(Био) зеленчукова градина 16

• 68 656
  • 735
  •   1
Отговори
# 585
До Габрово - в Предбалкана съм.

Уф, при нас беше така, но тогава ми претрепа само марулите, лука и репичките... Ако сега ни удари, направо ще ме убие...  Crazy

# 586
ето я и моята градина, макар и все още недовършена 

Hug

# 587
ето я и моята градина, макар и все още недовършена 

Hug

Тъкмо щях да се "хваля" с моя нов чесън, но останах безмълвна от градинката ти Ердинч!
Аз имах едни нещастни опити за отглеждане на салатки на терасата, но дори не ставаше за споменаване. Но това е вече ВИСШ ПИЛОТАЖ!

http://storage4.album.bg/88b/picture_434_99346_29500764.jpg В ляво е новият, а в дясно обикновения. А това е на майка ми от миналата година. http://storage4.album.bg/a4f/picture_265_acc8c_28269173.jpg

# 588
Ердинч, сериозно ли всичко това може да се гледа в саксийки?   newsm78

Едно лято се опитах да отглеждам кратунки/декоративни тиквички на терасата в пластмасови бутилки... Не ми се получи... Растяха на стъбло, изкарваха нови шумки, а старите съхнеха... Цъфтяха, но цветът им увяхваше за по-малко от денонощие и така и не завързаха... Реших, че просто им е тясно, не зная... Сега съм насадила из градината, живот и здраве ще видя какво съм напрайла...  Laughing

# 589
  • на пъпа на Златията
Ердинч,
На чушките , доматите, патладжана, ще са им малки тези съдове.
Май спешно трябва да вдигнеш всичко  най малко на една педя над долния ръб на прозореца.
Как ще се опрашват?На отворен прозорец , или с памуче?

# 590
Е няма как да не споделя това - http://skill-bg.com/?p=2910   Crazy  Laughing

...както и това - http://skill-bg.com/?p=3827   Grinning

# 591
  • DE
Здравейте!

Ако знаете какви хлябове върти Ердинч и какви мезета прави, съм сигурна че и с градинката дори и в мини формат пак ще се справи.
Хляба в тенджера като направя все те споменавам Hug
Поръчах малко семки от "долма" от Турция но не можах да ги опазя, много ме е яд Embarassed

stelt77 , развесели ме с тези налудничави идеи, но пък декоративно!

Да ви кажа тук по немско е студено, днес беше около 10.
Сега,тази вечер, съм покрила де що можах с платна, одеала, кофи и въобще цигания ooooh!
Очакват се слани и много ниски температури.
Много цветя засадих, всички отгледани от семка и сега ми е мъка ако ги попари слана.

Копъра и при мен е слаб, но сея по много, че доста таратор се лее цяло лято у нас Mr. Green
И домашния, дворния пазач.

# 592
  • на пъпа на Златията
stelt77,
Това си е направо арт градина.

# 593
  • Варна-София
Черешите зазрели, хапнахме първите. Птичият свят на Фатрико дере вече знае и започна птичето дефиле по черешите (нашите са 10 на брой и все по различно време). Най-гласовити са авлигите. Няма в интернет толкова хубаво пеене на авлиги, както при нас на Фатрико дере. От славея повече ги харесвам, обаче нямам техниката да ги запиша.

Синигери си направили гнездо в една от металните вертикални тръби, на асмата. Дано по-бързо пораснат пиленцата, че ще се опекат.

Нова, много ме зарадва с новината, че на лозата й се отразява добре пръскането за червен овощен акар. Отдавам го на пепеляната вода (защото с цитрусова настойка вече щателно пръсках без ефект). Аз също ще взема да си напръскам лозите с нея, че този червен овощен акар си е харесал едно местенце с 3-4 лози и яко ги напада там.

Впрочем вчера пръсках всички лози с 10% разтвор на мляко. Изобщо беше млечен уикенд. Тиквичките (против мани) - с 20% разтвор на обезмаслено мляко, лози (против оидиум и червен овощен акар) и ябълка (Молиз делишъз против брашнеста мана) - с 10% разтвор на обезмаслено мляко и доматите (против картофена мана профилактично) - с 5% разтвор на обезмаслено мляко + няколко капки йод.

Напръсках и със зехтинено-сапунена емулсия доматите против черни мухички (видях на 1, че са пристигнали отнякъде) и прасковите (профилактично за зелена прасковена листна въшка, макар че още не се е появила и лекуващо по кората за щитоносни въшки).

Направих и механично почистване на къдравост при праскови (много малко, явно бордолезовият разтвор през зимата и пролетта добре предпазва), брашнеста мана и ябълково-жиловлекови въшки по ябълка "Молиз Делишез". Махнах и част от долните листа на доматите.

Авосет, ако вредителят не е достигнал т.нар. праг на вредност не си трови растенията с химикали. Вероятно имаш плодов червей. Ако наистина са няколко плода такива, дървото самО ще ги събори на земята. От земята непременно ги събирай и унищожавай, защото те оттам изпълзяват и продължават вредоносната си дейност. Скоро против тези вредители и аз ще пръскам ябълката с пепеляна вода, а също смятам и със синапено семе да ги боря.

За първи път наблюдавам едно изключително "нахално" поведение на мравките. Бяха ми накичили една малка прасковка с лозови щитовки, като коледна елха. Изтрих ги с парцал, напоен в настойка от доматени колтуци + сапун. След няколко часа, пак се завъртях, и обработих отново дръвчето. На другия ден, те бяха донесли отнякъде и пак накичили дървото с нови щитовки. Пак трих и пустосвах. Нахални, бре.

Последна редакция: пн, 14 май 2012, 12:04 от amica1

# 594
  • Русе
  Първите доматчета - http://lnikolova.snimka.bg/other/pisanec.596948.27207360
  Напоителната система, настроена да пуска вода в определен интервал функционира - http://lnikolova.snimka.bg/other/pisanec.596948.27207366

Хапнахме и първите ни ягодки.

# 595
Цецунка,Дедо -пресявайте каквото може и за каквото намерите разсади.Да видиш труда си съсипан е най-големия кошмар  Cry
A m b e r,създали сте истински рай за сина си  Hug.И прекрасен оазис за бягство от света за вас.
Ердинч,браво за ентусиазма ти-ще следя с интерес поникването,растежа и реколтата от градината ти.

# 596
  • на пъпа на Златията
A m b e r,
Как е направена тая напоителна система?Може ли по подробно?

Ердинч,
Къде даго видя хляба в тенджера?.

# 597
http://novo10.com/novina/sasht-obqviha-koka-kola-i-pepsi-za-kancerogen/7582

"В Индия за унищожаване на вредителите по селскостопанските култури някои фермери вместо пестициди използват кока-кола – така е по-евтино, а ефективността е напълно задоволителна."

# 598
  • Варна-София
Ердинч, потърси информация всяко добре развито растение с какви размери е. Някои от показаните растения в терина може и да не се сместят - зелето напр. Обаче салатките ще станат чудесни. Миналата година по 12 бодох в терина на балкона и ме изкараха дълго време за салатки и сандвичи.

# 599
  • Русе
A m b e r,
Как е направена тая напоителна система?Може ли по подробно?

С един програматор - за 6 лева от практикер пуска водата вечер за определено време вечер по тези надупчени маркучи. Довечера ще го питам как точно пуска водата, защото аз обикновено тичам около купища гости и деца там.Отдавна го карам да влезе в темата защото той е градинарят, а аз все недоразбрала.  Embarassed

Вили, благодаря. Успях да спася почти всички дръвчета, а градината направихме в запустялото място извън двора ни. Така че всички са доволни, а най вече детето.

Общи условия

Активация на акаунт