CV-та пишем безкрай, все ще ни вземат, знай!-тема No 20

• 62 214
  • 796
  •   1
Отговори
# 600
  • Под кленовите дървета
И от мен стиснати палци Simple Smile

# 601
Днес кандидатствах по една обява - не бях пращала CV точно 2 месеца. Да видим какво ще излезе. Фирмата е голяма, на удобно за мен място... А дано!

успех  Flowers Four Leaf Clover

# 602
  • Между хотелите
Момичета да ви попитам, като искаш да си прекратиш регистрацията в Бюрото по труда, заради започване на нова работа, трябва ли да се носи трудовия договор или мога само да отида да кажа, че съм започнала работа. Защото не знам кога ще е готов самият трудов договор.

# 603
Трябва да го носиш договора, както и копие от него, което остава там.

# 604
И аз искам да попитам нещо;

Скоро ми изтича ТБ, какво трябва да направя от тук нататък. Трябва ли да ходя до НОИ и ТБ и в какви срокове и с какви документи. Благодаря   bouquet

# 605
Отиваш за последен подпис в Бюрото по труда. След това там нищо не правиш.
В НОИ, след като получиш последното обезщетение, отиваш с трудовата книжка, да ти нанесат стажа.

# 606
alina_si, благодаря!

# 607
Това видяхте ли го?

"Половината от работодателите у нас не намират кадри"
http://www.pariteni.bg/index.phtml?tid=40&oid=70151

Еххх, мъка, мъка....Как все за нас няма нито работа, нито специалисти....къде ли е истината? сигурно някъде по средата....

# 608
Това видяхте ли го?

"Половината от работодателите у нас не намират кадри"
http://www.pariteni.bg/index.phtml?tid=40&oid=70151

Еххх, мъка, мъка....Как все за нас няма нито работа, нито специалисти....къде ли е истината? сигурно някъде по средата....

Ама е факт. И не сме само ние. Докато няма комуникация между бизнеса и образованието, така ще е.

# 609
Red Velvet, е то на бизнеса все образованието му куца...
Едва ли няма да се съгласиш с мен, че това, което се учи в университета е подплатено с минимум практика. И всичкото, което се учи е само на книга, а практиката доста по-различна.
Докато работодателите стоят и чакат на готово и очакват, че кадрите ще отиват при тях напълно подготвен, за да започнат веднага работа и да знаят всичко....няма как да стане.
Без и те да вложат поне малко в обучение.

Липсвали финансисти....а когато отидеш и се молиш в някоя банка да те вземат на стаж ти обясняват как не можело точно сега, защото ще им се пречкаш в краката и няма кой да се занимава с теб...
И по останалите сфери същата работа...
Ситуацията изобщо не може да се разглежда едностранчиво.

# 610
Red Velvet, е то на бизнеса все образованието му куца...
Едва ли няма да се съгласиш с мен, че това, което се учи в университета е подплатено с минимум практика. И всичкото, което се учи е само на книга, а практиката доста по-различна.
Докато работодателите стоят и чакат на готово и очакват, че кадрите ще отиват при тях напълно подготвен, за да започнат веднага работа и да знаят всичко....няма как да стане.
Без и те да вложат поне малко в обучение.

Липсвали финансисти....а когато отидеш и се молиш в някоя банка да те вземат на стаж ти обясняват как не можело точно сега, защото ще им се пречкаш в краката и няма кой да се занимава с теб...
И по останалите сфери същата работа...
Ситуацията изобщо не може да се разглежда едностранчиво.

Не мога да се съглася. Защото кой търси сега маркетолози например? Много малко компании, и то много силни кандидати. Никоя компания не взема хора, които не обучава. При някои обучението е по 6 седмици. Искат само готов език да знаят или да са завършили счетоводство. Е да де, ама и ИТ вече са нежелани позиции, защото са много трудни. Има липса на инженери.
Как се обучават инженери?
Аз работя с компании, които правят обучение. Искат елементарен немски. Е, да,ама никой не иска да учи немски,защото бил труден. Аграрната икономика е по-лесна. Е, да,ама няма работа....
Има компании, които си правят академии. Е да де, ама за да те приемат трябва английския да е перфектен. Ама и той бил труден.....
Е,няма как да стане, сори.

# 611
Red Velvet, ами да правят както в чужбина тогава.
Намират си човек завършил училище, плащат му образованието, издържат го и след 4г. имат кадър.
Ама и така не става, нали?. )
Аз не мисля, че все в другите е проблема, но не и в компаниите...

Ето ти съвсем прост пример...
В 1сграда сме с банка. Познавам се с половината от персонала им. Реват, че нямат хора, трябват им служители. Питам ги - ами ок, наемете си.
Е да, ама те не били достатъчно подготвени. )
- Ами добре, обучете ги.
- Ааааа, че то трябва да се занимаваме 1-2седмици с някой нов, че да го обучим и да навлезе в работата. По-добре да товарим сегашните да бачкат двойно. )
И това не е само там....

Колко от твоите компании провеждат обучение? Кои са те?

# 612
  • Sofia
Моите наблюдения са, че минимален немски не е изискване, масово искат Fluent, който няма как да се постигне без да си работил в немска компания или с германци. Аз съм карала курсове до B1 по немски, но там не се учи бизнес немски и признавам ако трябва да ми правят интервю на немски може и да ми е трудно. Аз английски научих добре в английска компания, върпеки че бях го учила над 10 години преди.....така че, колкото и да говорим - без опит няма как да стане.

# 613
  • Sofia
Намират си човек завършил училище, плащат му образованието, издържат го и след 4г. имат кадър.

В 1сграда сме с банка. Познавам се с половината от персонала им. Реват, че нямат хора, трябват им служители. Питам ги - ами ок, наемете си.
- Ами добре, обучете ги.
- Ааааа, че то трябва да се занимаваме 1-2седмици с някой нов, че да го обучим и да навлезе в работата. По-добре да товарим сегашните да бачкат двойно. )
И това не е само там....

Също тук бих добавила, че всяка  компания е различна и има специфики във всяка позиция и "умните" работодатели са наясно, че няма как нов човек, който не е вътрешен кандидат за компанията няма как да започне да работи наравно с другите от ден 1. Масово обаче работодателите не го разбират или просто така им е изгодно да говорят.

# 614
  • Перник

- Ами добре, обучете ги.
И това не е само там....

Пък тоя, новия, ще вземе да се научи и да напусне след 3 месеца, щото някъде му предложили 200 лв. по-висока заплата...Не е лесно.
Аз съм в ролята на обучаващ в нашия отдел вече 1 година - слагат всички нови в нашата стая. E, мога да кажа, че единици са читавите хора. Имахме една девойка, дето компютъра не можеше да си пусне, а била работила в офис...

Общи условия

Активация на акаунт