Турска кухня *5*

• 522 503
  • 1 748
  •   1
Отговори
# 735
Много ми се иска да пробвам да направя такава сметана. Колко пъти трябва да подгрявам и охлаждам, обаче?

# 736
  • Пловдив
4-5 пъти. Мляко от крава - Жарсе, която е родила преди месец е най-подходящо. Зимното мляко е по-маслено от лятното.
Една екскурзийка до Одрин също решава проблема- в Кипа-та кутийки от 200гр.каймак са ок.6 лири, а сега лирата е доста евтина-68 ст.- идва ти колкото 2 литра прясно мляко и остава удоволствието от приключението.

# 737
Благодаря! Ще пробвам и двата начина!  Grinning

# 738
За мен показаното в клипа си е чисто масло , каймака на млякото . Такива крави се гледат в Родопите , млякото е по-малко , за сметка на това с много масло . Когато се свари млякото  и като се поохлади ,се получава такъв дебел слой масло , като се надупи отдолу е бяло, не бих го яла.

# 739
  • София
В Истанбул хапнахме кюнефе, което
отгоре беше гарнирано с такъв каймак.
Кюнефето беше толкова сладко, че ако
не беше този каймак да "олекотява" вкуса,
не бих могла да го изям. Калорийна бомба
отвсякъде.Поне една година няма да ми се
прияде такъв сладкиш.
Купувала съм си от ТР такъв каймак,може
да се ползва и вместо масло.
А вече си направих баклавата,която преди
време описах тук,но сиропа не го правя
непоносимо сладък и задължително с лимонов
сок в него.

# 740
Здравейте Simple Smile. Доста често ходя в т.нар. Турското - заведение на магистралата между Пл и Сф. Там правят страхотни салати - на пръв поглед обикновени - домати и краставици и мн подправки. Някакви идейки какво точно е аъдържанието й?

# 741
много вкусно готвят там:)

# 742
Да се отчета - пробвах да направя домашна сметана...нищо не стана!
Първо, млякото беше много гъсто, та го загорих. Прехвърлих в друг съд, но аромата на загоряло си остана. След това пет пъти претоплях и изстудявах...и накрая кво - един тъничък твърд каймак! Вторият вариант с разходката до Одрин обаче остава.

# 743
Да се отчета - пробвах да направя домашна сметана...нищо не стана!
Първо, млякото беше много гъсто, та го загорих. Прехвърлих в друг съд, но аромата на загоряло си остана. След това пет пъти претоплях и изстудявах...и накрая кво - един тъничък твърд каймак! Вторият вариант с разходката до Одрин обаче остава.

Не е загоряло защото е гъсто , а намокри тенджерата преди да сложиш млякото за да не загори. Няма нужда втори път да подгряваш , ако не ти е достатъчно маслено млякото , няма да ти стане . Трябва да остане на стайна температура , за да е мек каймака , иначе ще се чупи .

# 744
Аз мисля да правя баклава, но се чудех има ли някакви традиционни подправки от рода на розова вода или кардамом или нещо друго. Срещала съм подобни рецепти, но не от турски източници.

# 745
  • Пловдив
Отчитам като пропуск да се отбележи намокрянето на тенджерата, както и това че цялата процедура по варенето става на много бавен огън./Виж и на клипа колко далече от огъня са тенджерите/. Ако кравата е разгонена, или мн. скоро родила млякото наистина може да е гъсто съдържа особен белтък, който коагулира на дъното и винаги загаря, на пръв поглед прилича на пресечено, но не е просто си е гъсто. С продължителното загряване и претопляне се цели по-бързото "разслояване" на млякото, като по-мазния слой сам се издига към повърхността му и се уплътнява.Иска се много време и търпение-става винаги, но не си струва хамалогията. И задължително без капак.

Баклавата според мен си е най-вкусна без никакви такива"подправки", аромата на чисто масълце и леко на канела си е класически, дори може да пропуснеш и канелата.

# 746
Отчитам като пропуск да се отбележи намокрянето на тенджерата, както и това че цялата процедура по варенето става на много бавен огън./Виж и на клипа колко далече от огъня са тенджерите/. Ако кравата е разгонена, или мн. скоро родила млякото наистина може да е гъсто съдържа особен белтък, който коагулира на дъното и винаги загаря, на пръв поглед прилича на пресечено, но не е просто си е гъсто. С продължителното загряване и претопляне се цели по-бързото "разслояване" на млякото, като по-мазния слой сам се издига към повърхността му и се уплътнява.Иска се много време и търпение-става винаги, но не си струва хамалогията. И задължително без капак.

Баклавата според мен си е най-вкусна без никакви такива"подправки", аромата на чисто масълце и леко на канела си е класически, дори може да пропуснеш и канелата.

Какво значи ако кравата е разгонена и е гъсто млякото  newsm78 Крава да не сте виждали само по телевизията+ имате 2-ка по биология . Разгонена , не разгонена дава мляко кравата , когато има теле. Заплождат ги всяка година и млякото им е почти постоянно. Не е отдалечено от огъня млякото, просто тенджерите им са много и няма къде да ги сложат. На печка с дърва всичко става по-вкусно .Варили сме мляко селско и на дърва и на газ и на ток , няма разлика в млякото нито в каймака. Този тип маслена сметана я слагат на сладкиши , защото не е подкиселена от заквасване и не е нищо повече от масло .

п.п. мога да предположа , че не го изчакват да се подуе каймака , за да не става на мехури , а да е гладък .Демек се вари до един точен момент , което няма общо с температурата и времето и уреда ,на който е варено . Но на печка с дърва и умерен огън е по лесно да не се "изтърве ".По скоро там е разковничето.

# 747
Тенджерата винаги си я мокря, но огъня ми е бил силен, а и млякото - гъсто. Не се пресече, загоря. Грешката ми е била в силния огън. След загряване изнасях тенджерата навън, за да се охлади и после пак на силен огън. Ще пробвам отново, обаче този път на слаб огън и ще охлаждам в стаята. Надявам се да успея ... все някой път ще стане, не може да не стане!

# 748
От години купуваме домашно мляко , варя на силен огън , загаря само и единствено ,когато съм го сложила в суха тенджера преди това  Mr. Green

# 749
  • на острова на мечтите
Тази година си правих баклава и стана МММММММММММММммммммммммммммммммммммм
Правя този сладкиш само на Коледа и до Нова година не остава Embarassed Тази година за втори път точих сама корите. Безплодни останах търсенето ми на готови кори,както ги наричат тук"Кори-конец" Thinking Използвах машина за точене на паста и станаха достатъчно тънки. После процедурата ред кори ръся с орехи и така нататък. Сложих и малко препечен грис, че нямаше да ми стигнат орехите, но не беше зле крайният резултат. Ръснах и малко канела,но и без нея нямаше да остане Mr. Green
Весели празници.  bouquet Hug

Общи условия

Активация на акаунт