Неадекватност на критериите при записване в начално училище

• 20 539
  • 453
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Ок, нова, аз нямам нищо против изпитите. Факт е обаче, че според настоящия закон е така, а какъв ще бъде новия предстои да видим! Но в момента коментираме настоящите критерии, нали? Които междувпрочем бяха въведени в резултат на "палатковите лагери" пред по-желаните училища... И всяко училище има право да си избира критериите за прием. И абсолютно срещу всеки от избраните могат да се намерят доводи "за" и "против". Пак повтарям, каквито и да са те, все някой ще бъде недоволен!

И
Извинявай, ама май си поредната супер ентусиазирана млада мама Peace От сега мога да ти кажа, че май никое от тези училища не е наистина специално. Тези чужди езици са само фасада, а децата не научават нищо. Може в музикалното училище да е друго, но набедените специални и уникални начални училища са си като всички останали. Е, може средата да е по-добра, което е следствие на наплива, не на самото училище.
Peace

# 16
Извинявай, ама май си поредната супер ентусиазирана млада мама Peace От сега мога да ти кажа, че май никое от тези училища не е наистина специално. Тези чужди езици са само фасада, а децата не научават нищо. Може в музикалното училище да е друго, но набедените специални и уникални начални училища са си като всички останали. Е, може средата да е по-добра, което е следствие на наплива, не на самото училище.

Възможно е и така да е!  Laughing Laughing Laughing
Но мисля, че всички разбираме колко е важна средата. Бих казала, че е дори по-важна от много други неща! И тъкмо този избор трябва да бъде даден на всички! Със сигурност във всяко едно училище, което и където и да е то има добри и не чак толкова добри учители. Но тъкмо средата е това, което ги отличава едно от друго. Съгласете се, че колкото и да е добър един начален учител, в крайна сметка, ако нивото на класа е твърде ниско и той ще свали летвата!  Laughing Все пак учителите не са вълшебници и се съобразяват с обективната реалност!
А ето тук http://www2.mon.bg/adminmon/schools/ можете да направите справка и ще се убедите, че във всеки район има повече от едно училище. А дори установих, че не всички училища са включени в този сайт.

# 17

Ок, нова, аз нямам нищо против изпитите. Факт е обаче, че според настоящия закон е така, а какъв ще бъде новия предстои да видим! Но в момента коментираме настоящите критерии, нали?

Peace
[/quote]

А, как е в момента е ясно, аз мислех, че си бъбрим как би било по-добре за децата.

dianichka 1, район и квартал са две различни неща. Peace

# 18
Щом живееш във въпросния район (община) можеш да избираш от всички училища там. Е, разбира се, това не важи за коментираните тук училища, те са стеснили границите!

# 19
Много съм мислила дали няма някакъв унифицирано приемлив критерий за всеки.И не се сещам за такъв.

Но и изпит от първи клас/ ако не е свързан с изкуства/ е твърде неясен и неточен критерий.Спомням си преди време какво подлудяване беше покрай изпитите за руското училище във Варна.Както и да се наричаха- тест, събеседване, все си бяха изпити.Това го зная от близки, чиито деца са влезли с изпит там.Май сега е по-добре, стана си квартално училище, каквото всъщност е.Добро училище, но квартално.И най-справедливо е децата живеещи наблизо да учат там.

# 20
  • София
Andariel, не знам защо смяташ, че родителите забравят за общообразователните предмети. Това, че някой иска повече за детето си, не означава че прави избор между математика и английски, например!
А ако се вгледате в децата в групата в детската градина, ще видите, че те са се профилирали още от сега, сами! Всяко дете е уникално, има различни заложби и лично аз не виждам нищо лошо в това да му бъде дадена възможност да се развива от рано!!! Още повече, че именно тази възраст е най-сензитивния период в развитието на децата, така че според мен е напълно подходящо да се занимават задълбочено с изучаване на чужд език, музика или нещо друго! Стига вече с тая универсалност, не отмина ли вече времето на "всички хора сме еднакви, всестранно развити личности"!!!

Убедена съм, не само смятам! Колко пъти си чула някой родител да пита първо за българския и математиката на какво ниво са, да се поинтересува децата от тези училища какви постижения имат по олимпиади и състезания дори в начална степен (например състезанията по български, математика и Роден край на Съюза на началните учители, разни местни състезания или официално обявени към МОН)? Защото аз за четиринайсет години, откакто децата ми трябваше да постъпят в предучилищна, грам не съм чула някой да се кахъри за тези предмети като решава в кое училище да запише детето си, а първо за езиците пита, и за всякакви разширености като рисуване, дизайн и др. Задълбоченото учене на музика става в музикалното, (също и на уроци по читалищата и музикалните школи), но то е специално училище, както и балетното - там децата се подбират по определени критерии, макар леко да съм скептична по въпроса точно за първокласниците. На езиците хич не разчитай - всичко научено за седем години ще се покрие за по-малко от един срок в обикновена езикова гимназия в подгответо.

Много е егочешещо това с уникалността на всяко дете, особено на собственото такова, но аз не бих лежала на това ухо.

# 21
  • София
Убедена съм, не само смятам! Колко пъти си чула някой родител да пита първо за българския и математиката на какво ниво са, да се поинтересува децата от тези училища какви постижения имат по олимпиади и състезания дори в начална степен (например състезанията по български, математика и Роден край на Съюза на началните учители, разни местни състезания или официално обявени към МОН)? Защото аз за четиринайсет години, откакто децата ми трябваше да постъпят в предучилищна, грам не съм чула някой да се кахъри за тези предмети като решава в кое училище да запише детето си, а първо за езиците пита, и за всякакви разширености като рисуване, дизайн и др. ...
Еее, Андариел, тук не мога да се съглася с тебе! Поне за мен и хората около мен чуждият език е бил само известен +, но не и основен критерий. Общо взето на повечето хора им е ясно доколко може да се научи в училище! Ма знам ли, сигурно има и такива, за каквито говориш! Laughing

# 22
Andariel, може и да не питаме конкретно за всеки предмет, но всички се интересуваме от началния учител, в тези класове той преподава по всички общобразователни предмети, така че се разчита, че ако учителят е на ниво и другото ще е на ниво.
Не мога да разбера какво те е издразнил употребения от мен израз, че всяко дете е уникално! та това е факт! Още повече, че уникалност не означава гениалност! Naughty Уникалността може да се изяви както в положителен, така и в негативен план!

# 23
И аз за чуждия език имам съвсем други наблюдения, с изключение единствено на 20-то и 73-то, и то защото там се учи немски ( в 20-то и френски), а не английски. Всички останали предлагат "разширено" изучаване на английски (почти винаги) от 1-ви клас и втори западен от 5-ти (голям смях) и всъщност децата масово си посещават езикови школи и изобщо не разчитат на език в училище.

# 24
И аз за чуждия език имам съвсем други наблюдения, с изключение единствено на 20-то и 73-то, и то защото там се учи немски, а не английски. Всички останали предлагат "разширено" изучаване на английски (почти винаги) от 1-ви клас и втори западен от 5-ти (голям смях) и всъщност децата масово си посещават езикови школи и изобщо не разчитат на език в училище.

Нова, ще дойдеш и ти на мойто, че не са еднакви всички училища!  Laughing Laughing Laughing

# 25
  • София
И аз за чуждия език имам съвсем други наблюдения, с изключение единствено на 20-то и 73-то, и то защото там се учи немски, а не английски. ...
Смея да твърдя, че и в тези училища зависи на какви учители ще попаднеш (пък и от самите деца, естествено) и допълнителните курсове и уроци са си част от пейзажа... Wink

# 26
  • София
всяко дете е уникално основно за родителите си, но не се отличава кой знае колко от връстниците си. Рядкост са децата, които са уникални толкова, че е очевидно за околните. Разбира се, всеки родител възприема уникалността на детето си в положителна светлина!

Morrighan
Не е само началният учител, а и какво се случва след четвърти клас. Детето ти ще прекара следващите критични 3 години в това училище, където ще се запознае и ще положи основата на всички фундаментални науки. Едва ли ти се иска тогава изведнъж да установиш, че при прекрасна начална учителка, тези в основен курс куцат. Ако аз сега трябваше да пращам първокласник, щях първо да вляза в сайта на РИО и МОН, и да видя от кои училища има деца по олимпиадите и състезанията.

# 27
  • София
Morrighan
Не е само началният учител, а и какво се случва след четвърти клас. Детето ти ще прекара следващите критични 3 години в това училище, където ще се запознае и ще положи основата на всички фундаментални науки. Едва ли ти се иска тогава изведнъж да установиш, че при прекрасна начална учителка, тези в основен курс куцат. Ако аз сега трябваше да пращам първокласник, щях първо да вляза в сайта на РИО и МОН, и да видя от кои училища има деца по олимпиадите и състезанията.
Хе-хе! Аз кога съм твърдяла обратното?  Wink

# 28
Andariel, от 15 години работя с деца и имам наистина страшно много наблюдения, та за това смея да твърдя, че децата мо-о-о-о-о-о--ого се различават едно от друго!!! Ако ти имаш друг опит и наблюдения, на които базираш твърденията си, сподели!

# 29
И аз за чуждия език имам съвсем други наблюдения, с изключение единствено на 20-то и 73-то, и то защото там се учи немски, а не английски. Всички останали предлагат "разширено" изучаване на английски (почти винаги) от 1-ви клас и втори западен от 5-ти (голям смях) и всъщност децата масово си посещават езикови школи и изобщо не разчитат на език в училище.

Нова, ще дойдеш и ти на мойто, че не са еднакви всички училища!  Laughing Laughing Laughing

А, не, ти ще дойдеш! Wink
Моят син е в 6-ти клас, аз това го минах.
Пести сили за прогимназията, там става по-зле.

ПП. Съветвам те да подбереш много, много внимателно началния учител, не само, че училищата не са еднакви, но и в едно и също училище учителите могат да бъдат коренно различни.

Общи условия

Активация на акаунт