Неадекватност на критериите при записване в начално училище

• 20 512
  • 453
  •   1
Отговори
# 345
  • край голямата локва
В края на първи клас  мога да кажа, че най- важният за мен критерий е местоживеенето. Наложи ни се да пътуваме в един определен момент и мога да направя разликата. На второ място е учителката- тя е основен фактор но е доста по- субективен. За съжаление изборът ти нито гарантира, че детето ти ще попадне при нея, нито че няма да се разболее, забременее или просто да се премести. Освен това връзката учител- дете е като всяка друга, прекрасният за един учител може да се превърне в кошмар за друг. Децата са 24- 25, а учителят е само един и е много трудно да се отнася различно с децата в зависимост от характерите им. И винаги има някой недоволен. Работата- лесно ще е първата, втората година. Детето обаче израства извън средата си. Съвсем различно е да живее до приятелчетата си, да се прибират заедно, да си ходят по гости. Това развива съвсем различни социални умения и е много важно за тях. Освен това след втори- трети клас би могло да се прибира само или примерно с помощта на някоя позната съседка. Когато училището е до местоработата, това гарантира и на мъника осем часов работен ден. А ако смените работата? Всички фактори които не са местоживеене са крайно субективни и не зависят от Вас. Единственото което можете да избирате изцяло е къде да живеете. И ако не харесате училище в района си, а друго, просто се преместете.
Да се вменява на училището и на учителите отговорността за нашите деца да ги научат на всичко, а ние да си ги вземем след осем часа за да си поиграем с тях е меко казано несериозно. Учителите са хора като всички останали, има и прекрасни и отговорни има и такива които са срам за професията си. Но децата са си наши и са както радост така и задължение и отговорност на семейството си.

# 346
  • София
В края на първи клас  мога да кажа, че най- важният за мен критерий е местоживеенето. Наложи ни се да пътуваме в един определен момент и мога да направя разликата. На второ място е учителката- тя е основен фактор но е доста по- субективен. За съжаление изборът ти нито гарантира, че детето ти ще попадне при нея, нито че няма да се разболее, забременее или просто да се премести. Освен това връзката учител- дете е като всяка друга, прекрасният за един учител може да се превърне в кошмар за друг. Децата са 24- 25, а учителят е само един и е много трудно да се отнася различно с децата в зависимост от характерите им. И винаги има някой недоволен. Работата- лесно ще е първата, втората година. Детето обаче израства извън средата си. Съвсем различно е да живее до приятелчетата си, да се прибират заедно, да си ходят по гости. Това развива съвсем различни социални умения и е много важно за тях. Освен това след втори- трети клас би могло да се прибира само или примерно с помощта на някоя позната съседка. Когато училището е до местоработата, това гарантира и на мъника осем часов работен ден. А ако смените работата? Всички фактори които не са местоживеене са крайно субективни и не зависят от Вас. Единственото което можете да избирате изцяло е къде да живеете. И ако не харесате училище в района си, а друго, просто се преместете.
Да се вменява на училището и на учителите отговорността за нашите деца да ги научат на всичко, а ние да си ги вземем след осем часа за да си поиграем с тях е меко казано несериозно. Учителите са хора като всички останали, има и прекрасни и отговорни има и такива които са срам за професията си. Но децата са си наши и са както радост така и задължение и отговорност на семейството си.

Колко много истини, събрани накуп в няколко реда. Grinning

# 347
грешиш! Имат алтернатива! Алтернатива няма балетното училище, но 18-то и 73-то са като всяко друго СОУ.

+1

http://mon4.mon.bg/rank/ - на този линк е в процес на публикуване рейтинг скалата на министерството след външното оценяване на учениците от 4-ти клас. Интересни изводи могат да се направят от нея ...
Освен за набедените за елитни, така и за 107, 119 и 125, където човек очаква представянето на учениците на матурата по математика да е подобаващо за славата на тези училища, но уви ...

Не бързайте с изводите и не се предоверявайте на този рейтинг. Както казваш, класацията още не е пълна, не са включени всички резултати. От снощи, когато я гледах, до днес има доста промени. Освен това не забравяйте, че средният успех зависи от броя на децата, т.е. логично е, че в училищата, където има повече деца-всяко с различни оценки-осредненият бал ще бъде и по-нисък. А и за първи път ще се съглася с Andariel, че точно на този изпит има и възможност за подсказване. Не казвам, че е било така, но и не го изключвам напълно.
Тъй или иначе, мисля, че всеки е решил кое училище е най-доброто за детето му и едва ли това класиране ще промени драстично изборите ни.

# 348

Чудесен пост! По принцип съм съгласна с всичко, написано от теб. И изобщо: не ме разбирайте погрешно, нямам нищо против, когато хората избират училище близо до дома си, това е напълно естествено и логично. Но пак казвам, че според мен това трябва да бъде личен избор, а не да ни бъде вменяван от разни критерии! Понякога се оказва (зная за доста такива случаи), че най-близкото у-ще не е най-добрия вариант за конкретното дете.
Особено ми хареса в публикацията ти напомнянето, че не трябва да разчитаме за всичко на учителите и че възпитанието е приоритет на семейството. Подкрепям те напълно по този въпрос!  Peace

# 349
Тъй или иначе, мисля, че всеки е решил кое училище е най-доброто за детето му и едва ли това класиране ще промени драстично изборите ни.

А, на нас едва ли.  Simple Smile Но би било полезно за родителите на деца, родени след 2005, ако го проследяват в годините. Този рейтинг и класирането от състезанието на Съюза на учителите.

# 350
  • София
Лично аз наистина много не вярвам на ВО в четвърти клас. Навремето в нашето училище се оказахме будалите, дори разни колеги на учителите са го казвали, защото нашите гонеха децата като партизани да не преписват и да не се подсказва, а после са оказа, че от доста училища учителите буквално са диктували отговорите, а децата се бяха раздрънкали. Имаше шокиращи случаи, в които почти всички деца от един клас се оказаха с почти максимална успеваемост.

# 351
  • София
Дианичка, просто си смени адреса да е близо до желаното училище. Ако нямаш познати наблизо, наеми си квартира в района за месец-два.

Няма смисъл да се спори кое основно училище е по-добро, това може да се каже от родители с деца, минали вече 4ти клас. Родителите на първокласниците, особено ако им е първо дете, просто искат най-доброто, а нямат опит да преценят още. Та аз познавам хора, даващи 4000лв за да уредят детето си в лицея в Горна Баня.

# 352
Ето, не се доверявам на класацията, но училище, за което борбата е зловеща, е едва около първите петдесет. Значи елитно, елитно, колко да елитно?

# 353
  • София
опа, нали ужким изпит, най-умните, ала-бала!  Laughing Wink

# 354
А, класациите...
Забелязах от години съществени отлики между училищата без и със камери в стаите. Защо ли?  Thinking
А класации след външто оценяване VІІ клас въобще не гледам. Там се състезават частни учители и курсове, не училища.

# 355
  • София
джуди, представата ти е доста изкривена и направо грешна, предполагам заради недостига на информация. Ако детето няма здрава основа от училище, няма как да изкара петици на ВО по български и математика. Не зная доколко си общувала с хора от школите, но това, което аз зная от първа ръка от учители (и за частни уроци, и за школи) е, че е много важна основата от училище, защото школите надграждат, а не започват от а-бе. Там е като на училище - има си учебни планове, разпределение на материала, и никой няма да чака или специално да спира десет човека, борещи се за високи оценки на ВО, защото единайстият и дванайстият са на кота нула по математика, или по български не правят разлика между подлог и сказуемо и на него му трябва тройка. Дори при организирането на курсове от шести клас, пак става въпрос за надграждане, а не за първично научаване. Децата, които в училище не вдяват или имат кофти учители, пак си остават на опашката, и най-много да мръднат от две и половина на три и половина, но няма да скочат на петица. Отделно, не всички деца изобщо ходят на курсове и уроци, защото нямат амбиции за езиковите и математическите гимназии, а ги задоволяват училищата без класиране. На ВО е важно да нямат двойки.
А, да допълня, че тройкаджии и двойкаджии трудно се класират И за школите, защото не им се правят групи за крайно изостанали, които в училище ги мързи да учат.

# 356
Напротив. Основа човек получава във всяко едно училище. Почти всяко дете е горе- долу на едно средно ниво поне до ІV клас. Там по уроци рядко се ходи, успяват децата, с които се занимават родители и баби по къщите.
Надграждането по- нагоре е също или домашно или частно. Няма начин да прецениш на какво се дължи висок успех на Х на матури, особено ако той година- две обикаля по школи и учители. 
Тези, с двойките и тройките, им е все едно за матурите, както и на родителите им е през ... работа.  Laughing

# 357
  • София
в последния си пост говориш, че не гледаш резултатите за седмокласниците, защото било състезание между школи. Затова ти обяснявам за школите, а ти пак връщаш към четвъртокласниците. По резултатите на седмокласниците може да се съди дотолкова, че дори да приемем, че половината клас ходи на уроци, то другата половина ще разчита на наученото в училище. Ниските резултати ще намалят чувствително средната оценка, а това вече говори доста за нивото на обучението по основните предмети. А за другите, извън математиката и българския, също може да се види, защото там пък, децата съвсем не ходят на уроци. Най-лесно е човек да се ориентира по слабаците, а не по отличниците.

# 358
Като избира някой училище нали се вълнува /уж/ от резултати ВО в ІV и от резултати в VІІ клас. Аз пиша и за двете, затова.  Laughing Не са обективни и не се водете много по тях.
Не "връщам" към четвъртокласниците. Тук бе даден линк за подредбата им в национален мащаб по градове и по училища. Та го обсъждам, защото някой смята, че по този показател може да си направи обективни сметки. Ми не мисля, че може. Е, ако някой реши да се залъгва- няма лошо. Всеки има право на лични грешки и заблуди. Аз пиша, понеже има и хора, които биха желали повечко информация и разгледана от различен ъгъл.
По резултатите в VІІ аз дори не мога да знам колко деца къде, от колко години и при кого щъкат. Щото никой не ги води официално. Виждам едни резултати, които далеч не ги знам на какво се дължат, обаче. Обективност- друг път.
Знам и какво се прави в даскало без камери- самите деца са ми се хвалили, не е като да си го представям аз. Не можаха да се нахвалят от квестори и от добротата им.

# 359
  • София
в седми клас квесторите са от други училища и не познават децата.

Общи условия

Активация на акаунт