CV-та пишем безкрай, все ще ни вземат, знай!-тема No 20

• 62 201
  • 796
  •   1
Отговори
# 615
Red Velvet, ами да правят както в чужбина тогава.
Намират си човек завършил училище, плащат му образованието, издържат го и след 4г. имат кадър.
Ама и така не става, нали?. )
Аз не мисля, че все в другите е проблема, но не и в компаниите...

Ето ти съвсем прост пример...
В 1сграда сме с банка. Познавам се с половината от персонала им. Реват, че нямат хора, трябват им служители. Питам ги - ами ок, наемете си.
Е да, ама те не били достатъчно подготвени. )
- Ами добре, обучете ги.
- Ааааа, че то трябва да се занимаваме 1-2седмици с някой нов, че да го обучим и да навлезе в работата. По-добре да товарим сегашните да бачкат двойно. )
И това не е само там....

Колко от твоите компании провеждат обучение? Кои са те?

Ами много са, всички с които аз работя обучават между 2 и 6 седмици--от сферата на BPO са.

Не говоря за малки компании. И в статията става дума за масово разминаване, няма как да обучиш инженер или счетоводител.

# 616
SvetlaK, а как е минала изобщо предварителният подбор и интервюто?

Red Velvet, а този инженер или счетоводител без практика как да се научи?
Защото образованието в БГ в момента дава основно теория. Но не и практика. Когато дори и на стаж не искат да те вземат, дето се вика ей така, да гледаш....
На мен не ми харесва да се оправдава едната страна и да се вини все другата. Проблема е комплексен, но никой не иска да го види.

# 617
Чакай малко Мирама, аз говоря за липса на хора със съответното образование, компаниите, с които работя не търсят само хора с опит. На 10-20 без опит, търсим един с опит.
Проблемът абсолютно е комплексен, но и хората се впускат в по-лесните специалности и после що нямало работа....

# 618
Red Velvet, аз предложих вече, че компаниите могат да процедират и както в други държави.
Плащат обучението на някого и получават съответния специалист по свой вкус. ) После си го дообучават и готово. )

# 619
  • Sofia
Чакай малко Мирама, аз говоря за липса на хора със съответното образование, компаниите, с които работя не търсят само хора с опит. На 10-20 без опит, търсим един с опит.
Проблемът абсолютно е комплексен, но и хората се впускат в по-лесните специалности и после що нямало работа....

Хващам се за последното изречение, за да кажа, че моята специалност от университета е една от най-добре платените в САЩ и дори вече в UK. Не е лесна, но тук не се използва често, много рядко ика такива позиции. Това, че не е толкова желана позиция тук не означава, че специалността е лоша или съм я учила само за да имам висше образование. По тази причина се ориентирах тогава в малко по-различен и популярен сектор, където компанията си направи обучение поради спецификата на работа и на интервютата търсеха лични качества като адаптивност, лидерство и т.н , които ще позволят лесно да навлезеш в средата на компанията и успяха. От 20 -тина служетели, сега офиса им е с около 200 човека. Това обаче няма как да стане ако само търсим кое мачва по CV-та и не вложим малко усет кой кандидат с какво би ни бил полезен. Тогава 1 месец обучение не е изгубено време, а инвестиция, която се изплаща многократно.

# 620
  • Под кленовите дървета
Това, че работодателите пищят от години, че няма кадри - факт. Ама за толкова години не видях нещо да мръдне. Няколко фирми провеждат обучения и до там. Примерът с банковия сектор е много показателен.
Дори и обученията не винаги са достатъчни, човек трябва да се потопи в работата за няколко месеца, за да "обръгне" и да бъде наистина полезен за фирмата.
Познавам толкова млади хора, които стоят без работа с месеци и познайте колко от тях мислят да остават в Бг - 0.
Кризата ще мине, тези които са се завърнали в момента пак ще избягат, предшествани от една нова вълна емигранти 2011 - 2012 г.
Тогава вече ще приема за релевантно да пищят, че нямат кадри, защото наистина няма да имат.

# 621
  • София
Привет
Днес ми се обадиха за интервю утре сутринта в Актавис – Дупница. Дочух, че имали две интервюта, първото е било тест за интелигентност, а второто въпросник, събеседването и при двете би трябвало да има?!
Някой има ли представа какво е заплащането (за химик в лаборатория) – ако ме питат каква заплата очаквам. Лошото е, че е сменен режим и ще трябва да съм на квартира. Споменаха и едногодишен договор.

Последна редакция: ср, 30 май 2012, 22:26 от hakama

# 622
  • No Line On The Horizon
Успех! Колко са обявените места. При мен са 4.
Едно е.  newsm78

Ваня, какво стана? При мен мина събеседването и в понеделник ще обявят класирането.

# 623
Red Velvet, аз предложих вече, че компаниите могат да процедират и както в други държави.
Плащат обучението на някого и получават съответния специалист по свой вкус. ) После си го дообучават и готово. )

Toва е чудесно, в БГ знам за малко компании, които го практикуват под една или друга форма. Сега насърчаваме един голям работодател,който влиза от края на годината да започне от лятото обучения по език и/или счетоводство. Да видим.

Вафличка, не разбирам поста ти каво общо има с последното ми изречение. Между желана и лесна и нетърсена има голяма разлика. Аз говорех за това,че при положение,че знаем какво масово се търси, младите се насочват към първото нещо, в което се докопат и успеят да се класират. Няма кариерно ориентиране. Ето аз като учих ЧР, не беше толкова популярно. Сега всички натам отиват без изобщо да имат нужните качества. И разбира се, работа вече трудно си намират. Хубаво е, както ти казваш, работодателя, или този, който взема решение за наемането да има усет. Много пъти аз виждам в кандидата ценен кадър, но този, който взема решение не иска да го вземе поради липса на опит.

# 624
И в двете фирми, в които съм работила (в Белгия и сегашната ми) търсеха хора без опит. Целта им е да могат да си обучат кадрите по свой тертип на работа.
Има пък работодатели, които си търсят обучени кадри и се случва да си "откраднат" такъв от друга фирма.
До ден днешен не съм спирала да се обучавам и квалифицирам по специалноста си. Още повече съм и жена в мъжка свера на дейност. В момента единственото, което ми е пречка да започна работа е детето. Не ме искат с малко дете и това е.  Явно на фирмите им трябва присъствие, а не обучен кадър с амбиции.
Моя шеф беше на принципа нека да обучаваме млади хора, без опит, а те ще ни работят без пари. Да ама клиентите му доста понамаляха, понеже не оцени това, което имаше като кадри. И както една хубава българска поговорка гласи: "Рибата се вмирисва от към главата"

# 625
Това, че работодателите пищят от години, че няма кадри - факт. Ама за толкова години не видях нещо да мръдне. Няколко фирми провеждат обучения и до там. Примерът с банковия сектор е много показателен.
Дори и обученията не винаги са достатъчни, човек трябва да се потопи в работата за няколко месеца, за да "обръгне" и да бъде наистина полезен за фирмата.
Познавам толкова млади хора, които стоят без работа с месеци и познайте колко от тях мислят да остават в Бг - 0.
Кризата ще мине, тези които са се завърнали в момента пак ще избягат, предшествани от една нова вълна емигранти 2011 - 2012 г.
Тогава вече ще приема за релевантно да пищят, че нямат кадри, защото наистина няма да имат.

Само да те попитам, колко от тези хора знаят, да речем английски език (или друг чужд език) така, че да могат да си служат безпроблемно с него? Вероятно също клонят към 0. Защото на нас например работния език е английски. Е, опитай се да намериш счетоводител с английски език. Дори и да направиш компромис с опита, няма как да научиш кандидата на език.

# 626
  • БГ
Къде са тия фирми с немски ,изобщо не съм срещала да се търси немски на нормално разговорно ниво .За банките-ами мислех си ,че там работят компетентни обучени хора.Но след като назначиха масово продавачки работили в магазини си промених мнението. То момичетата нямат нито специалност ,нито усет за тази работа.Уж правят обучения, ама от всяко дърво не ставало свирка .
И с този английски -ами не всеки има пари да си плаща курсове за езика , когато е без работа.Съгласете се, че ако се започне работа с такова изизскване, нека работодателя да  предложи такъв курс,тогава служителя ще има и мотивацията да го учи.

# 627
Къде са тия фирми с немски ,изобщо не съм срещала да се търси немски на нормално разговорно ниво .За банките-ами мислех си ,че там работят компетентни обучени хора.Но след като назначиха масово продавачки работили в магазини си промених мнението. То момичетата нямат нито специалност ,нито усет за тази работа.Уж правят обучения, ама от всяко дърво не ставало свирка .
И с този английски -ами не всеки има пари да си плаща курсове за езика , когато е без работа.Съгласете се, че ако се започне работа с такова изизскване, нека работодателя да  предложи такъв курс,тогава служителя ще има и мотивацията да го учи.

От 20 години в България се търсят кадри с английски език. Това вече не е изискване. То е абсолютен минимум за повечето добри позиции. Не мога да повярвам, че някой който за 20 години не е научил английски, сега като му платим един курс и ще го проговори изведнъж.

За съжаление, ако за работата е необходим много добър английски език, това ниво на курсове може да се придобие едва след 4-5 години (ако изобщо може да се придобие). Освен това, факта че работодателя ти го плаща изобщо не е стимул да учиш. Плащаме....на една колежка 7 години и плащахме курсовете и тя едно изречение не можеше да сглоби. Да не говорим колко от служителите не искат да ходят на курсове, защото били след работа. Е, то оставаше да ти ги плаща работодателя, пък и от работа да те освобождава, за да ходиш.

Това е реалността. Повечето добри фирми са чужди, с чуждо управление дори на местно ниво и много клиенти - чужденци. И английският език е задължителен. Ако си търсите работа в такава фирма - трябва да го знаете, за да си вършите работата. А идеята - ще запиша един курс и ще го проговоря - забрави.

А който иска да учи език - има много начини. В Бюрата по труда има курсове по английски език, има самоучители, има учебници. Да не говорим, че още в средното образование се учи език, обаче учениците не подхождат сериозно. После имат проблем да си намерят работа и веднага работодателя им е виновен с това неговото изискване за английски език.

# 628
Това с английския език е ...........как да кажа, нещо като задължително изискване вече. Като започвах работа във фирмата ме питаха дали знам. Ми знам го, учила съм го. Е да ама за 7 г. не ми се наложи да го ползвам. Нито една дума не съм написала. Е, налагало ми се е да прочета тук там нещичко, но като цяло не мога да кажа, че съм го ползвала. Сега вече ако ме накарат да направя превод или да напиша нещо ще се затрудня, покрай натовареността на работата и детето не съм имала време да го опреснявам и поддържам. Сега и да изкарам курс, все тая като не го ползвам се забравя. Колкото и да учиш език трябва да се ползва, да си в такава среда и се учи лесно. Останалото е колкото да се каже, че си учил. А към БТ няма езикови курсове, питах съвсем скоро и ми казаха, че такива не провеждат.
Моето образование няма нищо общо с това, което съм работила, но се научих и успях да се издигна като длъжност и заплащане. Сега ми се струва, че точно образованието  ме спира да си намеря нова работа. Хубаво де, защо не наблегнат  на опита ми. Малко ми е странно това мислене. Трябва да си го учил, за да го работиш. Ми аз имам 7 г. опит, който за 3-4 години в университет няма да добия. Не че сега няма да се хвана да уча, каня се от 2 г.

# 629
А към БТ няма езикови курсове, питах съвсем скоро и ми казаха, че такива не провеждат.

В момента все още одобряват хора по програмата Аз мога повече, които са подали документи септември. Сега няма нов прием, но се очаква до средата на годината да го подновят. Аз успях да се възползвам и в момента ходя на курс.

Общи условия

Активация на акаунт