(Био) зеленчукова градина 16

  • 68 655
  • 735
  •   1
Отговори
# 600
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
A m b e r,, Накарай го да опише подробно.Като минат матурите на Авосет и го прати да го качне в темата най отпред.Всичко да опише, от цолажа на маркучите, разстоянието между дупките, с помпа ли е, гравитачно ли е , точно  типа на програматора.....

# 601
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Амбър, доразгледах ти албума. Много приятно място. Животът просто кипи. Пещерата също ли е ваша?

Попаднах на няколко особено вкусни компоти от кайсии и се сетих, че във водата за заливане намачках листа индрише. Ама колко листа за колко компота - беше случайна хрумка и не запомних.
Това лято по-внимателно ще експериментирам и да си кажа предварително - компоти с плуващи листа от индрише не обичам, но баш тези с намачканите и после махнати листа са нещо фантастично.

# 602
  • Русе
  • Мнения: 12 218
Амбър, доразгледах ти албума. Много приятно място. Животът просто кипи. Пещерата също ли е ваша?


  аааа не. Пещерата е част от парка Русенски Лом  Grinning 

# 603
  • Мнения: 1 752
И аз искам да видя хляба в тенджера  Praynig При нас имаше буря и град, и учудващо никакви поражения в градината ми. Не е за вярване просто. Гледах си доматите, най-рано изнесените в лехата, в парниче, са ми най-хубави, догодина всичкия ранен разсад ще ходи в парник навън, няма да чака в кофичките толкова дълго.
Защо спанака ми тая година не е добре, твърде дребен и цъфти, дали му е прекалено топло, сигурно посят есента става по-добре? Само да успея, ще го посея от есента още. Иначе прибирам във фризера, дребен - дребен, поне е много  hahaha

# 604
  • Мнения: 854
Трудно стигам до комп. Не успявам да ви чета. Липсвате ми  Hug

Имам питане. Някои от спаначените растения се източват и искат да цъфтят. Да махам ли цвета?

И после - как събирате семе от спанака - няма ли да се пръсне навсякъде, а ние искаме да го садим на друго място следващият път, нали?

Имам цял леген спанак и пресен лук, няколко листа марула - тя расте нещо бавничко. Ще правя салата. Чувствам удовлетворение, макар да не върви всичко на шест. Голям кеф е въпреки това  Crazy

# 605
  • Мнения: 51
Тъкмо щях да се "хваля" с моя нов чесън, но останах безмълвна от градинката ти Ердинч!


Благодаря  Hug

Ердинч, сериозно ли всичко това може да се гледа в саксийки?   newsm78

и аз не знам, но ще видим сите заедно  Hug

Ердинч,
На чушките , доматите, патладжана, ще са им малки тези съдове.
Май спешно трябва да вдигнеш всичко  най малко на една педя над долния ръб на прозореца.
Как ще се опрашват?На отворен прозорец , или с памуче?

първоначално всъщност аз си бях наумил безпочвено земеделие(не му знам точното название)

снимах на16мм  за това се видят дребни саксийките, всяка саксийка е 15литрова, и в момента са пълни около 12лт със специална пръст торф плюс хумус плюс специален надробен вулканичен дребен камък и обикновенна пръст. Тая година ше е само за опит, па до година ако сме живи и здрави и ако е успешен опита  градинката ще си вземе окончателния вид.

Прозорците в балкона са движими и напълно се отварят,  newsm78 това с опрашването все ми е едно на наум и все се чудя как да се справя,  чак съм си наумил и мини кошер с пчели ама ша ям и точилката май  #Crazy.

това с памука е много интересно, и ако не ти досаждам моля за повече информация  Hug

ще следват  специални сортове на пъпеши и дини, шоколоадови черита, чубрица, специални краставички, специална малина от Холандия, сортове ягоди  и мн. други  Hug

Здравейте!

Ако знаете какви хлябове върти Ердинч и какви мезета прави, съм сигурна че и с градинката дори и в мини формат пак ще се справи.
Хляба в тенджера като направя все те споменавам Hug

 Hug да ви е сладко  Hug

Е няма как да не споделя това

много готино изглежда градинката  Hug

Ердинч,браво за ентусиазма ти-ще следя с интерес поникването,растежа и реколтата от градината ти.

 Hug

Ердинч,
Къде даго видя хляба в тенджера?.

скоро всичките в любимите рецепти , а капамата е долу във скрития текст Hug

Ердинч, потърси информация всяко добре развито растение с какви размери е. Някои от показаните растения в терина може и да не се сместят - зелето напр. Обаче салатките ще станат чудесни. Миналата година по 12 бодох в терина на балкона и ме изкараха дълго време за салатки и сандвичи.

 Hug благодаря, зелето още не съм го сял, то на снимката е айсберг от фамилията lettuce


И аз искам да видя хляба в тенджера  

 Hug


сори за спама  Praynig

Хляб Капама
Скрит текст:
Хляб Капама
YoYa Bread

продукти за:

1кг хляб                                                                                                                750г хляб

350г...................................................бяло брашно (Söke)........................................500г (*)
300г ..................................................пълнозърнесто (Söke).....................................(*)
400г...................................................вода.................................................................300мл
1 1/2 teaspoon/чл.............................Moрскa сол........................................................1чл
1 1/4 teaspoon/чл.............................суха мая (Pakmaya)..........................................1чл

(*) половината от общото количество 500г брашно може да се замени със пълнозърнесто

приготвяне на тестото:

1. слагаме продуктите в контейнера
2. пускаме машината за близо 10минутно месене
3. слагаме омесеното тесто в хладилника  за около 15 часа(аз го държах около 12часа в хладилника и около 3часа извън него
    на стайна температура)
4. след 15часа изваждате въздуха на втасалото тесто
5. набрашняваме кухненската маса с малко брашно, също така намазваме съвсем леко йенската тенджера в дъното и  
    отсрани  до средата със най много 2,5мл зехтин
6. сгъваме тестото като пощенско пликче      с десен клик смъкни видеото за сгъване на тестото
7. преместваме сгънатото тесто във тенджерата като внимаваме сгънаната част да остане долу, поръсваме тестото отгоре със брашно
8. оставяме да втаса във стайна температура за около час, аз втасах направо в фурната(както при козунака като
    превключвах от време на време на 50Ц) и след втасването  направо превключих на печене, решетката на 2ри етаж на фурната
9.  може да се сложи чашка вода на дъното на фурната(аз сложих)
10. печеме общо 45 минути,  в първите 30 минути със затворен капак и на 230градуса с загрят реотан отгоре и отдолу
11. последните 15минути печеме на 210градуса без капак, (аз на 5та минута изключвам фурната и така още 10мин)
----
12. може да се пече в тенджера без капак,  ако ще печете без капак, печете около 30мин на 190Ц и 20мин на 150Ц с вентилатор и с плюс около 15мин на изключена фурна (за да е същия ефекта както с капак, в цикъл печене сложете в дъното на фурната чашка/купичка/каничка със вряла вода.


(*)Борджам'а трябва най малко да е поне с 12cm дълбочина и с около 25cm диаметър, моят е 3000сс
може да се използва коя да е тенджера, требе да се внимава само за вида на тенджерата, че после да не са чудите как да извадите hляба от там. Също така, за да не залепне и по лесно да се вадо след печенето, може мноого леко да се намаже дъното и отстрани(особено отстрани)






Последна редакция: пн, 14 май 2012, 17:05 от Ердинч

# 606
  • Вече на светло в София
  • Мнения: 1 347
Може ли някой да преведе на български език какво означава думата перзистентен. Става дума за растения и болести. Нещо  е перзистентно   Чичко Гугъл не даде задоволителен отговор ooooh!

# 607
  • Мнения: 51
Може ли някой да преведе на български език какво означава думата перзистентен. Става дума за растения и болести. Нещо  е перзистентно  Чичко Гугъл не даде задоволителен отговор ooooh!


персистентно мисля че е нещо от рода на постоянно / упорито

 Hug

# 608
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Ердинч,
За памучето да каже Амика.
Преди 30 години виждах едни дребни камъчета , разнородни, на Пловдивския панаир.Като питахме казаха че се казват Балканит , и са ги брали от Балкана.Ама си беше цяла автоматизирана система за торене, поливане, следене на минерали,  вещества, температури.

# 609
  • Вече на светло в София
  • Мнения: 1 347
Ердинч, благодаря Hug

# 610
  • Мнения: 4 753
Може ли някой да преведе на български език какво означава думата перзистентен. Става дума за растения и болести. Нещо  е перзистентно   Чичко Гугъл не даде задоволителен отговор ooooh!

Не съм сигурна дали става дума за пестициди, но мисля, че ще ти се изясни, ако прочетеш това - http://www.referati.org/obshti-iziskvaniq-i-ogranicheniq-za-pest … eniq/25165/ref/p2     Peace

# 611
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Персистентна болест е болест, от която няма излекуване. Знам, че цял живот ще си пръскам с разредено мляко ябълката Молиз Делишъз, защото сортът е податлив на брашнеста мана, а фоновото присъствие в околната среда е голямо.

Персистентен препарат е препарат със слаба разградимост.

Персистентни части на растение са части, които и след узряване не падат (венчелистчетата на патладжана).

Опрашване с памуче се прави по най-обикновен начин. Взема се памуче и се гъделичкат цветчетата. Така става пренасяне на прашеца от тичинките към плодника. Когато се борим за чистота на сорта се използва за всеки сорт отделно памуче (например при първа китка от доматите, тъй като от нея вземаме семена за следващата година).

Хайде на първите черешки: http://s018.radikal.ru/i501/1205/82/095410fe66b2.jpg
Ето това диво местенце е раят на авлигите (обожават череши, особено ранните) http://s017.radikal.ru/i406/1205/b4/f7a4f4be9892.jpg
Сега, когато всичко им е наред пеят, като че свирят на флейта. Лятото започват да се карат и то доста грозно врещят.

Ето лозовите щитовки, с които мравките ми украсиха една прасковка. Гадно, нали? http://s017.radikal.ru/i417/1205/83/248adf2dc425.jpg Тези гроздове от въшки покриват и най-тънките клонки на дръвчето.


Последна редакция: пн, 14 май 2012, 20:47 от amica1

# 612
  • DE
  • Мнения: 971
Здравейте!

Тъкмо щях да пиша за хляба в тенжера...Ердин4 е писал.
Които пробва няма да съжалява. Страхотен е!

И аз се правя на пчеличка в парника.
Опрашвам краставиците винаги с памуче или с разпертачена клечка за уши.


# 613
# 614
  • Мнения: 9
Аз се изтарикатлих и ще ви покажа наведнъж снимките от април чак до май, в обратен ред са, та да не се чудите защо граха се смалява  Laughing .
http://avocett.blogspot.com/2012/05/blog-post.html

Може ли да ми обясните тази пепелява вода как точно се прави?

Общи условия

Активация на акаунт