Домашна машина за сладолед

  • 141 424
  • 365
  •   1
Отговори
# 270
  • Мнения: 3 118
Plm 79, страхотна консистенция! Биха станали хубави сладоледени топки.
Единствен недостатък на тея машинки е че са много шумни. Моята е като комбайн та я слагам в хола, където няма никой. Simple Smile

Nat, благодаря! Другия път ще гледам за по-маслена сметана, въпреки че тази си беше като каймак - гъстичка и вкусна. Simple Smile

# 271
  • Мнения: 389
Така е, но пък е за сравнително кратко време. Имаше малко мляко и го направих на кондензирано по тази рецепта . Ползвах 1л. мляко от млекомат, към 200гр. захар и малко масло. Гледах да излезе около 400мл. Така е една идея по-рядко. По-гъсто ще е към 300-350мл. На вкус е добро и излиза по-евтино. Това количество струва към 1.80лв. За сравнение, кутията от 400гр. от магазина е 250мл. Не съм го гледал много. През 20мин. някъде го разбърквах. Ако се остави още малко ще се карамелизира и ще стане дулсе де лече. Отдавна съм правил, но по друга рецепта. Към края му сложих една щипка сода. За всеки случай го и пасирах. Като се охлади прибавих 200мл. сметана, банан и замразени ягоди. Със замразени плодове става и по-бързо, а и по-стегнат, защото сместа е по-студена. При всички случаи трябва да се остави във фризер за 2ч. поне. Такава си е технологията. Ето така изглежда. Правя по някой клип, защото съм търсил подобни, когато съм разглеждал за машини и може да е полезно на някой. Има разлики, макар и сигурно да не са големи. Например, при тази, нискомаслен сладолед става кремообразен, ако се остави за 2-3ч. е добър, а на другия ден не е чак така фин, а се усещат съвсем леко кристали, но ако се отпусне вече си става добре. Чел съм за машини с компоресор, които правят по-кремообразен сладолед, а и такива, при които нискомаслените са по-сполучливи, но пък самите машини вече са доста по-скъпи. Предполагам има значение температурата, колко равномерно охлажда, оборотите на бъркалката и т.н. Но, както се вижда от темата, и по евтините  дават приличен резултат, а сладоледа е с много по-качествени продукти, а и е по-евтин, ако се сравнява с по-хубавите, повечето от които пак не са много качествени като състав. Така че си заслужава.



-----------------------------------

Хареса ми как се получи млякото, а и сладоледа с него, и отидох до един млекомат, който е точно до нас, за да взема. Направих двойна доза, като го оставих малко по-гъсто. За около 3.20лв. излезе един голям буркан. Ако някой иска може да пробва.

Последна редакция: пт, 22 юни 2018, 00:43 от plm_79

# 272
  • Мнения: 3
Купих машината за сладолед от Лидл за 38.99, не за 34 както бях запомнила.


Здравейте, може ли да попитам от кой Лилд я взехте, защото не я намирам в София и какъв е размера на купата? Бях взела модел с много голяма купа и не можех да я ползвам.

# 273
  • Ланкър, планините Овнерог
  • Мнения: 10 349
Вече имам няколко изядени произведения на машината. Искам да направя с някакви плодове (ягоди, пъпеш), обаче се пристеснявам, че ще стане на лед заради водата в тях. Как да го направя, за да не прецакам нещата? Взела съм си кондензирано мляко и животинска сметана (с тях ми се получава доста добре без варене и суетене)

# 274
  • Мнения: 18 495
Купих машината за сладолед от Лидл за 38.99, не за 34 както бях запомнила.


Здравейте, може ли да попитам от кой Лилд я взехте, защото не я намирам в София и какъв е размера на купата? Бях взела модел с много голяма купа и не можех да я ползвам.


В инструкцията на машината пише в купата да не се сипва повече от 1 л смес. Самата купа е малко по-голяма, тъй като сместта се надигала при бъркането.

# 275
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 10 747
Купата на машината за сладолед е около 20 на 20 см. външен размер. Плюс/минус някой см, не е при мен да я измеря в момента. Ако не е късно,  утре ще измеря и напиша. Вътре съдът е с по два см по-тесен, защото е двустенен.

# 276
  • Мнения: 389
Ако машината не е някакъв нов модел, купата е висока 15см, а диаметърът отгоре е 18см.

# 277
  • София
  • Мнения: 341
Вече имам няколко изядени произведения на машината. Искам да направя с някакви плодове (ягоди, пъпеш), обаче се пристеснявам, че ще стане на лед заради водата в тях. Как да го направя, за да не прецакам нещата? Взела съм си кондензирано мляко и животинска сметана (с тях ми се получава доста добре без варене и суетене)
350гр ягоди /пасират се/
200мл животинска сметана
75гр захар
сокът от 1/2 лимон

Страхотен е Wink

# 278
  • Ланкър, планините Овнерог
  • Мнения: 10 349
Благодаря, но в неделя вече забърках този http://trydiani.blogspot.com/2013/06/blog-post_2.html
Одобри се.

# 279
  • Мнения: 1 684
Здравейте, да попитам какви марки течна сметана ползвате. знам че 30 %  е по добре от 20 , но попадам все на някакви изкуствени сметани. От коя марка в БГ сте доволни?

# 280
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 10 747
Аз взимам от Лидл - животинска е и е 30 %. Много е хубава - става и за готвене, и за разбиване.

# 281
  • Мнения: 19 294
А кондензирано мляко къде продават?

# 282
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 10 747
А кондензирано мляко къде продават?
Навсякъде по големите супермаркети има. Аз купувах от Лидл, но сега съм се навила да си правя домашно. Става лесно и поне знаеш, че е от мляко.

# 283
  • Мнения: 19 294
Не знаех, че има в Лидл. Тъкмо ще ходя за сметана и ще го потърся.
Сподели после как става от домашно мляко?

# 284
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 10 747
Кондензираното стои до сметаните - в метална консервна кутия е, на Пилос - 397 гр. Гледай да е подсладено, другото било рядко и не ставало по мнение тук, във форума. Неподсладеното не е в метална кутия, а в картонена, доколкото съм запомнила, че не съм го търсила лично.
Ще споделя, само да остане време, да се захвана да направя.

Общи условия

Активация на акаунт