Бременни майки в чужбина - Тема 43

• 45 796
  • 735
  •   1
Отговори
# 585
България позволява двойно и тройно, че и повече гражданство ако си българин, който придобива тези гражданства. Ако си чужденец искащ българско гражданство, трябва да се откажеш от своето. Всеки вече трябва да си гледа законите в държавата, където искат да придобият гражданство, може да се окаже, че трябва първо да се откажат от българското.

Дете родени в дадена държава, може да придобие гражданство на съответната държава ако законът го позволява. Доколкото знам в САЩ, например без значение статута на родителите, родиш ли се там си американец. Тук ако родителите ти имат определен статут детето веднага става англичанче, дори и те да не са, или с друг статут трябва да изчакат докато детето е на 10 години, така че отново гледайте си законите на съответните държави. Нашата Вики е вече англичанка, тъй като баща и е англичанин. Доколкото знам това важи за всяка държава, че детето автоматично приема гражданството на родителите си независимо къде е родено, но пак трябва да се четат законите. Тя дори вече е и българка спрямо нашия закон, нищо че не съм я регистрирала още и не съм и извадила ЕГН.

# 586
  • на брега на морето
Благодаря ти, Кора. Hug Плащаме ги, защото иначе ако заявиш, че работиш в чужбина искат справка за доходите ти(имаше го в декларацията за попълване преди няколко години като питахме), за да те обложат с данък печалба. При условие, че тук си плащаме всички данъци и такси, откъде накъде ще им плащам данък печалба в Бг, като от години не живеем там( и почти не стъпваме), и вообще и не се ползвам нито от здравната им с-ма, нито от нищо #Sniper Имаме приятел дето работи по корабите, даже него го обложиха с данък печалба(при условие, че работата по корабите е в международни води). #Crazy А 200-300 лв на година(не зная колко са вече там) за здр.осигуровки в Бг са за предпочитане. Ние пращаме пари на свеки, и тя ги плаща накуп в началото на всяка година. За тази год. са ни платени. Питахме дали не можем да се откажем от здр. осигуряване в Бг и ни казаха, че докато сме граждани на Бг сме били длъжни да сме здр. осиг. Искахме служителят, който ни го каза( дир-рът) да го напише това на лист и да се подпише, но отказа категорично. Има си хас.

Последна редакция: нд, 17 юни 2012, 12:10 от Мелина_3

# 587
Мелина_3 , извинявай прописнала съм в коя държава живееш, ако не си в Европейския съюз се подава декларация, че не живееш в БГ и ти спират осигуровките, ако си в Европейския съюз е така както Кора писа. Също такс ако не живееш в БГ не плащаш данък върху чужбинския доход, така че цялата хамалогия можете да си спестите, единствено ако не сте в Европейския съюз ще е разумно да си правите здравна застраховка преди да пътувате до БГ, защото не се знае какво може да се случи.

# 588
  • на брега на морето
Varnagirl, живеем в Норвегия, която не е в ЕС. Но за това, че искаха да ни обложат с данък печалба(и че познаваме хора, които са ги обложили, говоря за преди 4-5 год. някъде) съм 100% сигурна. Сега може да са се променили нещата, но не сме имали нито време, нито желание да ровим повторно по въпроса. Peace Ходенията ни до Бг са все по-нарядко и накратко, и гледаме да сведем посещенията по институции до минимум, щото имам алергия към бг-чиновнички-лелки.
Всъщност те те облагат с този данък- печалба(който е 10 %) ако си подал заявление, че работиш в чужбина и после се върнеш в Бг да живееш, и искаш да се запишеш наново да плащаш здр. осигуровки. 10 % на всичко, което си изкарал за времето, в което си работил в чужбина. Искат да представиш фишове и т.н. Познаваме хора, на които това се случи. И защо мислите, че Христо Стоичков остана да живее в Испания? Щото искаха да го обложат, затова. Те много хора не го знаят, защото не го казват, като се отписваш, че живееш в чужбина. Ама представи си, че един ден решиш да се върнеш? Не ме бива с обясненията и не зная дали стана ясно.

Последна редакция: нд, 17 юни 2012, 12:45 от Мелина_3

# 589
  • Ispania
Казвам ви каквото зная,  Wink .В момента сьм то4но на етап сменяне на гражданство и тьй като фирмата в която работя , работи то4но с вьншно министерство знам ве4е на изуст какво може и какво не може.
ДА, има хора с двойно гражданство (Испания-Бьлгария),което е вадено преди години, но след това закона се промени.
Особено пьк за Испания, в закона пише"Дете родено на територията на страната от двама родители 4ужденци,НЕ приема испанско гражданство(автомати4но)".Има много дьржави които имат споразумения с Испания и при тях ДА има двойно гражданство.Латинска Америка  и подобни.НО, Бьлгария няма такова споразумение.
За да поискаШ испанско гражданство, трябва да представиш документ от посолството кьдето се отказваш от бьлгарското.Тьй като в 90 процента от слу4аите посолството не дава вьпросният документ, се пише нещо от рода на клетствена декларация, 4е се отказваш.

За кой не позволява двойното гражданство дали Испания или Бьлгария не споря Wink, но сьс сигурност едната от двете не го позволява.
Написах ви как е по последните промени в законите при нас. Ако не се льжа, последните промени станаха то4но след като влезнахме в Европейският сьУз.

Няма пове4е да пиша за гражданството Laughing в Испания, виждам 4е се пише информация без да е консултирано с адвокат или най-малкото с местна институция за 4ужденци.Когато някой трьгне да вади подобни документи, ще разбере всьщтност какво може и какво не.

varnagirl, Да, САщ позволява сьс сигурност полу4аване на гражданство на дете родено на терирорията на страната, независимо от националността на родителите.
Спомням си 1994 на световното жената на Боримиров беше бременна в 9 месец и вси4ки гледаха с голямо лУбопитство дали ще роди там Joy.

Цвети, и аз се успокоих 4е ве4е има и след нас Sunglasses,няма да сме накрая сами двете с теб Wink.
И да те питам Blush, усещаш ли как се мести бебето?Защото аз или си вьобразявам или не зная какво,но освен 4е го усещам как рита, го усещам как се мести.
Как мина по4ивката вьв Франция?

На вси4ки ви лек и сльн4ев ден  bouquet

# 590
  • Ispania
 ooooh!Ейй, хормоните си казват всоето Joy.Влезнах да питам нещо и изобщо забравих да питам това за което сьм влезнала.

От кой месец си купувахте вие дрехите за бременни?Аз трябваше да си купя онзи ден панталони, защото на корема ве4е вси4ко ме стяга ooooh!, пьк и 4естно казано вси4ко което купих е с един номер по -голямо Confused.
4увствам се едно голямо тьркалящо се нещо Tired

# 591
  • Switzerland
Здравейте сладки коремчета  Hug
Аз лично не смятам на дребен да му правя ЕГН , стигат ми разправиите с каките  ooooh! и сега при положение , че мога да си спестя висенето и разправиите с БГ институции ще го направя  Naughty
По принцип няма проблем да се сложи цялото инфо на първа страничка , но знам ли  newsm78 мисля си , че е по-подходящо това да е при бебетата а и те ги променят толкова много  . Ако искате обаче само кажете и ще го събера  и пъхна  Peace
Аз онзи ден се сдобих с "прекрасен " 3 см. белег под пъпа от изгаряне , ама е така , като шкембето е голямо и не мога да свикна с габаритите си и да преценявам разстоянията   newsm48
Иначе слънцето дойде и по нашите земи и вчера цял ден на вън  Party но като се прибрахме в 23ч и крачетата ми едни такива подутички от топлото  Crazy
Sarnia и аз ги карам тия безсънни нощи от доста време ,направо е отврат  Crazy
Оставям ви милички , лек и хубав ден от мен  Hug Hug Hug

# 592

Mila аз не знам моето безсъние дали е само от бременността или е комбинация от фактори, защото напоследък мисля за хиляди неща, като например как да подготвя документите за визи за родителите ми и дали всичко ще бъде наред, та да са тук при мен за събитието. Отделно си правя сметки в главата кои неща да купувам и как да разпределя разходите.

Олекна ми поне за количката, извадих един огромен късмет да намеря количката на мечтите ми Simple Smile Аз не търсех кой знае каква брилиантна префърцунена красота, а нещо, което да ми служи за нуждите, проходимостта по терените при нас (обичаме да сме навън по езера, гори, океана) и да става за бягане с нея. Разбира се такъв тип колички има навсякъде, но аз исках и да изглежда леко по-различно, да има средно-големи колела (нито малки, нито големи), да има кошче на новородено (понеже ще сме зимни бебоци). Та си ги фантазирах тези неща докато един слънчев следобед не се прибирах от работа по алеята с яхтите и насреща ми не вървеше момиче (млада майка) с количка, която изглеждаше като извадена от моите представи и мечти Simple Smile Не се сдържах и я спрях с въпроси (май това ви го бях писала тогава накратко). Попитах я за марката, за кошчето, дали се маха, за да се сложи седалка после и т.н. Оказа се точно това, което търсех Simple Smile Прибирайки се вкъщи започнах търсене и се оказа, че удрям на камък защото цените са височки. На сайта на фирмата-производител са по $500, в магазини за/с детски стоки са по $400, на сайта за неща на старо по обяви - по $300. И то това е без кошчето, а само количката. Изпаднах във униние, както беше казал един поет  hahaha  Joy Но вътрешния ми глас и огромното желание да намеря това, за което съм мечтала не ми даваха мира да не спирам да търся и мисля за алтернативни идеи. И ето, че една такава идея озари съзнанието ми -  реших на сайта за обявите да търся не в моя район, тук в Канада, а в Щатите, където е свекърва ми - Калифорния. Разширих си полето на търсене и БИНГО! Попаднах на обява, която включваше количката+чисто ново неползвано кошче+ резервни колела+покривало за дъжд+покривало за буря Simple Smile и всичко за общата сума от $120. Еееее направо полудях, сигурно съм изписала 10 е-мейла на жената Карен (да е жива и здрава) защото се притеснявах да не изпусна количката, но явно в онзи район никой не се интересувал за количка (хората обикновено търсях в своя район). И ето, че количката е взета, пратихме пари на свеки и сега ще чакаме да ни я прати по UPS. Тя иска да я докара като се роди бебето, но аз си искам количката сега защото толкова се борих да я намеря, че искам да й се радвам Simple Smile Ако ми кажете как да слагам снимки тук, ще ви я покажа Simple Smile  Hug

# 593
  • Deutschland
Здравейте и от мен.Вчера ни изписаха и вече сме си в къщи.Малкия Александър е спокоен за сега.Кърмим се успешно.Моето секцио мина успешно.Ще напиша за това как мина всичко тези дни,че сега трябва да се оправям с документация и пр. неща след раждането.
Искам само да спомена за гражданствата как е тук.Германия позволява да си запазиш Бг гражданството при придобиване на немско такова.Право на немско гражданство имат деца чиито родители или единия такъв е с немско гражданство ИЛИ единия от родителите поне, да е живял и работил легално в държавата 8 години.

# 594
SarniaЧестита количка.!Големи перипетии,Заслужавало си е! Видях снимката във Фейса.Моята количка е нещо подобно.Ександвенчър,по магазините е по 600 евро ,но ни я предложиха за 300 + люлка,едно приятелско семейство.За новото бебе не мисля да търся друга,двойна ,защото таткото се нави да носи Николай в слинга,или да купим от онези приставкиstep up board,които се прикачат отзад и по-голямото дете седи право.http://www.babycare.nl/mutsy-step-board-p-2171.html

# 595
Kora, на нас коша започна да ни отеснява и се каня вече да сглобявам кошарата, само че не сме купили още дюшек. Помня, че ти беше подробно проучила дюшеците и беше препоръчала вдин, който ми хареса. Може ли да ми кажеш пак кой беше?

В Англия също може с двойно гражданство и ако единият родител е англичанин детето автоматично приема гражданството и на двамата родители.

# 596
varnagirlдюшека,който избрахме е белгийски и не е от най-евтините,но съм много спокойна с него.Казва се Aerosleep - http://www.bol.com/nl/p/aerosleep-elegance-matras-60x120-cm-wit/ … VNLBES00203100099
Има различни размери.Този,който пускам е стандартен размер,Нашия е Юнион и е нестандартен.Имай предвид,че и шаршафите също са на тази марка и мисля ,че не можеш да намериш подобни.Това е задължаващото  Peace

http://www.aerosleep.com/en/our-products/how-can-aerosleep-impro … our-sleeping-baby

# 597
  • на брега на морето
Sarnia, честита количка! Hug И аз имах( и все още имам) големи перипетии с моята. Тя е Mutsy 4 Rider Team caribbean

Тук не можеха да ми намерят кош за новородено, Shocked а аз исках кош, седалка и всички екстри(чанта, дъждобрани и т.н). Само за седалката и шасито ми искаха 7500 крони(1880 лв). Затова пратих пари и поръчах на сестра ми да ми я купят в Бг. В Бг всичко(седалката, коша, кош за багаж, чанта за повиване, 2 дъждобрана) беше 1550 лв. Колетът до тук струваше 215 лв(в 2 кашона, общо 20 кг). Единият колет пристигна в петък. Другият е задържан на митницата в Осло. Казаха, че ще ни го пратят като им пратим фактура, за да изчислят колко ще ни е митото(Норв. не е в ЕС). И чак след това ще ни го пратят. Crazy Пратих им фактурата, сега остава да чакаме. Някои ме питаха що не съм си я поръчала от Германия. Ами като пари щеше да ми дойде същото горе-долу. Пък като качество съм доволна, поне това, което пристигна изглежда добре. Аз инструктирах сестра ми да я огледа хубавичко. Като я видях на картинка в нета и се влюбих Flutter, казах "край, това ще е моята количка и не исках да чуя за други". Grinning Вие ако видите какви колички продават тук и за какви пари... ooooh!Направо като римски колесници и 90% са черни. Така че си струваше. Simple Smile
Кора, и твоята ли е Мутси?
Приятен ден, момичета! Hug  bouquet

# 598
# 599
Kora, мерси, за съжаление не го намирам онлайн, а всички магазини са ми далеч, така че и цена не знам, но ще поровя още малко и може да направя компромис с друг дюшек Sad

Общи условия

Активация на акаунт