Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 8 май 2012, 21:33 ч.

За родители на деца със СОП

  • 2 320
  • 2
  •   1
Отговори
  • Мнения: 6
Уважаеми родители,
          
          Ние сме студенти 3 курс, специалност "Социални дейности" от Софийски университет "Св. Климент Охридски". Провеждаме изследване с цел да се проучи мнението на родителите на деца със специални образователни потребности за интернет форумите (от типа на bg- mamma) и мястото и ролята на социалните работници в тях.

         Ще Ви бъдем много благодарни, ако отделите от вашето време и попълните нашата анкетна карта.  - http://dox.bg/files/dw?a=ac1f0d3968
         Ако решите да попълните нашата анкета, моля, изпращайте отговорите като лично съобщение ( за вашата по - висока степен на анонимност) или на имейл адрес desiilieva90@gmail.com. Анкетата е напълно анонимна, Вашите данни няма да бъдат използвани в изследването или разпространявани.

         Като бъдещи социални работници чрез това проучване се надяваме, с вашата помощ, да помогнем за подобряването на връзката между социалните работници и техните клиенти ( в този случай - родителите на деца със СОП), както и се надяваме да се обърне заслуженото внимание от социалните работници към този вид форуми като място за предоставяне на така нужната помощ, подкрепа и информация.

        За повече информация относно нашето изследване може да посетите нашия блог http://childrensen.blogspot.com/. Там също така, ако желаете може да поставите своите мнения и да дискутирате темите в него.

Благодарим за вниманието!

Десислава Илиева и Диана Ташева

# 1
  • Мнения: 6
Тъй като разбрахме, че някои хора имат проблеми с файла, тъй като са с различна версия на Word, качваме още един път анкетата, така че да може да се отваря и от по-стари версии - http://dox.bg/files/dw?a=d61697aa7c

# 2
  • Мнения: 6
За семействата на деца със специални образователни потребности
от Джил Къртис

Като родител на дете с увреждане или специални образователни потребности ще сте прекалено наясно с предизвикателствата, с които ще се срещате, когато се опитвате да получите най-добрата помощ за вашето дете. За жалост списъкът с проблеми, с които се сблъскват децата и техните семейства, изглежда никога не свършва. Всяко едно увреждане носи със себе си специфични грижи, но има много проблеми, които всички родители споделят.
         
Съвсем разбираеми са реакциите на шок и отказ да се повярва, когато научите, че детето ви е по някакъв начин в неравностойно положение или с увреждане. Много е трудно да се приеме, че това е така. И много често в началото родителите блокират от съзнанието си факта, че детето им ще се нуждае от допълнителна помощ и специални грижи, може би за цял живот. Сякаш отричането на проблема ще го накара да изчезне. Де да беше така.
     
Постепенното приемане на ситуацията е много болезнено. Вие може все още да се тревожите над въпроса дали вие или партньорът ви не сте виновни по някакъв начин за състоянието на детето ви. Всички родители преминават през този тип страдание. Изпитват отчайваща нужда някой да бъде обвинен.
         
Може би вече сте почувствали силния гняв, изпитван от всяка майка и всеки баща в тази ситуация, че именно вашето дете трябва да се бори с физическо, емоционално или психическо заболяване. Навярно сте запознати с противния страх дали ще успеете да се справите с това, което чувате.
         
На практика всички семейства искат да направят това, което е най-добре за техните деца, най-често борейки се срещу малък шанс за успех. И първото нещо в списъка за повечето семейства е да открият възможно най-добрите здравни услуги, които са на разположение. Много често обаче те се изправят пред тухлена стена, когато се опитват да получат диагноза за това, което се случва с децата им. Някои физически недъзи се разпознават още от раждането, някои деца развиват заболяване, което ги причинява, но някои увреждания са по-скрити и постепенно започват да се забелязват, тъй като детето пораства и минава през различни етапи на развитие. Често може да е трудно в началото да се досетите кое е нещото, което ви тревожи относно вашето дете. Още по-трудно е да разберете към кой да се обърнете за помощ и информация, в резултат на което се чувствате напълно объркани и сами в своето страдание.
       
Харесва ни да си мислим, че в нашето „загрижено общество” цялата помощ, от която се нуждаем, се предлага. За съжаление, не през това преминават майките и бащите, които отчайващо търсят съвет и подкрепа, от които се нуждаят, за да помогнат на детето си относно обстоятелствата, които разисквам.
         
Кой е най-добрият начин за действие? Първото, което трябва да направите, е да съберете колкото се може повече информация за специфичното заболяване, което е предизвикало вашето безпокойство. Днес, с помощта на интернет, на разположение има много по-подробна информация, отколкото преди. След като се въоръжите със знания относно нуждите на вашето дете, се намирате в по-силна позиция, за да се изправите срещу бюрокрацията и едно възможно безразличие, с което може да се сблъскате, изминавайки пътя, който ви очаква.
       
Колкото повече факти имате на разположение, толкова по-сигурни ще се чувствате, когато защитавате вашето дете. Това е важно още от първия ден и ще става все по-важно, когато се появят битките за образованието и друг вид помощ, която е необходима като физиотерапия, трудова терапия, говорна терапия или психотерапия. Липсата на финансиране често се дава като извинение, защо някои услуги не са достъпни. Недейте да стоите със скръстени ръце. Задавайте въпроси и продължавайте да ги задавате.
     
Най-вероятно ще се нуждаете от помощ за сдобиване с правилното оборудване, за намирането на начини за забавление за вашето бебе или дете, дори и за намирането на начини как самите вие да си отпочинете. Не си мислете, че само вие можете да се грижите за детето си. Изтощеният родител не е от голяма полза, особено ако имате и други деца, за които да се грижите, трябва да сте наясно, че те също имат нужда да прекарват време с майка си и баща си. Затова потърсете помощ преди да сте се пречупили от цялото напрежение.


Запомнете също така, че детето със специални нужди, може да окаже допълнителен стрес върху всеки брак, затова се опитвайте да излизате заедно от време на време, дори и ако е само, за да отидете на ресторант. Уверете се, че обсъждате с партньора си страховете и тревогите си. Говорете и с други хора. Говорете със съседите, местното училище и други местни организации. Направете списък с роднини и приятели, които биха ви дали малко почивка. Потърсете местни благотворителни и други организации, които с радост ще потърсят хора, които да помогнат на вас и на вашето дете. Допълнителното преимущество е, че по този начин се привлича общественото внимание към определено заболяване. Попитайте в местните училища и колежи дали някой от по-старите ученици е съгласен да идва и да си играе с детето ви.


Опитайте да се свържете с организация, която може да ви даде специализирана информация за увреждането на детето ви. Ще видите, че съветите, които ще ви дадат, са безценни. Уверете се, че сте наясно с правата на детето ви относно образованието и потърсете информация за градини за деца със специални нужди. Ползавйте онлайн чатовете, за да се свържете с други родители, които споделят вашите притеснения и са се изправяли пред битките, които на вас ви предстоят. Един родител ми каза тази седмица: „Съветът ми към новите родители? Кажете им никога да не приемат „не” за отговор”. Затова открийте гласа си и накарайте да ви чуят – независимо дали говорите с професионалист в медицината или образованието. Детето ви не заслужава по-малко от това.


В интернет ще се натъкнете на информация за всякакъв вид увреждания, а също така и ще получите подкрепа като родител, затова се включете във всяка група за взаимопомощ, в която можете.


Източник:    http://www.childrensdisabilities.info/parenting/snparenting.html

Общи условия

Активация на акаунт