CV-та пишем безкрай, все ще ни вземат, знай!-тема No 20

• 62 187
  • 796
  •   1
Отговори
# 660
ZinaSt, охх, хайде стига с това "да искаш, да си упорит" и т.н. от сорта.
Хората просто искат прилични доходи и приличен живот. А не да се чудят как да свържат двата края, а в същото време да се скъсват от работа.
Или всички тези, които получават недостатъчно пари за приличен живот са аутсайдери, некадърни, не можещи, не знаещи и т.н.?
И тук има много хора, които постоянно повишават квалификацията си, ходят на курсове и т.н. и са добри специалисти в работата си. Но не получават тези доходи, които би трябвало да имат.

Не може в един Макдоналд с в Германия да дават заплата 900Е за най-ниската позиция. Говорим за една обикновена закусвалня.
За продавачка в пекарна да дават 600Е. Без абсолютно никакви знания и умения. Защото там дори проста сметка на ум не могат да ти направят, просто не им се налага.

# 661
ZinaSt, охх, хайде стига с това "да искаш, да си упорит" и т.н. от сорта.
Хората просто искат прилични доходи и приличен живот. А не да се чудят как да свържат двата края, а в същото време да се скъсват от работа.
Или всички тези, които получават недостатъчно пари за приличен живот са аутсайдери, некадърни, не можещи, не знаещи и т.н.?
И тук има много хора, които постоянно повишават квалификацията си, ходят на курсове и т.н. и са добри специалисти в работата си. Но не получават тези доходи, които би трябвало да имат.

Не може в един Макдоналд с в Германия да дават заплата 900Е за най-ниската позиция. Говорим за една обикновена закусвалня.
За продавачка в пекарна да дават 600Е. Без абсолютно никакви знания и умения. Защото там дори проста сметка на ум не могат да ти направят, просто не им се налага.

Извинявай, не съм искала да те обидя с думите си. Но най-вероятно, както на теб ти звучи "да искаш и да си упорит", на мен така ми звучи "навън би печелил 10 пъти повече".

Митовете за навън са безброй и почиват най-вече на елементарната грешка да чуеш заплата, която се плаща навън, да си представиш как би живяла с нея тук и да решиш, че там е по-добре. Защото с 600 евро в Германия далеч не се живее по-добре, от колкото с 290 лева тук.

Колкото до 900-те евро в Макдоналдс, това е некоректна информация. Макдоналдс навсякъде в западна Европа предлага основно почасова работа за студенти. Това са около (над) 80% от работещите по ресторантите. И заплащането е почасово. В тази връзка, то може и 1 800 евро да е. Стига да се откажеш от сън, хранене и изобщо всякакви физиологични нужди. Колкото часа отработиш, толкова ще получиш. Ако отработиш като за 900 евро, ще вземеш 900 евро, но това не е твърда месечна заплата.

Ако на повечето работещи в България им разделят месечната заплата на работните часове и така определят почасова ставка, и след това започнат да им плащат тази ставка на ДЕЙСТВИТЕЛНО отработен час, а не твърдо месечно, повечето хора няма да си изкарват месечната заплата. Това е реално проведен експеримент в който имах привилегията да участвам, не е говорене на изуст.

# 662

Но не получават тези доходи, които би трябвало да имат.

Това винаги съм искала да го разбера. Кой е доходът, който БИ ТРАЯБВАЛО да имат. Кои са критериите определящи размера на дохода, който би трябвало да има даден човек. Защото между би трябвало да имам и бих искал да имам, има огромна разлика. Кое е стандарта за ТРЯБВА?

Питам от чисто професионално любопитство.  Peace Просто, когато предлагам заплата на някой, е добре да знам дали му предлагам наистина това, което би трябвало той да има. Защото за сега му предлагама само това, което сме определили за подходящо на база проучвания на заплатите за съответната длъжност и анализ на важността на позицията в компанията. А другата страна, на кандидата ми е по-далечна. Би ми било полезно, ако пожелаеш да споделиш това, което си имала предвид. Благодаря предварително.

# 663
  • Под кленовите дървета
И аз бях изненадана за счетоводните кантори Whistling

Това, което за мен е тъпото е, че никой от моите познати счетита не го пускат на обучение. Искат отпуска за обучение и не дават! Мъжът ми няколкопъти искаше да ходи на обучение, обаче шефката - не, в никой случай.
та съм много ЗА това пре-сертифициране.

Да предкочим темата тук-чужбина, а? Много полемики ще отвори, нещата рядко опират само до заплата и работа.

Ама аз не се похвалих за интервюто бееее Mr. Green Много съм доволна от възможностите, които ми дава работата, намекнаха за по-висока от досегашната заплата+бонуси и плащане овъртайм (не се смейте, досега не са ми плащали Embarassed). Бяха изненадани от опита ми и си казаха, че не са очаквали човек с такъв подходящ за техния случай опит. Ще се чуем в понеделник да видим дали ще съм на второ интервю.

Лекинко неприятно ме изненада, че не са ми прочели СВ-то добре. Попитаха ме "Вие искате ли да се занимавате с тази дейснот и имате ли опит". Аз най-искренно (и тук ми е грешката) попитах "А вие четохте ли СВ-то ми?". Ми не бяха и реших да им спестя времето и разказах надълго и нашироко всичко.

# 664
О,да,Зина е права. Аз от личен опит говоря. Упоритите хора изкарват достатъчно добри заплати. Не може да се сравняваме с "чужбина" постоянно, Вие знаете ли там какви са данъците????

# 665
  • Под кленовите дървета
О,да,Зина е права. Аз от личен опит говоря. Упоритите хора изкарват достатъчно добри заплати. Не може да се сравняваме с "чужбина" постоянно, Вие знаете ли там какви са данъците????

О дааааа, само дето в някои страни срещу тези данъци получаваш някои неща.
Например детето ти ходи на частна градина - събираш бележките. В края на годината разликатамежду субсидията в държавната на ден (примерно 7 долара) и тази, която плащаш в частната (например 27 долара) се връща, като се приспадат данъците ти. А, да, в други страни летните активитета са на смешни пари за децата.
В някои общината покрива бавачката на пълен работен ден, за да може майката да ходи на работа (така хем урежда работа на бавачката, която е безработна и плаща данъци после, хем майката плаща данъци, хем детето е гледано), пюрета, памперси и дори козметика.
Срещу данъците си получаваш всеки ден чистене на сняг пред дома ти, въпреки, че боклука се изнася един или два пъти седмично на улицата и тогава минава камионът.

Та да, знаем какви са данъците в другите страни, ама в Бг правим "Да почистим България за един ден" и ние излизаме и чистим, като предварително за това сме платили данък.

Да прекратим темата, дълга е и спамим?

# 666
Ама аз не се похвалих за интервюто бееее Mr. Green Много съм доволна от възможностите, които ми дава работата, намекнаха за по-висока от досегашната заплата+бонуси и плащане овъртайм (не се смейте, досега не са ми плащали Embarassed). Бяха изненадани от опита ми и си казаха, че не са очаквали човек с такъв подходящ за техния случай опит. Ще се чуем в понеделник да видим дали ще съм на второ интервю.
Успех, дано в понеделник се похвалиш.

# 667

Това, което за мен е тъпото е, че никой от моите познати счетита не го пускат на обучение. Искат отпуска за обучение и не дават! Мъжът ми няколкопъти искаше да ходи на обучение, обаче шефката - не, в никой случай.
та съм много ЗА това пре-сертифициране.

Да предкочим темата тук-чужбина, а? Много полемики ще отвори, нещата рядко опират само до заплата и работа.

Лекинко неприятно ме изненада, че не са ми прочели СВ-то добре. Попитаха ме "Вие искате ли да се занимавате с тази дейснот и имате ли опит". Аз най-искренно (и тук ми е грешката) попитах "А вие четохте ли СВ-то ми?". Ми не бяха и реших да им спестя времето и разказах надълго и нашироко всичко.

Звучиш много въодушевена. Успех. Дано да получиш работата и да се окаже точно каквото си си представяла.   bouquet

# 668

О дааааа, само дето в някои страни срещу тези данъци получаваш някои неща.
Например детето ти ходи на частна градина - събираш бележките. В края на годината разликатамежду субсидията в държавната на ден (примерно 7 долара) и тази, която плащаш в частната (например 27 долара) се връща, като се приспадат данъците ти. А, да, в други страни летните активитета са на смешни пари за децата.
В някои общината покрива бавачката на пълен работен ден, за да може майката да ходи на работа (така хем урежда работа на бавачката, която е безработна и плаща данъци после, хем майката плаща данъци, хем детето е гледано), пюрета, памперси и дори козметика.
Срещу данъците си получаваш всеки ден чистене на сняг пред дома ти, въпреки, че боклука се изнася един или два пъти седмично на улицата и тогава минава камионът.

Та да, знаем какви са данъците в другите страни, ама в Бг правим "Да почистим България за един ден" и ние излизаме и чистим, като предварително за това сме платили данък.

Да прекратим темата, дълга е и спамим?

Тва за чистенето ще го пропусна, че много ме кефят хората, дето "за всичко са си платили". Платили сте Вие, затова сме на тоя хал...както и да е.

Не спамиш, що, след като "в чужбина" е по-добре, ходете там. Тъкмо ще има място ние, които сме решили да останем, да се развиваме. Само дето се наблюдава точно обратното--пълно е с млади,ентусиазирани хора, които с излъгани надежди отидоха да учат в публичните университети никому ненужни специалности. Поне са научили чужд език де, та има хора за изнесеното обслужване...

# 669
  • Под кленовите дървета
Зина, мерси  bouquet  bouquet
Искам тази работа, защото освен, че ще правя това, което обичам, ми дава досег до област (какъв досег, направо гмуркане), която ще ми е полезна навсякъде по света и ще завържа контакти Mr. Green
Единствено ме притеснява екипа. Сякаш ми хареса шефката, но е  семейна фирма, чух че била много ревнива и ако е такъв тип човек, значи е много нервна. Ще видим.

Ред, няма да продължавам с чужбината. Обаче ако не получа тази работа, ще видя дали БТ предлага курс, който би ми бил полезен по-скоро навън. За наше огромно съжаление се оказва, че са търсени "нежеланиете" от младите хора специалности. Та май на дърти години ще взема да се преквалифицирам.

# 670
Ами да, хубаво е да се насочим към това, което се търси.
Ама и БТ не са готови.
Държавата ни не е готова.
Сега идва една нова компания, която ще предлага, съвместно с нас обучения за счетоводители и по език...зависи кой от какво има нужда.

# 671
ZinaSt, с кое да ме обиждаш, няма подобно нещо.

По въпроса с "достатъчно" е в това, че много хора работят за суми под прага на бедността. Много хора ги осигуряват под минимума за съответната професия, което за мен е недопустимо. Или ако ги осигуряват както трябва, то им режат от заплатата заради това. Е, не е ли достоен всеки един човек да получава законно определения минимум заплащане и осигуровки? Или не???

Red Velvet, тъжната истина е, че дори и да си упорит, не навсякъде можеш да изкараш "добри" пари.
А ако не си, какво? Стоиш и мизерстваш? Защото държавата ни няма достатъчно добра и развита социална политика?

Хайде стига сте говорили все от позицията на много знаещи и можещи и едва ли не пренебрегващи останалите хора, които може да не са толкова напористи и упорити.
Всеки има право на труд и на заплащане, което да му осигурява минимума за живот.
А не минималната работна заплата да е установена на 270лв, а хора да работят и за по 200лв...

# 672
  • София
ZinaSt , нищо лично, деца имаш ли? За Ред знам, че не... А дете с увреждане гледала ли си? Дай ми съвет моля те, най-искрено как да процедирам?!? Пропуснах един шанс, след като разбраха, че ми се налага да отсъствам понякога от работа, защото на 6 месеца трябва да ходим за по няколко дни на реоценка (Болни ли са децата си имам баба гледачка). Детето трябва да ходи на терапии. Няма терапевт, който да работи след 7, а повярвай ми - в това време на детето му е само до терапии. Седя на сегашната ми работа само и единствено, защото шефовете (работя във фирмата вече 9 години с прекъсване за майчинства) за момента влизат в положение. Просто защото имат подобен проблем в рода. Работата нито ме мотивира нито нищо...И пак говорете за упоритост и цели...
И какво като съм счетоводител ?!? Понякога упоритостта и целите не са достатъчни...
Честно казано, и аз не знам защо го изписах всичкото това. Въпреки многото полезни неща, които се споделят тук, не се гледат всички гледни точки Sad

# 673
  • Под кленовите дървета
Обадиха ми се от Мтел за интервю за стажантска програма, обаче не мога да се явя следващата седмица, обясних, че нямам налична бавачка и помолих да ми изпратят мейл.

Всъщност какво точно представляват стажантските програми, може ли малко повече разяснения?

# 674

Тук вече навлизаме в социална тематика, и не мисля, че компаниите имат нещо общо с това. Социалната политика се създава от държавата, може да се замислите следващия път, като отидете да си изберете ББ и Цвъ Цвъ и сие....

Съжалявам много, но тея години на застой преди 89-та са си казали думата--всичко е било преразпределено, знаело се е кой къде и за колко пари. Няма я вече тая песен, но за съжаление попаднахме в ситуацията на преебаните от тези с връзките дето си разпределиха държавата.

Работодателите не са длъжни да се съобразяват с това кой има деца, кой е болен, на кой му се доходило на почивка. Това не е тяхна работа.

Ето,аз с ръка на сърцето мога да кажа,че компанията, в която работя се грижи от части за нас. Имаме здравна осигуровка (допълнителна), имаме застраховка живот (спестовна, инвестиционна), дават ни пари за дрехи, ваучери за храна, за транспорт....и аз съм доволна от всичко това. Обаче няма да се съобразят, ако трябва да отсъствам заради болно дете.

Темата е доста необятна, универсална истина няма, няма и да има. Само знам,че не може само да искаме. И да, говоря за големите компании. Малките нямам намерение да ги коментирам, защото пак казвам--ние сме си виновни,че има такива некоректни работодатели.

Общи условия

Активация на акаунт