ли расте...

Нещо ми е нападнало черешата... Гледам, че за сега само листата, близо до стеблото са се нагърчили, по тях са се накачулили едновременно въшки, някакви буболечки и мухи кацат... Бих ги снимала да питам знаете ли какво им е, но направо ми е неудобно да се оплаквам след градушката, за която пишете...  Rolling Eyes

# 580
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
нова, цецунка, дедоHug и на мен едното ми око все в прозореца, затъмнило се е, вчтър брули за страх, чудя се ще излива ли или направо ще ни дави  ooooh!

Thinking вие в един край ли сте или бие навсякъде?

# 581
Аз съм софийско, Люлин планинско Wink,  май бие наред.
Гледам прогнозата на Синоптик, за петък за София дават минимална....3 градуса. Confused

# 582
Оф, Добри, не думай, че така й се радвам на градинката...
 Дедо, Цецунка  Sad
Замислям се да опъвам мрежа над зеленчука, от тази за сянката дето е. Все ще пази.

# 583
Куркума   ами не е с похлупак кофата,ей така на слънцето си стоят акитата.Днеска ги скрих в горния край на градината ,че много миришат и моето домочадие се мръщи.Нямали да ядът от полятите с това нещо зеленчуци. Laughing
Аз пък сякаш ще им кажа ,че съм ги поляла Mr. Green

# 584
До Габрово - в Предбалкана съм.

Общи условия

Активация на акаунт