Каква закуска за бебе с АКБМ

  • 1 488
  • 3
  •   1
Отговори
  • Мнения: 14
Здравейте,бебенцето ми е на 11месеца и е с АКБМ за закуска му давам каша елда с плодове,ориз със царевица,но вече имам чувството че му омръзнаха,какво друго мога да му давам освен каши.

# 1
  • софия
  • Мнения: 1 211
За съжаление вариантите предвид възрастта и АБКМ не са много.Можеш да разнообразяваш кашите-освен елда и ориз+царевица има много хубави други безмлечни каши-спелта, просо, комбинирани зърнени,овес.Добавай различно плодово пюре или пресен плод, за да е разнообразно на вкус
Можеш да дадеш и вариантите на попара, които са разрешени при АБКМ-ние на харесахме нито един от тях и си карахме основно на каши.Иначе вариантите са сухар+диетичното АМ+захар или сухар+чай+захар-на мен лично нито един от тези варианти не ми звучи добре, но пробвах да ги предложа така за разнообразие

Друг вариант е домашни бисквити + АМ-от тези, които се правят с брашно+бебешка каша+захар+някаква растителна мазнина, каквато използваш(рецептата е с олио по принцип)

След годинката започнах да и правя ябълков сладкиш с грис, ябълков кекс(има рецепти без яйца и мляко, които са подходящи при АБКМ).Правя и един домашен хляб с мая.Давала съм и филийка без масло, с някакво домашно сладко от подходящ плод.Като цяло обаче мнооого дълго време си закусвахме каша+плодово пюре

# 2
  • Мнения: 27 523
Бисквити
 
1 ч.ч. едро брашно
 1/2 ч.ч. гореща вода
 1/2 ч.л. морска сол (захар)
 1-2 ч.л. масло (зехтин)
 Брашното се залива с горещата вода, в която е разтворена предварително морската сол и маслото. Пропорциите на брашното, водата и мазнината може да варират, така че да се получи меко тесто. Оставя се да се отпусне 5-10 минути. Ако се използва зехтин, а не масло, по-добре е той да се добави съм тестото, а не към горещата вода. Разточва се на тънък пласт и се изрязват бисквитките, но не се правят много малки, че лесно изгарят. Пекат се в предварително загрята фурна (180 град.) докато се подвият крайчетата. После се завиват в кърпа да омекнат. Могат да се съхраняват в хладилника (напр. увити в кърпа и поставени в кутия).

Кифлички с мая

2 ч.ч. брашно (чашата е от 300 мл)
1 ч.л. суха мая
2/3 ч.ч. топла вода
9 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
някаква плънка (сирене, сладко)
В брашното се прави кладенче и в него се слагат маята, захарта, солта, олиото и се добавя водата. Замесва се тесто. Може да се наложи да се добави още брашно или вода, преценете!
Дели се на 2 части, като всяка част се разточва на тънка кръгла кора.
Всяка кора се нарязва на 16 части (както се реже торта). Получават се 16 триъгълника. В широката част на всеки се слага малко плънка, завива се и краищата се притискат здраво.
От двете кори стават общо 32 кифлички. Нареждат се в намазана с олио тава, слагат се в затоплена фурна и се пекат на умерена температура.

Бисквити

8 с.л. брашно
6 с.л. качамак
1/2 ч.ч. олио
5 с.л. захар
1 бакпулвер
вода колкото да стане тесто малко по-гъсто от това за кекс.
Пече се на 180 гр. в намазана с олио тава, като бисквитките ги сипвам с лъжица колкото искам да са големи и може да се поръсят с малко захар отгоре (може да се използват формички, за да станат бисквитите по-интересни). Важно е да се извадят от тавата веднага след изпичане, защото после се чупят лесно. Може да се използва и царевично брашно вместо качамак и действа стягащо на стомаха.

Солени бисквити

1 чаша царевично, овесено, просено или др. брашно (сложих царевично + 2 с.л. пшенично)
1/2 ч.л. бакпулвер
3/4 чаша течност (вода, бульон, мляко) (използвах кисело мляко, макар че със суроватка става още по-вкусно)
2 ч.л. олио
добавки: ядки, зелени подправки, семена или настъргани зеленчуци (сложих два стръка зелен лук)
От себе си добавих и малко сол
Смесват се брашното и бакпулвера. Разбиват се с течността. Добавят се олиото и добавките. С чаена лъжичка се изсипва от тестото върху намаслена тавичка. Пекат се при 190 градуса до златисто оцветяване.
Внимание: бисквитите се изпичат много бързо! Внимавайте да не загорят!

Локумки

1 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. вода
1/2 пак. бакпулвер (може да се замени с малко сода)
1 пак. ванилия
Брашно, колкото поеме , за да стане маслено тесто, което да може да се разточи на кора.
От кората (дебела около половин см) се изрязват с чаша кръгчета, пълнят се с локум или сладко и се прегъват. След печене се овалват в пудра захар.


Кисел от плодове

30-50 гр. плодове се измиват и се сваряват в 100 гр.вода и се пасира. Добавя се 15 гр. захар, възварява се и към врящата вода се добавя 5 гр. оризово/царевично нишесте, размито в малко студена вода като постоянно се бърка, докато се сгъсти.

Млечен кисел

Продукти:
Фризопеп 200 мл, оризово/царевично нишесте 15 г, захар 25 г

Захарта се сипва във врящото мляко. Нишестето се размива с малко студена вода и се прибавя към кипящото мляко при постоянно бъркане. Ври 2 минути.

За да разнообразявам бебока редувам нишестетата в кисела
1 ден оризов кисел + плод
2 ден царевичен кисел + плод
3 ден готова безмлечна каша + плодово пюре
4 ден пасирана елда + плодово пюре
 
Кисел с адаптирано мляко в МВ фурна

Сложете 200 мл вода в микровълновата. Когато кипне прибавете 1 с.л. царевично нишесте, 1ч.л. захар и намалете мощноста. За около 30 сек. до минута е готово. Като поизстине се прибавя адаптирано мляко (само сухото вещество) и плодове - пресни или компот (пасирани, настъргани).

Кисел от плодове

30-50 гр. плодове се измиват, настъргват или размачкват и от тях се изцежда плодов сок, който се запазва, за да се добави после към крема.Останалата част от плодовете се сварява в 100 гр. вода и се пасира. Добавя се 15 гр. захар, възварява се и към врящата вода се добавя 5 гр. нишесте, размито в малко вода или част от кашицата,като постоянно се бърка, докато се сгъсти. Сваля се от огъня и след като изстине, се добавя плодовия сок.

Кисел от компот

Може да се приготви от 200 мл компот от всички позволени плодове,30-40г плод и оризово/царевично нишесте 15 г.
Сиропът (200 мл) от консервирания плод се прецежда . Плодът се пасира . Нишестето, разтворено в малко студена вода, се прибавя постепенно към врящия сироп при непрекъснато бъркане . Ври 1-2 минути. Накрая се прибавя пасираният плод. Разбърква се.

Десерт с грис

250 мл вода
1 с.л. плодово пюре или шепа пресни плодове
1/2 к.ч. грис
1/2 к.ч. захар
3 мерителни лъжички адаптирано мляко
В 250-те мл вода се прибавят плодовете и се кипват. Ако се ползват нарязани плодове, сместа се пасира. Ако ползвате готово плодово пюре се кипва само водата и пюрето се прибавя след това. Добавя грисът и захарта. Ако сместа стане много гъста, добавете още малко вода. Вари се около 10-тина мин. Сваля се от котлона и се оставя да поизстине и се добавя адаптираното мляко.

Десерт с грис за МВ фурна

В бурканче от лютеница или някакъв подходящ, дълбок съд, сложете 200 мл вода. След като заври, прибавете 1-1,5 с.л. грис и намалете мощноста за 2-3 мин. Водата не трябва да ври силно докато слагате гриса, защото изкипява. Сместа се прави малко по-рядка, защото като изтине се сгъставя. Оставя се да поизстине и се прибавят 3 мерителни лъжички мляко.
Технологията на мляко с ориз е същата.


Сладкиш

1 ч.ч. захар
1 ч.ч. хладка вода
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода за хляб
1/3 ч.ч. олио
сладко по избор
От всички продукти се забърква тесто и се пече в загрята фурна.
Тестото може да се разпредели в чашки за крем-карамел (пълнят се до половината) и така стават малки сладкишчета. По желание могат да се поръсят с пудра захар.

Кекс

1 чаена чаша (чч) захар
1 чч соево мляко
2 чч брашно
1 чаена лъжичка (чл) бакпулвер
1/3 чч олио
3 чл брашно от рожкови
2 чл соево брашно

Пече се в предварително загрята фурна.
Соевото брашно придава вкус на яйца, а брашното от рожкови замества успешно какаото.

Палачинки

стават като истински:
150гр брашно
1ч.л. захар
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1 щипка сол
1с.л. олио
300мл мляко (оризово или соево)
олио за пържене

# 3
  • Мнения: 14
Благодаря момичета за идеите и рецептите,и аз пробвах да му давам сухар+АМ+захар ,но не му хареса много ,ще пробвам с каша + пюре.

Общи условия

Активация на акаунт